Makrobiotika

• Začetnik teme Začetnik teme *milicica*
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav svima,imam recept za salatu koja u ovo vreme krkanja hrane dodje kao melem na ranu:

Za salatu je potrebno: dve CVEKLE srednje velicine
cetiri MRKVE (sargarepe)
cetvrt srednje velicine CELERA
dva PERSUNA
jedan veci PASTRNAK
dve slatke JABUKE
moze malo MEDA
i na kraju JABUKOVO SIRCE,po ukusu

Sav materijal u svezem stanju iseckati na VERNEROVOj seckalici (top-shop),na sitna rezanca.
Sve to bez konzervansa staviti u staklenu teglu,dobro nabiti da izadje vazduh,poklopiti i drzati u frizideru.

To je takozvana salata" VITAMINSKA BOMBA "
Prijatno
SVIMA ZELIM SRECNU NOVU GODINU.
:razz: :lol:

Posle sve ove silne gozbe, dobro dodje rotkva. Najbolje je ona dugacka,
kineska daikon. Da li ona, ili neka druga, dobro je da se jede uz
obrok (pogotovo uz meso) radi lakseg varenja.

Makro(bioticki)Kutak je obnovljen sa novim informacijama... i sa dosta
onih koji se hrane po pravilima makrobiotike i trude se da se hrane zdravo.

www.makrokutak.net

e recept ti je do jaja originalan....

e ne znam da li je makrobiotika ali meni evo prija povremeno da jedem ljute stvari da me przhe...tipa ljuti ljuti senf ili ren ... ili tako neshto od cega mi idu suze

i kiselo

nije ali eto...a ako prija meni mora i vama.

smeh:
Samo sam zalutala ovde u nadi da cu naici na nesto pametno ili neki primenljiv recept, buduci da volim svasta ta probam.
Ono sto mi je zasmrdelo to je iskljucivost i svrstavanje nekih teorija o ishrani u apsolutne cinjenice.
Nisam ljubitelj mesa i retko imam zelju da ga jedem, dosta onoga sto vi svrstavate u "zdravu hranu" mi je prihvatljivo, medjutim, ako vec govorimo o smradu, ne mogu da ne pomene da bi vama toliko omiljena soja bila na vrhu te liste... O zdravlju ne bih ovog puta.
Iz samo letimicnog citanja ovih ovde tako kategoricki iznesenih "cinjenica", ne mogu da ne primetim neke "rupe" u izlaganju...
Istina, banana ne uspeva na ovom podneblju (to bi kao trebalo da bude razlog da je ne jedemo?!), ali znate li nesto o poreklu kukuruza? Ili soje?
Sve u svemu, zavrsavam svoj "izlet" medju pobornike zdravlja i dugovecnosti uz najbolje zelje i napomenu da organizam treba cistiti i mentalno ne samo fizicki... I ne unositi otrove...

Tropsko voce se ne proporucuje, prvenstveno zato sto jedan od nacela ove ishrene jeste da se hranimo onako kako su se hranili nasi preci.

*milicica*:
Da li neko zna postoji li u Beogradu kurs makrobiotickog kuvanja?

Izvinjavam se ako je neko vec odgovorio, ali u slucaju da nije.. u Beogradu se nalazi jedini makrobioticarski restoran, Priroda, (predivno je i hrana je jako ukusna, sta vise u potpunosti su nam objasnili sta jedemo, koje dobro nam donosi, posetitte), sto se tice podrucja Srbije, tako da su tamo cesto organizovana i predavanja, kao i prakticna obuka.

Buduci lekar:
Hvala!
Neku literaturu vec imam, ali sam zeleo neke nase recepte.
Pogledacu i ove sajtove, svaka informacija dobro dodje.
Na Makrokutkovom forumu imas recepte sa slikama koji su provereni i koje su ljudi sami stavljali sa sve fotkama i nacinom pripreme jela.Vrlooo korisno i interesantno, obavezno pogledaj, ima i mojih, hehe! ;)

Gde imaju da se kupe dobri makrobioticki kuvari ?

Posebno me interesuje "Veliki makrobioticki kuvar", i ako moze neko da mi kaze gde mogu da narucim telefonom ili na e-mail, tako da ne moram da lutam gradom. Trazila sam preko interneta ali nisam mogla da nadjem, prosto nema mogucnosti narucivanja. Zna li neko ?

Hvala lepo

Pozdrav

Ne znam sad tacno da ti kazem, videces i sama kada bude kuvan i mek.Nije lose da ga uvece potopis za sutradan, kao pasulj.Ili ujutro pa ga kuvaj poslepodne...Ja isto nemam expres, kuvam ga u obicnom sudu.Preporucujem uz njega povrce i malo tamari (original)sosa.Evo ti ustvari komplet recept s makrokutka:

Integralni (mrki) pirinač

1 velika šolja pirinča

1 1/4 do 1 1/2 velike šolje vode

prstohvat soli

kombu alga 3cm x 2cm

Pirinač sipati u veliku cediljku i potopiti u posudi sa vodom. Kružnim pokretima propirati ga od sitnih čestica nečistoća.

Vodu menjati nekoliko puta dok ne postane bistra nakon propiranja. Ocediti pirinač te ga staviti u posudu za kuvanje i dodati potrebnu količinu vode. Može se ostaviti da odstoji 2-3 sata ili preko noći što dovodi do njegovog omekšavanja i olakšava varenje. Preko leta nema potrebe potapati ga suviše dugo, jer može postati kašast.

Pirinač kuvati u ekspres loncu na srednjoj toploti. Nakon ključanja, dodati so, zaključati poklopac šerpe i dovesti do punog pritiska. Smanjiti toplotu i kuvati 50 minuta (najbolje je namestiti sat da vas opomene za 50min). Kad je pirinač gotov, skloni se sa grejnog tela i pusti se da pritisak spadne.

Za vađenje koristiti bambus ili drvenu lopaticu.

Back