NickFreakyrgios
Elita
- Poruka
- 23.648
Ту сад имаш Псеудофедеригарову хронику која даје више података о Хераклију него ли Грци. О његовом детињству у Картагини већ је и митологизован да лови лавиће рукама попут Херакла или Гилгамеша. Белог лица витког стаса који је освојио Персију. Ираклије после напада Арапа наређује краљу Магаберту да покрсти све Јевреје у католике не зна одакле их ово чудо снашло. Као што сам поменуо подизање Словена против Авара је здружен подухват Франака и Византије јер су тада још Италија и франачка држава (мајодорм) номинално подређени ромејском цару.Mozda je sve to bilo i planski ... da je Samov savez organizovao sve .. rotaciju srba i vajunita i ustanak protiv Avara sto ima logike, jer su se srbi kratko zadrzali. Verujem da je taj talas srba bio vojska
То је још период грчких папа.
Приметно да извор пише лепо о Словенима и прекорева надобудност франачког војводе који се преобукао у словенске хаљине и ушуњао у логор. И да Самнону каже не можемо ми хришћани са вама псима се изједначити!?
Оно вероватно си већ укапирао да је од извора увек сачувано индикативно пар да мораш да их тумачиш.
МСД и ПФ хроника говоре обе о устанцима у каганату МСД бележи и Кувера и долазак Бугара и Семисијанаца као и односи са Словенима и неки Словени који су "наши" становници градова и неки који су дошли и живе около.
Неки византолози мисле да су под термином Хелени ту Маињани римски пагани Латини са Пелопонеза који су покрштени од Василија Македонца у 9. веку названи по узгоју маслина.
Зову их Хелени иако су Латини и Пагани.
Са Друге стране ПФ хроника бележи борбе између Бугара и Авара за наледника каганата то је баш упражњено место кагана које историчари центрирају да је могућ прелазак Срба и Хрвата преко каганата.
Бугари губе и њих око 40000 заборавио сам беже Францима чини ми се Дагоберту који их предаје на чување у госте Бојурзима којима наређује да их побију. Њих неколико хиљада са женама и децом преживљавају код Венета.
Онда Алцек који долази у помоћ Карантанцима против Авара.
Овде и једна и друга хроника бележе Кубратове синове и њихову судбину.
Како извора за 7. век има мало готово ништа мени је увек индикативно да се задубим шта су нам модератори оставили да тумачимо јер имају политичкичку позадину.
Где су само 2 огранка Бугара преживела јужни Бугари који се помињу под Кувером, Волшки.
Остали синови нестају утапају се у друге народе осим можда и Кубрата(Хробатоса) у причи о провинцији Далмацији Порфирогенит је очигледно нашао великобугарски мит. Великом Хрватском очигледно зове велику Бугарску где су Хробатоси или Кубрати по њему добили име на Балкану а други брат је Мухло и сестре Тоуга и Боуга.