Maslinovo ulje

Sve sam to ja isto prošla, još sam i kiselila mleko, i kuvala bozu i bezu (ovo jako osvežava, a pravi se od cveta zove, može i sušenog), i u to vreme smo još i zidali kuću! Sama sebi ne verujem šta smo prošli - tada sam i prestala da se hranim makrobiotički.
Moj muž (i ja) uz svaki slan obrok pojedemo i po čen belog luka (ako baš idemo negde na bitno mesto, preskočimo malo, a može se to i progutati kao kapsula), a moj muš svaki dan pije 0,3 dl jabukovog surćeta, razmućenog u vodi (bez meda), ja od ulja koristim samo hladno ceđena u malim količinama, i pomekad, mast, za njega, i to različita ulja za razna jela - nemaju sva isti sastav, a i ukus nije zanemarljiva kategorija - suncokretovo, bundevino, maslinovo, susamovo, a još tražim hladno ceđeno od kukuruznih klica, i tahan ( puter od susama, bez ikakvih dodataka).

Mom mužu je otkrivem holesterol kad je imao oko 25 godina, i još se bavio sportom! Endokrinolog mu je rekao da smiri živce, i stvarno mu se smanjio! Takva mu je narav, lako plane. Jeste da ga brzo prođe, ali.. Naravno, nije pazio šta jede, sve dok nije dobio infarkt (koji nije od holesterola - pušio je).
Od svog lekara je dobio da pije boluzin, i to samo jednu tabletu - to je valjda najmanja doza - i kad je posle par godina lekar hteo da mu poveća dozu, dogovorili su se da proba sa sirćetom, pa da onda odluče šta će sa lekom. Desilo se to, da je holesterol počeo da pada, i kroz jedno 6-8 meseci, bio je malo povišen LDL, još više HDL, a indaks ateroskleroze, kao kog mlado čiveka. Sada pije boluzin kad jede nešto što ne treba, ili zimi, kada se ne kreće dovolno, po 1 tabletu svaki drugi dan, "za svaki slučaj", jer ima predispoziciju od oba roditelja.
Ovas dobro skida holesterol, ali sa ovsenim pahuljicama treba biti oprezan, jer goje. Obrok ne bi smeo da sadrži više od 40 gr zajedno sa voćem, ili drugim dodacima (naravno, osim vode ili neke druge tečnosti.

Cim je sa 25 imao povecan holesterol, to je genetski i dobro je sto pije lekove.
A infarkt bi trebalo (kada se vec dogodio) da mu promeni navike - imamo mi poznanika koji je imao tezi infarkt pre 18 g (tada je imao 31god), cakje morao u invalidsku penziju, ali raducka nesto i ok je sasvim, naravno neke lekice pije i pazi sta jede.

Ja imam 50+ (psst, da ne cuje niko);) i tek sad mi se javio povecan holesterol, a i muzu je na granici pa cemo prvo na ishrani da poradimo,a cim malo zahladni i da stepujemo u kuci (uz tv).

Eh, kako je lako deliti savete... kada mi se pokojna mama zalila na svoju kilazu, ja (bila sam tada jako vitka) sam joj samo (onako u trku) govorila: "Mama, manje krkaj, narocito uvece - legni polugladna - a i spavaces bolje."
Ona, sta ce, samo uzdahne, ali vecere joj budu tanke, pa na moze odleprsha lagana i zadovljna.

E, sad ja lezem polugladna jer moram da imam liniju kako treba posto imam i hipertenziju (famozna genetika!, ali sam je uspela da je dobijem 10 godina kasnije nego roditljei, najvise zbog pazljive ishrane).

Taote, ti si strashna po pitanju ishrane, sreca te tvoj muz ima tebe :D
Pozdrav

Hvala.:) Moj muž je posle infarkta momentalno ostavio cigarete, i neverovatno je fizički aktivan, snažniji je i izdržljiviji od većine svojih vršnjaka, a makrobiotiku ne želi, on je ipak Bik, njima je hrana veoma važna, a on nije više u godinama kada se navike lako menjaju. Ne mora biti makrobiotika, ali znanje o njoj može mnogo da pomogne u snalaženju oko toga šta je zdravo a šta ne. :bye:

Hvala.:) Moj muž je posle infarkta momentalno ostavio cigarete, i neverovatno je fizički aktivan, snažniji je i izdržljiviji od većine svojih vršnjaka, a makrobiotiku ne želi, on je ipak Bik, njima je hrana veoma važna, a on nije više u godinama kada se navike lako menjaju. Ne mora biti makrobiotika, ali znanje o njoj može mnogo da pomogne u snalaženju oko toga šta je zdravo a šta ne. :bye:

vaznija nego sto mislish, ja sam u podznaku Bik, i ubio bih za to diwno visocanstvo - hranu:heart:

vaznija nego sto mislish, ja sam u podznaku Bik, i ubio bih za to diwno visocanstvo - hranu:heart:

Ljubim te u oko, znam, njemu je najveće ugađanje i pažnja kad mu kažem da sam spremila nešto što on voli, "samo za njega", a kad mu se ne ide kod nekog (rodbine, prijatelja, oni već znaju, samo najave kolače - i eto nas, stižemo! Celog leta mu pravim lake slatkiše, i niko bolji od mene!:)

ah da kolaci, svih vrsta i dobrog ukusa, sto vise to bolje, i u velikim kolicinama....kako je to cudno sto se Bik i Vaga razlikuju, Bik koji obozava hranu i Vaga koja vodi racuna o liniji.....Ja kao da nisam analiticna devica...

Unapred se izvinjavam na glupom pitanju, sta cu, nemam pojma...
Elem, da li maslinovo ulje moze da se koristi za dinstanje, pecenje jaja i sl.
Mozda ste i napisale na prethodnim stranicama, jesam nesto procitala, nisam sve, a sad nemam vremena...
Hvala unapred!

Može, kao i svako dugo. U principu, sva ulja gube na kvalitetu kad se koriste za prženje, malo bolja je situacija kad se prži na masti, ali ako će već biti ulje, nema nikave smetnje da bude maslinovo.

Unapred se izvinjavam na glupom pitanju, sta cu, nemam pojma...
Elem, da li maslinovo ulje moze da se koristi za dinstanje, pecenje jaja i sl.
Mozda ste i napisale na prethodnim stranicama, jesam nesto procitala, nisam sve, a sad nemam vremena...
Hvala unapred!

Licno nisam cuo da neko dinsta ili ne daj boze pohuje na m ulju..bilo bi dobro da ljudi skapiraju da je ono poput leka koji se ne prosipa posle upotrebe tek tako:ok:

Licno nisam cuo da neko dinsta ili ne daj boze pohuje na m ulju..bilo bi dobro da ljudi skapiraju da je ono poput leka koji se ne prosipa posle upotrebe tek tako:ok:

Ne razumem, ali stvarno...
Niko od nas nije rodjen tako da sve zna, i ne vidim sta je strasno kada se postavi pitanje i zasto neko uvek mora da se cudom cudi...
Drugo, jasno mi je da je maslinovo ulje zdravije, lek ili kako god, zato i postavljam pitanje, da bi mi neke stvari bile jasnije.
Trece, nemam nameru da pohujem nista, ni na masti, ni na obicnom ulju...
Pitala sam za pripremanje jaja...

@zauzato, kada dinstas, bolje je da ne stavis na pocetku uopste masnocu nikakvu: ako dinstas na primer seckani crni luk pa dodas neko povrce, sta ce ti bilo kakva masnoca - dovoljno je samo malko, malko vode (to kontrolises da ne ispari i zagori), poklopis ili polupoklopis (u zavisnosti od toga sta je u serpi) i pustis da s elepo izdinsta.
Ako dinstam batake, ja isto tako radim. Na kraju svuda dodam razne zacine (ili mirodjiju ili bosiljak ili sl, kao i nerafinisano ulje, obicno 1sup.kas po osobi, ili 1 kafenu kas.ima problema sa masnocama.
Znaci, tek kada je to sasvim gotovo, ti tada sipaj ulje - iako je vrelo, nece mu nista biti.
To ti je najzdraviji nacin koriscenja ulja kada se nesto termicki obradjuje (naravno o prelivanju svezih salata je vec receno).

A ako hoces da isprzis jaje, na primer, ili kajganu, stavi bilo koju masnocu, ali nemoj nerafiniranu (jer za przenje one bas i nisu prpeorucljive) - mozes da stavis malo najobicnijeg suncokretovog ulja (onog rafinisanog jer ima i nerafinisano), mozes da stavis malo (do 1k.k.) masti, ako nemas problema sa holesterolom, nece ti stetiti, mozes da stavis 1 k.k. butera pa na njemu jaje da isprzis, u Francuskoj uglavnom sve prze na buteru).

Ako nemas problema sa masnocama, mozes (za takva przenja) da korstis slobodno bilo koju masnocu, ali rafinisana ulja nisu preporucljiva bas za przenje jer nisu namenjena za tako visoke temperature, o tome se u strucnim krugovima jos raspravlja, te je bolje da ides na ono sto je vec provereno.
pozdravljam te:)

PS: nije sramota pitati, ja svasta pitam i ne smeta mi ni ako je to nekome smesno. Vazno mi je da dobijem odgovor.

Poslednja izmena:
Ne razumem, ali stvarno...
Niko od nas nije rodjen tako da sve zna, i ne vidim sta je strasno kada se postavi pitanje i zasto neko uvek mora da se cudom cudi...
Drugo, jasno mi je da je maslinovo ulje zdravije, lek ili kako god, zato i postavljam pitanje, da bi mi neke stvari bile jasnije.
Trece, nemam nameru da pohujem nista, ni na masti, ni na obicnom ulju...
Pitala sam za pripremanje jaja...

:Dizvini ako je zvucalo tako ostro..na vecim temperaturama i u losijem posudju maslinovo se poceti da se pushi i oseca..prshti..ako imas teflon dovoljno je samo sipati malo ulja na ubrus i namazati tiganj..ako spremas meso stavis ga na suv teflon..pa kad okrenes posle 2-3 min kanes par kapi i to je dovoljno..moja ti je preporuka da na tihoj vatri sto krace obradjujes namirnice kao i m ulje..za neizbezno koristi kikiriki i ulje od koshtica grozdja:bye:

Mnogo, mnogo hvala svima na dobrim idejama. Probala sam fetu u maslinovom ulju. Mislim da ce 5 litara otici veoma brzo. :D Probala sam danas da napravim i neku papazjaniju od raznog povrca na maslinovom ulju i mogu vam reci da je ukus odlican. Secam se da su mi prijatelji koji su mi poklonili ulje rekli da cak i oni ne koriste maslinovo ulje za przenje zbog jakog mirisa, ali meni se ipak dopada. Naravno u manjim kolicinama.
Obzirom da ja obozavam aromaterapiju, evo sta je sledece sto cu probati da napravim:

MASLINOVO ULJE SA BOSILJKOM

U teglu - flašu naliti, hladno presovano, maslinovo ulje. Svež, dobro opran i krpom osušen, bosiljak (posle sušenja krpom malo ga ostaviti da se prosuši oko 15 min.) spustiti u ulje. Po želji stavi se i 1-2 češnja belog luka. Dobro teglu - flašu zatvoriti i na mračno - hladnom mestu, dve nedelje do upotrebe ostaviti da odstoji.

Ovako pripremljena začinska ulja, ako se pridržavamo datih upustava, mogu dugo da se održe. Stvarno su predivna, a naročito kada ih sami pripremate.

Kod ovakvih ulja je važno:

- da su visokog kvaliteta
- hladno presovana
- procenat kiselosti do 1 %

To su tz. extra kvaliteta maslinova ulja.

Kod načina pripreme je važno:

- začini ili povrće koje se uzima mora, potpuno, suvo biti
- sud koji se upotrebljava (tegla, flaša) mora čista i suva biti
- začin ili povrće moraju se potpuno, uljem zaliti
- tegla ili flaša ne puni se do vrha, a zatvaraju se hermetički
- pripremljeno ulje s začinima - povrćem ostaviti najmanje 1-2 nedelje na tamnom mestu, pre upotrebe, da odstoji.

Pozdrav
fantasticno ovo sam vec duze vremena hteo da uradim a sada imam i recept , jos samo da mi malo izraste bosiljak na terasi pa da ostavljam "zimnicu":super:

kako da cuvam maslinovo ulje u stanu? stan mi je relativno mrachan sever-jug ali spajz u kome se do sada nalazi zaliha je na juznoj strani, ima prozorcic kroz koga ulazi sunce, iako nije bas veliki prozor (onako je s rupama) mada prozorcic naleze direktno na flasu. da li je dovoljno da premestim u cosak spajza? // izolacija stana je za stan ok ( nije bash ko kamena kuca ), bude vrucina leti ali nije bas novogradnja tj ima i gorih stanova..

... hehe ko da pitam za krokodila... kako da cuvam :)

tako da mi je ulje u spajzu uzeglo!!! :( a i ovo sto stoji u kuhinji pored sporeta je sumnjivo ali je manje gorko (monini ulje tzv najkvalitetnije ili jedno od..)
ovo je neki sajt koji se bavi tim problemom ali mozda da jos neko nesto kaze
http://recipes.howstuffworks.com/how-olive-oil-works3.htm

cak nesto pominje i cuvanje u frizideru.... inace vrlo je grozno kad se jede to uzeglo ulje mene boli neshto oko jetre :( osim sto pali u ustima i gorko je... inace volim maslinovo ulje i ulepshava mi dan tj obrok ali je bash zeznuto sto se tice tog cuvanja? nmada ne znam kako mi ranije nije smetalo moguce da sam ostarela

stvarno je glupo... isla sam kod doktroa prosli put kad sam se spalila uljem ali nisu me previshe cackali - ne zezam se, bas mi je napravilo problem?!

inache izlgeda da je u nashem podneblju maslinovo ulje jos egzotika, mislila sam da se masovnije koristi hmhm....??

Poslednja izmena:
Zdravo, dali možda neko zna gde može da se kupi pravo maslinovo ulje sa jakim ukusom i mirisom, probao sam mnogo ulja u prodaji ,ali je iz njh mnogo umanjen onaj pravi ukus maslina, ja živim u Novom Sadu , Hvala

Uh..super vero ima grcka ulja spiros kalamata ne znam da li si probao..to je jedino koje konzumiram s naseg trzista ili ako ti neko ide do grcke..svako odande je extra bez mane..mozes i na pijacama nadje se pokoje dobro..to je manja proizvodnja pa ostane kvalitetno jako

Probaj da nekako stupis u kontakt sa nekim iz Bara (moze iz bilo kog grada na primorju ) pa neka ti posalje vozom ili nekim drugim prevoznim sredstvom. Ne mora da se kupi i salje iz Bara jer ga prodaju duz primorja a i u Podgorici.
Imaju fenomenalno ulje sa ukusom i mirisom koji si naveo. Koristim ga svakodnevno. Znaci... domace maslinovo ulje.
Grcka ulja su rafinisana i veoma cesto je odstranjen taj miris i ukus koji daje specificnost maslinovom ulju.

Back