Maskirne uniforme

ninpo masinac:
Dobra si Iv. TO bi znacillo da verovatno samo ministar odbrane ovde moze biti moderator, ako predpostavimo da samo on zna sve vojne tajne ove zemlje:)
Konstatacija da ljudi nesvesno iznose podatke koji su vojna tajna je neozbiljno, jer ako je neko u posedu 'vojne tajne' onda ZNA da je vojna tajna, a ako neko lupa gluposti koje lice na vojnu tajnu onda, onda taj samo baljezga.
Uzgred receno, u vojsci je mnogo toga vojna tajna, kao npr. broj gaca koje duzi jedan vojnik, prema tome.... COOL DOWN.
Pozdrav

Поздрав и теби ninpo.
Не мислим да треба модератор да зна сваку војну тајну, наравно. Можда само оквирно и уопштено да има појма о томе које ствари не би требале да се износе на форуму и да нпр. упозори неког ко пише о нечему што не треба да се зна у јавности.

Још кад би свраћао чешће на форум.. ;) !

...А не би било лоше и да је министар одбране!
( Никад се не зна, можда и догураш дотле. :) :) )

Mene zanima koliko love je o obrtu,pri odluci o usvajanj koja maskirna sar ce da bude i ko ce da radi platno,informacija mi je potrebna radi zaposljavanja kod takve firme,od tajni i patriotizma nece u prodavnici nista da daju traze samo pare,a pare ljude kvare,pa bih i ja da se pokvarim u nekoj deobi kolaca,makar i na stetu drzave.

Cika Mile pravi uniforme za sve ukuse... samo po starom dobrom pravilu... koliko para toliko muzike... Uniforma koju nose Kobre (sa cinom na sredini grudi) je stvarno idealna... po kvalitetu, a narocito po koncepciji i kroju... Ova M03, koja je uzgred budi receno pala na opitovanju, je totalni promasaj... a to ce potvrditi svako ko je proveo dva dana na terenu u njoj... Platno je tu i tamo... prosek... sara takodje... ali kroj je najgori na svetu... da bi ti rukavi bili taman, bluza ti je do kolena, a u struku moze da stane jos jedan vojnik... Kada sam pricao sa jednim dizajnerom iz fabrike, pitao sam ga zasto nisu prepisali kroj od one bolje... rekao je da je dosao neki pukovnik iz GS i rekao da hoce kada prstima uhvati rukave da moze da podigne ruke bez problema, jer je to najvaznije na svetu;)

Zvanicno opitovanje i Dragiceve i Nitexove M03 radili su studenti KoV Vojne akademije... i jos po koji manji sastav... ostali su dobili radi sminke... A sve to u saradnji sa VMA... Zvanican stav je bio da uniforma nije zadovoljila ergonomska ispitivanja... sta ce biti... videcemo...

Naravno... moram da pomenem i pogresno shvacen koncept... Ideja je bila da se bluza nosi ili na majicu ili na rolku ili na dzemper, ali nikako na kosulju... Zato i ima peglanu kragnu... Ali kao sto se moglo videti, svi oficiri model JNA su nosili kosulju ispod bluze... Ko ne veruje neka prelista Odbranu... Valjda im mnooogo nedostaje ono dugme ispod vrata... mora nesto da ih davi da bi stalno znali gde su i ko su... Haos:) A da ne pricam o policajcima koji su prvom prilikom izbacili kacket, pa onda i specijalci, i intendanti... i svako ko je hteo... Sto li smo ih sili da mi je znati...:)

Ako neko zna gde ima da se kupi ona prva varijanta, rado bih je nosio!

Pozdrav!!!

Neznam koliko ste upuceni ali M-03 je povucena sa ispitivanja i nece se uvoditi u opremu.Trenutno se radi na razvoju nove digitalne uniforme,koja je vec pre nekoliko meseci predstavljena javnosti i ocekuje se njeno uvodjenje.

Neznam koliko ste upuceni ali M-03 je povucena sa ispitivanja i nece se uvoditi u opremu.Trenutno se radi na razvoju nove digitalne uniforme,koja je vec pre nekoliko meseci predstavljena javnosti i ocekuje se njeno uvodjenje.
Rekoh da nije prosla ispitivanja... ali zbog efikasnosti... mislim da treba ozbiljnije razmatrati i kroj... Uniforma mora da lepo stoji... Sto ne prepisu kroj od policije... Secate li se maskirnih uniformi koje su nosili PJP tokom rata na Kosovu... Bile su vrhunske... izbacene su iz upotrebe, a nikada ih niko nije razduzio...

Sto se tice digitalne sare... to je trend u svetu... Hrvati su npr. uradili digitalnu saru u obliku Hrvatske, samo izokretane na razne strane... Jako dobro izgleda... To im je prva domaca uniforma... Sve dosada su kupovali od Amerikanaca...

pa upravo to i govorim, digitalna sara ima mogucnost prilagodjavanja svakoj zemlji. vec sam rekao da jordan ima 3-4 kombinacije, amerika isto toliko ako se nevaram, kanada ima 1 ili 2... to je ono sto je pozitivno kod nje, uradis istrazivanje boja u prirodi tvoje zemlje i dobijes odgovarajuci kombinaciju, to su prvi uradili kanadjani!

Rado bih ustupio nekoliko varijabila digitalne sare,sto sam uradio za nasu vojsku na komp.simulaciji i siguran sam da bi ako ne i isto uradila i neka firma,za dz.ali sta vredi kad su gore sve panjevi i krokodili.

Kao i do sada,kakva je svrha kaznjavati,odlucujuce faktore izabrane voljom vecine naroda,posredstvom legalnih poluga izvrsne i zakonodavne vlasti,ne vidim razlog da se takvi faktori kazne,to bi bilo necuveno,kakav smo mi to narod.

Back