Italijani su po običaju najveći fenseri. Mnogo su ljuti. Znači onaj kapetan Bertoreli iz ''Alo, alo'' je beba za ove zveri. Ženskih srca lomilice.
Dačine fotografije paradnih uniformi su postavljene kao rezultat male interne prepiske oko upotrebe kravate uz čizme i opasač. Naime, Dača je nedavno ustanovio da mu je uvek bila nejasna kravata uz čizme i opasač, a ja sam tvrdio da takva kombinacija Pravilom službe nije bila predviđena, misleći na čizme i uprtač u kombinaciji sa kravatom. Potpuno sam s uma smetnuo gardijsku jedinicu i njihovu svečanu uniformu. To je u neku ruku bruka za mene, jer sam po rasporedu naknadno postao pripadnik te jedinice. Pretpostavljam da ne odajem vojnu tajnu, pošto sam sad odveć star.
Ako neko ima informaciju da su se u vojsci bilo koje države u kojoj smo živeli nosile čizme uz kravatu osim ovog primera, bilo bi lepo da nas podseti.
Da li posedujete informacije kakve sve maskirne sare na uniformma koristi(la) nasa vojska i policija.
Kada je prvi put usvojena maskirna uniforma JNA(yellow, brown brach; green and blue tiger...) ili kasnije SMOG, woodland,urban, zimska, KARST?...
Trenutno saradjujem sa gospodinom koj je vlasnik
http://www.kamouflage.net/ i trebaju nam te informacije.
Takodje sam cuo da imamo i pustinjsku varijantu. Da li znate o cemu se radi?
Ajde da odgovorim i na temu, mada je matora ohoho.
Armiju sam služio u drugoj polovini osamdesetih godina prošlog veka i to u trenutku kada se sa čojanih uniformi i šinjela prelazilo na one SMB vetrovke i iste takve uniforme. Dakle u isto vreme sam koristio i jedno i drugo. Čoju za redovne aktivnosti, a novu uniformu za eventualni rat, izlazak u grad i paradiranje. Mogu da vam kažem da je čoja keva. Jeste teška, ali dominira. Znači lakoća pokreta, disanje kože, a dihtovanje da nema smradu napolje; ma kakav bre crni goreteks.
Pošto sam bio pripadnik nekakve jedinice bombastičnog naziva ''Jedinica za borbu protiv vanrednih situacija i sprečavanje iznenađenja'', a koja je u nastavku imena imala i neki deo koji se odnosio i na borbu protiv terorizma i protivdiverziona dejstva, kako nam možda lažući rekoše da se zovemo (a možda su nas i sve ostalo što su rekli ložili), čisto da imamo neku satisfakciju i da se osećamo posebnim dok se valjamo po blatu, kopamo rovove i prašinarimo - imali smo retku privilegiju da nam dodele i nekakve maskirne uniforme, koje su nam doduše samo pokazali u sanducima među opremom za slučaj pravog rata.
Pored tih uniformi, postojale su ako se ne varam navlake za šlemove, kao i navlake za šlemove u obliku lišća - čega se sa sigurnošću sećam.
Ove maskirne uniforme, rekao bih prve, a neko će me sigurno ispraviti ako grešim u tvrdnji da su prve, su imale isti dezen kao šatorska krila koja se i danas mogu kupiti na Bubanj potoku i bile su u formi navlake koja se oblačila preko uniforme. Iz današnje perspektive to je bilo jadno i drečavo, ali je meni izgledalo prilično kul.
Izvinjavam se ako sam u ovim svojim prisećanjima nešto omanuo, jer su sećanja ponekad maglovita, a sve što se tiče rata i vojske je daleko od mojih interesovanja ili hobija. Dakle svaka greška je nenamerna i nezlonamerna.
Takođe verujem da ni ovim nisam odao ništa što zalazi u domen vojne tajne, pošto država u kojoj sam služio vojsku više ne postoji, pa čak ni grad u kojem sam rođen i u koji sam poslat da služim mada to nije bilo uobičajeno, nije u sastavu države u kojoj živim.
Evo na netu nađoh fotku te uniforme: