Nekada je takvoj sluzbenici dovoljno udariti sakom o pult i prisvestiti je da u toku radnog vremena ne treba da: telefonira, jede burek ili zove dete kuci. I da za to postoji pauza. Vidjala sam cesto takve slucajeve.
A par puta su i lekari dobili po njusci, pa su se odmah primirili i pripitomili.
Potrebno je samo pruziti otpor.
I naravno bitno je vreme i mesto ispoljavanja autoriteta. Primer moze biti i kucni savet u zgradi.
Ali ja nigde nisam rekla da dotična šalterska službenica hoće pošto poto da dovrši burek i telefonira. Rekla sam ovo:
(Najčešće je reč, naravno, o zabludi jer - šalterska službenica se, može biti, oseća kao neko, kome ne daju mira da dovrši burek ili da telefonira kući i izvidi je li dete podgrejalo ručak.)
Poenta je u tome kako se šalterska službenica možda oseća, i u tome da njeno unutrašnje stanje (opet možda) nema nikakve veze sa onim kako je vidi Čekač. On nju vidi kao malog boga, a ona sebe ne vidi tako. Vrlo verovatno je i da ona njega, kao i sve ostale čekače, vidi kao male bogove ... zbog kojih ne može da digne glavu od posla, i samo mašta o bureku i telefonskom pozivu.
A ako Čekač udari šakom o pult ili podvikne na doktora, to će ga učiniti ... čime? Jovom? Pravednikom? Ili još jednim u nizu koji bi da bude malo glasniji mali bog od malih bogova iza šaltera i u ordinaciji?
@ borac, a ako je onaj tip lupio ženi šakom o sto zato što mu je stvarno dojadio pasulj i po treći put?
Dojadilo mu čekanje, dojadilo mu sve (iliti "sve mu se skupilo"), pa mu je kriva i žena, tj. pasulj.
Ali, negde mora da se isprazni, što mu ne daje za pravo da tako reaguje.
Ajd' da vidimo sta je neko kompetentan o tome napisao... dakle, Borka...
Prejudiciras da svako zeli da bude Bog?... Ili barem da bude toliko mocan?...
I da u tome provodi svoje bitisanje... zeleci to?
Cisto sumnjam. Ja prvi to ne zelim.
Eh, tu sam te cekao. Jel' ima ona pola sata da pojede burek? Ima.
Jel' ovi sa druge strane saltera imaju decu? Imaju.
Dakle, zbog nje jedne ispasta ceo red... jer je svoje probleme na posao donela.
I onda su oni koji traze da postoji neki sistem u kome ovakva iskakanja nece biti podrazumevajuca zigosani... i streljani besnim pogledom iza para djozluka. Zato sto su trazili od Male Boginje da radi svoj posao i da probleme sa neregularnim
ostavi kod kuce... jer im je tamo i mesto. Jer bi onda svima bilo lepo.
Dakle, sve ide u krug? Svi mi kinjimo jedni druge? Pa ako nema nikoga, ugazicu mrava?
Znaci, to je opravdanje za ponasanje malih bogova? Hocu da ga kinjim, jer znam da ce on da kinji druge, pa je, shodno tome, sve u redu?... Ili, hocu da ga kinjim, da bih ga gledao kako histerise i kipti od besa, a ne moze mi nista?... Mislim da je ipak u pitanju cisto ispoljavanje frustracija, kako i rekoh u startu... i to najgoreg tipa.
Ja znam da nisam takav. A to znaju i ljudi u mojoj okolini. Daleko od toga da je to sto pricas pravilo. Jer bi svet odavno u sunovrat otisao...
Prosto, zna se kakav tip ljudi cezne, prosto zudi za takvom "moci"...
SVI žele da se iščupaju iz blata, ali ne znaju svi KAKO ... niti svi iz prve nauče da se izvuku.
Da ponovim i tebi:
Ali ja nigde nisam rekla da dotična šalterska službenica hoće pošto poto da dovrši burek i telefonira. Rekla sam ovo:
(Najčešće je reč, naravno, o zabludi jer - šalterska službenica se, može biti, oseća kao neko, kome ne daju mira da dovrši burek ili da telefonira kući i izvidi je li dete podgrejalo ručak.)
Nemoj mi reći da ljudi pakuju svoje probleme u ranac pa, kad krenu na posao, taj ranac fino odlože u plakar. I onda odu na posao rasterećeni, uvek nasmejani, ne razmišljaju o onome šta ih čeka.
A šta ako i šalterska službenica ima dete ... ili dvoje, troje ...? A možda je i boli stomak, ili glava ... ili razmišlja o računima koje nije platila. A možda je i pms, pa šta? Pa KO ima pravo da od nje traži da sve to ostavi iza sebe? KO ima pravo da joj namešta i broji osmehe? Mali bog?
Svima bi bilo lepo kada ne bi tražili male bogove u drugima, proglašavajući ih za krivce što nisu egal, ili
one level above ... bilo da je to pacijent koji bi u datom trenutku voleo da je na mestu šalterske službenice, bilo da je to šalterska službenica koja u istom trenutku proklinje oca/majku/brata jer joj nije dao da završi medicinski fakultet. Jer, u tome je stvar: mali bogovi smetaju onima koji na njih projektuju svoje frustracije ... sa željom da imaju samo malo moći da promene druge. Nažalost, ne i sebe. Takvi će uvek i svuda videti nepravdu: i zato što komšija ima bolji auto, i zato što je "gluplji" i "lošiji" đak iz nekadašnjeg razreda postao direktor ... i svi su krivi za njegovu muku, koja je – u krajnjem slučaju – ishod njegovog ličnog neuspeha.
Uglavnom ide u krug, i pravilo je. Pacijent će se iskaljivati na poslu ili u svom domu; šalterska službenica će doći kući i izvikati se na dete jer je htelo sladoled, a ona nema para da mu kupi; lekar će šutnuti nečiji auto zato što se parkirao ispred njegovog (pošto je par minuta pre toga saznao da je kolega avanzovao) ... i tako unedogled ... kod, naravno, onih koji ne znaju da svaki čovek može biti svoj bog, ali samo pod uslovom da se dobro sagleda ... i prethodno nauči kako se izlazi iz gorepomenutog blata (blato je samo njegovo ... i katkad puno telesnih izlučevina). Svi ostali, koji umišljaju da su mali bogovi, spolja deluju smešno, isto kao i oni koji, bez adekvatnog oružja, pokušavaju da se nametnu kao mali bogovi. Ponekad i čovek koji zgazi bubu uobrazi da je bog, ali za takav poduhvat dovoljno je imati samo dobre reflekse i želju za gaženjem ... mada se tu krije još jedna caka: žudnja za moći često ima koren u slabosti i strahu. Može biti da se onaj, koji je zgazio bubu, zapravo iste plaši ... i onda ga to čini tragikomičnim.
Svet klizi u sunovrat, baš zato što se svi igraju malih bogova, a većina njih nema pojma da je kuća tesna kad su deca besna, i sva podjednako željna moći.
A sad citati, za sve koji ih vole
:
Čovek je kao drvo. Što jače želi u visinu i svetlost, to mu jače korenje teži ka zemlji, naniže, u dubinu, u zlo! (Niče)
Ili, možda, adekvatniji:
Postoji mera u svim stvarima. (Horacije)