MALA SVRAKA,HRANJENJE POMOC.

Imam 6 zdrava ptica od svrake. Gnezdo im je unisteno pa sam ih pokupio u kutiju i nahranio i vratio u blizini tog mesta. Medjutim roditelji ptica ih ne vide niti registruju vec par dana pa se bojim da ce ih napustiti a oni pritom uginuti. Da li znate mozda neku ornitolosku organizaciju i clana koji bi bio voljan da ih odgaji? Ali da je blizu kragujevca jer sam odatle.
Ako ne, onda bi bilo bolje sam da ih odgajim...

Poslednja izmena:
Trebalo bi da ih primete roditelji, nisu baš tako glupe ptice jer sam jednom prilikom uzeo pticu ispalu iz gnezda.....a svrake su ga tražile.
Popeo sam je prvo na visoko na platformu bandere ali ona je stalno ispadala i bila povredjena....posle sam je predao prijatelju koji gaji papagaje, nažalost posle je ginula.
Ukoliko ih ručno hraniš onda mora formula na špric u početku, dakle tečan mix,.......vidi po netu šta je najbollje.
Ukoliko neka posustaje mora se dati lek na vreme, što je čest slučaj.

Jao ljudi molim vas pomagajte hitno. Pre 3 dana sam uzeo malu svrakicu, pala je sa drveta. Pokusao sam da je cuvam (i dalje bih zeleo) ali nakon proucavanja (na zalost nakon sto sam je uzeo) sam shvatio koliko je to u stvari komplikovano. Ja stvarno ne znam vise sta da radim, ona uopste ne zeli da jede, ili ne pokazuje, svaki put moram da joj otvaram kljun i stavljam hranu u usta, strah me je da ne preteran ali me je takodje i strah da nije malo. Hrnim je 3 puta dnevno, psece granule sa vodom i sitno seckano meso. Najvise me je strah za vodu. Ja joj dajem po malo ali ona se svaki put bas protivi tome. Svrakica nije bas beba, ima perje i mislim da ce uskoro da poleti. Molim vas kazite mi sta da radim i konkretno kome da se obratim u sto kracem roku, stvarno ne zelim da je mucim vise :(

Moraćeš da je hraniš i dalje direkto u kljun ili na špric u tečnom obliku (mleveni keks sa mlekom i sl)....uglavnom se hrane na špric tako golubari rade...uvek ide tako teško naravno da se otima to je normalno, mislim da će brzo početi i sama da jede. Bitno je da se ne razboli onda moraju i lekovi. Teško ćeš naći koga tako da će morati sam, ptice brzo rastu za desetak dana verovatno će pokušavati da leti. Dok nije sposobna da se popne visoko na regal i sl....ne puštaj u prirodu jer je lak plen. Hranio sam tako više puta golubove pa ti pričam iz iskustva.

Ma meni je gnezdo u dvoristu u kojem su bile srusio moj cale iz ko zna kog razloga, izbacio ih i ostavio na zemlji. Ja sam ih pokupio u kutiju jer mi bilo zao medjutim nisam u mogucnosti da ih uzgajam zbog njega iako bih zeleo. Stavio sam kutiju blizu mesta gde su roditelji, ali ih ne registruju iako kreste da su gladni. Pa sam morao da ih hranim krisom nekoliko dana kod tog mesta, ali su svi do jednog uginuli, dva nestala nestala u toku noci i ostali uginuli da li od kombinacije gladi i hladnoce...
Dusa me boli...

Ja da se pohvalim da je svraka pocela da jede, i to u ogromnim kolicinama :) . Postala je zivahna i svakim danom sve vece stete pravi :) . E sada me zanima sto se tice ishrane, sta ja sve njoj mogu i treba da dajem ? Primetio sam da mogu cak i slatko. Neki pominju i zumanac od jajeta. A u kakvom obliku, tecnom, skuvanom ? I ono najbitnije, pocela je da leprsa krilima, a i ima kakav takav domet, bez problema prelece 3-4 metara, ja zivim u zgradi na sedmom spratu i da li smem i kada, da je pustim na terasu ? Imam i kucu u drugom delu grada, relativno blizu reke i po meni boljih uslova. Sta da radim, kada da znam da nece samo da mi odleti i da ugine negde. Bilo bi mi najdraze da mi se vraca na hranu i nocenje (da se ne brinem :) ) a da kad bude spremna ode.

Ma meni je gnezdo u dvoristu u kojem su bile srusio moj cale iz ko zna kog razloga, izbacio ih i ostavio na zemlji. Ja sam ih pokupio u kutiju jer mi bilo zao medjutim nisam u mogucnosti da ih uzgajam zbog njega iako bih zeleo. Stavio sam kutiju blizu mesta gde su roditelji, ali ih ne registruju iako kreste da su gladni. Pa sam morao da ih hranim krisom nekoliko dana kod tog mesta, ali su svi do jednog uginuli, dva nestala nestala u toku noci i ostali uginuli da li od kombinacije gladi i hladnoce...
Dusa me boli...

Tvoj ćale bi mogao nešto da nauči od tebe, ne znam koliko imaš godina ali nekada treba da se suprostaviš roditeljima kada vidiš da su posrnuli moralno i duhovno.
Rušenje gnezda je stari običaj po selima.....što ne može da se jede ....treba da bude uništeno.

Nemam neka velika iskustva ali za razliku od goluba svraka voli i mesnate svari. Da joj da jede šta god želi, jaje bi trebalo biti u čvrstom stanju ali može i tečno na špric. Ne zaboravi svaki put par gutljaja vode ako jede čvrtu hranu.

Ne puštaj na terasu svek do dovoljno ne ojača i boravi na visini regala a silazi samo da jede. To može da ti bude merilo, ptica nikad ne boravi dole osim kad jede.
Inače kad je budeš pustio neće se vraćati, zato dobro proceni njene sposobnosti.....i treba je pustiti na terasu kad zaključiš da je dovoljno spremna da leti i hrani se samostalno, tako će naći svoje jato u blizini.

Tvoj ćale bi mogao nešto da nauči od tebe, ne znam koliko imaš godina ali nekada treba da se suprostaviš roditeljima kada vidiš da su posrnuli moralno i duhovno.
Rušenje gnezda je stari običaj po selima.....što ne može da se jede ....treba da bude uništeno.
Heh da je to lako, odmah sam se posvadjao sa njim, ali morao sam da popustim jer bi u suprotnom bilo fizickog obracunavanja. Imam 22god, mozda mi prethodni post delovao nezrelo tako jer sam bio pomalo skrhan i ljut.
Brinuo bih se o njima, ali zbog njega, taj plan mi je padao u vodu...kontaktirao sam lokalnog poznavaoca i u sustini mi rekao isto-ostavi ih blizu roditelja. Ali kad je gnezdo unisteno, nemaju cemu da se vrate...
ti ptici su poslednje videli moju ruku koja ih hrani...

Najgore mi sto okolina ne pokazuje ni tracak razumevanja za moju empatiju prema njima, svi u stilu ''pa to su samo svrake'', jos kad ih krijuci hranis, tacno znam kakav je osecas bio ljudima koji su kriji jevreje tokom ww2(ne bukvalno)
Jbg, najlepse maziti i paziti prasice do ih isti ne dokeca pod noz...bolest...

Pozdrav!

Večeras sam našao malu svraku (valjda je svraka?) na sred ulice, nekako čudno mirnu. Roditelje joj nisam video u blizini, a ptica nIje pokušavala da pobegne već je samo 'sedela' na sred puta, te sam odlučio da je najbolje da je privremeno udomim da je neko ne bi zgazio ili je neka mačka smazala. Još ne ume da leti, širi krila, ali pada. Ima perje, mada joj je rep neobično kratak. Elem, sada je kod mene, nahranio sam je kuvnom piletinom, pila je malo vode i sada spava. Čitajući po netu, odgajanje ove ptice je veoma zahtevan posao koji traje i po nekoliko nedelja, a ja za nedelju dana putujem.

Ja ću obići mesto gde sam je našao i sutra u nadi da će se možda pojaviti roditelji, ali ukoliko to ne uspe šta dalje treba raditi? Da li znate kome bih mogao da se obratim da pticu preuzme?

Nažalost mala svraka je (verovatno) uginula do sada.

Sinoć je živnula, lepo je spavala, jutros je delovala OK mada se nekako naslanjala na stranu kutije. Jutros sam obilazio mesto gde sam je našao, ali nisam video nikakvo gnezdo u blizini niti čuo svrake. Palo mi je na pamet da je možda pala sa krova nekog automobila u prolazu i da uopšte nije iz ovog kraja, te sam odlučio da je zadržim do ponedeljka pa da zovem nekog (www.ptica.org ili ako nađem još nekog). Nedeljom slabo koje udruženje radi, a SOS za životinje nije reagovao jer su zaduženi samo za pse i mačke (barem tako kažu)....

Međutim malo posle podneva njeno stanje se naglo pogoršalo, stalno se oslanjala na kutiju, držala otvorena usta kao da dahće, non stop kaki (ne znam koliko često kake ptice) i konačno nije bila u stanju ni da stoji na nogama, čak ni drži glavu uspravno i počela je da povraća. Sve to u roku od sat vremena. Ne znam, možda je nisam hranio kako treba, ili je bila bolesna, ili...

Još je davala znake života pa sam je izneo napolje, sve u nadi da će se možda ipak pojaviti njena mama jer kod mene očigledno neće izdžati do jutra. Od dece sam čuo da su oni tu svraku našli na drugom kraju parka i da je bila sa drugim pticama. Oni su je uzeli da se igraju sa njom, nosili okolo i ostavili je malo dalje od mesta gde sam je ja pronašao. Jadnica je verovatno od vrućine, žeđi, gladi i šoka potpuno onemoćala, a roditelji nisu smeli da priđu zbog dece.

Jednostavno joj nije bilo suđeno... Oko drveta ispod kog sam je ostavio su gore letele neke svrake, pa mi ostaje da se nadam da će se možda nekim čudom ipak pojaviti roditelji, da će je ugledati, i da će se ptica izvući...

Eto,malo duži post, ali šta ću...

Jel živa ili mrtva.....kažeš verovatno

Svraka je bolesna i trebalo je dati lek, pre svega antibiotik jer često imaju crevnih problema poput salmonele, imaju temperaturu i nemogu da stoje....ako je živa vrati se i uzmi je nemoj da skapava negde.....tu roditelji ne pomažu......... ukucaj na internetu "bolestan golub"......to ti je isti postupak

@new_folder - da je bio neki drugi dan a ne nedelja kada ništa ne radi možda bih tako i radio. A možda i ne jer ja zaista ne znam od čega je njoj loše - od moje prehrane, šoka, povrede koju ja ne vidim, vrućine, prethodne bolesti... Napolju postoji makar neka mala verovatnoća da je mama nađe, a kod mene gotovo sigurno do jutra neće preživeti.

I ovaj put se to ispostavilo kao dobra odluka. Dobra vest je da je svraka vaskrsla. :) Juče sam je zatekao ponovo na nogama na istom mestu gde sam je ostavio skor mrtvu (isto onako blesavo stoji kao kada sam je prvi put pronašao, ne miče se, ne pušta zvuka). Pošto su je verovatno moja hrana i nega umalo koštali života, odlučio sam da je samo popnem na prvu granu i dalje ne diram. Pored toga čim joj priđem negde visoko u drveću počinju da krešte ptice, pa možda joj je neka i mama.

Loša vest su deca koja je non stop premeštaju. Koliko god da sam im ja govorio da je bolje da svraku ne diraju, čim ja okrenem leđa oni su kod nje. Ili je "maze", ili je skidaju sa drveta "da ne padne", ili hoće da je uče da leti, ili je vraćaju u žbunje "jer joj je hladno". Jbg, ne rade to oni iz loše namere, samo su - deca. Svraka je sada ispod drveta, obići ću je još koji put danas, možda je ponovo popnem na drvo, da je neka mačka ne zgrabi. Očigledno joj je dole bolje nego kod mene, čim je ona još živa verovatno neka ptica vodi računa o njoj.

A sledeći put kada nađem pticu, umesto da je nosim kući samo ću je staviti na prvu granu i nadati se najboljem.

Pogrešno.......svaka ptica koju ti možeš da uhvatiš je bolesna, osim ako je ekstremno mala pa ne leti.

A sledeći put kada nađem pticu, umesto da je nosim kući samo ću je staviti na prvu granu i nadati se najboljem.

Ptica nikad ne sme biti na zemlji, jer je to smrtna opasnost a nada da će se dobro završiti je previše optimistična jer je pitanje trenutka kada će naići mačka ili pas. Pre nekoliko dana tako vrane ubiše goluba kad su videle da ne leti, dok sam izašao već su ga pola pojele. Ptica koju vidiš na zemlji priroda je otpisala, tako da od prirode u tom slučaju ne treba ništa očekivati.

Druga stvar, roditelji možda neće da hrane bolesno mladunče.

Pošto su je verovatno moja hrana i nega umalo koštali života, odlučio sam da je samo popnem na prvu granu i dalje ne diram.
Ne znam čime si je hranio, verovatno je to rekcija na svaki unus hrane jer je bolesna čim tako miruje u mestu. Tu bi trebalo dati malo razblaženi sulfadimidin za ptice. Dehidracija je takodje problem pogotovu sada leti.

Uvek treba uzeti pticu sa zemlje i staviti pod terapiju ako se sumnja na bolest, toliko puta sam to uradio pa ti govorim iz ličnog iskustva.... Bolestan (povredjen) golub

Poslednja izmena:
@new_folder Ja ne umem da procenim koliko je svraka mlada. Operjala je, mada je oko vrata još uvek ekrivena paperjem. Rep joj je veoma kratak, možda 2-3cm, ne više, ako ja to "merim" kako valja. Definitivno ne ume da leti, širi krila ali pada.

Pticu sam hranio sa par zrnevlja suncokreta koje sam isprao da ne bi bili slani, dao sam joj malo prokuvane piletine, a najviše sirovom junetinom. Pojio sam je vodom špricem. Otvarala je kljun i pištala kada me vidi. Ali onda je počelo da joj biva sve lošije i na kraju se završilo onako kako sam već opisao. Posle sam je još jednom pojio i napolju pod drvetom što je ona prihvatila.

Obišao sam je i pre sat vremena i ptica je vidno bolje. Sada već cupka okolo, kreće se i (ne baš uspešno) beži od mene. Čim joj priđem svrake krešte sa drveta, čim se udaljem smire se. Ne znam da li su njeni roditelji ili štite svoje mladunce, ali bitno je da je ptici bolje.

E sad, ostaje pitanje mačaka (i dece), ali tu ni ja nisam pametan šta mi je činiti. Pravo je čudo da je nijedna nije ščepala do sada. Juče je sa grane pala kada sam pokušao da je popnem. Iskreno, bojim se da je popnem na višu granu da se prilikom pada ne povredi. Nisam pametan...

Verovatno je stara 2-3 nedelje čim ima paperije. Sigurno treba još dve nedelje da uopšte može da poleti.

Glavna opasnost je to što je bespomoćna na zemlji, inače mačka odmah primeti ko ne zna da leti......po zvuku. Pogotovu je problem noću kad sve ptice spavaju
Trebalo bi da može na špric da se odhrani......za golubove ide umiksovan plazma keks, posle sami jedu zrnastu hranu

Izgleda da nisam jedini koji se brine o svraki - neko je napravio priručnu kućicu od kartona i zakačio je na drvo. Svraka je koliko-toliko zaštićena od mačaka, vidno je bolje, sada je već postala bučna, cupka u kutiji, gore krešte roditelji ptice čim joj se približi neko, klinci se angažovali donose vodu i semenke...ma sve je baš krenulo kako valja, sve dok neka devojčica nije odlučila da pticu odnese kući. Jbg, protiv toga nema leka, ptica stvarno nema sreće...

Back