Manipulatori i kontrola

" Ovo šta radiš je bezvredno. " Ovom rečenicom manipulator želi da uništi samopouzdanje osobe koja je njegova žrtva.

" Budi tu, ja ću uskoro doći..budi kod kuće" - Manipulator želi da drži kontrolu nad tom osobom. Biće besan ukoliko tu osobu ne zatekne kod kuće, kad se vrati sa posla..ili gde je već bio..

Manipulatori mogu da imaju narcistički poremećaj ličnost, mogu da budu psihopate, sadisti...
Osobe koje imaju ovaj poremećaj, ako su svesne da ga imaju ne žele da se leče..ako nisu, a neko im ukaže na neki od poremećaja negiraju to.

Žrtve manipulatora kasno shvataju da su žrtve ( ali ne svi, neću da generalizujem )..neke su vezane za one koji ih maltetiraju. Vremenom i sami, zbog toksičnog odnosa, imaju neke psih poremaćaje, depresiju, anksioznost.

Kako se odbraniti od manupulatora?
Treba što pre izaći iz tog toksičnog odnosa.

takozvani gaslighting
Da,otvarao sam vec temu ovde o tome.
To je jako nezgodan oblik manipulacije koji cesto koriste narcisoidni ljudi da dovedu u pitanje neciju percepciju dogadjaja da deluje kao da oni znaju bolje od tebe sta se stvarno desilo.Dovode te u situaciju da sumnjas u svoje pamcenje i da se osecas kao da ne mozes da se uzdas u sebe za to sta se stvarno desilo.
To rusi samopuzdanje i navodi te da se osecas ludo i da ne mozes da se uzdas u sebe.
Ponekad ti dodje da nekako evidentiras stvari koje ti se sa tom osobom desavaju,koje ta osoba govori ili pise cisto da mozes da se vratis i proveris da li stvarno pamtis dogresno ili ne onako kako su se desili.Onako u fazonu "ko je ovde stvarno lud?"

Poslednja izmena:
" Ovo šta radiš je bezvredno. " Ovom rečenicom manipulator želi da uništi samopouzdanje osobe koja je njegova žrtva.

" Budi tu, ja ću uskoro doći..budi kod kuće" - Manipulator želi da drži kontrolu nad tom osobom. Biće besan ukoliko tu osobu ne zatekne kod kuće, kad se vrati sa posla..ili gde je već bio..

Manipulatori mogu da imaju narcistički poremećaj ličnost, mogu da budu psihopate, sadisti...
Osobe koje imaju ovaj poremećaj, ako su svesne da ga imaju ne žele da se leče..ako nisu, a neko im ukaže na neki od poremećaja negiraju to.

Žrtve manipulatora kasno shvataju da su žrtve ( ali ne svi, neću da generalizujem )..neke su vezane za one koji ih maltetiraju. Vremenom i sami, zbog toksičnog odnosa, imaju neke psih poremaćaje, depresiju, anksioznost.

Kako se odbraniti od manupulatora?
Treba što pre izaći iz tog toksičnog odnosa.
Isto cesto koriste i recenice tipa : Ti mene ne cenis/ne postujes dovoljno inace bi..." Ako ne puatas na volju njihovim zahtevima koliko god delovali kao nesto sto ti ne zelis da uradis.To se zove emotivno ucenjivanje.I obicno manipulator se ponasa fino,radi lepe stvari za tebe kao pripremu da bi mogao tako da ti prebacuje i navodi te da stvarno imas osecaj kao da si nezahvalan/nezahvalna kada ne popustis nekom njihovom zahtevu.

"Pusti tu osobu,ljubomoran/ljubomorna je na tebe/zeli da te sabotira." Kada neko pokusa da ti kaze da ta osoba ne utice dobro na tebe.Cisto da ti da osecaj da ne mozes da verujes drugima vec manipulatoru.Da bi te izolovao od ljudi koji vide da nesto nije u redu u vasem odnosu.

.I obicno manipulator se ponasa fino,radi lepe stvari za tebe kao pripremu da bi mogao tako da ti prebacuje i navodi te da stvarno imas osecaj kao da si nezahvalan/nezahvalna kada ne popustis nekom njihovom zahtevu.

Da. Znaju da pokažu i razumevanje, ljubav, nežnost.. Onda se naglo promene i počnu da vređaju. Mislim da su ovo sve simptomi narcisa.. Osobe sa NPL su manipulatori, nikada neće priznati da su u pravu.
Ljudi sa tim poremećajem psihički iscrpljuju žrtvu ili žrtve. Kada je neko, u bilo kojoj oblasti, bolji od njih, jako su ljubomorni i vređaju.

Manipulator može da bude neko iz porodice, iz emotivne veze, mogu da budu prijatelji, poznanici, kolege na poslu.
Ko može treba da pobegne iz takvog odnosa.

Ali..ostaju posledice..Žrtva gubi samopouzdanje, postaje depresivna, veoma kritički nastrojena prema sebi i obično je potrebno neko vreme za oporavak.

Vidim grešku u prethodnom postu : Osobe sa NPL su manipulatori, nikada neće priznati da nisu u pravu.

U prošlom postu sam spomenula narcistički poremećaj ličnosti, ali on je samo jedan iz "mračne tetrade" mentalnih poremećaja.

Da li i zdravi ljudi manipulatori? Ili to važi samo za one koji imaju psihičke poremećaje?

Nisam ni psiholog, psihijatar ni psihoterapeut, ali o ovoj temi sam dosta čitala..i imam, nažalost, loše lično iskustvo.

Manipulatora koji voli da ima kontrolu, teško je prepoznati. I teško je prekinuti svaki kontakt ukoliko je to neko iz vaše bliže i dalje porodice.
Emotivna veza se takođe teško prekida. Žrtva pokazuje Stokholmski sindrom, i vezuje se za manipulatora.
Vreme čini svoje. Najgore je što se taj toksični odnos pamti..samo više niste vezani za tu osobu.,

Da. Znaju da pokažu i razumevanje, ljubav, nežnost.. Onda se naglo promene i počnu da vređaju. Mislim da su ovo sve simptomi narcisa.. Osobe sa NPL su manipulatori, nikada neće priznati da su u pravu.
Ljudi sa tim poremećajem psihički iscrpljuju žrtvu ili žrtve. Kada je neko, u bilo kojoj oblasti, bolji od njih, jako su ljubomorni i vređaju.

Manipulator može da bude neko iz porodice, iz emotivne veze, mogu da budu prijatelji, poznanici, kolege na poslu.
Ko može treba da pobegne iz takvog odnosa.

Ali..ostaju posledice..Žrtva gubi samopouzdanje, postaje depresivna, veoma kritički nastrojena prema sebi i obično je potrebno neko vreme za oporavak.
Generalno narcisi vole da glume najbolju verziju sebe pred drugima,glume idealnog prijatelja/roditelja/partnera,u pocetku prema zrtvi,a kasnije vise prema drugima ali kada stvati nisu po njihovom postaju jako okrutni,umeju da vredjauju,koriste te manipulatorske taktike da zrtvu navedu da se oseca inferiorno na spram njih...i kada sami pogrese nesto i pokazu pravo lice navode zrtvu da oseca kako je to njena krivica i mora da im se izvinjava i izkupljuje....i nekako je uvek zrtva navedena da veruje kako stvarno ona gresi tu.

Najteze je prekinuti odnos sa narcsoidnom osobom kada je odnos dete/roditelj u pitanju jer deca nemaju sa cim tacno da uporede ponasanje njihovih roditelja tek dok ne odrastu dovoljno da skupe malo zivotnog iskustva i shvate da to nije korektan osnos.
Mada je jako tesko prekinuti i sa narcisoidnim partnerom jer umeju da se ponasaju jako lepo,rade lepe stvari za njih,navode zrtvu da se oseca voljeno osim kada nesto nije po njihovom kad postaju okrutni,vredjaju,kroz manipulaciju navode zrtvu da se oseca nezahvalno i da im oni cine uslugu sto ih ipak tolerisu jer ih vole.
I cak kada se taj odnos prekine zrtva ostaje da preispituje sebe da li je to stvrno njena/njegova krivica sto se narcis tako okrutno ponasao prema njima i da li ako sebe dovoljno izmene i prilagode sebe i svoje ponasanje njihovim ocekivanjima moze da bude prema njima ta divna osaba koju je na momente glumio/glumila.Sto navodi zrtvu da popusta i daje nove sanse.Tj,vraca se takvom partneru.

Sto navodi zrtvu da popusta i daje nove sanse.Tj,vraca se takvom partneru.

Pružila sam samo jednu šansu i to posle mnogo godina. Kada sam videla da se ponaša isto kao pre, raskinula sam. Blokirala njegov broj mob.
Ostalo je samo sećanje..Pokušavam da pišem o tome i vezujem još jednu temu..ali..nešto me koči..znam šta..to je već tema za književnost :)

Ima dosta stvari
Pružila sam samo jednu šansu i to posle mnogo godina. Kada sam videla da se ponaša isto kao pre, raskinula sam. Blokirala njegov broj mob.
Ostalo je samo sećanje..Pokušavam da pišem o tome i vezujem još jednu temu..ali..nešto me koči..znam šta..to je već tema za književnost :)
Ja sam imao posla sa dve narcosoidne osobe i jednoj sam davao mnogo vise sansi jer je bila mnogo sptilnija...
Ali ono sto ustvari zelim da kazem je da je prilicno tesko govoriti o tim odnosima sa narcisoidnom osobom jer ostaju posledice njohove manipulacije jako dugo i treba vremena obradeti sve to da bi moglo da se govori o tome.

REČENICA KOJE GOVORE LJUDI KOJI HOĆE DA VAS KONTROLIŠU: Trik manipulatora da prekrenu sve kako njima odgovara​

Evo kojih 6 stvari ljudi mogu reći kada žele da vas kontrolišu - trik koji koristi manipulator kako bi postigao ono što želi.
 6 stvari koje govore ljudi koji žele da vas kontrolišu.
IZVOR: SHUTTERSTOCK
Manipulativni pojedinci često koriste određene fraze i taktike da bi stekli kontrolu nad drugima .Razumevanjem ovih taktika, možete se bolje zaštititi i zadržati autonomiju u svojim odnosima.

Evo kojih 6 stvari ljudi mogu reći kada žele da vas kontrolišu:

1. "Svi drugi tako misle."

Ljudi koji žele da kontrolišu često koriste pritisak vršnjaka ili pretpostavljena mišljenja drugih da bi vas pokolebali. Time što se osećate izolovano u svojim uverenjima ili osećanjima, oni se nadaju da će vas podstaći na sporazum.
2. "Samo ste previše emotivni."
Poništavajući vaša osećanja ili emocije, osoba koja kontroliše pokušava da vas natera da sumnjate u svoje percepcije i reakcije, čineći vas podložnijim njihovom uticaju.

3. "Ovo govorim samo za vaše dobro."
Ova fraza je klasična maska za neželjeni savet ili kritiku, sugerišući da osoba zna bolje od vas šta je najbolje za vas.
4. "Da me voliš, uradio bi ovo."
Korišćenje naklonosti ili pretnje uskraćivanjem ljubavi kao poluge je manipulativna taktika da se osećate obaveznim da delujete na određeni način.
5. "Pogrešno se sećate stvari; to se nije dogodilo.”
Ova taktika, poznata kao "gaslightting, koristi se da posumnjate u svoja sećanja ili percepcije, destabilizujući vaše poverenje u sopstvena sećanja.
5. "Ja mogu sve da uradim za tebe, a ti za mene ništa."
Ističući njihove napore ili žrtve, osoba koja kontroliše pokušava da učini da se osećate dužnom prema njima, često da bi vas naterala da postupate u skladu sa njihovim željama.

6. "Zašto praviš tako veliku stvar od ovoga?"
Minimiziranje vaših briga ili osećanja je način da ih obezvredite, gurajući vas da preispitate svoje reakcije ili odluke. Razumevanje osnovnih motiva iza ovih fraza može vam pomoći da prepoznate manipulaciju i da se suprotstavite. Sa pravim alatima i znanjem, možete zaštititi svoju autonomiju i održati zdrave, uravnotežene odnose.

Ovo su najociglednije stvari, ali nisu najopasnije jer su otvorene, direktne i lako se prepoznaju.

Najopasniji manipulatori su oni jako suptilni. Oni upakuju svoju manipulaciju u recenicu poput ove: "Super je to sto tako razmisljas, i mozda i jesi u pravu. Ali nije uvek ispravno ono sto mislimo da je ispravno. No, opet, možda i jesi u pravu".

Ovde manipulator koristi dve metode:
- sendvič kritika
- prikrivena kritika iza prvog lica množine.

Ovako se vrši suptilno usađivanje jedne opasne ideje: "ti ne znaš šta je ispravno".
Tako se ruši samopouzdanje i preuzima potpuna kontrola.

Ako se neko iznenadno zainetersuje za nešto kod mene, a inače je nezainteresovana, to znači da želi da čuje nešto od mene. To su neka pitanja koja služe kao da se iskaže pozitivan stav ka meni, ali se oseti manipulacija da se želi nešto sasvim drugo. Ovako neke rečenice su poznate. Manipulacija je takođe (ja to doživljavam) kada neko počne da me hvali recimo šta sam obukla i slično, dodvorava mi se, to računam u svojevrsnu manipulaciju. Obavezno ne reagujem ili samo kažem hvala. Ulizivanje dakle, ali i kada neko krene da me uvuče u priču o drugim osobama, pa krene nešto zaobilazno, smatram da manipuliše mojom pameću, ali uzalud. Prosto se ne primam. Niti me zanimaju drugi ljudi, niti me zanima da li neko misli da mi nešto lepo stoji, jednostafvno prepoznajem autentičan prilaz, sve drugo što je neki fejk gledam da budem uzdržana. Ovo je sve više ženska manipulacija. Muškarci imaju druge mehanizme, uglavnom prećutkivanje i povlačenje ćutanjem.

A nekada smo sami krivi. Vadimo se da su drugi manipulisali, a u stvari smo od početka sve mogli videti ali nismo želeli da vidimo, sami smo sebe izmanipulisali. 😜

Ovo su najociglednije stvari, ali nisu najopasnije jer su otvorene, direktne i lako se prepoznaju.

Najopasniji manipulatori su oni jako suptilni. Oni upakuju svoju manipulaciju u recenicu poput ove: "Super je to sto tako razmisljas, i mozda i jesi u pravu. Ali nije uvek ispravno ono sto mislimo da je ispravno. No, opet, možda i jesi u pravu".

Ovde manipulator koristi dve metode:
- sendvič kritika
- prikrivena kritika iza prvog lica množine.

Ovako se vrši suptilno usađivanje jedne opasne ideje: "ti ne znaš šta je ispravno".
Tako se ruši samopouzdanje i preuzima potpuna kontrola.
bravo
ili se uljudno lopta prebaci na drugoga i manipulator nije više tema.

Mada, nisam sigurna da je moje shvatanje manipulacije ispravno. Pod time smatram svaku lukavost koja služi da se osoba izvuče, da na drugoga prebaci loptu, da nekoga umanji, da se isforsira nešto, i sl. Na kraju se neko nasamari ili ponizi ili potčini. Mora se biti mudar. E sad kako kaže u Pismu, budite lukavi kao zmije a bezazleni kao golubovi. To razumem kao da ne budemo manipulatori, ali da budemo mudri da je prepoznamo.

sugerišući da osoba zna bolje od vas šta je najbolje za vas

Мени је смешно што се ово категорички одбацује, као да живот није пун примера где Марко зна боље од Јанка шта је за Јанка добро.

Али добро, сулудо је очекивати од људи демократског духа да тако нешто уопште узму у разматрање.

Lik prica o meni. Naravno, nije me pomenuo, jer da jeste, bilo bi jasno da prica gluposti.

https://forum.krstarica.com/threads/sta-su-ljudska-prava.984654/page-2#post-47851521

Dosli smo do toga da se svaka kritika -- cak i ona koja uvazava tudji stav -- smatra manipulacijom.

Ti ne uvazavas tudj stav, ti si na temi o feminizmu protnuo ideju kako zene ne znaju sta je za njih dobro. I to ne samo sta je za njih licno dobro, nego i sta je ispravno!

Bukvalno ih tretiras kao inferiorna bica.

Na jedan suptilan i umotan nacin.

Ali si provaljen.

Мени је смешно што се ово категорички одбацује, као да живот није пун примера где Марко зна боље од Јанка шта је за Јанка добро.

Али добро, сулудо је очекивати од људи демократског духа да тако нешто уопште узму у разматрање.
Te 7 stvari koje su navedene u uvodnom postu mogu da se cuju od bilo koga ko pokusava da utice na neku drugu osobu. Ne mora da bude manipulator ( tj. neko ko namerno pokusava da utice na drugu osobu na nacin koji joj nanesu stetu. ) Tako da, umesto da ih uce kako da razlikuju manipulatore od onih koji nisu, uce ih kako da budu debili kojima je sve manipulacija. Na kraju se sve svodi na to da samo mediji mogu da uticu na tebe i niko drugo ( sve drugo je manipulacija. )

umesto da ih uce kako da razlikuju manipulatore od onih koji nisu, uce ih kako da budu debili kojima je sve manipulacija. Na kraju se sve svodi na to da samo mediji mogu da uticu na tebe i niko drugo ( sve drugo je manipulacija. )
Ovde misliš na političare koji manipulišu i na medije?

Ja sam ovu temu shvatila drugačije. Političari i mediji nisu jedini manipulatori. Jesu, ukoliko posmatramo iz ugla politike, slobode medija..etc..

Manipulator ne može odmah da se prepozna, ukoliko posmatramo iz ugla svakodnevice u kojoj su manipulatori rođaci, "prijatelji", emotivni partneri, kolege, komšije.

Kasno se nauči lekcija " Kako prepoznati manipulatora".. Nauči se kada nas povrede..

Kasno se nauči lekcija " Kako prepoznati manipulatora".. Nauči se kada nas povrede..
Pitanje je da li se uopste nauci.

Nisi naucio nista ako nisi naucio pravilno da razdvajas manipulatore od onih koji to nisu.

Da li bi ti mogla da naucis da razlikujes vanzemaljca od obicnog coveka ako ti kazem da vanzemaljci 1) spavaju nocu, 2) rade tokom dana, 3) imaju zenu i decu, 4) voze automobile, 5) zive po kucama i zgradama, 6) imaju ruke i noge, i najbitnije 7) smeju se?

Ako ne, koja je onda poenta clanaka kao sto je ovaj iz uvodnog posta?

Ljudi koji žele da kontrolišu često koriste pritisak vršnjaka ili pretpostavljena mišljenja drugih da bi vas pokolebali. Time što se osećate izolovano u svojim uverenjima ili osećanjima, oni se nadaju da će vas podstaći na sporazum.
Vrlo poznato.
Poništavajući vaša osećanja ili emocije, osoba koja kontroliše pokušava da vas natera da sumnjate u svoje percepcije i reakcije,
sugerišući da osoba zna bolje od vas šta je najbolje za vas.
Korišćenje naklonosti ili pretnje uskraćivanjem ljubavi
Uslovi, nazovimo ih kompromisima.Za nekoga kompromisi , za nekoga uslovi.
5. "Ja mogu sve da uradim za tebe, a ti za mene ništa."
Patetika..Sa pokušajem naturanja osećaja krivice.
6. "Zašto praviš tako veliku stvar od ovoga?"
Velika stvar kada je u pitanju neka stvar što se tiče samog manipukatora
.Da je sa vaše strane -bila bi beznačajna glupost.

@Zelena milja Mislim na manipulatore koji imaju NPL- narcistički poremećaj ličnosti. Oni se teško prepoznaju ako i kad odu kod psihijatra, a uglavnom ih izbegavaju.
E, sad..ovo će možda izgledati kao neko opravdanje... Tako se ponašaju jer su bolesni..

Ali, sa druge strane imamo i psihički potpuno zdrave i svesne manipulatore. Oni jesu zli i podmukli.

Back