Mali bogovi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nema "malih" i "velikih bogova" ili je neko "bog" ili nije ... ma gde, ma kome, ma kako!
Sve je igra sujete.
Sa druge strane svako sam svojim stavom i ponašanjem prihvata ili ne prihvata ono što mu se nameće ma gde, ma kako i ma od bilo koga.

Sve ostalo su samo nijanse sa obe strane gledano.

Igra sujete, da. Samo sto jedna strana drzi bic u ruci... I mlati poprilicno nerezonski njime. Odnosno, rezonom koji je samo toj strani i poznat... pa dolazi do konfuzije. I sukoba.

Igra sujete, da. Samo sto jedna strana drzi bic u ruci... I mlati poprilicno nerezonski njime. Odnosno, rezonom koji je samo toj strani i poznat... pa dolazi do konfuzije. I sukoba.

Sa druge strane svako sam svojim stavom i ponašanjem prihvata ili ne prihvata ono što mu se nameće ma gde, ma kako i ma od bilo koga.

Pod ovim što je naglašeno podrazumeva se sve što može da ti padne na pamet, s tim što treba da se napravi računica dobitaka i gubitaka ;) kao i strategija koja će se primeniti ili primenjivati :lol:
To je već individualna stvar koja zavisi od motivacije i ciljeva.

Nemam zaista šta da dodam ili oduzmem od ovoga što sam već navela ;)

Pod ovim što je naglašeno podrazumeva se sve što može da ti padne na pamet, s tim što treba da se napravi računica dobitaka i gubitaka ;) kao i strategija koja će se primeniti ili primenjivati :lol:

Nemam zaista šta da dodam ili oduzmem od ovoga što sam već navela ;)

Pricas o licnoj koristi (?), ali sutra o tome vec sam pozelela laku noc.:D

Sada malo brkate pojmove...jedno je biti svoj mali bog...nešto drugo težiti da ovladaš masom, tuđim stavovim i razmišljanjima.

a da ako ne postane, a zeli, onda je takodje surov prema okolini...
Ne, to je samo ispoljavanje sopstvenih frustracija, neostvarenost na nekom polju nema veze sa pretenzijom za vlasti. Surovost se ne može kvalifikovati uvek kao nešto loše. Ponekad je odbrambeni mehanizam.

ako sam zadovoljna sobom ...
ne zelim biti mali bog...
Da li je iko potpuno zadovoljan sobom...opet, ovo nema veze sa težnjom za vlasti. Više sa zloupotrebom iste.

ja imam velikog Boga ))
i zato se osecam velikom i bitnom
jer mi on to dozvoljava
Dokle god budeš mislila da ti neko nešto dozvoljava, nema potrebe da se ostvaruješ, nastavi da mu budeš ponizno zahvalna i prihvati sve što ti se nametne. Lako je...:mrgreen:

away:
Nema "malih" i "velikih bogova" ili je neko "bog" ili nije ... ma gde, ma kome, ma kako!
Sve je igra sujete.

Sve ostalo su samo nijanse sa obe strane gledano.

Ima razlike izmedju "bogova", mali je onaj koji imaju beznacajnu funkciju ili onaj koji zamislja da ima funkciju. Onaj cija funkcija zavisi od nekog drugog. To je umisljena mišica.
I nije sve u sujeti ima nesto i u ponosu.
Primer kucni savet koji sebi daje za pravo da ostalim stanarima trazi novac za ispunjavanje nekih svojih hirova i to na "lepe oci". Jedan stanar se pobuni i minira im svaki pokusaj da mu uzmu novac, koristeci zakon. Tu nema ni sujete, ni ponosa, vec stanar stiti ono sto je njegovo, pravednik jeste na neki nacin, nije sakrio od ostalih stanara ono sto zna, a na stanarima je da odluce sta ce dalje da rade. I stanar ne zeli da bude deo kucnog saveta, vec ne zeli da mu neko uzima novac i pravi od njega i ostalih budalu. I zeli da ga ostave na miru i zaobidju sa svojim ludorijama.
Clanovi kucnog saveta u tom slucaju zamisljaju da imaju funkciju i da njihova volja mora da se sprovede, oni umisljaju da su "mali bogovi". Njima je stanar upropastio njihov mir i njihovu kolotecinu.
Razlika je sto u ovom primeru ne postoji odnos podredjeni/nadredjeni, vec je u pocetku razlika u broju onih koji su bili na jednoj ili na drugoj strani.
Prihvatas nesto sto ti odgovara, ako ti odgovara prihvatices "malog boga" u suprotnom neces. Nekada prihvatas i ono sto ti ne odgovara, ali sto moras da prihvatis ili nemas snage da se izboris sa tim ili neces, jer te ne zanima, iz straha.........ima mnogo mogucnosti.
Tu dolazimo do proracuna gubitka i dobitka, motivacije i ciljeva.

away:
Pod ovim što je naglašeno podrazumeva se sve što može da ti padne na pamet, s tim što treba da se napravi računica dobitaka i gubitaka;) kao i strategija koja će se primeniti ili primenjivati :lol:

Nemam zaista šta da dodam ili oduzmem od ovoga što sam već navela

A to je korist od toga da li ces biti na onoj ili ovoj strani.

Postoje ljudi bez bogova.....

Covek kome je dovoljno da ima da jede i da pije, nema boga u sebi, na vas nacin nazvanog, ali ima najvise boga u sebi religijski gledano.

Takvog moc ne moze pokvariti sve dok sam kontrolise koliko ce je primenjivati.
Da li moze da neko drugi kontrolise koliko cete moci MORATI primenjivati, naravno da se to stalno desava....

Ja i dalje mislim da svi imamo tu potrebu za moći, prestižom u društvu...ako ništa drugo, bar ponekad da se osetimo moćno, nešto kao potreba za preživljavanjem...instinkt. Ako ga kao propratna pojava nadopunjuju nedostatak empatije, neflexibilnosti, narcisoidnosti, sebičnosti...pa i straha, ta moć je destruktivna.

Znači, moć sama po sebi nije ni dobra, ni loša...bitan je način na koji se primenjuje.

Kada bi se ljudi malo više trudili da razumeju jedni druge, mnogo manje bi prisile bilo. Oni "jači" moćnici vrlo dobro znaju da je ključ do uspeha u razrešavanju problema, diskusiji, iskrenosti, empatiji, dobroj volji....mnogo bolji efekat se postiže ovakvim stavom...agresivno demonstriranje moći i potreba da se nečima ovlada, da se nešto "lomi" pod pritiskom, silom...je kontraefektivna.

Opet, sa druge strane...u čovekovoj je prirodi i potreba za slobodom...i tu mora da postoji ravnoteža, a kontrola, kao proizvod moći guši tu slobodu...kontrola od strane drugih ljudi. Ubijanje slobode guši kreativnost, volju, želju čoveka da da, ili pokaže onoliko koliko vredi...koliko može...pod pritiskom je to u velikoj meri sputano.

Mentalna zamka...ma kako se mali bogovi definisali, kao oni sa nedostatkom empatije, razumevanja, savesti...ili pak oni koji su svesni svojih vrednosti, druga vrsta bogova, malih, ali vrednih vlasti...čovekova "mana" da služi i klanja im se se uvek će zadovoljavati ove prve...dok će ih ovaj druga vrsta bogova prezirati.

"Vestina ophodjenja s ljudima isto je tako trazena roba kao sto su to secer i kafa. Za tu vestinu spreman sam da platim vise nego za bilo sta drugo pod kapom nebeskom."
Dzon D. Rokfeler

Poslednja izmena od moderatora:
Ja i dalje mislim da svi imamo tu potrebu za moći, prestižom u društvu...ako ništa drugo, bar ponekad da se osetimo moćno, nešto kao potreba za preživljavanjem...instinkt. Ako ga kao propratna pojava nadopunjuju nedostatak empatije, neflexibilnosti, narcisoidnosti, sebičnosti...pa i straha, ta moć je destruktivna.

Znači, moć sama po sebi nije ni dobra, ni loša...bitan je način na koji se primenjuje.

Kada bi se ljudi malo više trudili da razumeju jedni druge, mnogo manje bi prisile bilo. Oni "jači" moćnici vrlo dobro znaju da je ključ do uspeha u razrešavanju problema, diskusiji, iskrenosti, empatiji, dobroj volji....mnogo bolji efekat se postiže ovakvim stavom...agresivno demonstriranje moći i potreba da se nečima ovlada, da se nešto "lomi" pod pritiskom, silom...je kontraefektivna.

Opet, sa druge strane...u čovekovoj je prirodi i potreba za slobodom...i tu mora da postoji ravnoteža, a kontrola, kao proizvod moći guši tu slobodu...kontrola od strane drugih ljudi. Ubijanje slobode guši kreativnost, volju, želju čoveka da da, ili pokaže onoliko koliko vredi...koliko može...pod pritiskom je to u velikoj meri sputano.

Mentalna zamka...ma kako se mali bogovi definisali, kao oni sa nedostatkom empatije, razumevanja, savesti...ili pak oni koji su svesni svojih vrednosti, druga vrsta bogova, malih, ali vrednih vlasti...čovekova "mana" da služi i klanja im se se uvek će zadovoljavati ove prve...dok će ih ovaj druga vrsta bogova prezirati.

"Vestina ophodjenja s ljudima isto je tako trazena roba kao sto su to secer i kafa. Za tu vestinu spreman sam da platim vise nego za bilo sta drugo pod kapom nebeskom."
Dzon D. Rokfeler
Tvoje siromastvo u predrasudi, zalim....doduse u ovakvoj srbiji zalim sebe, a ne tebe..tebi ce lepo biti....

Niko nema mo ako mu ne das sam. Ljudi ce ti uraditi ono sto im dozvolis da ti urade.
Ti tvoji 'mali bogovi' su obicno samo psi, ne plase me. Gorki su mi oni koji znaju da ne valja, a opet isto rade iz sopstvene nesposobnosti da se odraze.
A plase me sposobni ljudi koji znaju da rade nesto lose, ali nemaju nedoumica.
A mozda i potajno navijam za njih.
Pseta trebaju gospodare, a slabi trebaju opresore. Od ovih troje i ne zna se ko je najgori, svi su oni losi na svoj nacin.
Ja bih najradije gledao to sa strane, ali ne mozes se sakriti nadugo. Neko od njih ce kasnije doci po tebe, pseto, defekt ili psycho.
Jak ali ne i prek, mekan ali ne i otirac, tolerantan ne bezlican.
Gde je taj mladic? Ima li slicnih njemu? Jos koliko mu je metaka preostalo?

O tome kako mali bogovi mogu biti dobri bogovi, govoriću u nastavku...
citirala se... kao što sam obećala...:lol:

Dakle..
Prosečan mali bog roditelj neeće ugaziti svoje dete čim u njemu uoči potencijal da ga u bilo čemu nadmaši.
Pomoći će mu da taj potencijal iskoristi maksimalno. :D
Prosečan mali bog roditelj neće biti ljubomoran na svoje dete zato što je mlađe, lepše ili pametnije od njega.
Biće ponosan. :D
Prosečan mali bog roditelj neće ogovarati jedno dete kod drugog teteta, niti ih zavađati.
Učiće ih da se vole. :D
Prosečan mali bog roditelj neće od svoje dece stvarati sopstvene sluge.
Neće im usađivati ideju o tome da bi bez njega bili niko i ništa, totalno nesposobni za život.
Već će ih učiti da budu sposobni i samostalni ljudi. :D
Prosečan mali bog roditelj neće da žmuri i traži izgovore da detetu ne pomogne kada ima problem.
Boriće se svim snagama da mu pomogne. :D
Prosečan mali bog roditelj neće izbaciti svoje dete iz kuće čim mu se suprotstavi.
Biće ponosan što je počelo da misli svojom glavom. :D
Prosečan mali bog roditelj neće pred neprijateljem isturiti svoju decu u prve redove.
Već će ih skloniti iza sebe. :D
Prosečan mali bog roditelj, svestan svoje nemoći koliko i svi ostali mali bogovi, neće tu nemoć kriti praznim frazama.
Sasvim ponizno će tražiti savete mudrijih od sebe, kako bi svom detetu što bolji bio.
Prosečan mali bog roditelj ume svom detetu da kaže ''izvini, pogrešio sam''.:D

A zašto?
Zato što prosečan mali bog roditelj nije zaslepljen strahom da će mu neko tu vlast oteti.
Zato što je svestan odgovornosti koju taj zadatak nosi.
Zato što svoju decu voli. :D

Ljubav čini od roditelja i slugu i gospodara.

To bi bilo sve na ovu temu. Neću više da se citiram...:lol:

Jos kad bi to bilo istina.

Taj tvoj mali bog ustvari ne dira sebe , jer u dusi se nada reinkarnaciji kroz svoje dete.

Nek dete ugazi neki od osnovnih vaznih principa takvog malog boga, pa da vidis onda sta se desava....

Da. Prosečan mali bog roditelj živi kroz svoje dete. Što bi mogla biti sasvim druga tema.
Nisam ni govorila o savršenom roditelju.

Samo sam iz grupe malig bogova šalterskih službenika, lekara, predsednika kućnih saveta i sl., izdvojila jednu interesantnu pdgrupu, koja zaista radi to što radi iz ljubavi.
Sa dobrim namerama. :D

Shvaćaš poentu? Jok.

E baš me i briga...:lol:

I da ponovim...

To sto se roditeljima cini da rade sa dobrim namerama pada u vodu kod svih roditelja.

Kod nekih pada na tome sto su lenji da se pedagoski obrazuju...Izvini , govorimo o dobrim namerama, a tebi se ebe da li uopste imas pojma sta cinis svom detetu.
Kod nekih pada na licnoj sebicnosti, tj ustvari deca su im opravdanje pred sobom sto dobro obezbedjuju sebi kvalitet, a stalno se vade na decu.Ili na dobrobit dece.

Kod nekih pada na nekim cudnim stavovima, npr, ako sam se ja mucio i donelo mi dobro, muci se i ti i donece ti dobro, sto je ravno izjavi ako prezivis igmanski mars ne moze ti -5 nista u beogradu.

I tako dalje i dalje....sve se svodi na ugradjenu teznju za opstankom svojih gena kod deteta, sto je i ocigledno kad se vidi sebicnost koja se ispoljava narocito kad je prisutno dete ,kod roditelja.
Ne prema detetu, ali prema svim ostalima...

Negacija sebicnosti je moguca samo van animalnih sistema, sto ce reci van hijararhijskih sistema, a to ce moci da se desi tek kad se dosegne civilizacijski nivo razvoja na zemlji.
Da li ce to ikada da se desi , ne znam.
Za to je potreban ne samo tehnoloski razvoj vec i dusevni i narocito duhovni razvoj.
Pod duhovnim ne racunam crkvu i veru, tj to nek bude svetoduhovni razvoj.

Argument za to mi je ceo svet a i srbija.
Da li tehnologija omogucava da niko ne bude gladan u srbiji?
Zasto sada ima vise gladnih u srbiji nego 1964? Na zalost ne verujete.
Posto se krecem po srbiji , to ne padam na opste utiske iz lokalnih sagledavanja.
Ima stvarno mnogo ljudi koji se prave da nemaju, ciganski sator efekat.
Ali ima mnogo ljudi koji cute i u 365 dana u godini odgladuju jedno 10-15 potpuno , znaci ni koricu hleba, a ostatak od 50 dana nesto zamazu sebi oci i stomak.
Ostatak od 300 dana prezivljavaju , nekako spajajuci sitost i odrzavanje zdravlja.

Procitah sve potove i zapitah se :think:.
Zasto nekima smeta ta mala doza moci data nekome drugome iako je taj neko drugi iskoristava na pozitivan nacin?

Da li zato sto je ta osoba ljubomorna na pomenutu ili zato sto sama tome zudi?

Zasto nekima smeta ta mala doza moci data nekome drugome iako je taj neko drugi iskoristava na pozitivan nacin?

Mozda se ta moc pozitivno koristi samo sa tacke gledista "malog boga".

@tema
Kao sto rekoh malom bogu cvrkuce u glavi glasic koji mu govori ko je i sta je, ali pored ovog glasica cvrkuce jos jedan. Taj drugi glasic kaze "kriv si". Ali ne, nije taj glasic proizvod savesti, jer je "mali bog" odavno raskomadao svoju savest, vec je taj glasic posledica straha. Od "malog boga" nikada necete cuti izvinjenje, nekada ce biti ljubazan, nekada ce da se pravi blesav...........ali glasic cvrkuce.

citirala se... kao što sam obećala...:lol:

Dakle..
Prosečan mali bog roditelj neeće ugaziti svoje dete čim u njemu uoči potencijal da ga u bilo čemu nadmaši.
Pomoći će mu da taj potencijal iskoristi maksimalno. :D
Prosečan mali bog roditelj neće biti ljubomoran na svoje dete zato što je mlađe, lepše ili pametnije od njega.
Biće ponosan. :D
Prosečan mali bog roditelj neće ogovarati jedno dete kod drugog teteta, niti ih zavađati.
Učiće ih da se vole. :D
Prosečan mali bog roditelj neće od svoje dece stvarati sopstvene sluge.
Neće im usađivati ideju o tome da bi bez njega bili niko i ništa, totalno nesposobni za život.
Već će ih učiti da budu sposobni i samostalni ljudi. :D
Prosečan mali bog roditelj neće da žmuri i traži izgovore da detetu ne pomogne kada ima problem.
Boriće se svim snagama da mu pomogne. :D
Prosečan mali bog roditelj neće izbaciti svoje dete iz kuće čim mu se suprotstavi.
Biće ponosan što je počelo da misli svojom glavom. :D
Prosečan mali bog roditelj neće pred neprijateljem isturiti svoju decu u prve redove.
Već će ih skloniti iza sebe. :D
Prosečan mali bog roditelj, svestan svoje nemoći koliko i svi ostali mali bogovi, neće tu nemoć kriti praznim frazama.
Sasvim ponizno će tražiti savete mudrijih od sebe, kako bi svom detetu što bolji bio.
Prosečan mali bog roditelj ume svom detetu da kaže ''izvini, pogrešio sam''.:D

A zašto?
Zato što prosečan mali bog roditelj nije zaslepljen strahom da će mu neko tu vlast oteti.
Zato što je svestan odgovornosti koju taj zadatak nosi.
Zato što svoju decu voli. :D

Ljubav čini od roditelja i slugu i gospodara.

To bi bilo sve na ovu temu. Neću više da se citiram...:lol:
Bas mi je krivo sto mnogi nisu procitali onako kako je napisano vec prevode tekst na neke druge jezike. Dovoljno je samo izmeniti ime malom bogu roditelju pa da namenjenima bude udzbenik, Bukvar ili Biblija, kako kome naslov odgovara.

Klanjam se do zemlje! :hvala:

Definicija "pozitivnog" nam se bitno razlikuje, ocigledno... gde si ti u ovim primerima video pozitivno delovanje, u interesu obicnog plebsa?

Ono sto zaboravih jeste jedna posebna podvrsta malih bogova... mali mali bogovi. Oni minimalni, sto jedva cenzus prelaze. Pa, da dopunim.
Potpredsednici kucnog saveta.
To su obicno sateliti koji malim bogovima ulivaju neophodnu dozu "moci" i uveravaju ih da je ono sto oni rade ispravno, i u najmanju ruku Bogom dano... Razlikuju se po tome sto su u rookie sezoni, nose isti dres, ali sede na kraju klupe i donose vodu i peskire... I tim peskirima ekstaticno vrte svaki put kad oni malo jednakiji zabiju kos. Ovi iz prve petorke.
Oni su, prosto, klonovi MB-a. Zive za dan kada ce biti kalifi namesto kalifa. Na svaki mig odgovaraju sa "evo, odma'!"... Ali, i u takvom coporu postoji hijerarhija. Tako da ce oni morati jos duuugo da podnose ugrize alfa muzjaka... ili, cesce, alfa zenke. Sto ih nece pokolebati da sa istim zarom vicu "takoe!" na sve sto MB kazu...
E, vidite, ti su najgori. Oni nemaju ni zrnca stida niti samopostovanja. Cak ih to odavno ne pogadja. Sa svima su prijatelji... kobajagi. Svima ce se naci... al' na parastosu.
Oni su tu da donose kafu, jednostavno receno. I laju na sve na sta im gazda kimne glavom.
Zapljunuto. Ajmo dalje.

S obzirom da se nismo slozili oko definicije "pozitivnog", mislim da cemo se sloziti oko definisanja "frustracije". Definisah prosle noci i "idiota", al' na volseban nacin nestade. Da ne bih ponovo kuckao i jagodice prstiju zaludu izlizao, potrazi kod cika Gugla na sta se misli. Poimanje "idiota" je sasvim prihvatljivo za posao asistenata malih bogova. Da podsetim, to je covek koji se u svoj posao uopste ne razume... izmedju ostalog. A to je jedan od aspekata i MB-a i njihovih wannabe-a... Neznanje nadoknadjuju bezobrazlukom. Objektivnost, larmanjem. Ili, u nekim slucajevima, tisinom. Njima sasvim prijatnom. Iza paravana.

Omiljena postavka teza od strane MB-a. Vrlo zastupljena. K'o ambrozija. I sa istim takvim iritantnim delovanjem na respiratorne organe.
Tesko da ljubomora tu moze biti bitan faktor. Iz prostog razloga sto ti za takvo shvatanje treba odredjeni mentalni sklop. Lisen obraza.
MB, posebno njihovi licni asistenti i nosaci, ga imaju maltene od rodjenja.
Recimo, karakterna osoba je susta suprotnost ovome. I na tome joj MB potajno zavide... ali, moc je moc. Pusti ti sad neke kicme i stavove. Kad mu ja zazdijem stambilj, ih...

I, jos jednom: da li bi se neko nasao kompetentnim da saopsti zasto su neki postovi brisani?...
Kao postavljac teme i vrlo zainteresovan za njen dalji tok, ovakvo pitanje moram postaviti...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back