Evo i ja da se kao "kibicer" ovoga foruma zahvalim Ljubcetu i Daci

na prelepom putopisu.
Ujedno, da ne jurim po forumima, bacite link i za neke druge putopise ukoliko ste ih publikovali.
Ono sto me je posebno privuklo su neke slicnosti sa Ljubcetom u dozivljaju Afrike i pesme koje trenutno i ja do besvesti slusam (ZAZ - "Je veux")
Posto je i mene posao odveo 2008.godine u Angolu na par meseci, mogu potvrditi ono sto je Ljubce naveo u svojem prvom postu ("...Afrika zavodi i ocarava tek kada se vratis, jer jednostavno na licu mesta se upada u takve situacije i uslove zivota da ti cesto kroz glavu prodje "sta mi je bre ovo trebalo..."
Ja sam to pitanje samom sebi dok sam bio tamo postavljao X puta, vise puta sam sebi rekao "samo da odem odavde, moja noga ovde vise nece krociti...". Nije proslo mesec od moga povratka na moje africko iskustvo poceo sam da gledam drugim ocima, posle par meseci imao sam zelju da ponovo odem a trenutno stanje je da "gorim" od zelje da joj se vratim.
Kazu ljudi, ko jednom ode u Afriku i na neki nacin je dozivi, Afrika ga ili odbije i ne padne mu napamet da ikada vise ponovo dodje ili mu udje pod kozu i postane hipnotisan tim kontintentom. Meni se desilo ovo drugo. Ja bukvalno provociram situaciju (trazim razlog preko posla (zbog porodice)) da ponovo odem. Znam, da ce to sigurno desiti.
Pre dvadesetak godina, kao student obisao sam dobar deo Evrope, proveo 2 meseca u Londona (par meseci me delilo od dvonedeljnog putovanja Transibirskom zeleznicom do krajnjeg cilja - Kine, ...., nije se realizovalo zbog poznatih demontracija), medjutim Afrika ostavlja takav trag u coveku da je to tesko objasniti. Da li je to zbog kontrasta, da li je to zbog neke cistote koja tamo jos postoji ili zbog adrenalina koji se stvara kod coveka kada je tamo - nemam objasnjenje. Ja sam dosao u situaciju da stalno nesto trazim po kanalima Nat WILD, Nat. Geografije,...., jednostavno trazim motive, trazim slike, predele, ljude,...., trazim Afriku.
Ovo sto je Ljubce pokazao i napisao, ovo je super uvod u Afriku, medjutim kada bi mogao (i hteo) da vam prenese neke svoje dozivljaje, emocije, strahove,...., male stvari koje ostavljaju dubok trag, jednostavno ono sto se ne moze prikazati fotografijom tek tada bi shvatili i doziveli jedan deo Afrike.
Zato, Ljupce molimo te, pisi o tome.
Malo da se zasladite, ovo su prave banane, veoma su slatke, ....., banane koje kupujemo kod nas ja tamo nisam video. Ono sto se prodaje kod nas to je kao kada vidite papriku od 1/2kg u januaru u samoposluzi.
na "pijaci" pored puta
ovo je drvo banane u dvoristu kuce u kojoj sam spavao