Maršal Josip Broz vs Generalisimus Fransisko Franko. Ko je bio bolji državnik?

Franko nije stvarao kult licnosti ?
:hahaha:
Danas se u Spaniji cak ni jedan javni klozet ne zove po Franku, eto koliko ga Spanci cene.
Pa okej, nema problema.
Vi slavite Dan Mladosti i štafete i te retardacije i dan danas.
To je boleščina.
Ako tamo nema kulta ličnosti to je super i pozitivno.

U svakom slučaju od Frankovih politika i ideja je nešto ostalo, od Titinih ništa.

Pa okej, nema problema.
Vi slavite Dan Mladosti i štafete i te retardacije i dan danas.
To je boleščina.
Ako tamo nema kulta ličnosti to je super i pozitivno.

U svakom slučaju od Frankovih politika i ideja je nešto ostalo, od Titinih ništa.
Franko i Hitler, dva vrlo dobra prijatelja...cije su se vojske zajedno borili na Istocnom frontu...
1316398-Adolf_Hitler_et_Francisco_Franco.jpg

Za Amerikance nije problem. Na Istočnom frontu. Nema problema.
Poslao je i samo jednu diviziju, to i nije nešto btw.

Daleko veći problem su Fidel Kastro i Če Gevara.

Nećeš ga time pogoditi, veruj mi. On je komunista samo za ovdašnje prilike i isključivo kada se radi o titoslovenskim tekovinama, a inače bi i sam Kubu potopio...

Nećeš ga time pogoditi, veruj mi. On je komunista samo za ovdašnje prilike i isključivo kada se radi o titoslovenskim tekovinama, a inače bi i sam Kubu potopio...
Čudan čovek bez sumnje.
Ja sam antikomunista max
Ali on ovoliki komunista da bude, a nosi zastavu Južnog Vijetnama pa to je pišijada šizofrenije.

Franko nije stvarao kult licnosti ?
:hahaha:
Danas se u Spaniji cak ni jedan javni klozet ne zove po Franku, eto koliko ga Spanci cene.

Više puta si ovde dokazao da nemaš osnovnog znanja o španskom društvu i Frankovom kultu.

Jednostavan primer iz svakodnevnog života. Na pola puta između Madrida i Malage, odmah pored autoputa, nalazi se servisna oblast koja je dobro poznata širom Španije: obojena jarko žutom bojom, gostionica sija izdaleka, sa crvenim slovima ispisanim imenom "Casa Pepe". Boja nije slučajna. crvena i žuta su boje španske zastave, prisutne su svuda, čak i na tanjirima i salvetama. Nacionalni ponos je glavni prioritet u "Kaza Pepe". Tu me vodio moj tadašnji španski kolega.

Ogromne glave bikova i desetine fotografija Franciska Franka visilu su na zidovima. Čelični šlemovi, vojne kape i zastava Franko Španije na kojoj dominira orao upotpunjuju dekoraciju. Bio sam iznenadjen

Tu sam razgovarao sa običnim narodom. Dobar deo misli, da za razliku od mnogih današnjih političara, Franko se tokom svoje vladavine nije lično obogatio. Pre svega, Španci su imali posao i dom. Drama prinudnih deložacija, koja sada pogađa mnoge Špance koji više ne mogu da otplaćuju hipoteke, tada nije postojala. Ono što im danas najviše nedostaje je jedinstvo i patriotizam. Bauk secesije, otcepljena Katalonije i donekle Baskije, sve je to bilo nezamislivo pod Frankom. To je puls naroda.

A recimo američko prisustvo na španskom tlu mnogi Španci povezuju sa Frankom. Upravo on je dozvolio SAD da postave američke vojne baze u Španiji 1950-ih. Amerika je bila u Hladnom ratu sa Sovjetskim Savezom i bile su joj potrebne različite baze da bi Moskvu držala pod kontrolom. Zauzvrat, Španija je dobila ekonomsku pomoć i vojnu opremu

Od četiri baze koje NATO danas održava u Španiji, tri su stvorene u sklopu američkih ugovora sa Frankom. To su vazduhoplovna baza Moron de la Frontera, pomorska luka u Roti i vazdušna baza Torejon kod Madrida. Američke i španske snage već godinama tamo dele baze. Novi dodatak je bio štab španskih trupa za snage za brzo reagovanje NATO-a u Beteri kod Valensije. I to je Frankovo nasleđe

Više puta si ovde dokazao da nemaš osnovnog znanja o španskom društvu i Frankovom kultu.

Jednostavan primer iz svakodnevnog života. Na pola puta između Madrida i Malage, odmah pored autoputa, nalazi se servisna oblast koja je dobro poznata širom Španije: obojena jarko žutom bojom, gostionica sija izdaleka, sa crvenim slovima ispisanim imenom "Casa Pepe". Boja nije slučajna. crvena i žuta su boje španske zastave, prisutne su svuda, čak i na tanjirima i salvetama. Nacionalni ponos je glavni prioritet u "Kaza Pepe". Tu me vodio moj tadašnji španski kolega.

Ogromne glave bikova i desetine fotografija Franciska Franka visilu su na zidovima. Čelični šlemovi, vojne kape i zastava Franko Španije na kojoj dominira orao upotpunjuju dekoraciju. Bio sam iznenadjen

Tu sam razgovarao sa običnim narodom. Dobar deo misli, da za razliku od mnogih današnjih političara, Franko se tokom svoje vladavine nije lično obogatio. Pre svega, Španci su imali posao i dom. Drama prinudnih deložacija, koja sada pogađa mnoge Špance koji više ne mogu da otplaćuju hipoteke, tada nije postojala. Ono što im danas najviše nedostaje je jedinstvo i patriotizam. Bauk secesije, otcepljena Katalonije i donekle Baskije, sve je to bilo nezamislivo pod Frankom. To je puls naroda.

A recimo američko prisustvo na španskom tlu mnogi Španci povezuju sa Frankom. Upravo on je dozvolio SAD da postave američke vojne baze u Španiji 1950-ih. Amerika je bila u Hladnom ratu sa Sovjetskim Savezom i bile su joj potrebne različite baze da bi Moskvu držala pod kontrolom. Zauzvrat, Španija je dobila ekonomsku pomoć i vojnu opremu

Od četiri baze koje NATO danas održava u Španiji, tri su stvorene u sklopu američkih ugovora sa Frankom. To su vazduhoplovna baza Moron de la Frontera, pomorska luka u Roti i vazdušna baza Torejon kod Madrida. Američke i španske snage već godinama tamo dele baze. Novi dodatak je bio štab španskih trupa za snage za brzo reagovanje NATO-a u Beteri kod Valensije. I to je Frankovo nasleđe
Franko je bio fasista i hitlerov saveznik, cije su se jedinice zajedno borile na istocnom frontu i pocinile brojne zlocine, gde je to znanje o tome ???!!!

u poslednje vreme u Španiji se ponovo vodi žestoka debata o Franku. U politički podeljenoj Španiji, Franko je i dalje pod spomeničkom zaštitom crkvenih krugova odnosno da li je njegovo katoličanstvo bilo autentično?

Karijerni oficir, koji se svakodnevno pričešćivao nekoliko decenija, smatrao je sebe pobožnim katolikom, fanatik

Na kraju, Franko je bio u militantnoj tradiciji španske kontrareformacije iz 16. veka tj u tom pogledu njegova vera je bila u potpunosti kompatibilna sa svetovnim instrumentalnim svrhama. Kao "vođa Španije milošću Božijom" jasno se razlikovao od prosvetiteljstva. njegov strah od masona bio je shodno tome patološki

poštovanje Franka, koje je i danas široko rasprostranjeno u konzervativnim katoličkim sredinama u Španiji, može se razumeti samo ako se uzme u obzir njegova uloga tokom građanskog rata kao čuvara Crkve od republikanskog progona. U to vreme su crkvene zgrade u Španiji bile u plamenu kao simboli starog poretka, a oko 7.000 pripadnika španskog sveštenstva palo je žrtvama antiklerikalnog nasilja, koje je uglavnom poticalo od anarhista. mrtvi su ubrzo postali mučenici, ali je njihova beatifikacija počela tek nakon završetka Frankove diktature pod papom Jovanom Pavlom II

Španski nacionalkatolicizam je zadržao stabilizacijsku funkciju u svim fazama frankizma. Do samog kraja kontrolisao je oblast obrazovanja, gde se njegov uticaj oseća i danas

međutim, većina institucionalnog španskog katolicizma danas još uvek smatra Franka bogomdanom

Ako se poređenje pravi prema deklarisanim ciljevima onda je Franko u najvećoj meri uspešan a Broz u potpunosti neuspešan.Sve što su bili deklarisani ciljevi JBT nestalo je kao mehur od sapunice međutim Jugoslavija je bila specifična državna tvorevina.Ako Broza posmatramo kao hrvatskog političara a ja ga tako vidim onda je on tu svoju misiju u potpunosti ostvario.

Kada smo kod Hitlera, Franko se sa njim susreo samo jednom, čini mi se negde '42. Naravno, pregovarali su o ulasku Španije u rat. Nakon tog sastanka, Hitler je izjavio da je Franko toliko težak čovek da bi pre dao da mu izvade dva ili tri zuba nego da se opet sretne sa njim. Navodno je Franko postavio uslove koji podrazumevaju da Nemačka isplaćuje mesečne zarade svakom španskom vojniku, plus još neke dodatne stavke tipa isporuke određenih proizvoda Španiji u abnormalnim količinama.
trebalo bi spanci da ga ljube u koorac. da je hica pristao, ko zna mozda bi katalonija bila danas pripojena sumadiji :aha:

Шпаније је опстала, док Титова Југославија се распала у крви. Франка воли пола Шпаније, док Тита не воле ни његови Хрвати, а његово копиле на изборима не може да освоји ни 0,02 % гласова.

Back