Nažalost mala svraka je (verovatno) uginula do sada.
Sinoć je živnula, lepo je spavala, jutros je delovala OK mada se nekako naslanjala na stranu kutije. Jutros sam obilazio mesto gde sam je našao, ali nisam video nikakvo gnezdo u blizini niti čuo svrake. Palo mi je na pamet da je možda pala sa krova nekog automobila u prolazu i da uopšte nije iz ovog kraja, te sam odlučio da je zadržim do ponedeljka pa da zovem nekog (
www.ptica.org ili ako nađem još nekog). Nedeljom slabo koje udruženje radi, a SOS za životinje nije reagovao jer su zaduženi samo za pse i mačke (barem tako kažu)....
Međutim malo posle podneva njeno stanje se naglo pogoršalo, stalno se oslanjala na kutiju, držala otvorena usta kao da dahće, non stop kaki (ne znam koliko često kake ptice) i konačno nije bila u stanju ni da stoji na nogama, čak ni drži glavu uspravno i počela je da povraća. Sve to u roku od sat vremena. Ne znam, možda je nisam hranio kako treba, ili je bila bolesna, ili...
Još je davala znake života pa sam je izneo napolje, sve u nadi da će se možda ipak pojaviti njena mama jer kod mene očigledno neće izdžati do jutra. Od dece sam čuo da su oni tu svraku našli na drugom kraju parka i da je bila sa drugim pticama. Oni su je uzeli da se igraju sa njom, nosili okolo i ostavili je malo dalje od mesta gde sam je ja pronašao. Jadnica je verovatno od vrućine, žeđi, gladi i šoka potpuno onemoćala, a roditelji nisu smeli da priđu zbog dece.
Jednostavno joj nije bilo suđeno... Oko drveta ispod kog sam je ostavio su gore letele neke svrake, pa mi ostaje da se nadam da će se možda nekim čudom ipak pojaviti roditelji, da će je ugledati, i da će se ptica izvući...
Eto,malo duži post, ali šta ću...