MALA SVRAKA,HRANJENJE POMOC.

Zrnan83,
nemojte bacati svraku uvis, to je sok za nju, pisao sam gore negde kako se vezbaju krila i letenje, razdaljinu povecavate prema mogucnostima ptice.
Oni se bolje snalaze na drvetu, jer koriste grane za penjanje gore, lete sa grane na granu dok su mali.
Pokusajte malo da vezba letenje, a kad bude malo stabilinija da je pada tako direktno na dole, stavtie je na granu drveta i ta svraka koja kresti okolo joj je majka najverovatninje i ceka svoje mladunce.

Imaju oni u leglu vise mladunaca, ne samo 2, tako da ona samo svraca da ga obidje, jer brine i o drugima koji su skirveni po krosnjama drveca u okolini.
Trebalo bi da se i on oglasi kad je cuje...

p.s. stavite sliku mladunca ako mozete da vidimo koliki je i kakve su mu mogucnosti...

Nazalost , ptic je uginuo....

razlog ne znam,danas kada sam dosao da ga nahranim ,nasao sam ga mrtvog,pokrivac koji sluzi da mu pravi hlad,jer je bio na suncu je spao od vetra,i mozda je to razlog :(:(:(

zadnji put je hranjen oko 11 uvece,i danas oko 13 je bio mrtav,ranije nisam mogao da ga obidjem. ne verujem da je od gladi,vec mislim da je sunce problem... sada mi ga je bas zao. a bas sam se trudio da mu pomognem.

on se nije oglasavao,drvo ispod kojeg sam ga nasao je 2 metra od terasa,a svraka nije ni jednom prisla blizu,vec krestala iz daljine,cak i kada sam ga nasao u dvoristu,nije bila nikakva svraka oko njega....tuzan kraj.

Mozemo uraditi malu analizu ovoga sto se dogodilo i sta je dovelo do uginuca mladunca...

Hranjenje i to redovno je jedan od najbitnijih faktora, predugo je to za njega bilo od 11 uvece do sutra u 1. plus nedostatak vode, a danas je bilo jako vruce.
Od pogresne ishrane dobijaju i trovanje od cega takodje uginu...

no, bilo kako bilo...steta...dobra volja i namera cesto nisu dovoljne za uspesno odgajanje mladunaca ptica.

p.s. nemojte me pogresno shvatiti, nista vam ne prebacujem, kazem to zato da svi koji se upustaju u avanturu spasavanja mladunaca ptica da se odmah dobro raspitaju a i poslusaju savete da bi ti ptici i preziveli. Svakako da odrasla svraka nece prici blizu, to nije nista cudno.

mogu okaciti sliku,dok je bio ziv,pa mozes proceniti koje je starosti bio.

vodu sam mu davao redovno,a od hrane je dobijao uglavnom junetinu,i cesto sam ga jurio po kavezu da ga nahranim,jer on jeste otvarao usta,ali posle dva tri komada to cini tako,da ja jedva uspem da mu stavim komad u usta. vodu je imao i pored sebe,ali ja ga nikada nisam video da ju je uzimao,mozda je bio premali za to.

nije mi jasno ni zasto roditelji nisu dosli po njega,jer bili su bukvalno na 20 metara.... nikad blize,i verujem i da su ga culi.

a mislim da je jadan uginuo od temperature,jer bio je na suncu otprilike od 11-13. jer sve do 11 je na toj terasi hlad.

ne verujem da je uginuo od gladi,jer preko dana je bio vise nego obilno hranjen....
mozda mu je nesto bilo i od pada,jer je sleteo sa terase... a posle toga nije bas ni hteo da jede puno.

imam istu situaciju...ptić je jako mali...ispao je iz gnezda i izgleda slomio nogicu....jutros je bio veseo a onda je odjednom samo počeo da spava...ceo dan kunta...ali se oglasi ponekad i ma piskutave zvuke širi kljun da jede...hranila sam ga jutros sa mlevenim sirovim mesom, a danas sa malo piletine...ali je bašš bašš mali...još nema svo perije....šta mislite, kolike su mu šanse...???

Lana, kojoj vrsti propada ptic?
Kako zakljucujete da je slomio nogu? Stoji li na njoj ili ne, koristi je ili ne, hramlje ili ne?
Vidi li se ista spolja i u kom delu noge? Otok , reaguje na dodir ili bilo sta drugo?
Kao mali oni su svi gegavi i trapavi, saplicu se o svoje noge i padaju....mozda je samo to u pitanju, njima se tesko moze desiti da od ateriranja na zemlju polome nogu.

Ako otvara kljun ili ispusta neke zvuke, sigurno je da trazi da jede. Treba i po malo vode na spric da mu se ukapa u kljun, kad shvati da voda tako stize sam ce otvarati kljun da pije.
Dok su bas mali vecinu vremena provode spavajuci, jedu i spavaju, slabo su aktivni tako da to ne treba da vas brine.
Mora se hraniti cesto, na sat-dva vremena ili i cesce, sto sami pokazu ali mora biti neko pored njega da vidi kad je aktivan i nahraniti ga na vreme.

Za ljude je veliki problem jer ne mogu tako cesto hraniti mladunca kao sto bi ga hranili roditelji.
I to sto nema svo perje i to je normalno, ptici i prolete i nemaju svo perje..

mogu okaciti sliku,dok je bio ziv,pa mozes proceniti koje je starosti bio.

vodu sam mu davao redovno,a od hrane je dobijao uglavnom junetinu,i cesto sam ga jurio po kavezu da ga nahranim,jer on jeste otvarao usta,ali posle dva tri komada to cini tako,da ja jedva uspem da mu stavim komad u usta. vodu je imao i pored sebe,ali ja ga nikada nisam video da ju je uzimao,mozda je bio premali za to.

nije mi jasno ni zasto roditelji nisu dosli po njega,jer bili su bukvalno na 20 metara.... nikad blize,i verujem i da su ga culi.

a mislim da je jadan uginuo od temperature,jer bio je na suncu otprilike od 11-13. jer sve do 11 je na toj terasi hlad.

ne verujem da je uginuo od gladi,jer preko dana je bio vise nego obilno hranjen....
mozda mu je nesto bilo i od pada,jer je sleteo sa terase... a posle toga nije bas ni hteo da jede puno.

Zrnan,
meni je jako zao sto je ptic uginuo, njihovu prirodu je tesko razumeti ako je ne poznajes i ljudima je tesko da se prilagode zivotu ptica.
Sve od ovoga sto si nabrojao je moguce..ali da krenemo redom.
Kod mladih jedinki ptica hranjenje je cesto i po malo, tako ih hrane roditelji, zato je ptic npr. prva dva-tri komadica pojeo a posle nije hteo jer mu je to dovoljno, dalje nasilno kljukanje je nesto sto njima ne odgovara, vrlo je stresno za njih i moze izazvati smetnje u probavi, sto je kod njih zbog intoksikacije fatalno. Oni jedu po malo i jako cesto, roditelji bukvalno svo vreme provode trazeci hranu za mladunce i njima ne uspeva da ih nahrane valjano zbog nedostatka hrane ali ipak prezive.
Zivot i aktivnost dnevnih ptica se mora postovati, dnevne ptice se hrane od svitanja do sumraka , nocu spavaju. Prvi obrok maldunaca dnevnih ptica je vec oko 5-pola6 ujutru a pred sumrak jedu poslednji put, onda se pakuju svi na na svoje pozicije za spavanje i do ujutru ne mrdaju. Nocne ptice, za njih hranjenje pocinje uvece i zavrsava se ujutru kad padaju u san, kljukanje npr. mlade sove preko dana bi za nju bio veliki sok u vreme dok njen casovnik kaze da je vreme da spava. Sok za sokom , kod njih se cesto zavrsava smrtnim ishodom.
Vodu ne znaju da piju sami, te potrebe im takodje nadomestaju roditelji u ovom slucaju ti ili bilo ko drugi ko je uzeo mladunca da ga gaji, sto je vrlo odgovoran i zahtevan posao.
Dobro je da voda stoji pored njih jer ce u jednom trenutku poceti da piju sami a dotle se moraju pojiti. Dok su mali roditelji ih i ciste, bistu, sredjuju perje a cim mogu oni to rade sami, u pocetku je to slaba aktivnost ali kasnije sve bolje bolje...sve se to prati kad se odgaja mlada ptica. Izmet posebno jer je to jedan od prih znakova da sa pticem nesto nije u redu ili je sve OK.

Sto se roditelja tice, oni jesu dolazili po njega, na 20-ak metara kako ti pises i to je skoro maximalna blizina na koju ce prici divlja ptica coveku a da je ovaj u blizini , ocima uperenim u pticu, ako npr, cooliras i gledas negde drugde, odsutno, ptica moze prici i blize, njihov nagon za podizanjem mladih je vrlo jak, kontrolisali su i gledali ali nisu mogli da mu pridju blize, zato sam rekao na pocetku da je najbolje ptica vratiti na granu jer svaki duzi boravak kod coveka za njih je ustvari stagnacija u rastu i razvoju.
Tada kad su dolazili po njega, trebalo je da ga pustis na drvo i da se sklonis, oni bi ga tek tada preuzeli.

Da, jeste juce bilo prevruce ali je juce gomila mladunaca bila ceo dan na drvecu i na suncu i u hladu i prezivela , jer je na svom stanistu i u svom okruzenju, bez stresova koje im prouzrokuje covek ako uzme da ih odgaja a pre toga nije to nikad radio i ne zna kako to ide. Ponavljam da je to vrlo zahtevan i naporan posao, svi koji misle da je to lako i da ce to ocas posla , to tako ne ide.
Voleo bih da imam vremena i da napisem nesto poduze na tu temu.

Ako se vec nadje mladunac divlje ptice koji je na zemlji iz ko zna kojih razloga, pririodna selekcija postoji i vrlo je restriktivna , dakle da ne ulazimo u razloge sta ce on dole, najbolje je mladunca vratiti na prvu granu koju mozete da dohvatite, skloniti ga od pasa ili macaka ili cak i drugih ljudi, i skloniti se sto dalje da bi roditelji mogli da mu pridju da ga nahrane...
Mozda se desi da ga za nekoliko sati nadjete na istom mestu, to opet nije razlog za uzimanje, roditelji ce ga povesti kad dodje vreme i pokazati mu kuda da skakuce, i oni skakucu i pokazuju mu kako treba i kako da se krece i kuda i popne vislje itd..Vreme koje mi merimo njima ne znaci nista, mozda to bude tek sutra ...i to nije razlog za uzbunu jer ce ga roditelji hraniti tu gde se nalazi ako u blizni nema nikoga. Ako primete da neko tu stoji i zagleda u pravcu mladunca, nece prici jer nece da odaju poziciju gde se mladunac nalazi ...isto tako nece prici gnezdu gde su mali ako covek stoji dole i gleda u pravcu gnezda, da bi zadrzali tajnost mesta gde je gnezdo, oglasavnjem ce upozoriti mlade da cute i da ne mrdaju.
Ali ako neko dugo stoji i gleda, onda ce maldi dugo biti bez hrane itd...itd...

Eto, verujem da si dao sve od sebe, ovo pisem cisto za upoznavanje ponasanja ptica, pa ces pronaci svoje greske u odnosu na ponasanje prema tom malduncu, ljudi iz najbolje namere pogrese.

Poslednja izmena:
Lana, kojoj vrsti propada ptic?
Kako zakljucujete da je slomio nogu? Stoji li na njoj ili ne, koristi je ili ne, hramlje ili ne?
Vidi li se ista spolja i u kom delu noge? Otok , reaguje na dodir ili bilo sta drugo?
Kao mali oni su svi gegavi i trapavi, saplicu se o svoje noge i padaju....mozda je samo to u pitanju, njima se tesko moze desiti da od ateriranja na zemlju polome nogu.

Ako otvara kljun ili ispusta neke zvuke, sigurno je da trazi da jede. Treba i po malo vode na spric da mu se ukapa u kljun, kad shvati da voda tako stize sam ce otvarati kljun da pije.
Dok su bas mali vecinu vremena provode spavajuci, jedu i spavaju, slabo su aktivni tako da to ne treba da vas brine.
Mora se hraniti cesto, na sat-dva vremena ili i cesce, sto sami pokazu ali mora biti neko pored njega da vidi kad je aktivan i nahraniti ga na vreme.

Za ljude je veliki problem jer ne mogu tako cesto hraniti mladunca kao sto bi ga hranili roditelji.
I to sto nema svo perje i to je normalno, ptici i prolete i nemaju svo perje..
Na nogu se uopšte ne oslanja i ne reagije na dodir....mislim da je slomio, jer kada sam ga našla nogica mu je bila skroz zapetljana u travu i da bih ga podigla morala sam travu da pokidam i onda polako da mu očistim nogu.....drugom nogicom prouža otpor npr. kad ga uzmem...jednom nogom se odupire, ali drugom ne.... :( davala sam mu vode na špric, a danas ću za svaki slučaj da rastvorim onaj zivimicin prašak..... šta mislite kolike su mu šanse??? ja bih mnogo volela da se izvuče....

e da, i ne znam koja je vrsta...po kljunu mi najviše liči na svraku...a po boji "perja" verovao ili ne liči mi na orla...mada ne verujem da ovde može da se nađe orao, tako da je verovatno svraka :D:rumenko:
slikaću ga danas paću postaviti sliku...

ne verujem da je imao sok od mene,jer se prilicno na mene navikao,i cim me vidi krestao je da jede,ili da mi pridje, na terasi gde je bio ostavljen je bio sam,bez ikakvog prisustva ljudi,i bas iz razloga da bi mogli da dodju po njega,ali nisu. hranu je dobijao non stop preko dana,i dok je god bio budan,nisam ga kljukao,ali on otvara usta cim me vidi,iako nije gladan,onako nagonski (bar sam ja to tako shvatio) ali ono sto je najbitnije,sada je bar razresena dilema od cega je uginuo.... ja sam ga jednom nasao da je pao sa terase,i nasao sam ga pre mog psa,posle toga je pao jos jednom (odnosno nije paoleteo je on po malo) i ja za taj slucaj nisam ni znao, nasla ga je mama dole,a kada je izasla probudila je psa,koji kada ga je video potrcao je prema njemu, dok je mama intervenisala, on je stigao da ga udari sapom,tada ga je uzela i vratila u kavez,ali meni nije htela da kaze,od tada je slabije jeo,i vrlo je moguce da je uginuo od povreda,iako mu nije bilo slomljeno krilo,ili slicno.....

inace meni je vise nego zao,bas sam se trudi,i hranio ga,iako nisam imao mnogo vremena.... ostajao je on budan do kasno,zato sto sam bio budan i ja,i kada je svetlo,on ne spava.... ali nikako nisam imao mogucnosti da ga hranim pre 13h.... ipak je napredovao,i bio prilicno zivahan,do pada.... hvala jos jednom,na pomoci ,i stvarno mi je zao ptica :-(

Zrnan, druze, sve OK, nisam hteo da te prozivam, niposto, potudio si se...
odgajanje mladunaca ptica je vrlo zahtevan posao i trazi veliko angazovanje coveka, do maximuma, zato mali broj ptica prezivi jer ljudi imaju svoje obaveze i svoj zivot i posao i ko zna sta sve koga muci.
To bi trebalo da se radi u nekom prihvatilistu za ptice, gde su ljudi strucni i obuceni za taj posao i znaju sta i kako treba, svima koji se potrude a ipak ne uspeju, opet svaka cast jer su pokusali i znam da vecina nije odgovorna za uginuce jer ne poznaje masu stvari .

Kod njih se sve promene desavju brzo, njihov metabolizam je brz, kako brzo propadaju tako se brzo i oporavljaju kad se pocne s pravim nacinom.

Pisao sam sve ono gore da i drugi procitaju, koji ovih dana nadju nekog mladunca i zalete se da ga uzmu, da znaju....

p.s. moji prijatelji koji sada odgajaju malu chavku, ali bas malo stvorenje, oteto od pasa srecom nepovredjeno, samo rascupanog retkog perja, izgibose ljudi ali znaju sve o odgajanju ptica, ptic je dobro i lepo napreduje, porastao je i ojacao....pu pu..

Lana, sorry...:(

p.s. moze Zrnan da postavi sliku ptica koji je bio kod njega pa mozete uporediti, da li je takav bio, da bar znate i vi i mi koja je vsrta bio. Ne orlova nema po gradu ali ima dugih manjih grabljivica.

Vetruška, klikavac, latinski naziv falco tinunculus, moja omiljena ptica grabljivica. Urnisao ih je Žika Muštikla gradeći na svakom slobodnom travnjaku na novom Ceraku, duša me bolela za njima kad sam poslednji put bila tamo i videla kako im je smanjena teritorija za lov. :sad2: A bilo je i kukuvija tamo, dolazile su da love u Ilije Stojadinovića, tamo gde je sad jedna ogromna zgradurina. :thumbdown: Verujem da su se i jedne i druge preselile dalje prema Vidikovcu, mada je tamo već bilo nekoliko gnezdećih parova vetruški po terasama i simsovima negde od 6.-7- sprata.

Извињавам се на закаснелом одговору, имала сам много обавеза, па нисам навраћала на форум, нажалост, видим да су другима птићи угинули... Моја сврака је била код мене у соби око три недеље, онда сам је однела на таван, тамо има много више простора, а и да је одучим од мене. Жива је и здрава, порасла је (сликаћу је, па ћу поставити), још увек није скроз, видим да јој реп и крила још расту, али сама се одавно храни и способна је да одлети. Отворила сам јој прозор већ првих дана кад сам је однела горе, али за сада не жели да оде, још увек испитује терен, мало изађе, али се брзо врати. Можда због честих киша, а можда се још не осећа довољно снажно, у сваком случају не сумњам да ће се снаћи кад год да оде.

Poslednja izmena:
Па да, и мене плаше ове кише, тако да ми је и драго што не иде.
Иначе, приметила сам да не подноси црвену боју :) Кад обучем нешто црвено нема шансе да ми приђе, само се дере и лети около, једва сам сконтала да је то у питању:) И не воли кад види неку нову ствар, једва сам је сликала, напала је и на мене и на апарат, а кад сам раширила себи неку лежаљку, да имам где сести док сам горе, дерала се и нападала ме док нисам склонила :) И то баш онако бесно нападне и кљуца, па бих по томе рекла да ће се добро она напољу снаћи :) Иначе је мирна кад јој је све по вољи. Не само да су интелигентне птице, него знају и да те заје*авају, да простите на изразу :)

Evo i ja sam nasao svraku/cavku/vranu/sta god da je/ juce i nadam se da ce uspeti... nije baas toliko mala, a kako je vec bilo kasno kada sam je nasao, pokusao sam da je hranim suncokretom (ociscenim), pa ce jos par sati valjda izdrzati...

photo068x.jpg

Pročitaj temu, potraži još saveta, poslala sam pp osobi koja može da ti pomogne, suncokret nije dobar izbor hrane, bolje da pokušaš sa kuvanom piletinom iseckanom na skroz sitne komadiće.

Da, da, znam, receno mi je to, ali kako sam je sinoc kasno nasao, nije bilo nacina da joj nesto drugo dam. Danas sam je odneo veterinaru i receno mi je da mu krilo i noga nisu polomljeni, ali da je svakako povredjen. Dao sam mu da jede mleveno meso i sasvim je dobro prihvatio :). Inace, poceo je da se krece i skakuce pa cak i da mase krilima, odnosno da ih siri. Velika je verovatnoca da ce na kraju sve ispasti u redu, a ja sam veoma srecan zbog toga :klap:

Uginuo je malo pre :(:(:(:(:(:(..Davan mu je Sulfimidin Na od juce u proporcijama koje su mi recene, hranjen je svezim mlevenim mesom kao sto mi je receno, poceo je i da grakce i pomalo da se krece i onda je samo poceo da se trese i pao mrtav... Krila je normalno poceo da siri, te s obzirom da je krvario na kljun kada sam ga nasao sumnjam na unutrasnje krvarenje. Ipak je ispao iz gnezda visoko oko 20 metara... ***, mnogo mi je zao sada :(:(:(

Back