Malta

Jos nesto...
Ukoliko se na Maltu dolazi direktno iz Bgda MORA se imati makar jedna VISA, DINERS, american expres ili Master card ili oko 500 jura kesa... Inace vracaju nazad...
Ukoliko se dolazi iz neke Evropske zemlje, ne treba nista :)

Zaboravio sam nesto da pitam, a mislim da je jako vazno za normalan zivot.
Kakva je drzavna administracija (birokratija) na Malti, mislim u smislu funkcionalnosti, korupcije, ekspeditivnosti. Dali tamo drzavna administracija funkcionise kako treba ili je slicna nasoj.
Drugo pitanje koje mislim da je relativno vazno je kakva je zdravstvena zastita, u kakvom su stanju bolnice i ambulante, kakav je nivo usluge, kakve su cene medicinske usluge.
Trece sto me interesuje je osiguranje, mislim na zdravstveno, zivotno i na socijalno i penziono osiguranje. Postoji li penzion fond i kako je to reseno?
Umalo da zaboravim, kakvo je ponasanje policije i dali sudovi funkcionisu kako treba ili je to slicno nasem policiskom i sudskom sistemu.

Birokratija je kompjuterizovana, prilicno efikasna i NIJE korumpirana... Veoma spora na izdavanju radnih dozvola, nazalost, a posebno za gradjane iz treceg sveta...
Ukoliko se ima radna dozvola ima se i zdravstveno i penziono, bolovanje placa firma prve dve nedelje, a posle drzava... Zdravsveno osiguranje vazi samo u drzavnim ustanovama i guzve su poprilicne... Privatnih klinika, ambulanti i bolnica ima puno i cena pregleda zavisi od potrebe, recimo za prehladu kosta 15 jura... Lekovi se kupuju u svakom slucaju . . .
Nivo usluge u privatnom sektoru je krajnje profesionalan i na zavidnom je nivou, a u drzavnim ustanovama jedina zamerka je cekanje . . .
Svaki gradjanin Malte ima oko 2 kvadratna metra bolnice koja je nova i kao sto rekoh, ogromna, ali su opet guzve, domovi zdravlja su takodje u dobrom stanju, mada su neki u veoma starim zgradama.
PeMzioni fond je ~nako~ neznam nikoga da je dobio peMziju, u stvari jedan drugar je tek aplicirao i u toku godine treba da je ostvari...
Zivotno osiguranje moras da kupis, ko i svuda u svetu... Obavezno je jedino uz kredit za stan, a i onda ga sam placas...
Policija ovde je u pravom smislu reci koje im i pisu na kolima: 'TO SERVE AND PROTECT' od naoruzanja imaju licni mobilni telefon, ne maltretiraju vozace, vozi kako treba i nemoj nekog zgaziti ili udariti i nikad policiju neces videti.
Mada postoji i interventna ekipa, koja je naoruzana u fullu i uvek su u kolima, tako da ih na ulici nemozes videti, osim u slucaju intervencije, koje su vrlo retke ili kad izadju da nesto kupe, k'o recimo pljuge ili kafu . . .
Sudio se jos nisam, a nadam se da i necu, a sudovi inace rade prilicno besprekorno i brzo . . .

Pimbe ma naravno necu ici bez para ponecu bas dovoljno za 2 meseca...a pri tom dobijam radnu dozvolu na godinu dana...reci mi moja zena bi da radi tamo posle tri meseca od mog dolaska i vazice joj viza dokle god sam ja tamo.. e sad me zanima dali se moze naci za nju posla kao perac sudova,spremacice,ili spremanje soba u hotelu,apatrmane...sta god da je reci mi koliko to placaju?ima li nasih koji rade na tim poslovima...unapred hvala pimbe

Pimbe ma naravno necu ici bez para ponecu bas dovoljno za 2 meseca...a pri tom dobijam radnu dozvolu na godinu dana...reci mi moja zena bi da radi tamo posle tri meseca od mog dolaska i vazice joj viza dokle god sam ja tamo.. e sad me zanima dali se moze naci za nju posla kao perac sudova,spremacice,ili spremanje soba u hotelu,apatrmane...sta god da je reci mi koliko to placaju?ima li nasih koji rade na tim poslovima...unapred hvala pimbe

Zvonko,
procitao sam jedan tvoj stariji post
10.03.2009., 12:51 #158
Zvonko021

Post Re: Malta
Cao svima!!!
uskoro cu doci da radim na Malti i ostacu na duzi period od 5-6 god...pa me zanima iam li posla za moju zenu...radila bi negde u restoranu za stalno dok sam za mene sredio za rad na gradjevini...

To je od pre odprilike godinu dana, pa bi hteo da te pitam dali si vec jednom bio na Malti ili si putovanje bio odlozio. Pitam te jer na jednom mestu pominjes kupovinu auta u Italiji, pa me interesuje dali si vec bio na Malti (preko Italije) i koliko bi to putovanje preko Italije kostalo. Za avion znam koje su cene.

nisam ni otisao jos...zbog krize kako kazu na malti...evo sad za manje od mesec dana cu otici. kaze mi poslodavac da je najjeftinije ici vozom od Beograda do Venecije i od tuda avionom za maltu. tu ti ispadne za oko 130 eura ukupno
pogledaj na sajtu zeleznica srbije to ti je za voz a avionom iz venecije za maltu http://www.ryanair.com/en pogledaj i saberi se

Ćao svima, uskoro planiram sa ortakom da dodjem na Maltu da radimo konobariju zanima me koje je najbolje vreme za dolazak? Pimbe, pitanje je prvenstveno za tebe jer sam u prethodnih 2-3 sata i pročitanih preko dvesta postova shvatio da imaš najviše informacija :)

@Zvonko021 - iz Beograda ima direktan JAT-ov let za Maltu i karta u martu košta sa taksama 14500 din što mislim da je mnogo bolja varijanta nego Venecija vozom pa onda avion...

Zvonko je u pravu za avion. Kad se dodje iz Italije na Maltu je isto kao kad dodjes iz Leskovca u Beograd, niko te nista ne pita, a iz Bgda te ceka i carina i murija sa gomilom glupih pitanja... A i jeftinije je preko Venecije ili Pize...
Za konobarisanje je jos rano, sezona pocinje u maju...
Za posao spremacice ili pomocne radnice u kuhinji placaju do 4 jura, u velikim hotelima traze papire...
Kao sto rekoh za auto iz Italije mora se imati stalni boravak na Mlati ako ga dovozis ovde, drugacije ga nemozes ni kupiti u Italiji da bi dosao s njim na Maltu. Ako i kupis auto sa Srpskim papirima, moras da ides u Srbiju...

Pozdrav svima i evo i ja da postavim jedno pitanje. Naime, dosao bih na Maltu da zivim i radim pa me zanima kakva je procedura za dobijanje radne dozvole, boravisne vize ili kako to vec ide? Kontkretno, plan mi je da dodjem kao turista, eventalno upisem neku skolu jezika i da u medjuvremenu nadjem bilo kakav posao i ostanem. Da li proveravaju nesto po Srbiji i da li bi morao opet da se vracam ovamo i kao to funkcionise. Mislim kad istekne 90 dana? Da li moram da kupim povratnu kartu? Naravno, dosao bi i sa parama i sa svim mogucim papirima, diplomama itd... Inace sam IT pa me usput i zanima kako jje za taj posao (sys admin) ?

Psy bez uvrede, al' vidi se da si IT...
Kao prvo jos nije proslo 90 dana od kako su ukinute vize, tako da na to pitanje moze samo neka gatara da ti odgovori ili onaj Milan Tarot :)
Iz Bgd- mislim da te nece ni pustiti bez povratne karte, iz Evrope te niko nista i ne pita . . .

Vecina IT nadju posla preko neta i dodju na gotovo... www.etc.org.mt ili www.google.com.mt

:) Kako se vidi da sam IT ? Jel sam napisao ili pitao nesto pogresno? Samo me zanima da dodjem tu i radim, nista vise.

hehehe

psy_unix Re: Malta
Pozdrav svima i evo i ja da postavim jedno pitanje. Naime, dosao bih na Maltu da zivim i radim pa me zanima kakva je procedura za dobijanje radne dozvole, boravisne vize ili kako to vec ide? Kontkretno, plan mi je da dodjem kao turista, eventalno upisem neku skolu jezika i da u medjuvremenu nadjem bilo kakav posao i ostanem. Da li proveravaju nesto po Srbiji i da li bi morao opet da se vracam ovamo i kao to funkcionise. Mislim kad istekne 90 dana? Da li moram da kupim povratnu kartu? Naravno, dosao bi i sa parama i sa svim mogucim papirima, diplomama itd... Inace sam IT pa me usput i zanima kako jje za taj posao (sys admin) ?

:hahaha: evo kako sam video, a za sva tvoja pitanja vec postoje odgovori u ranijim postovima

Da li hoce neko drustvo za odlazak na maltu da nebude dosadno a i da se ustedi nesto ali brzo sad uskoro vidim da mnogi planiraju ai da se plase sta kako gde.
snacicemo se i probati drugi su uspeli zasto nebi i mi sto smo mi slbiji u necemu od drugih.
JAVI TE AKO VAM TREBA DRUSTVO JA IDEM ZA NEDELJU DANA ILI PPRE ILI KOI DAN KASNIJE AKO VAM ODGOVARA SVE JEDNO JER SAM JA RESI DA IDEM.
:klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap:

Da li hoce neko drustvo za odlazak na maltu da nebude dosadno a i da se ustedi nesto ali brzo sad uskoro vidim da mnogi planiraju ai da se plase sta kako gde.
snacicemo se i probati drugi su uspeli zasto nebi i mi sto smo mi slbiji u necemu od drugih.
JAVI TE AKO VAM TREBA DRUSTVO JA IDEM ZA NEDELJU DANA ILI PPRE ILI KOI DAN KASNIJE AKO VAM ODGOVARA SVE JEDNO JER SAM JA RESI DA IDEM.
:klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap:

Prijatelju,nije drustvo problem,evo ja cu ti ga praviti,posto i ja planiram da odem i pokusam da nadjem nesto,ali sto rece Pimbe sezona pocinje u Maju,tako da ne znam ima li smisla ici tamo ranije,on sigurno zna bolje od nas padobranaca.:think: E sada sto sam ja u ovakvoj situaciji :dash:,pa bih odmah da krenem,to je druga stvar. Pimbe,stvarno ti hvala na korisnim informacijama,smorili smo te svi redom,pa evo imam i ja jedno pitanje: da li se posao na Malti moze naci (bilo kakav za pocetak) direktno,obilazeci restorane,kafice,gradilista itd.,ili ti je potrebna neka preporuka tj. veza da te neko ubaci,i da li su cene rada i troskova zivota ostale iste kao sto sam citao u predhodnim postovima ili se i tu nesto promenilo (drasticno). Thanks in advance:super:

Dobro izmasirali smo ljude saznali dosta i sta sada, HOCEMO LI NA MALTU ko je za ili da sacekamo da nam "Pimbe i drustvo " nadju posao stan i da dodjemo na gotovo iiiiiii
pa to je bolje nego san sa Pamelom . ajde junaci ko ide a????????:think::think::think::think::think::think::think::think::think::think:

Back