mogu okaciti sliku,dok je bio ziv,pa mozes proceniti koje je starosti bio.
vodu sam mu davao redovno,a od hrane je dobijao uglavnom junetinu,i cesto sam ga jurio po kavezu da ga nahranim,jer on jeste otvarao usta,ali posle dva tri komada to cini tako,da ja jedva uspem da mu stavim komad u usta. vodu je imao i pored sebe,ali ja ga nikada nisam video da ju je uzimao,mozda je bio premali za to.
nije mi jasno ni zasto roditelji nisu dosli po njega,jer bili su bukvalno na 20 metara.... nikad blize,i verujem i da su ga culi.
a mislim da je jadan uginuo od temperature,jer bio je na suncu otprilike od 11-13. jer sve do 11 je na toj terasi hlad.
ne verujem da je uginuo od gladi,jer preko dana je bio vise nego obilno hranjen....
mozda mu je nesto bilo i od pada,jer je sleteo sa terase... a posle toga nije bas ni hteo da jede puno.
Zrnan,
meni je jako zao sto je ptic uginuo, njihovu prirodu je tesko razumeti ako je ne poznajes i ljudima je tesko da se prilagode zivotu ptica.
Sve od ovoga sto si nabrojao je moguce..ali da krenemo redom.
Kod mladih jedinki ptica hranjenje je cesto i po malo, tako ih hrane roditelji, zato je ptic npr. prva dva-tri komadica pojeo a posle nije hteo jer mu je to dovoljno, dalje nasilno kljukanje je nesto sto njima ne odgovara, vrlo je stresno za njih i moze izazvati smetnje u probavi, sto je kod njih zbog intoksikacije fatalno. Oni jedu po malo i jako cesto, roditelji bukvalno svo vreme provode trazeci hranu za mladunce i njima ne uspeva da ih nahrane valjano zbog nedostatka hrane ali ipak prezive.
Zivot i aktivnost dnevnih ptica se mora postovati, dnevne ptice se hrane od svitanja do sumraka , nocu spavaju. Prvi obrok maldunaca dnevnih ptica je vec oko 5-pola6 ujutru a pred sumrak jedu poslednji put, onda se pakuju svi na na svoje pozicije za spavanje i do ujutru ne mrdaju. Nocne ptice, za njih hranjenje pocinje uvece i zavrsava se ujutru kad padaju u san, kljukanje npr. mlade sove preko dana bi za nju bio veliki sok u vreme dok njen casovnik kaze da je vreme da spava. Sok za sokom , kod njih se cesto zavrsava smrtnim ishodom.
Vodu ne znaju da piju sami, te potrebe im takodje nadomestaju roditelji u ovom slucaju ti ili bilo ko drugi ko je uzeo mladunca da ga gaji, sto je vrlo odgovoran i zahtevan posao.
Dobro je da voda stoji pored njih jer ce u jednom trenutku poceti da piju sami a dotle se moraju pojiti. Dok su mali roditelji ih i ciste, bistu, sredjuju perje a cim mogu oni to rade sami, u pocetku je to slaba aktivnost ali kasnije sve bolje bolje...sve se to prati kad se odgaja mlada ptica. Izmet posebno jer je to jedan od prih znakova da sa pticem nesto nije u redu ili je sve OK.
Sto se roditelja tice, oni jesu dolazili po njega, na 20-ak metara kako ti pises i to je skoro maximalna blizina na koju ce prici divlja ptica coveku a da je ovaj u blizini , ocima uperenim u pticu, ako npr, cooliras i gledas negde drugde, odsutno, ptica moze prici i blize, njihov nagon za podizanjem mladih je vrlo jak, kontrolisali su i gledali ali nisu mogli da mu pridju blize, zato sam rekao na pocetku da je najbolje ptica vratiti na granu jer svaki duzi boravak kod coveka za njih je ustvari stagnacija u rastu i razvoju.
Tada kad su dolazili po njega, trebalo je da ga pustis na drvo i da se sklonis, oni bi ga tek tada preuzeli.
Da, jeste juce bilo prevruce ali je juce gomila mladunaca bila ceo dan na drvecu i na suncu i u hladu i prezivela , jer je na svom stanistu i u svom okruzenju, bez stresova koje im prouzrokuje covek ako uzme da ih odgaja a pre toga nije to nikad radio i ne zna kako to ide. Ponavljam da je to vrlo zahtevan i naporan posao, svi koji misle da je to lako i da ce to ocas posla , to tako ne ide.
Voleo bih da imam vremena i da napisem nesto poduze na tu temu.
Ako se vec nadje mladunac divlje ptice koji je na zemlji iz ko zna kojih razloga, pririodna selekcija postoji i vrlo je restriktivna , dakle da ne ulazimo u razloge sta ce on dole, najbolje je mladunca vratiti na prvu granu koju mozete da dohvatite, skloniti ga od pasa ili macaka ili cak i drugih ljudi, i skloniti se sto dalje da bi roditelji mogli da mu pridju da ga nahrane...
Mozda se desi da ga za nekoliko sati nadjete na istom mestu, to opet nije razlog za uzimanje, roditelji ce ga povesti kad dodje vreme i pokazati mu kuda da skakuce, i oni skakucu i pokazuju mu kako treba i kako da se krece i kuda i popne vislje itd..Vreme koje mi merimo njima ne znaci nista, mozda to bude tek sutra ...i to nije razlog za uzbunu jer ce ga roditelji hraniti tu gde se nalazi ako u blizni nema nikoga. Ako primete da neko tu stoji i zagleda u pravcu mladunca, nece prici jer nece da odaju poziciju gde se mladunac nalazi ...isto tako nece prici gnezdu gde su mali ako covek stoji dole i gleda u pravcu gnezda, da bi zadrzali tajnost mesta gde je gnezdo, oglasavnjem ce upozoriti mlade da cute i da ne mrdaju.
Ali ako neko dugo stoji i gleda, onda ce maldi dugo biti bez hrane itd...itd...
Eto, verujem da si dao sve od sebe, ovo pisem cisto za upoznavanje ponasanja ptica, pa ces pronaci svoje greske u odnosu na ponasanje prema tom malduncu, ljudi iz najbolje namere pogrese.