MALI PRINC

Gazdarica:
Mali princ, mali princ, donosi ljubav celom svetu...
mali princ, mali princ, donosi mir na ovu planetu...

A, kad smo vec kod naplate za sastave, majche, moj ex je to stvarno svojevremeno radio... Finih para zaradio... ;)

Ja da imam takvog exa, ja bih ga odmah pozvala i smuvala da uradi jedan o malom princu za dž. :wink:

Majčekinjo, BOLJE da s njom porazgovaraš o knjizi (ako je pročitala, ako nije da je nateraš!) i d ajoj POMOGNRŠ da napiše tih 10 rečenica , nego da joj činiš medveđu uslugu!!!

Mislim, kupuje matorcima poklon...daaa...prave vrednosti su u novcu, važi, a za lektiru čak ne postoji ni DILEMA oko "pomoći" :?

Beti, nema šta - u pravu si sto posto ali mislim da ću joj napisati nešto, pa makar i sama. Ona je moj mali boske i mnogo je volim. A i reč je reč, ne mogu sad da joj pametujem, čitaj knjigu bla, bla.. nek je vaspitava i obrazuje njena keva a ja ću da je razmazim i pokvarim koliko mogu :P

Iskreno, temu sam otvorila pošto me je toliko zbunilo to što ne mogu da napišem yebeni tekst o malom princu. Kao - mala, šugava knjižica o malom princu i malim stvarima - ****... priča i o čoveku i o ljudima, ljubavi i prijateljstvu.... Ma sve su obuhvatili.
Evo sad je ispred mene i prosto ne mogu da shvatim kako su mislili da se u tim godinama klinci bave filozofijom - a to je ništa drugo nego čista filozofija.

Pazi ovaj citat, utisci sa jedne od planeta:,,Možda je taj čovek zbilja bezuman. Ipak, on je manje bezuman od kralja, od uobraženka, od poslovnog čoveka i od pijanice. Njegov posao ima bar nekog smisal. kad upali svoj fenjer, to je kao da se rodila jedna nova zvezda ili jedan cvet. Kad ugasi svoj fenjer, on uspavljuje cvet, ili zvezdu. To je vrlo lepo zanimanje. To je zaista korisno jer je lepo.''

... ,, Ovog ovde, reče u sebi mali princ dok je produžavai svoj put, prezirali bi svi, i kralj, i uobraženko, i pijanica i poslovan čovek. Međutim, to je jedini koji meni nije smešan. Možda zbog toga što se bavi nečim drugim, a ne sobom.''
On uzdahnu sa žaljenjem i reče sebi opet:
,,Taj tu je jedini sa kojim bi se mogao sprijateljiti ali je njegova planeta isuviše mala. Nema mesta za dovojicu...''
Ali mali prnc se nije usuđivao da prizna sebi da je on u stvari žalio za tom blaženom planetom zbog njenih hiljadu četriri stotine četrdeset sunčevih zalazaka za dvadeset četiri sata.

Ili ovu misao:,,Kad čovek želi da bude duhovit, dešava se da malčice slaže.''
ili ovaj deo o ružama:,, Lepe ste, ali ste prazne, reče im on još. Čovek ne može da umre za vas. Naravno, običan prolaznik bi pomislio da moja ruža liči na vas. Ali ona sama je značajnija od svih vas zajedno zato što sam ja nju zavoleo. Zato što sam nju stavljao pod stakleno zvono. Zato što sam njoj napravio zaklon. Zato što sam zbog nje poubijao gusenice (sem one dve, tri radi leptirova). Zato što sam nju slušao kako se žali, hvališe ili ponekad ćuti. Zato je to moja ruža.''

Moj život je jednolik. Ja lovim kokoši, ljudi love mene. Sve kokoši su slične, i svi ljudi su slični. Meni je, dakle, pomalo dosadno. Ali, ako me ti pripitomiš, moj život će biti kao obasjan suncem. Upoznaću bat koraka koji će biti drugačiji od ostalih. Drugi koraci me teraju u zemlju. Tvoj će me kao muzika pozivati da izađem iz rupe. A zatim pogledaj! Vidiš li, tamo dole, polja puna žita? Ja ne jedem hleb. Za mene žito ne predstavlja ništa. Žitna polja me ne podsećaju ni na šta. A to je žalosno" Ali ti imaš kosu boje zlata. Biće divno kada me pripitomiš! Žito koje je pozlaćeno, podsećaće me na tete. I ja ću voleti šum vetra u žitu...
Lisica se ućuta i dugo gledaše malog princa:
- Molim te... pripitomi me, reče ona.
- Vrlo rado, reče mali princ, ali nemam mnogo vremena. Treba da pronađem prijatelje i da se upoznam s mnogim starima.
- Čovek poznaje samo one stvari koje pripitomi, reče lisica. Ljudi nemaju više vremena da bilo šta upoznaju. Oni kupuju gotove stvari kod trgovca. A kako nema trgova koji prodaju prijatelje, ljudi nemaju više prijatelja. Ako hoćeš prijatelja, pripitomi se!
-- Šta treba da radim? Upita mali princ.
- Treba da si veoma strpljiv, odgovori lisica. Najpre ćeš sesti malo dalje od mene, eto tako, na travu. Gledaću te krajičkom oka, a ti nećeš ništa govoriti. Govor je izvor nesporazuma. Ali, svakog dana, sešćeš malo bliže...
Stradan mali princ ponovo doće.
- Bilo bi bolje da si došao u isto vreme, reče lisica. Ako dolaziš, na primer, u četiri sata popodne, ja ću biti srećna već od tri sata. Ukoliko vreme bude odmicalo, biću sve srećnija. U četiri sata biću uzbuđena i uznemirena, upoznaću cenu sreće! Ali ako budeš dolazio kad ti padne na pamet, nikada neću znati za koji čas da spremim svoje srce... Potrebni su čitavi obredi za to.
- Šta je to obred?
- I to je nešto što se davno zaboravilo, reče lisica. To je ono što čini da se jedan dan razlikuje od drugog, jedan čas.
Ako dolaziš, na primer, u četiri sata posle podne, ja ću biti srećna već oko tri sata.
Kod mojih lovaca, na primer, postoji jedan obred. Oni četvrtkom igraju sa seoskim devojkama. Četvrtak je dakle, divan dan! Idem u šetnju čak do vinograda. Kad bi lovci igrali kad im padne na pamet, svi bi dani ličili jedni na druge, i ja uopšte ne bih imala odmora.
Tako mali princ pripitomi lisicu. A kad se dan rastanka približi:
- Ah! Reče lisica... plakaću.
- Sama si kriva, reče mali princ, nisam ti želeo nikakva zla, ali ti si htela da te pripitomim.
- Naravno, reče lisica.
- Ali ti ćeš plakati! Reče mali princ.
- Naravno, reče lisica.
- Znači, time ništa ne dobijaš!
- Dobijam, reče lisica, zbog boje žita...

to je poezija, ta knjiga, majčeki
a šta ti je to "ona je moj mali boške", ne razumem
a ti je kao mnogo voliš pa ćeš da je pokvariš....ne, ne slažem se s tom metodom voljenja, nipošto. Zašto je "pametovanje" da je prijateljski nagovoriš i motivišeš da pročita "malog princa", zar je to toliko gadno štivo?
Zašto ljudi uopšte zaziru od knjiga, pa im i potomstvo zazire...a vidi, mi ovde raspričali se oko te knjižice. ZAISTA ne vidim u čemu je problem da je mala pročita?

Pa jeste - rekoh ti još onda da si u pravu sto posto... Samo što je to trebalo odmah da joj kažem a ne sad. Kapiraš? Nije mala ovca, ja sam ovca... Kad mi se nakezi i ne razmišljam :roll:

znači da rezimiramo (ne mogu da odolim, apropo lenjosti & bezobrazluka ! :P )
boske je bila lenja pa tražila od majčeki da joj napiše sastav
a majčeki je mrzelo (!) pa je tražila na Forumu :lol:
A commodora nije mrzelo, iako od toga nema ništa :P
Svaka čast, commo 8)

Back