Malta

• Začetnik teme Začetnik teme 1234
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
k1em6.jpg

Malteski krst, sa svoih osam pera, simbolise osam nacija koje su bile zastupljene u Redu Vitezova Svetoga Jovana

(slika: jedan od tipicnih zvekira na vratima kuca na Malti (na zalost losa slika))

evo kaktus u Gradu Rabat (Victoria) na ostrvu Gozo....

kaktus je dole desno (bifore su mi bile interesantne)

kaktus raste svuda redom (ko korov)
dsc07663crik7.jpg

ILO:
Kako si se proveo? Da li si zadovoljan ili ne? Pisi, bas me interesuje, bila sam tamo pre nekoliko godina pa me interesuje kako je sad :)

Jos uvek ne mozemo da se osvestimo!
Sedam dana je malo vreme za aktivni turizam (i za pasivni) no, to smo imali na raspolaganju. Iako smo se , kao, super organizovali kuci spremili materijal , gledali sve filmove (turisticke i istorisko dokumentarne) te ih poneli na notebuku , videli kad rade koji muzeji i katedrale......
...... naravno informaciju i potrebno vreme samo na licu mesta mozes da shvatis.

Velelepna arhitektura italijanskih majstora, kombinovana sa lokalnim materijalom i nasledstvom (nacionalnosti i religija) me je odma prvog dana naterala da kazem zeni da se selimo u Vallettu...(to ja tako cesto kad mi se nesto dopadne), posle sam hteo u Mdinu (i jos hocu) a onda sam odlucio da je bolje da uzmam jednu skromnu jahtu i da je usidrim izmedju Senglie i Vittoriosa , no drugom prilikom.

Naravno po starom pravilu prvo smo se hranili tamo de jedu lokalci i smo se odusevili skromnom i ukusnom kuhinjom, domacim kiselisem od vina sa Gozo ostrva. Ima dobrih a jeftinih vina u supermarketima , koje smo takodje obisli u potrazi za upakovanim domacim sirvima te ostalim produktima. Vince ""la Valetta"" uz njihovu tradicionalnu kobaju ili domacu ribetinu ""lampuka"" ide odlicno i je oko 6 evrica , ima i jeftinijih ... . Zec im je tradicionalna hrana i je veoma cenjen, jedoh ga, no ja vise volim peceno od dinstanog tako da nemam misljenje (moja zena voli zecetinu te se njoj naravno svidja). Na kraju smo (cekajuci autobus za aerodrom)seli u restoran u Sliemi koiji je malo veci i je na samoj obali, i shvatili da smo prvi put okusili gadnu hranu za turiste u vidu pizze i fish and chips varijante no i pored tog fast odvrata ukus zacina malte je i dalje zapisan u nasim receptorima.
Ustvari lazem za plasticnu hranu, jer sam jedan dan uleteo u moj omiljeni restoran drustvene ishrane ""Burger King"" (ipak imaju xxxl burger kome ja ne mogu da odolim jer sigurno stavljaju neku drogu unutra), ali to ce da zaobidjemo .

dsc08972crlq6.jpg

Shadows - arh. Richard England
http://www.richardengland.com/

Imam utisak da maltezani nisu previse srecni ulaskom u evropsku zaebanciju jer koliko sam razumeo porezi su im skocili mnogo i nista vise....
Evropa je dala kinte za popravku i konzerviranje razlicitih spomenike kulture no to maltezane mnogo ne tangira.
12 i 30, 13. 30, hop i zatvarajui sve i odlaze ljudi kuci da jedu do 16.30 , e onda neki otvore a neki ne. Muzeji rade do 15.30 ili 17.00 i vecina nikako nedeljom , e moze da pise da radi no nije tako (vrlo cesto ne pise nista a turist information iz turist biroa nije tacna). E naviknes vremenom...

Kola nisam iznajmio posto su mi odma prvi dan kad sam pitao kazali da bez kreditne karte (koju ja nisam otvorio jer mi u principu ne treba a mislih za putovnje da napravim i nisam stigao) mogu samo da dobijem kartu za autobus....
Supruga je trudna pa motor nije ulazio u konkurenciju.
Zapisali smo dve ekskurzije za Gozo i za kruiz oko Malte koje su obe bile sasvim ok i opustajuce. Inace nas tempo obilazenja autobusima je bio mnogo aktivniji.........

Na zalost do Blue Groto i hramova u blizini nismo stigli i mi je zao posto sam skapirao da su mnogo gotini i da zrace energijom koju mnogo volim da osetim. Drugi put

Nismo otisli ni u Hipogeum (Hal - saflieni) posto treba da se rezervise ulazak 15 - 30 dana ranije, evo ovde moze ( https://secure.heritagemaltashop.com/Home.aspx).

obavezan sajt

http://visitmalta.com/hal-saflieni-hypogeum-map

Sliema je naj bolje mesto za hotel (smestaj) a feribot do Valletta naj bolje transportno sredstvo . Do tri grada od Vallette preporucujem Tradicionalni camac (1 funta) i obratno.

Autobusi su ok, idu svuda , nema frke, .... samo, mnogi nemaju amortizere, i uglavnom svaki put treba da se vratis do Vallette da odes na drugo mesto 5 km udaljeno od prethodnog jer nema veza medju mestima (dovoljo) ..... e ponekad im za destinaciju od 12 km treba i po sat vremena - vracamo se iz sela Marsaxlokk , sofer je prvo zakasnio , pa je pravio pauzu usput (ne znam u kom selu), pa je stao da prica sa nekim likom, pa smo cekali neki da istovare pivo iz kombija u nekoj uluci.... pa je stao da izbaci neke klinke nemice koje su pravile sranj... po autobusu i na kraju smo stigli i u Sliemu. A sve vreme je vozio ko pomahnitao!

Posto maltezani voze ko da ih goni sotona, i naravno, niko ne daje migavac (80%), pa i ja tako kad sam se vratio juce seo u kola i nesto uhvatim sebe kako zurim u pi... mat.... i naravno ogrebem kola po sred desnih (i prednjih i zadnjih) vrata i posle mislim "" gde ja to zurim???"" a ustvari su me zarazili malteskii soferi.....

100 evrica moze da se razmeni za 42.50 funti (zvanicni je kurs nesto nizi)

za 0.50 funti moze da se kupi po kile piva u konzervi:-)

dsc07674crli2.jpg

Rabat (Victoria) Gozo

Palazzo Falson (privatni muzej) najbolji i najkompletniji koji sam ikada video , Mdina
dsc08766bj7.jpg

e malko je skup (3.50 funti ulaz....)

dsc08445ia9.jpg

Valletta Triq Ir-Repubblika

dsc08437fq3.jpg

i naravno ............autobus

kad sredim slike pusticu jos sa komentarima za sad toliko....;)

Ako neko ide na Maltu sada, 21 septembra im je dan nezavisnosti i vec danima se spremaju za urnebesnu proslavu......
.....mislim da ce muzeji biti dzabe.... a ko zna sta jos....;)

kako je obilazak Malte naj (jeftin i laksi) autobusom evo jos autobusa. Vrlo cesto nemaju amortizere i vozaci voze brzo no uglavnom su okiceni slikama Bogorodice oko vozaca.

E , ne svi, ima i onih sa Bob Marliem (obratiti paznju i na kontrolora.....u totalnom skladu sa basom):D

panorama77ud2.jpg

dsc08440pd3.jpg

dsc07721an0.jpg

:D

Ostrvce Comino sa njegovom cuvenom plavom lagunom.......

panorama62mb5.jpg

:D

Ima i nekih pecina okolo no kao sto neko vec rece nije vredno truda ici da se vide jer nisu nista posebno. Jedino ako volite da se vozite u gliseru imacete priliku pri poseti pecinama da se protresete u istom jer je to kompenzacija za vidjeno (tj nevidjeno) od pecina......
panorama63lo4.jpg

Kupanjac je super, ako nema mnogo ljudi, sto je dosta tesko da se desi. Na srecu vecina gostiju su gerijatrija tako da i ne silaze sa broda.....

Ako ste na velikom brodu (oko 600 dusa) ima senka i ima mesta NO ako ste na jedrenjaku (po skuplje i po romantcno) nema mesta i nema ladovine tako da gorite i se gurate tokom obilaska ostrva........

dsc08199we6.jpg

najbolje je doci gliserom , sabajle...

dsc08168ty0.jpg

to sto je mutna slika nemoj da vas prevari, tacno toliko vremena imate da se "" nasladite"" prelepim "" pecinama"" ostrva Comino :wink:

Crkva Svetoga Jovana , podignuta 1578 godine i ukrasenom unutrasnjostu u baroku. Crkva je istovremeno muzej, crkva i velika grobnica vitezova reda Sv Jovana po cijim se nadgrobnim plocana hoda u naosu crkve.

dsc07401rx6.jpg

panorama2lq0.jpg

dsc07403dq5.jpg

E, da vas pitam, mis' vas sveže turiste, pošto daaaaaaavno nisam bio na Malti : pošto je sada " malvazija " i da li još opstojavaju oni Salina bej hoteli ???
hvala !!! :-D

krvolok:
E, da vas pitam, mis' vas sveže turiste, pošto daaaaaaavno nisam bio na Malti : pošto je sada " malvazija " i da li još opstojavaju oni Salina bej hoteli ???
hvala !!! :-D

Ceo St Paul's Bay , Bugibba i Salina Bay(leva starana ka Bugibba) su dosta izgradjeni. Kako mi Salina Bay nije bio zanimljiv, a i uzasno smrdi ustajala voda u bazenima za vadjenje soli, nisam se zadrzavo da detaljnije osmatram......

..... interesantan je resort hotel Dolmen , mislim meni, pomalooooooooooooo ....

Back