Manipulatori i kontrola

Naguzenoj osobi , svi izgledaju isto , ionako ih ne gleda u oci.....
Vrlo malo vidi od osobe koja je guzi....
Ostaje samo osecaj naguzenosti...

E sad, moze da uziva ili da ne uziva...
I to je jedina stvar koja je bitna...
A ako hoce da promeni pozu ili stav, mora da promeni pozu ili stav...

A zasto onda naguzeni ostaju u pozi nagnutosti sa naslonjenim rukama na ledjima ili butinama?
Ukocenost kicme, ima toga...
Brzina promena oko njih pa ne stizu da prime impulse o ostatku sveta, ima i toga, vrlo malo od ostatka sobe vidi naguzeni....
Strah od promene, od odbacivanja, ima i toga..

Eh, ali sve ovo ce naguzeni negirati i gledati da relativizuju i sve ljude prikazu naguzenima...
Neki su izbegli naguzenja, ali kako?
Pa nisu sa djavolom tikve sadili pa se nisu sa njim ni skidali..
Drugi su pobegli cim im je zahladnelo oko ledja i dupeta....to im je bilo strasnije nego price o ugodnosti koja dolazi posle...mene cura moli da spavamo goli a ja necu bojim se ozepcu.
Treci su u jednom trenutku utrnuli i rekli necu vise ovo , ne znam puno u svetu , vidim ga tako malo , ali mora da postoji i bolje...i gore...

Ovo je simbolika, siguran sam da to treba napisati....iako nece imati znacaja za mnoge.

@Zelena milja Mislim na manipulatore koji imaju NPL- narcistički poremećaj ličnosti. Oni se teško prepoznaju ako i kad odu kod psihijatra, a uglavnom ih izbegavaju.
E, sad..ovo će možda izgledati kao neko opravdanje... Tako se ponašaju jer su bolesni..

Ali, sa druge strane imamo i psihički potpuno zdrave i svesne manipulatore. Oni jesu zli i podmukli.
Eh zli, pa ne mozes tako deliti ljude...
Svi ljudi su zli ako je biti zao u modi...

Ogrezli u manipulaciji pricaju o manipulaciji...pa gde to ima....
To kao kad ulicni razbijaci pricaju o pacifizmu , jeste to zanimljivo i kao daleka ideja, ali nigde iskustvenog, sve na nivou pauze izmedju dve manipulacije, tj borbe...
Treba poznavati svet bez manipulacije da bi se mogao zauzeti bar neki otklon, samim tim i malo objektivniji prostor za sagledavanje manipulacije..
Ovako je ko o cemu baba o ustipcima..
A da , skocila na pricu o krofnama, velika razlika ako su pravljene na isti nacin, sio mi ga djura..

Ogrezli u manipulaciji pricaju o manipulaciji...pa gde to ima....
To kao kad ulicni razbijaci pricaju o pacifizmu , jeste to zanimljivo i kao daleka ideja, ali nigde iskustvenog, sve na nivou pauze izmedju dve manipulacije, tj borbe...
Treba poznavati svet bez manipulacije da bi se mogao zauzeti bar neki otklon, samim tim i malo objektivniji prostor za sagledavanje manipulacije..
Ovako je ko o cemu baba o ustipcima..
A da , skocila na pricu o krofnama, velika razlika ako su pravljene na isti nacin, sio mi ga djura..
u prevodu, samo ja sam dobar, a vi ste vi go.na :lol:

u prevodu, samo ja sam dobar, a vi ste vi go.na :lol:
Jesi ti nekad videla osobe koje kazu pusti, ne mogu da pricam, necu da pricam, to je izvan moje kontrole sada...?
Kad osoba ne moze da zauzme distancu u odnosu na nesto o cemu bi neko da prica, onda zamisli neke osobe zbog necega odustaju od price...
Zasto bi osoba koja ne moze da zauzme distancu i samim tim je neobjektivna, bila protiv iznosenja bilo kog misljenja?

Jedan od razloga je zato sto time ne cini sebi uslugu u smislu otkrivanja boljeg sagledavanja vec samo ponavlja i ponovno prezivljava ono sto je vec problem, a to je ono sto dovodi do nemogucnosti uzimanja distance..
Umesto da sve bolje sagledava, osoba upada u kanal onoga sto joj stvara emocija i trenutni dozivljaj svega..

Znaci negenijalci , obican narod zna instinktivno da mu nije dobro po njih same da se petljaju u nesto sto ne mogu da odvoje od sebe i objektivnije pogledaju na to ili nije dobra rec objektivno , jer su tu snazne emocije ili uglovi na situaciju , pa je objektivno losa rec jer emotivno nece nikad da se otupi i izbaci iz utiska..

Postoje principi koje treba da postuje neko ko zeli da sebe ne uvodi u kanale pogresnih zakljucaka, nego da ima mnogo cistiji proces zakljucivanja i logike...
To je tesko prihvatiti , ili je to nebitno , nekima...

Jesi ti nekad videla osobe koje kazu pusti, ne mogu da pricam, necu da pricam, to je izvan moje kontrole sada...?
Kad osoba ne moze da zauzme distancu u odnosu na nesto o cemu bi neko da prica, onda zamisli neke osobe zbog necega odustaju od price...
Zasto bi osoba koja ne moze da zauzme distancu i samim tim je neobjektivna, bila protiv iznosenja bilo kog misljenja?

Jedan od razloga je zato sto time ne cini sebi uslugu u smislu otkrivanja boljeg sagledavanja vec samo ponavlja i ponovno prezivljava ono sto je vec problem, a to je ono sto dovodi do nemogucnosti uzimanja distance..
Umesto da sve bolje sagledava, osoba upada u kanal onoga sto joj stvara emocija i trenutni dozivljaj svega..

Znaci negenijalci , obican narod zna instinktivno da mu nije dobro po njih same da se petljaju u nesto sto ne mogu da odvoje od sebe i objektivnije pogledaju na to ili nije dobra rec objektivno , jer su tu snazne emocije ili uglovi na situaciju , pa je objektivno losa rec jer emotivno nece nikad da se otupi i izbaci iz utiska..

Postoje principi koje treba da postuje neko ko zeli da sebe ne uvodi u kanale pogresnih zakljucaka, nego da ima mnogo cistiji proces zakljucivanja i logike...
To je tesko prihvatiti , ili je to nebitno , nekima...
da, stalno srecem takve osobe koje kazu da ne mogu da pricaju o politici, to nije do njih, a sve u strahu da budu etiketirani da su protiv rezima ili treba da zavrse neki posao preko drzavnih institucija i ne bi da se cuje da se nesto prica jer im npr Vucic daje penzije isl. :roll: njih ne zanima sta se radi i zbog cega, vec eto samo da se ne zamere ovima iz vlasti...

Pitanje je da li se uopste nauci.

Nisi naucio nista ako nisi naucio pravilno da razdvajas manipulatore od onih koji to nisu.

Da li bi ti mogla da naucis da razlikujes vanzemaljca od obicnog coveka ako ti kazem da vanzemaljci 1) spavaju nocu, 2) rade tokom dana, 3) imaju zenu i decu, 4) voze automobile, 5) zive po kucama i zgradama, 6) imaju ruke i noge, i najbitnije 7) smeju se?

Ako ne, koja je onda poenta clanaka kao sto je ovaj iz uvodnog posta?

Naravno da ne bih mogla da razlikujem vanzemaljce od običnih ljudi..jedino ukoliko govore na potpuno nepoznatom jeziku..jeziku koji je drugačiji od svih jezika na ovoj planeti.:)

Uvodni post je dao primere i smernice za diskusiju.

Eh zli, pa ne mozes tako deliti ljude...
Svi ljudi su zli ako je biti zao u modi...
Ljudi se dele na dobre i loše..zle..

Ali onda ni ti dobri nisu bas dobri, manje losi, to bi bilo tacnije..
I ostalo bi ti 1 na 10000 dobrih i 1 na milion stvarno dobrih, zavisno od sezone...
Slažem se. Mislim da niko ne može biti baš 100 posto dobar ili 100 posto loš.

Ova tema je u meni probudila ružna sećanja. Na sreću, nisam mnogo vremena provela sa manipulatorom za koga sam tek mnogo kasnije shvatila da ima NPL.

Bilo je to mnogo, mnogo davno. Još uvek se svega sećam ne da bih kukala ili pisala ovde post za postom..
Sećam se jer je ta persona učinila i nešto dobro, uprkos svemu šta se događalo posle.

Back