Manje poznate reči srpskog jezika - značenje

to nema veze sa rečju nego sa pisanjem iste
trebalo bi, kao, OBjasniti
ali ja sam za to da treba da postoji u pisanju sve što postoji u jeziku, što se tiče morfologije
ja ne bih držala kurs pravopisa zato što se često ne slažem s proklamovanim pravilima

nrp. izvesni jezički čistunci tvrde da je NAKON hrvatska reč i da bi je trebalo menjati sa POSLE
mene to najličnije vređa
šta sad, treba da ponovo idem u 1. osnovne jer neko misli da zna srpski bolje nego ja?
Ma mislim...osetljiva sam na šovinizam, naročito u jeziku
obe reči su ravnopravne, tačka

zato ja nisam za tumačenje pravopisa
ako bude prilike za amandmane na Maticin i ostale, evo mene :)

OBLOGUZ je hit :P

Valjda sam na pravom mjestu da postavim sljedeće pitanje :lol: :
da li je pravilno korišten ili korišćen?
Kako je nastala ova riječ:
korist + jen , pa dolazi do jotovanja i jednačenja po mjestu tvorbe,
ili
korist + en, pa š nastaje na pojma nemam koji način? :mad:
Ili je u pitanju nešto treće???:roll:

Није то постанак речи, нити етимологија, већ елементарна граматика. Kоришћен и кориштен су несвршени облици трпног придева глагола користити.

Није то постанак речи, нити етимологија, већ елементарна граматика. Kоришћен и кориштен су несвршени облици трпног придева глагола користити.

Ma, nisam znala gdje da postavim pitanje, da ne otvaram novu temu. Možda nisam dobro formulisala pitanje. Znam ja da je ovo glagolski pridjev trpni i znam njegovu tvorbu (da nastaje od infinitivne osnove i dodavanja nastavaka -n,-en,t, -na, -ena, -ta ,itd.) Provjerila sam i u Matičinom Rečniku srpskohrvatskog književnog jezika i lijepo piše da su oba oblika ispravna. Međutim, moj nadzornik nedavno na savjetovanju reče da oblik korišten nije ispravan "jer nema objašnjenja otkuda š ispred t", a da je ispravno samo korišćen zato što i iz inf. osnove prelazi u j ( ??? ) pa dolazi do glasovnih promjena koje sam navela. E, sad mi više ništa nije jasno, pa zato i tražim objašnjenje nekoga kome je gramatika jača strana.:roll:
Nadam se da sam bila jasnija ovog puta.:lol:
U svakom slučaju, hvala, Hesse.Natjera ti mene da se zapitam da li ostavljam utisak potpune neznalice.:lol:

Da pokušam ja.
Korist + -jen > (jotovanje) korien > (jednačenje suglasnika opo mestu tvorbe/izgovora) korišćen
To bi bilo objašnjenje za oblik korišćen koji je odomaćen u istočnoj varijanti nekadašnjeg srpskohrvatskog jezika, tj. u jeziku koji danas zovemo srpskim i koji se govori u Srbiji.
Za hrvatsku, tj. zapadnu varijantu srpskohrvatskog jezika, tipičnija je pojava da se t ispred j očigledno ne jotuje i zato ostaje ten. Kao, recimo, i u primeru srećan - sretan.
Međutim, tebe interesuje otkud š ispred t kad nema osnova. To bi se eventualno moglo objasniti time da je i u zapadnoj varijanti sh jezika t prvo bilo jotovano pa je s prešlo u š, a da se kasnije jotovanje "izgubilo" te je št grupa ostala takva.
Pokušaću da se raspitam o tome još :)

evo mog doprinosa:

najpre, oba oblika su ispravna, a za to je autoritet Pravopis MS, a nikako mišljenje nadzornika, i to naročito tako decidirano: "ovaj oblik je neispravan, a ovaj je ispravan" a argument da se ne može objasniti š ispred t - ne bih komentarisala

korišten je stariji oblik od korišćen i u tome je jedina razlika

ključno je da se u ovom slučaju radi o suglasničkim grupama a ne o pojedinačnim suglasnicima

grupa st iz infinitiva (koristiti) dala je grupu št PRASLOVENSKIM UMEKŠAVANJEM, otuda: koristiti-korišten

već umekšana grupa št pretrpela je u štokavskim krajevima dodatno umekšavanje tzv. novim štokavskim jotovanjem, tako su dobijeni oblici sa grupom šć (korišćen).

To je slucaj sa krsten i krscen. U delu BiH i Hrvatskoj, se kaze koristen i krscen, a u Srbiji koriscen i krsten. 8)

Са тим да је облик кршћен, изгледа, неправилан. Наиме, иако постоји глагол кршћавати као несвршени облик од крстити, нема трпног облика кршћен за разлику од облика крштен који је наведен у речнику Матице Српске.

Са тим да је облик кршћен, изгледа, неправилан. Наиме, иако постоји глагол кршћавати као несвршени облик од крстити, нема трпног облика кршћен за разлику од облика крштен који је наведен у речнику Матице Српске.

Ali, ljudi tako govore... 8)

Back