Evo daću vam uvid na kašičku, iz tri knjige po segment, pa ko voli...
"Čekajući sunce iz Japana" (proza na ler)
Kvakoje ostaje ''poslednji padobranac''...
Povorka se kretala sporim, umornim hodom niz snegom prekriven puteljak. Na trenutke bi po koja prilika u crnom zastala i oslonila se na neku od glatkih kamenih ploča koje su još uvek stoički odolevale i prkosile snegu, pokušavajući da izbegnu sudbinu zatrpanih tela čiji su identiteti baš tu, pod njima, tiho tonuli u zaborav. Te ploče kao da su želele da bar još jedanput podsete prisutne da su one sve što je preostalo od toliko života, toliko nada i snova, toliko njima sličnih izgubljenih duša. Ali prilike u crnom su bile isuviše obuzete svojim mrkim mislima da bi se, čak i za trenutak, obazrele na grobnice s obe strane puteljka. Sada su kamene ploče, s ugraviranim krstovima i zvezdama, služile samo da ponude predah po kojoj oronuloj bakici, dok ova ne bi nastavila dalje, uzaludno pokušavajući da ubrza korak i sustigne poodmaklu kolonu.
Povorka nije bila velika. Roditelji i rodjaci, te par njihovih najbližih prijatelja jedva da su se, udruženim snagama, zbrajali do dvocifrenosti. Sem mene, nije tu bilo prijatelja njihovog sina. Niko iz ekipe ili kraja nije došao da se oprosti i isprati Baneta na njegovo poslednje konačište. A opet, svi su bili tu, sveprisutni. Osećao sam svim svojim bićem njihovo prisustvo. Svakog ponaosob, a svih do jednog. Da, bili su tu. U mislima, reći ćete vi. Pod zemljom, reći ću vam ja. Slike su mi se redjale pred očima. Milan, Bojan, Djordje... Fudbal na parkingu, kule od peska, prva pljuga, prvi fiks... Gledali su me sa postera... Dejan, Marko, Kiza... Bioskop, svadje, pomirenja, tuče... I sahrane.
Obaveštavamo rodbinu i prijatelje da je naš dragi iznenada preminuo. Tačka. Nema ni “kratke ali teške bolesti”, nema ni žene ni dece medju potpisanima, nema nikakvog objašnjenja. Samo “iznenada”. Ali očekivano. Da, uvek na kraju te sahrane. I sve manje ljudi na njima. Baneta pratim ja. Hoće li imati ko mene, sutra, da isprati? I hoće li hteti?
Povorka je stala i prilike u crnom opkoliše veliku pravougaonu raku. Da ne bi onih sumornih i izgubljenih izraza lica, izgledalo je kao da će se svakog trenutka uhvatiti pod ruke i zaigrati kolce izmedju okolnih grobnica. Čovek u odori popa počeo je nešto da mumla, u nerazgovetnom plesu starogrčkih izraza i modernosrpskih reči. I u 80. godini je ponavljao ono isto što su mu rekli da govori kad mu je bilo osamnaest. Te nerazumljive i neshvaćene poruke, do pola ispričane a od pola ispevane, namenski su zahtevale pažnju i strahopoštovanje. Budući da su crkveni verodostojnici “još pre Hrista” izučili i u delo sproveli taj usadjeni strah od nepoznatog, medju prisutnima su trenutno zavladali panični mir i tišina. Kad se ustanovilo ko je gazda, žene su dobile dozvolu da ponovo zaridaju, ovog puta još jedrije. Muškarci, u svojoj trajnoj internoj borbi s žigovima društva, zgledali su se i skrivali, verovatno da se ne bi videlo da plaču. Ili da ne plaču. Pop se prekrstio i svi prisutni, sem mene, ponizno su ga imitirali. Jedna žena je pogrešila stranu. Ne znam je li to bitno, kad se svode računi. Bane nije znao da mi kaže, iako sam nebrojeno puta morao da ga sačekam ispred crkve. Osećao se bolje kad bi ponovo izašao. Leti, pogotovu. Zato sam ga i čekao svaki put pred kućom božjom. Čekaće i on mene, ovde. Ne znam zašto baš ovde.
Ceremonija se brzo okončala. Koliko se sećam, nekada je to trajalo duže. Ali, nekada je bilo i više para u igri. Od skora su uveli i cenovnik za usluge “božjih izaslanika”. Sada se tačno zna koliko šta košta. Seljak ne mora da brine što ne zna koliko će mu pop tražiti za spasenje, a pop može da se skoncentriše na šljaku i ne razmišlja o tome koliko seljak može da priušti za kupovinu svog konačnog spasa. Pošteno, pa ko koga zajebe... Banetovi nisu bili imućni. Da se Bane nije u slobodno vreme vidjao sa zlim dilerima, već novac davao dobrotvornoj crkvi na primer, možda bi opelo potrajalo i čitav dan. Ali opet, da se Bane nije vidjao sa zlim dilerima, mi ne bi danas ni bili ovde. Dileri, izgleda, sve skrate: robu, opelo, život, svoje zatvorske kazne, muke u toku apstinencijalne krize... I dileri, kao i sveštenici, posluju po cenovniku. To i to košta toliko. Ako ne doneseš toliko, to ne donošenje će te koštati toga i toga. Tu se barata šamarima, mecima, kolenima, glavama... Nije ljudski, ali je pošteno. Po cenovniku. Kao i u crkvi.
Prilike u crnom su nestale. Cveće je ostalo. Ja sam ostao. Bane, hteo sam da ti kažem... Šta sam hteo da ti kažem? Gledale su me oči sa postera, nasmejane... Milan... Bojan... Djordje... Dokle? Dejan… Marko… Kiza… DOKLE BRE?! Kome su oni šta skrivili? Imali su petnaest godina kad se svet srušio. Zapucalo se. Nema para, nema hrane. Nema života. Budite mirni, rekli su nam. Spavajte. I zaspali smo. Cela generacija. Dokle? Još samo malo, još samo Kosovo... Budite dobri. Spavajte.
Svi su zaspali. Zauvek.
-Bane, hteo sam da ti kažem da me ne čekaš... Idem u Moskvu, Bane... Dosta je bilo... Idem zbog sebe... Idem zbog svih nas... Sećaš se, mora da ostane poslednji padobranac... Mora, poslednji padobranac... Jel' se sećaš, Bane?… Jel’ se sećaš… Bane?
Zbogom, Prijatelju.
Kvakoje se bori za ''našu stvar''...
Mama, gladan sam!
Biti pokoren, a vladati osvajačem, najveća je ženska vrlina. Svaki muškarac ima svoju ''ahilovu petu'', svoju “femme fatale”, svoju gazdaricu. Može on da bude i profi kikbokser, i zamenik sekretara kućnog saveta, pa i predsednik države, ali će na Njenu komandu da skače kao ožaren. Neverovatna pojava. Kud Leposava okom… Gledam muškarce oko sebe i ne verujem. Je li mazohizam utkan do te mere u jači pol, da ih žene brutalno gaze i ponižavaju, a da ovi sami dolaze po još?
Muškarac uz koga se raste i uči, neretko je otac. Moj otac, na primer, doveo je svoju zavisnost o supruzi na jedan uzvišen i zavidan nivo. Njemu je potrebna žena kada treba da se podgreje ručak, promeni sijalica, ili pada kiša. Pre neko veče je digao opštu paniku širom familije jer, zaboga, nije bilo nikoga da mu navije budilnik. Tri dugmeta, dve ruke, nisu tu čista posla! Onda mu je žena došla kući i navila budilnik. Ne znam za vašu rodbinu, ali žene u mojoj familiji takodje gaje samo po dve ruke.
A muškarac uz koga je otac rastao i učio, neretko je deda. Moj pokojni deda skoro je umro, a tim činom i ostvario svoju najveću životnu želju – da umre pre babe. Pa kako bi jeo da nema babe, pobogu? Ovom putanjom i logikom verovatno bi doterali sve do praistorije i pećinskih ljudi, a da se nigde ne prekine nit muške zavisnosti od ženskog pola. A pritom nismo ni pomenuli postelju i prateće imenice i glagole, pravi i najjači adut u ženskim rukama protiv istorijske, ničim izazvane i opravdane dominacije muškaraca.
...
I onda kažu – ženi se. Pravi decu. Idi svako jutro na posao, zaradi, onda dodji kući da jedeš i spavaš. I ne hrči! A da li bih mogao malo da gledam TV? Ima Liga Šampiona u 8:45. Naravno... da ne možeš. U devet je serija na Pinku, pre toga je crtani, a posle recepti Džejmija Olivera. Baš je sladak taj Džejmi, zar ne misliš? A i tako divno kuva... A ne kao ti, mrcino jedna... nezahvalna! Šovinistička! Svi ste vi muškarci isti!
Jel? A da nije to, gospodjo, malo previše iskustva?
Zapravo, sve zavisi od perspektive iz koje se gleda. Naravno da ima divnih, dražesnih i otmenih žena. Evo skoro, negde na Senjaku, dostojanstvena stara gospodja sedela je u fotelji i čitala knjigu. Na ekranu su se smenjivale vesti. Monoton glas spikera odzvanjao je po sobi, a prikriveni akcenat boleo je staricu. Glavom su joj prolazile lepe uspomene iz njene prošlosti... Sama je već dugo. Muž joj je odavno umro. Deca, otišla. Ona je ostala. Ostala je da tiho i polako živi za njih, ne dopuštajući mediokritetima da zauzmu njene uspomene.
“Mama, koliko je duboko more?” Pitanje malog deteta izazvalo je osmeh.
Suza koja je krenula niz obraz povela je za sobom dušu...
Ah...
Da vas sada prosvetlim da starici niko nije došao na sahranu. Matora alapača je odapela onako kako je i živela – sama. Nesrećnog muža odavno je u grob oterala. Prevremeno, kažu lekari. Sin je pobegao glavom bez obzira, osnovao svoj dom, oženio se. Tim redosledom. Ćerki su, kažu, poslednje reči bile nešto o dubini mora. Mala je istog dana saznala koliko je duboko more. Mama nikada nije.
Negde na Senjaku, otišla je još jedna duša. Kroz koji dan, poštar će se ponovo usuditi da raznosi pisma, komšijin pas će ponovo naučiti da laje, a sin jedinac će i formalno ostati bez gajbe. Matora kučka ostavila ju je samoj sebi.
Kao što rekoh, sve zavisi od perspektive.
Naravoučenije za ugroženiji pol? Kad se budali ne svidja ploča, ona promeni gramofon. Kad se pametnom čoveku ne svidja ploča, on promeni budalu. A ako ste baš sprečeni da menjate svoj život iz korena na bolje, vi promenite malo njen život na gore. Pridjite bliže... da vam šapnem.
Najbolji način da napakostite ženi je da se smešite u snu... Proverite.
Mama, šalio sam se, nisam gladan.