Rayela
Legenda
- Poruka
- 71.814
Ovo " oshli" se koristi valjda kod Urvana.
Nego sta znaci izonoditi?
Nego sta znaci izonoditi?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ижињати .. смислити, промислити, намислити
У мом крају се ижињати не користи у значењу промислити (па ни намислити), користи се у значењу смислити, али смислити нешто онако како то још нико није, дакле измислити. То је по правилу неко сналажење типа „штапом и канапом”, али израз ижињати није ограничен само на материјалне измишљаје, може се ижињати и како нпр. освојити неку дјевојку, како добро ижињаним изговором оправдати неоправдани изостанак из школе и сл.
Оће често старији младима да приговоре кад нешто раде на своју руку: „Ај не ижињавај ту нека чуда, ради како се ради.”
П.С.
„Потребно је да и другим корисницима...”
Баш одавно нисам чуо овај израз, захваљујем за изузетно пријатно подсјећање.![]()
Баш лепо, захваљујем такође
Ја сам израз нашла у литератури, не знам га из живота, но, кад видим ово " по правилу неко сналажење типа „штапом и канапом”, не могу да те не запитам шта мислиш да ли сам израз етимолошки има везе са последњим словом старе азбуке- ижицом ?
Последње слово је крај, такорећи ништавно јер је на крају, последње у низу.. па кад мора да се измисли нешто без основе (или материјала ) не почиње се редом од почетка, но са краја..Отприлике, у немогућој ситуацији (напр. недодирљива девојка), кад су све наде пропале, ипак као последња шанса (последње слово) надође у ум спасоносно решење, "избунарено" , свеједно што је импровизовано.![]()
Ybte, ne mogu da verujemускурђипача
Колеге, молим вас наведите и значење
Рајела је врсни вулгаролог. Мислим да се својевремено дружила с кочијашима.. Објаснила ми је значење. Није за јавност, па препуштам њој да те приванто контактираRazlog iz kojeg sam izostavio pojašnjenje je što nisam najsigurniji šta bi konkretno trebalo da znači, a i pošto se radi o uvredi za žensku osobu pa nije baš najpristojnije. Možda neko zna bolje, pa da ne lupam.
Ono što mi se čini da dobro razumem, to je da je ta reč pežorativ za nabeđeno, umišljeno žensko.
Što se tiče Mrkalja, možda bolje da on pojasni na šta je mislio, ali ne bih rekao da fora iz Otpisanih baš može smatrati u zaboravljenu reč srpskog jezika.![]()
Pa ja sam objasnila sta znaci, ima jos jedna ( ne i zaboravljena rec) u srpskom jeziku za tu zensku osobinu, pojavuRazlog iz kojeg sam izostavio pojašnjenje je što nisam najsigurniji šta bi konkretno trebalo da znači, a i pošto se radi o uvredi za žensku osobu pa nije baš najpristojnije. Možda neko zna bolje, pa da ne lupam.
Ono što mi se čini da dobro razumem, to je da je ta reč pežorativ za nabeđeno, umišljeno žensko.
Ti da kupis Vukovu knjizicu Crveni ban i da zaboravis na sram jer je srpski jezik prepun tih divnih izraza tipa moz da bidne al ne mora da znaci,Не контам...
Pa ti si rodjen krajem dvadesetog, svakako da nisi video nikoga, ali eto ja sam rec shvatila tako da si je na dobro mesto uturio.Hmmm, verovatno ovde nije mesto uskurđipači, već na ovoj temi: https://forum.krstarica.com/showthread.php/643133-Заборављене-речи-српског-језика/page11
Ne radi se o manje poznatoj reči, već o zaboravljenoj.
Nisam posle 19. veka video nikoga da je upotrebljava.
Nisam posle 19. veka video nikoga da je upotrebljava.
Pa ti si rodjen krajem dvadesetog, svakako da nisi video nikoga, ali eto ja sam rec shvatila tako da si je na dobro mesto uturio.
Ima sijaset reci koje su totalno pale u zaborav, ali kad ih covek procita ( da ih cuje nema vise od koga) onda su mu savrseno jasne.
У Бачкој се користила реч замуцкивање. Замуцкују особе које су несигурне пред неким, не могу пронаћи праву реч или су сувише узбуђене да би говориле чисто. Иначе не муцају.Velika i zbrčkana ka' Mara, оna najdeblja u selo? !
Šalim se, naravno.
закомлцкувал је глагол прошлог времена у трећем лицу једнине , из околине Књажевца. Ја бих записала закомьлцкувал јер ми личи на закомьлчкувал, неки облик старог глагола "заћутати" -замолчити, везани за мук и муклине. Тако разумем израз , као "замукнути " повремено (у току реченице, мук уместо муцања).
Објашњавају га да мора да се „закомлцкује“кад се балансира између размишљања на тимочко-призренском и говора на српском књижевном језику у појединим ситуацијама.
Појављује се у вицу :
„... kad vrévim beográdsći pôčnem da zakomlckujem (akcenat na „samoglasno l“)“!!
У Тимоку налазимо деминутивно комлцка : млца и закомлцкује : замлцкује.
Скок у свом речнику наводи глагол скомуцати „у току говора испуштати неразговетне звуке“, доводећи га у везу са муцати“.
Супер је ово ! Укочи се и грло од плача или смеха, не бих се никад сама сетилаСличан је пример закоценити се од плача или смеха, у савременој верзији заценити се. У ствари, ради се о кочењу целог тела.
Pun sebeSta znaci rec drcan?
Postoje li originalne Srpske reci?
Srebrena, nesto si se ucutala
Kao Trnova ruzica
Odakle u srpskom izraz kamara?
Ima neke veze sa kamarilom, sa nemackom reci Kammer ili nikakve?
вузле вузласто - недозрело, неискусно младо момче, жутокљунац.
гавељати – вући се, тетурати, тешко ићи, посртати.