Malisorska-Brdjanska nosnja kod Srba

Kill Billy

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
101
Pozdrav. Ne znam da li znate nesto o ovome ali sam gledo po netu nosnju brdjana i Srba koja se poklapa sa nosnjom albanskih plemena tj Malisora. Zasto je to tako?

Takodje preporucujem da ko ima ili zna za takve fotografije da ih postavi ovde.

Ja cu zapoceti sa jednim iz Vasojevica - pop Maksim Popovic Luzac

20190131_120947.jpg

Prilozi

• Screenshot_20190109-150735_Facebook.jpg
    Screenshot_20190109-150735_Facebook.jpg
    102,1 KB · Pregleda: 23
Poslednja izmena:
Pozdrav. Ne znam da li znate nesto o ovome ali sam gledo po netu nosnju brdjana i Srba koja se poklapa sa nosnjom albanskih plemena tj Malisora. Zasto je to tako?

Takodje preporucujem da ko ima ili zna za takve fotografije da ih postavi ovde.

Ja cu zapoceti sa jednim iz Vasojevica - pop Maksim Popovic Luzac

Zato što je BOJENJE bilo jako skupo.Naša crnogorska nošnja je dobila boju pre 100-ak godina.
Ista ili slična je bila od Peloponeza do Istre, nema tu nikakve terorije zavere, grčka, vlaška, arbanaška, dinarska, potpuno je svejedno kako ćeš je zvati.
Manje više to je sve isto, jer je isti teren i način pravljanje nošnje. A Arbanasi nisu imali taj romantizam kao mi, pa da se bave bojenjem narodne nošnje, njima ostala bela, a nama dobila boju. I danas je po istočnoj srbiji i istri ostalo belo takodje, i po Bosni, itd...Očekivao si neki dramatičniji odgovor, pretpostavljam?

a174195106decd251a6571be38e3fb8a.jpg

250px-%D0%9D%D1%96%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0_%D0%A2%D1%8D%  D1%81%D0%BB%D0%B0%2C_1880..png

01:25

Poslednja izmena:
Ako pogledamo narodne nosnje iz Rusije, Bugarske, Poljske ( o Aziji i da ne govorimo) videcemo da tu ima raznih boja,
uglavnom crvena i razne varijante crvene. Ako pogledamo orjentalne tepihe ( starijeg datuma) videcemo takodje
boje identicne ovima iz raznih narodnih nosnji. Sinteticke boje nisu postojale, bojilo se biljkama, uostalom i dan danas
za Uskrs bojimo jaja u ljuskama od crnog luka. Ja nisam studirala kada su i kako pocele nosnje da se boje, ali recimo vez
postoji vec hiljadama godina, nekada se vezlo srmom i zlatom. Ovi cuveni tepisi su se stvarno tkali tako sto je vuna ( ili svila)
bila bojena u bojama od biljaka.

Ne znam koliko je ova slika autenticna , bilo bi lepo da nam se pridruzi neko sa pdf istorija, ili slaven .

DistantIdleLark-max-1mb.gif

Mene ovo podseća na skiadion bele boje.

Iz manastira Morača, sa ikone Sveti Sava Srpski i Simeon Nemanja koje je oslikao zograf Jovan krajme 1644. ili početko 1645. godine, smeštene iznad groba kneza Stefana:

Ikona.jpg

..možemo videti primere skiadiona u dve scene (Krunisanje Stefana Prvovenčanog i Čudo Svetog Save nad samrtnim odrom brata):

skandion.PNG

Skiadion je bio vizantijska kapa koja je bila rezervisana za cara i njegovu porodicu, kao i najviše dostojanstvenike (dalju rodbinu, krupno plemstvo, itd...). Evo jednog portreta cara Jovana VIII Paleologa koji se nalazi u rukopisu na Sinajskoj gori iz XV stoleća:

John_VIII_Palaiologos%2C_Sinai.jpg

Maleni problem predstavlja što se na fresci u Pećkoj patrijaršiji ne vidi ovaj orub. Takođe, skiadion je u neku ruku špicast, (blaže ili ne) zarubljen prema vrhu. S druge strane treba uvek imati na umu umetničku slobodu; pogledajte detalje sa freske u Morači. Iako je vrlo jasno da je skiadion bio inspiracija, oblik više podseća na nekakvu kupolu nego na nešto šiljasto. :zddm6:

Drugi tip kape je skaranikon. U istoj crkvi u Peći možemo videti dve kape tog tipa (jedna je presečena po sredi, pa spojite obe slike), sa freske Smrti patrijarha Joanikija:

162.jpg

162_a.jpg

Istoričari umetnosti koriste pojave ovih kapa da indefikuju pojce na slikovnim predstavama. Evo ikone iz Atine iz XVI stoleća. Pevači se nalaze preko puta Sv. Pavla i Jovana Zlatoustog:

Pavle.jpg

У Андријевици? Да л' си нормалан?

u stvari to je jedan isti čovek sa kečetom na celom snimku, i bar on je, obučen kao poturica

Па пре ћеш наћи Србина у Ђирокастри, него балију и Арнаута у Андријевици.

al zato imate 30% *********a, a to je gore i od arnauta

Poslednja izmena:
kakve one imaju veze sa ovom nošnjom

Pa radi se o kapama koje su po svemu sudeći predstavljene na onoj pećkoj frecsi koju je objavio dobro nam poznati Viduša kao srpske bijele kapa. Inače, možda tuda negde treba tražiti i ključ porekla albanskog ćulafa.

Vidim da si malčice izmenio poruku, ali svejedno ću se osvrnuti; narodna nošnja nije isto danas i kroz istoriju. Od kraja XIX stoleća, od kada traju trendovi globalizacije, a posebno u današnjem svetu, kada postoji trend da se manje-više svi potpuno isto oblačimo, nošnja je poprimila strogo obeležja nečeg etničkog; kao sastavni deo kulture i nešto što treba gajiti zarad opstanka nacije kao takve. U prošlosti ona nije bila tako nešto i više je stvar mode. Nije toliko lako na osnovu oblačenja utvrditi etničku pripadnost nosioca koji je na neki način predstavljen.

Vizantija je bila interesantna kulturna mešavina koja je poprimila mnogo uticaja sa istoka (između ostalog), pa tako i kada je u pitanju moda. Nosili su se čak i turbani i slične stvari koje se tradicionalno dovode u vezu sa nečim orijentalnim. Pa u srednjovekovnoj Srbiji nosila se i marama koju nose tradicionalno oni Albanci iz rugove, pa opet ne znači da su to definitivno bili nekakvi Albanci na slikama.

kakva je ovo patologija? želi se poturiti da su srbi preuzeli nošnju i običaje od malisora i brdjana? molim moderaciju da promeni naslov ili temu zaključa.

ne postoje ni malisorska narodna nošnja ni brdjanska nošnja kao originalni/izvorni tipovi nošnje. jedni i drugi su preuzeli običaje i nošnju nekih prethodo živućih. takodje su uslovljeni sličnim resursima i zajedničkim podnebljem. iz toga proističe sva sličnost nošnji.

ako niste znali u ovaca dominira bela boja. ali ima i crnih. pa su najprostije svakodnevne nošnje u naših starih tih boja.a tek svečane nošnje su dobijale boje i ukrase.

a jel moguce da se postavi obrnuto pitanje , u ovom slucaju skriveni zakljucak,
tj da odeca albanskih i drugih plemena izgledom podseca na nosnje srba (brdjana) ?
meni je logicno da neko mladji podseca na starijeg a ne obrnuto !

Back