Imam utisak da maltezani nisu previse srecni ulaskom u evropsku zaebanciju jer koliko sam razumeo porezi su im skocili mnogo i nista vise....
Evropa je dala kinte za popravku i konzerviranje razlicitih spomenike kulture no to maltezane mnogo ne tangira.
12 i 30, 13. 30, hop i zatvarajui sve i odlaze ljudi kuci da jedu do 16.30 , e onda neki otvore a neki ne. Muzeji rade do 15.30 ili 17.00 i vecina nikako nedeljom , e moze da pise da radi no nije tako (vrlo cesto ne pise nista a turist information iz turist biroa nije tacna). E naviknes vremenom...
Kola nisam iznajmio posto su mi odma prvi dan kad sam pitao kazali da bez
kreditne karte (koju ja nisam otvorio jer mi u principu ne treba a mislih za putovnje da napravim i nisam stigao)
mogu samo da dobijem kartu za autobus....
Supruga je trudna pa motor nije ulazio u konkurenciju.
Zapisali smo dve ekskurzije za Gozo i za kruiz oko Malte koje su obe bile sasvim ok i opustajuce. Inace nas tempo obilazenja autobusima je bio mnogo aktivniji.........
Na zalost do Blue Groto i hramova u blizini nismo stigli i mi je zao posto sam skapirao da su mnogo gotini i da zrace energijom koju mnogo volim da osetim. Drugi put
Nismo otisli ni u Hipogeum (Hal - saflieni) posto treba da se rezervise ulazak 15 - 30 dana ranije, evo ovde moze (
https://secure.heritagemaltashop.com/Home.aspx).
obavezan sajt
http://visitmalta.com/hal-saflieni-hypogeum-map
Sliema je naj bolje mesto za hotel (smestaj) a feribot do Valletta naj bolje transportno sredstvo . Do tri grada od Vallette preporucujem Tradicionalni camac (1 funta) i obratno.
Autobusi su ok, idu svuda , nema frke, .... samo, mnogi nemaju amortizere, i uglavnom svaki put treba da se vratis do Vallette da odes na drugo mesto 5 km udaljeno od prethodnog jer nema veza medju mestima (dovoljo) ..... e ponekad im za destinaciju od 12 km treba i po sat vremena - vracamo se iz sela Marsaxlokk , sofer je prvo zakasnio , pa je pravio pauzu usput (ne znam u kom selu), pa je stao da prica sa nekim likom, pa smo cekali neki da istovare pivo iz kombija u nekoj uluci.... pa je stao da izbaci neke klinke nemice koje su pravile sranj... po autobusu i na kraju smo stigli i u Sliemu.
A sve vreme je vozio ko pomahnitao!
Posto maltezani voze
ko da ih goni sotona, i naravno, niko ne daje migavac (80%), pa i ja tako kad sam se vratio juce seo u kola i nesto uhvatim sebe kako zurim u pi... mat.... i naravno ogrebem kola po sred desnih (i prednjih i zadnjih) vrata i posle mislim "" gde ja to zurim???"" a ustvari su me zarazili malteskii soferi.....
100 evrica moze da se razmeni za 42.50 funti (zvanicni je kurs nesto nizi)
za 0.50 funti moze da se kupi po kile piva u konzervi:-)
Rabat (Victoria) Gozo