Grozni udes dakle, koji je postigao srpski i bugarski narod; koji je opustošio i porazvaljivao njihove krasne varoši, tvrde gradove, lijepa sela i pitome zaseoke; koji je spržio i sa zemljom sravnio njihove divne crkve i svete manastire "Naših slavnih cara zadužbine`" – isti taj grozni udes namijenjen je eto u ovo doba i ovijem krajevima.
Od početka dakle petnaestoga, a osobito od polovine istoga vijeka: upadali su Turci u ove oblasti, kad češće a kada rjeđe: kad jačom a kad slabijom silom – te su tako pretvorili i ove oblasti, gdje je danas naše vladičanstvo u pravu pustoš. Gradove osvojiše, pa razoriše; varoši i sela, crkve i manastire, kule i dvorove porobiše pa popališe; narod jadni što poklaše, što li u sužanjstvo odvedoše. A što uteče sablji i konopcu, ono se razbježa i raseli na sve strane. Vrlo mali dio uteče u nepristupne vrleti i pećine i u neke gradove, što ih ne uzeše Turci. Domaće vlasti i domaći velikaši borahu se po nekada očajnički, ali njihova snaga bijaše preslaba prema golemoj sili neprijateljskoj. {5→} Osim brojne slabosti ne bijaše ni u samom narodu, što se je tući i braniti morao, onoga viteškoga duha i žara do slobode i do viteškijeh zanosa, jer je skoro sav narod stenjao pod teškijem jarmom svojijeh – i duhovnijeh i svjetskijeh velikaša i plemića. Šta više: ovi se najozbiljnije upinjahu i za vrijeme same borbe sa Turcima, da uguše u narodu i najmanje varnice, koje bi ga u odsudnom času oduševile i podžegle na viteštvo u očajničkoj borbi. Ti crkveni velikaši, ponajviše tuđinci, ili svoji, ali odrođeni tuđom knjigom i školom, kad su uspjeli, da istisnu iz narodne Hrvatske Crkve narodni jezik i narodno slovensko pismo – posegli su još i dalje. Oni su na svojima crkvenima saborima najodlučnije zabranjivali svako pjevanje i kazivanje i samijeh narodnijeh pjesama, kojima je narod ispjevao prošlu slavu i junaštva svojijeh otaca i praotaca [V. Jagić, Otadžbina za dekembar 1875.].
Znadu za te nevolje i rodoljubivi pisci hrvatski, od kojih ovako veli jedan: "Doista da je bila silna premoć turska ali zato bilo bi ipak nedvojbeno više uspjeha od junačke borbe naših pređa, da nije bilo toliko nesklada, pokvarenosti i nevolje domaće. Slobodne hrvatske opštine ne postradaše samo zulumom turskim, već pretrpi se i mnogo zala od domaćih feudalnih velmoža, koji upotrebiv obći metež i očajno stanje siromašnih plemića i slobodnjaka kadšto silom, kadšto prevarom, pod krinkom zaštite, zakučiše čitava plemena pod jaram kmetstva". [R. Lopašić, Vijenac 1877. broj 43.]
Ovi krajevi opustošeni su i raseljeni još prije Muhačke Bitke ( 29. avg. 1526. ) tako jako, da su ostali bili skoro bez svake obrane. A pod kraj šesnaestog vijeka cijela Hrvatska {6→} i Slavonija spale su bile na puke tri županije, sa tri hiljade poreznijeh kuća i to je bila država hrvatskijeh bana [Smičiklas II. 105-106.]. Ali je nastala najveća nevolja poslije rečene bitke, jer tada je uprav uništena ugarska vojska; a eno je i sam kralj Ludovik poginuo! Obje kraljevine: i Ugarska i Hrvatska, ostadoše sa svijem bez obrane, a Turci opet, opijeni slavom i pobjedom bijahu sve bješnji i krvoločniji, pa počeše sve to češće prodirati u Kranjsku i u Štajersku. Kada je 1. januara 1527. god. Izabran za kralja ovijeh kraljevina, avstrijski nadvojvoda Ferdinand I., počne se od to doba ozbiljnije misliti na obranu ovijeh zemalja: jer poslanici hrvatski izjaviše novome kralju, da se ova zemlja ne može više braniti sama od Turaka.
S toga se pored ono nešto domaće vojske, kojom zapovijedahu hrvatski bani, dovede i druga pomoćna vojska, iz avstrijskih zemalja, kojom zapovijedahu carski đenerali (generalis capitaneus suae Majestatis). Ova pomoćna carska vojska zauzme po ovijem krajevima sve važnije gradove i kule, koje još nijesu bili uzeli Turci, a mnogi razoreni gradovi biše tada opravljeni i naoružani, te smještena i u njih ova pomoćna vojska kao posada. Domaće hrvatske vlasti i plemstvo jedva dočekaše ove njemačke posade i ne sluteći onda, da će im biti kao i onoj zmiji, što je ježa na konak primila! Ali je brzo nastala nevolja: što je i ove vojske premalo bilo prema potrebi; što je bila preskupa i što se je teško popunjavala; jer oko gradova ne bijaše naroda, ni za obrađivanje pustijeh zemalja, niti za popunjavanje razrijeđenih vojničkijeh mjesta. S toga je valjalo ovoj oskudici potražiti što bržega i što prečega lijeka {7→} da bi se dakle ove gradske posade i umnožile i lakše izdržavale – stanu zapovjednici ove carske vojske, a onda i domaći hrvatski bani i velikaši pozivati, i to u ime cara i kralja, naše đedove iz susjednijeh, sada već na žalost turskijeh pokrajina, da se naseljavaju u ove opustošene i raseljene hrajeve, po današnjoj Hrvatskoj i po Slavoniji. A neki domaći velikaši naseljavali su pojedine rojeve, još prije nego je carska vojska ušla u ove zemlje – po svojima imanjima i oko svojih gradova, samo da ih Srblji čuvaju od Turaka, što ću sve opširnije i po imenu kazati u ovoj svojoj raspravi.
Naši prađedovi prijeđoše ovamo na ozbiljne pozive carskijeh đenerala ili hrvatskijeh bana i ostalijeh velikaša. Ovi zapovjednici i velikaši odlazili bi ili sami sobom, ili bi slali svoje pouzdane ljude među srpski narod radi dogovora o preseljavanju na ove strane, a sve krijući od Turaka. Kada bi se dogovorili i kada bi ugovorili i sami dan o prijelazu preko međa, onda bi svagda dočekaja ovdašnja vojska iseljeni narod, koja bi ga branila od turske potoči i od izvjesnoga pokolja. Šta više, ima primjera, gdje je naš narod i silom krenut sa svojijeh sjedišta pod Turcima, pa preseljen ovamo. Preseljavanja ova stala su često krvi i mrtvijeh glava, kada su Turci to potpazili i pristigli.
Srpski narod mamljen je svakojakijem i usmanijem obećanjima i pismenijem povlasticama, gdje nam je i obećivato i na pismeno podjemčavato, da ne ćemo biti ničija Raja ni kmetovi, već da ćemo sve one zemlje, koje otmemo i odbranimo od Turaka – dobiti kao svoju pravu svojinu. Od tijeh odbranjenijeh zemalja da ne ćemo plaćati: ni desetine ni drugijeh poreza; nego da će se još nama redovno plaćati iz carske {8→} blagajne, što ćemo čuvati međe od Turaka. O svemu ovome, što rekoh, navešću i dokaze u ovoj raspravi.
Na ovake pozive i na ovaka obećanja prelazio je silni srpski narod ispod turskog jarma, i smiještao se na zemljišta, gdje evo i danas žive. Skoro za svaku i najmanju srpsku naseobinu javljato je samome carskome dvoru, odakle je i određivano, gdje će se koji roj smjestiti i naseliti. Za veće naseobine određivane su od samoga cara posebne komesije, koje su izlazile, da srpski narod prime, i da mu odrede i razmjere sjedišta u novoj postojbini ovuda. O svemu ovome, što ovdje napomenuh samo, biće u ovoj raspravi jasnijeh i pouzdanijeh dokaza. Pa neka bi se iz ovoga uvjerila se neka naša zanesena braća od strane Hrvata, kako nas Srblje ljuto boljeti mora, kad nam onako gordo i nerasuđeno prebace, da smo došli ovamo kao Cigani, pa da domaćijema tobože kruh otimljemo! Da su Hrvati, starosjedioci, bili kadri ove zemlje odbraniti od Turaka, ne bi se bili ni raseljavali s njih, niti bi bile zemlje opustjele. A da ne bude ovuda pustijeh zemalja, ne bi se ni mi Srblji imali kuda naseljavati. Ali niti su se Hrvati raseljavali odavde od dobra ili od pomame, niti su se Srblji vesela srca ovuda naseljavali, i s toga sudim: da za to, ni jedni ni drugi, ne zaslužujemo prijekora! Naši su đedovi došli ovamo u ove oblasti znanjem i na pozive zakonitijeh vladara ovijeh zemalja, a došli su kao junaci sa oružjem u ruci, i sa svojom svetom pravoslavnom vjerom u duši. Oružjem su pomogli odbraniti ove zemlje od Turaka, pa su ih po carskom obećanju i dobili za svoju novu domovinu; jer su je kupili krvlju svojom. Vjerom pak svojom podigli su naši đedovi, i u novoj domovini, svoju Srpsko-narodnu, svetu pravoslavnu i apostolsku Crkvu. {9→}
Prema ovome, što dovle rekoh u ovome kratkome pristupu, podijelio sam ovu svoju radnju na dva glavna dijela. U prvom dijelu kazaću sve, što sam znao i pribilježeno našao o srpskijem naseobinama u ovo vladičanstvo. Tu ću iznijeti: kada je koji srpski roj došao ovamo? gdje se je smjestio? ko je išao po narod i kakvi su pregovori vođeni o tome? koliko je kada došlo naroda? dobi li kakve povlastice i t. d. ? Sve dakle u opšte, što se odnosi na selidbu i na naseljavanje.
U drugom dijelu kazaću opet sve, što znam i što sam našao što kuda pribilježeno o našoj Crkvi. Tu ću kazati: kako je bilo sa Srpsko-pravoslavnom Crkvom prije patrijarha Čarnojevića, a onda kako je bilo poslije njega, kada je ovo vladičanstvo zvanično ustanovljeno? Iznijeću borbu zbog unije; žumberačku i tržićku uniju; o episkopima, koji su ovdje upravljali; o dotaciji episkopa i sveštenika; o školama srpsko-narodnima i o bogosloviji; o vladičinoj stolici i o dvoru i već o sličnijem prijedmetima.
Neka niko ne očekuje, da će možda čitati u ovoj mojoj radnji pravu i opširnu istoriju ovoga srpskoga vladičanstva. To ne! Ja istoriju ne pišem, jer je ne umijem napisati. Za taj posao ište se i veća naučna sprema i veće i znanje i iskustvo. Ova moja radnja nije ništa drugo, nego prinesena i svezena istorijska građa za onoga pisca, koji se odluči, da napiše pravu, potpunu i svestranu istoriju, ne samo o ovome vladičanstvu, nego o cijeloj Srpsko-pravoslavnoj Crkvi u Avstro-Ugarskoj. S toga sam svuda tačno zabilježio, od kuda sam što uzeo i gdje sam koji podatak našao, kako bi se pisac prave istorije poslužiti mogao istijem izvorima. A da bogme, da još ima sila građe i podataka, za koje ja i {10→}ne znam; a ima ih opet mnogo i takovijeh, za koje znam, ma ne mogu do njih.
Što sam gdje našao i čitao o ovome našem vladičanstvu, ili u raznijem knjigama, ili u raznijem starijima i novijima listinama – to sam pribilježio i ispisao, pa sam te bilješke evo skitio i poređao u neku istorijsku cjelinu, i tu cjelinu evo iznosim u knjizi pred srpski svijet, koji će imati da rekne: da li sam time uradio dobro.
Kako znadoh, onako i dadoh!
Ko zna bolje – široko mu polje!