Maltezer

Ne vidim razlog da se iko ljuti što sam ja napisala da na žalost nemamo na temi ni jednog vrsnog poznavaoca rase, jer ga i nemamo, da ga imamo pisao bi nam svoje iskustvo. Zna se ko ima izvanredne pse i koje su odgajivačnice na glasu,pa to svako ko imalo poznaje rasu zna. :) Ne znam ko me ignoriše ili ne, ja to tako ne doživljavam ,ko ima šta da napiše , on napiše, ko nema on ćuti. Ovo nije čat tema da se mi "družimo" . :)

Mozda je to pretesko, mozda nemamo vrhunske predstavnike rase, ni dovoljno ambiciozne poznavaoce. Ali fakat da ni u tom leglu vrhunskih roditelja ne mogu sva 3-4 steneta da budu vrhunska, da stvarno vrede tih 1500-2000 evra, recimo da jedno bude vrhunsko, ostatak pet kvaliteta. Ali ako paris dva psa pet kvaliteta, verovatnoca da dobijes sampiona je skoro pa ravna nuli. A standardi postoje da bi se postovali i da bi im se tezilo, to si mislila?

Nisam stigla do sad. Reagujem na deo teksa koji sam podebljala jer za za ostalo ne osećam prozvano.
Moj maltezer nije olindran. Do sad se redovno šišao u salonu Puffypet. Šišam ga redovno zato što voli da se šeta, igra skače valja ...radi stavri koji radi većina kućnih ljubimaca a sve to ne bi mogao radi da ima dugu dlaku.

Goco, Mrca ima pet frizuricu, vidi se da je maltezer. :heart: Mislim, vidi se i na Jasmininim psima ali opet... Slazem se, stvar ukusa. Meni se ne svidja. Da se bavim nekom rasom koja zahteva neku frizuru, pa jos i prodajem stence, 99% bih se drzala toga. Za sve postoji razlog, zar je malo skotija i vestija koji su zavrsili sa ekcemima zbog previse rada makazama, a premalo hand-strippinga?! Mozda postoji i neki vrlo konkretan razlog zasto maltici i jorkiji izlozbenog kvaliteta imaju dlaku do zemlje. Mozda vezano za istorijat rase... Ne znam, opet, ovo je forum na kom se druze amateri i razmenjuju svoja misljenja i (najcesce mala) iskustva. Ja opet stvar gledam sa te veterinarsko-zastitarske strane, najbitnije je da budu zdravi i srecni, a sa kinoloske strane, da se vidi sta su, majku mu!

Mozda je to pretesko, mozda nemamo vrhunske predstavnike rase, ni dovoljno ambiciozne poznavaoce. Ali fakat da ni u tom leglu vrhunskih roditelja ne mogu sva 3-4 steneta da budu vrhunska, da stvarno vrede tih 1500-2000 evra, recimo da jedno bude vrhunsko, ostatak pet kvaliteta. Ali ako paris dva psa pet kvaliteta, verovatnoca da dobijes sampiona je skoro pa ravna nuli. A standardi postoje da bi se postovali i da bi im se tezilo, to si mislila?

Upravo to sam mislila, ako neko želi da uzgaja rasu , valjda je normalno da uloži u kvalitetne predstavnike iste pa da ima po jedno štene iz legla vrhunsko a ostale pet kvaliteta, a ne da uopšte ne postoji šansa da se dobije zaista vrhunski primerak ,jer time će se rasa unazaditi, i gledaćemo ih samo na slikama po internetu. Ja samo mogla štancovati štence non-stop. jer sam ponude imala blizu 100 , za prodaju ovako malih maltezera, ljudi su oduševljeni što manjim psom, ali mi nije palo na pamet da to uradim , jer to nije ispravno i kosi se sa mojim moralnim vrednostima, ne želim tako zarađen novac.

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Prilozi

• 213c.jpg
    213c.jpg
    40,7 KB · Pregleda: 153
  • 213.jpg
    213.jpg
    41,1 KB · Pregleda: 153
  • 215.jpg
    215.jpg
    14,4 KB · Pregleda: 159
  • 216.jpg
    216.jpg
    42,9 KB · Pregleda: 156
Pozdravljam sve forumaše, mada čitajući stičem utisak da su forumašice u velikoj većini.
Imam pitanje za kamenicvet: Sterilisala si ženkicu, a to sam i ja uradio pre 2 nedelje. Poslušao sam savet veterinara da je to bolje za njeno zdravlje, ako se neće pariti. Sada mi je žao.
Ja nisam nameravao da je parim i odlučio sam da je sterlišem, radi njenog zdravlja. Lili (maltezer) živi sa nama, spava sa nama i volimo je do besvesti, a posle operacije smo svi bili tako tužni. Ona se jedva probudila (imala je anesteziologa, korišćena je inhalaciona anestezija, trebalo joj je 2 sata). Nadgledao sam operaciju i bilo mi je teško gledati ceo postupak, posebno vađenje organa.
Moje pitanje: Kakvo je tvoje lično iskustvo nakon sterilizacije maltezera (da li je promenila raspoloženje, apetit, da li ima problem sa urinarnom inkontinencijom i slično).
Čitao sam šta kažu veterinari, ali želim da čujem lično mišljenje. (hvala!)
Na žalost morali smo da ošišamo Lili na 1-2cm zbog zgrušale krvi koja joj se slila niz leđa i zbog rastvora hidrogena koji je oštetio dlaku. Sada liči na one Koreanske frizure, jedino još bradicu da joj skratim.
Lili se dobro oporavlja, vesela je, trči. Jedino da mi preguramo grižu savesti.

pozdrav svima!

dlacman , ne znam da li sam prava osoba za odgovor, pošto je totalno drugačije kad se prva i jedina kuca u kući steriliše a totalno je drugačije ako je to 10-ta. Vama sve to sad izgleda strašnije nego što jeste, ali videćete već za par dana će to sve biti ok. Pokušavam da se setim kako mi je bilo sa prvim psom, verovatno kao i vama, bila sam tužna preispitivala da li je to ok ili ne, međutim sad iz ove perspektive, ja to gledam drugačije. To je kucama mnogo bolje rešenje nego da se svakih 6 meseci muče i priželjkuju parenje koje izostaje a sa godinama se povećava rizik od tumora. Moja ni jedna kuca nije imala problem bilo koje vrste nakon sterilizacije ili kastracije, otprilike nakon 7 dana su bile kao i pre.Apetit se uglavnom popravi , ali ne mora ni to da bude. Maltezeri su sitnija rasa i malo više maženi i paženi od većih pasa , ali su pre svega psi i podnose sve dosta dobro, međutim i tu ima razlike , ali to je individualno a ne zavisi od rase, naravno puno zavisi i od veterinara koji radi, ja uvek preporučujem da to uradi neko ko ima iza sebe mnogo urađenih sterilizacija. Za dlaku se ne brinite mnogo , izrašće brzo , najvažnije je da je ona zdrava . :) predpostavljam da vam je vet naglasio da prvih dana dobija mekšu hranu a ne granule, jer zna da bude bolno .

Poslednja izmena:
Pozdravljam sve forumaše, mada čitajući stičem utisak da su forumašice u velikoj većini.
Imam pitanje za kamenicvet: Sterilisala si ženkicu, a to sam i ja uradio pre 2 nedelje. Poslušao sam savet veterinara da je to bolje za njeno zdravlje, ako se neće pariti. Sada mi je žao.
Ja nisam nameravao da je parim i odlučio sam da je sterlišem, radi njenog zdravlja. Lili (maltezer) živi sa nama, spava sa nama i volimo je do besvesti, a posle operacije smo svi bili tako tužni. Ona se jedva probudila (imala je anesteziologa, korišćena je inhalaciona anestezija, trebalo joj je 2 sata). Nadgledao sam operaciju i bilo mi je teško gledati ceo postupak, posebno vađenje organa.
Moje pitanje: Kakvo je tvoje lično iskustvo nakon sterilizacije maltezera (da li je promenila raspoloženje, apetit, da li ima problem sa urinarnom inkontinencijom i slično).
Čitao sam šta kažu veterinari, ali želim da čujem lično mišljenje. (hvala!)
Na žalost morali smo da ošišamo Lili na 1-2cm zbog zgrušale krvi koja joj se slila niz leđa i zbog rastvora hidrogena koji je oštetio dlaku. Sada liči na one Koreanske frizure, jedino još bradicu da joj skratim.
Lili se dobro oporavlja, vesela je, trči. Jedino da mi preguramo grižu savesti.

pozdrav svima!

O, imamo novog clana, lepo. :) Dobro nam dosli oboje na forum. Mogu i ja sa aspekta vlasnika sterilisane kuje, bivseg volontera drustva za zastitu zivotinjama, izmedju ostalog i na sterilizacijama i kao veterinarski tehnicar da potvrdim ono sto je Kameni cvet napisala, sve je od reci do reci tacno. Narocito bih se osvrnula da deo o tumorima, nagledala sam se nekih vrlo gadnih, neke kuje su jedva prezivele i pored operacije a neke su morale da budu uspavane. To je i kod uparenih i kod neuparenih kuja gotovo neminovnost, samo su razliciti organi zahvaceni. A dlaka, Boze moj, porasce. :) Mozemo li da vidimo osisanu lepoticu? :ceka:

Rana se skoro ne vidi. Iznenadio sam se, kako brzo zaceljuje.
Lili je luda ko struja, skače ko blesava, kao i pre. Jedino još nas da prođe strah.
Ne mogu da se odvojim od nje, zalepila mi se za nogu i prati kao prilepak. Kada legnemo, ona je odmah tu pored.
Ima jači apetit, ali se još nije ugojila.
Neka žena sudija-kinolog nas je nabrusila zbog sterilizacije, pa smo se loše osećali i počeli da prebacujemo sebi.
Hvala na podršci kamenicvet i mimi's mom.

nema razloga da se osećati krivim, pa ceo zapad to radi, ako nemate vrhunsku kuju koja ima predispozicije da daje istu takvu štenad a ne želite ni da se bavite odgojem , već želite kučnog ljubimca onda ste uradili pravu stvar, štitite je od bolesti i spašavate muka svaki put kad je u teranju a ne može da se spari. U nekim zemljama se plaća porez na nesterilisanog ljubimca . :)

Tacno, u Australiji je razlika izmedju poreza na sterilisanog i nesterilisanog psa tako drasticna da se moji tetka i teca, odlicno placeni stomatolozi, koji nema sta nemaju u kuci, sekundu jednu nisu mislili da li svoju sasvim prosecnu labradorku ljubimicu da sterilisu. Podrzavam, tako se sprecava i prenamnozavanje pasa koje posle niko ne zeli i unistavanje same rase, bilo koje, jer ljudi nece da ulaze u tu pricu ako ne mogu da budu makar na nuli kad rasprodaju stence.

Pozdrav svima :uja:
Napokon je kucnuo cas kada cu i ja, molim bubnjeve :tambalamba: .. dobiti jednu malu belu pufnu, jeeee :klap: Htela bi dobro da se raspitam,informisem i definitivno ne brzam...Radi se o kupovini, tj. izboru onog pravog odgajivaca..ne bih da pogresim posto sam cula razne pricice pa se prepala. Zato je svaki predlog dobro dosao :ceka: I da, imam pitanjce..bila sam u odgajivacnici "As Zemunski" i sta znam meni se cini ok, ali s'obzirom da je to prva odg u koju sam krocila nisam sigurna :think: Pa ako neko ima neke informacije ili iskustva, slobodno podelite :super:

Imali ste temu u vezi sa crvenilom oko očiju, pa da se nadovežem. Ja sam poručio 2x150g AE (uzeo sam jedno više zbog transportnih troškova) iz Amerike i stiglo mi je u Mađarsku.
Koliko sam upoznat nema velike razlike između AG i AE, u pitanju su različite koncentracije filera i tylosin-a.
Ono što sam našao kod Engleza je terapija kod veterinara 10 dana sa Tylan (Tylosin), a nakon toga 2 x dnevno 500 mg kalcijum karbonata ili 1 kafena kašičica vinskog sirćeta dnevno u vodu.
Ako se korisiti AE ili AG, onda se mora koristiti skoro neprekidno u propisanim dozama, jer je znatno slabiji od Tylan-a.

Samo prenosim sa http://spoiledmaltese.com/forum/51-maltese-grooming/98620-angel-eyes-vs-tylan-3.html

Back