Elle
Elita
- Poruka
- 16.212
gasiranje da ja ne pamtim stvari onako kako su se stvarno desile
takozvani gaslighting
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
gasiranje da ja ne pamtim stvari onako kako su se stvarno desile
Da,otvarao sam vec temu ovde o tome.takozvani gaslighting
Isto cesto koriste i recenice tipa : Ti mene ne cenis/ne postujes dovoljno inace bi..." Ako ne puatas na volju njihovim zahtevima koliko god delovali kao nesto sto ti ne zelis da uradis.To se zove emotivno ucenjivanje.I obicno manipulator se ponasa fino,radi lepe stvari za tebe kao pripremu da bi mogao tako da ti prebacuje i navodi te da stvarno imas osecaj kao da si nezahvalan/nezahvalna kada ne popustis nekom njihovom zahtevu." Ovo šta radiš je bezvredno. " Ovom rečenicom manipulator želi da uništi samopouzdanje osobe koja je njegova žrtva.
" Budi tu, ja ću uskoro doći..budi kod kuće" - Manipulator želi da drži kontrolu nad tom osobom. Biće besan ukoliko tu osobu ne zatekne kod kuće, kad se vrati sa posla..ili gde je već bio..
Manipulatori mogu da imaju narcistički poremećaj ličnost, mogu da budu psihopate, sadisti...
Osobe koje imaju ovaj poremećaj, ako su svesne da ga imaju ne žele da se leče..ako nisu, a neko im ukaže na neki od poremećaja negiraju to.
Žrtve manipulatora kasno shvataju da su žrtve ( ali ne svi, neću da generalizujem )..neke su vezane za one koji ih maltetiraju. Vremenom i sami, zbog toksičnog odnosa, imaju neke psih poremaćaje, depresiju, anksioznost.
Kako se odbraniti od manupulatora?
Treba što pre izaći iz tog toksičnog odnosa.
.I obicno manipulator se ponasa fino,radi lepe stvari za tebe kao pripremu da bi mogao tako da ti prebacuje i navodi te da stvarno imas osecaj kao da si nezahvalan/nezahvalna kada ne popustis nekom njihovom zahtevu.
Generalno narcisi vole da glume najbolju verziju sebe pred drugima,glume idealnog prijatelja/roditelja/partnera,u pocetku prema zrtvi,a kasnije vise prema drugima ali kada stvati nisu po njihovom postaju jako okrutni,umeju da vredjauju,koriste te manipulatorske taktike da zrtvu navedu da se oseca inferiorno na spram njih...i kada sami pogrese nesto i pokazu pravo lice navode zrtvu da oseca kako je to njena krivica i mora da im se izvinjava i izkupljuje....i nekako je uvek zrtva navedena da veruje kako stvarno ona gresi tu.Da. Znaju da pokažu i razumevanje, ljubav, nežnost.. Onda se naglo promene i počnu da vređaju. Mislim da su ovo sve simptomi narcisa.. Osobe sa NPL su manipulatori, nikada neće priznati da su u pravu.
Ljudi sa tim poremećajem psihički iscrpljuju žrtvu ili žrtve. Kada je neko, u bilo kojoj oblasti, bolji od njih, jako su ljubomorni i vređaju.
Manipulator može da bude neko iz porodice, iz emotivne veze, mogu da budu prijatelji, poznanici, kolege na poslu.
Ko može treba da pobegne iz takvog odnosa.
Ali..ostaju posledice..Žrtva gubi samopouzdanje, postaje depresivna, veoma kritički nastrojena prema sebi i obično je potrebno neko vreme za oporavak.
Sto navodi zrtvu da popusta i daje nove sanse.Tj,vraca se takvom partneru.
Ja sam imao posla sa dve narcosoidne osobe i jednoj sam davao mnogo vise sansi jer je bila mnogo sptilnija...Pružila sam samo jednu šansu i to posle mnogo godina. Kada sam videla da se ponaša isto kao pre, raskinula sam. Blokirala njegov broj mob.
Ostalo je samo sećanje..Pokušavam da pišem o tome i vezujem još jednu temu..ali..nešto me koči..znam šta..to je već tema za književnost![]()
REČENICA KOJE GOVORE LJUDI KOJI HOĆE DA VAS KONTROLIŠU: Trik manipulatora da prekrenu sve kako njima odgovara
Evo kojih 6 stvari ljudi mogu reći kada žele da vas kontrolišu - trik koji koristi manipulator kako bi postigao ono što želi.
IZVOR: SHUTTERSTOCK![]()
Manipulativni pojedinci često koriste određene fraze i taktike da bi stekli kontrolu nad drugima .Razumevanjem ovih taktika, možete se bolje zaštititi i zadržati autonomiju u svojim odnosima.
Evo kojih 6 stvari ljudi mogu reći kada žele da vas kontrolišu:
1. "Svi drugi tako misle."
Ljudi koji žele da kontrolišu često koriste pritisak vršnjaka ili pretpostavljena mišljenja drugih da bi vas pokolebali. Time što se osećate izolovano u svojim uverenjima ili osećanjima, oni se nadaju da će vas podstaći na sporazum.
2. "Samo ste previše emotivni."
Poništavajući vaša osećanja ili emocije, osoba koja kontroliše pokušava da vas natera da sumnjate u svoje percepcije i reakcije, čineći vas podložnijim njihovom uticaju.
3. "Ovo govorim samo za vaše dobro."
Ova fraza je klasična maska za neželjeni savet ili kritiku, sugerišući da osoba zna bolje od vas šta je najbolje za vas.
4. "Da me voliš, uradio bi ovo."
Korišćenje naklonosti ili pretnje uskraćivanjem ljubavi kao poluge je manipulativna taktika da se osećate obaveznim da delujete na određeni način.
5. "Pogrešno se sećate stvari; to se nije dogodilo.”
Ova taktika, poznata kao "gaslightting, koristi se da posumnjate u svoja sećanja ili percepcije, destabilizujući vaše poverenje u sopstvena sećanja.
5. "Ja mogu sve da uradim za tebe, a ti za mene ništa."
Ističući njihove napore ili žrtve, osoba koja kontroliše pokušava da učini da se osećate dužnom prema njima, često da bi vas naterala da postupate u skladu sa njihovim željama.
6. "Zašto praviš tako veliku stvar od ovoga?"
Minimiziranje vaših briga ili osećanja je način da ih obezvredite, gurajući vas da preispitate svoje reakcije ili odluke. Razumevanje osnovnih motiva iza ovih fraza može vam pomoći da prepoznate manipulaciju i da se suprotstavite. Sa pravim alatima i znanjem, možete zaštititi svoju autonomiju i održati zdrave, uravnotežene odnose.
bravoOvo su najociglednije stvari, ali nisu najopasnije jer su otvorene, direktne i lako se prepoznaju.
Najopasniji manipulatori su oni jako suptilni. Oni upakuju svoju manipulaciju u recenicu poput ove: "Super je to sto tako razmisljas, i mozda i jesi u pravu. Ali nije uvek ispravno ono sto mislimo da je ispravno. No, opet, možda i jesi u pravu".
Ovde manipulator koristi dve metode:
- sendvič kritika
- prikrivena kritika iza prvog lica množine.
Ovako se vrši suptilno usađivanje jedne opasne ideje: "ti ne znaš šta je ispravno".
Tako se ruši samopouzdanje i preuzima potpuna kontrola.
bravo
ili se uljudno lopta prebaci na drugoga i manipulator nije više tema.
sugerišući da osoba zna bolje od vas šta je najbolje za vas
pogledaću kasnijeLik prica o meni. Naravno, nije me pomenuo, jer da jeste, bilo bi jasno da prica gluposti.
https://forum.krstarica.com/threads/sta-su-ljudska-prava.984654/page-2#post-47851521
Dosli smo do toga da se svaka kritika -- cak i ona koja uvazava tudji stav -- smatra manipulacijom.
Lik prica o meni. Naravno, nije me pomenuo, jer da jeste, bilo bi jasno da prica gluposti.
https://forum.krstarica.com/threads/sta-su-ljudska-prava.984654/page-2#post-47851521
Dosli smo do toga da se svaka kritika -- cak i ona koja uvazava tudji stav -- smatra manipulacijom.
Te 7 stvari koje su navedene u uvodnom postu mogu da se cuju od bilo koga ko pokusava da utice na neku drugu osobu. Ne mora da bude manipulator ( tj. neko ko namerno pokusava da utice na drugu osobu na nacin koji joj nanesu stetu. ) Tako da, umesto da ih uce kako da razlikuju manipulatore od onih koji nisu, uce ih kako da budu debili kojima je sve manipulacija. Na kraju se sve svodi na to da samo mediji mogu da uticu na tebe i niko drugo ( sve drugo je manipulacija. )Мени је смешно што се ово категорички одбацује, као да живот није пун примера где Марко зна боље од Јанка шта је за Јанка добро.
Али добро, сулудо је очекивати од људи демократског духа да тако нешто уопште узму у разматрање.
Ovde misliš na političare koji manipulišu i na medije?umesto da ih uce kako da razlikuju manipulatore od onih koji nisu, uce ih kako da budu debili kojima je sve manipulacija. Na kraju se sve svodi na to da samo mediji mogu da uticu na tebe i niko drugo ( sve drugo je manipulacija. )
Pitanje je da li se uopste nauci.Kasno se nauči lekcija " Kako prepoznati manipulatora".. Nauči se kada nas povrede..
Vrlo poznato.Ljudi koji žele da kontrolišu često koriste pritisak vršnjaka ili pretpostavljena mišljenja drugih da bi vas pokolebali. Time što se osećate izolovano u svojim uverenjima ili osećanjima, oni se nadaju da će vas podstaći na sporazum.
Uslovi, nazovimo ih kompromisima.Za nekoga kompromisi , za nekoga uslovi.Poništavajući vaša osećanja ili emocije, osoba koja kontroliše pokušava da vas natera da sumnjate u svoje percepcije i reakcije,
sugerišući da osoba zna bolje od vas šta je najbolje za vas.
Korišćenje naklonosti ili pretnje uskraćivanjem ljubavi
Patetika..Sa pokušajem naturanja osećaja krivice.5. "Ja mogu sve da uradim za tebe, a ti za mene ništa."
Velika stvar kada je u pitanju neka stvar što se tiče samog manipukatora6. "Zašto praviš tako veliku stvar od ovoga?"
Ne, vešto su maskirani.Manipulator ne može odmah da se prepozna,
Pa, ne moraju da nas povrede, ali svakako su dobro ukrinkovani .Nauči se kada nas povrede..
Naravno..to je njihovo oružje.nikada neće priznati da nisu u pravu.