Makrobiotika

• Začetnik teme Začetnik teme *milicica*
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
hahaha, e parka super si me nasmejala, ali od srca.Ne ide ovde kombuha gljiva, vec kombu alga! :D Ima da se kupi po prodavnicama zdrave hrane, ali nije je neophodno staviti u pirinac! I sram te bilo sto ubi kombuhu! :D:D:P

I ja sam cula za prirodu u Batutovoj, ali nisam nikad bila...
Nedavno sam bila na promociji zdrave hrane i ostala sam zatecena time kakvi specijaliteti mogu da se spreme na 'makrobioticki' nacin.
U svakom slucaju, zena koja je vlasnica tog restorana je svojevremeno drzala kurseve (mislim besplatne) o makrobiotickom kulinarstvu. U svakom slucaju, vredi pitati.

Ne samo iz zdravstvenih, makrobioticka hrana zna da bude veoma ukusna kad je vesto spremljena.
Moja mama je makrobioticar od 1986.god.
Mislim da kurseva ima a da skoro sve info mozete dobiti na kalenic pijaci u makrobiotickoj radnji!!!!
Takodje znam da je pod obavezno ici na neki takav kurs i prouciti literaturu jer je mnogo opasnije jesti neizbalansiranu hranu nego jesti meso!!!!!

Inace postoji u beogradu i Dr.Zoran Markovic koji se bavi lecenjem makrobiotikom!!!!!
Izvinjavam se ako sam ponovila nesto sto znate jer sam prvi put upala na temu!!!!
Pozdrav!!!

?:
hej sta se radi s "miso pastom"? :) znam da ima drugih mesta gde moze da se sazna ali nemam pojma kad sam vec ovde!
Miso pasta je jedan od najznacajnijih pasti u ovoj vrsti ishrane!
Koristi se uglavnom u corbama ali i u lecenju teskih bolesnika (pogotovu onih koji su malaksali i neophodno im je vratiti snagu)
Postoji letnji/od jecma (ne greje telo i organizam)
i zimsku miso/od soje(greje )

Uvek aktuelna tema

Ja bih po nešto dodala svojoj klasičnoj kuhinji.

Gornji post o Miso pasti me potseti na Miso supe. Kako se to sprema, kao klasična supa iz kesice?

Poslednja izmena:
Sa foruma b92

Ako kuvate miso, onda će blagotvorni enzimi koji pomažu varenju biti uništeni.
Zato, kad pripremate miso supu, a želite da sačuvate te enzime, ne kuvajte ga.
Kada miso dodajete jelima od mahunarki ili povrća radi ukusa, ipak je potrebno još malo kuvati.
Za promenu, možete ovo jelo pripremati od vakame, luka i tofua; dajkona i zelenih delova dajkona; vakame, luka i šargarepe; luka i tikve; kineskog kupusa i šargarepe.

Neka vam jutarnja miso supa bude jednostavno pripremljena, bez suviše sastojaka. Bolje je da započnete dan nekim jednostavnim jelom, a teško je naći komplementarne sastojke ako upotrebljavate suviše vrsta povrća. Ako želite veću raznovrsnost, možete bogatiju miso supu pripremiti za večeru.

Ceo text:

http://forum.b92.net/lofiversion/index.php?t45482.html

Moja mama je makrobioticar od 1986.god.
Mislim da kurseva ima a da skoro sve info mozete dobiti na kalenic pijaci u makrobiotickoj radnji!!!!
Takodje znam da je pod obavezno ici na neki takav kurs i prouciti literaturu jer je mnogo opasnije jesti neizbalansiranu hranu nego jesti meso!!!!!

!!

HEH na kalenicu, ma bilo bi super, ali, "nemaju" oni vremena nit sluha kad kupujem , ne znam dali im je mala plata ili shta vec, ali nisu preterano ljubazni i sto se tice diskusije naishao sam na "zatvorena vrata', mozda su navikli su na "robot" kupce (koji naruce , cute i plate), U svakom slucaju na kalenicu su cene preskupe, i ne odlazim vishe tamo da kupim nesto vec vishe zbog atmosfere,
imate jeftinije a odlicne prodavnice makrobiotike,
npr, hema keya neya u hilandarskoj. imaju ljudi vremena za svako pitanje , i super su ljubazni!

Sto se tice obaveznosti kursa OK, ima dobrih free kurseva na netu.
A to da je jesti meso manje stetno tu se nebi skroz slozio .
Nash organizam sam po sebi oseca sta nam je potrebno,
ORGANIZAM SAM PO SEBI BALANSIRA , i salje 100% tacnu informaciju o tome shta nam je potrebno u datom trenutku, e sad treba jesti GLAVOM a ne Stomakom
problem kod ljudi je njihova rigidnost, i utemeljenost nekim "zabetoniranim" navikama
cije potencijalne promene cak i ne uzimaju u razmatranje kao alternativu u jednom delu svog zivota. Dok smo mali, uzmemo pa jedemo zid, a kad odrastemo
i ne shvatamo sta nam ne dostaje u organizmu od materija, dali je kalcijum ili sta vec,uglavnom pribegavamo unosu mesa koje
je samo po sebi tacno je najbogatije ogromnim kolicinama esencijalnih hranljivih sastojaka,
ali izmedju ostalog , kao sto svi mi znamo bogato je i ogromnom kolicinom sastojaka koji nam netrebaju toliko i mislm da je taj disbalans opasniji od striktnog makrobiotickog laickog nacina ishrane.
naravno ne pricam o ekstremima

Poslednja izmena:
Original postavio ? Pogledaj poruku
hej sta se radi s "miso pastom"? znam da ima drugih mesta gde moze da se sazna ali nemam pojma kad sam vec ovde!

Miso pasta je jedan od najznacajnijih pasti u ovoj vrsti ishrane!
Koristi se uglavnom u corbama ali i u lecenju teskih bolesnika (pogotovu onih koji su malaksali i neophodno im je vratiti snagu)
Postoji letnji/od jecma (ne greje telo i organizam)
i zimsku miso/od soje(greje )

Pitanje je bilo, sta se radi s "miso pastom".
MISO PASTA SE DODAJE uglavnom u SUPE i CORBE kao sto je vec gore napisano.
Ali u cemu je sustina>
Kada sipate supu u tanjir, dodajte i umeshajte 1 KASIKU mizo paste.
1 KASIKA dnevno.
Miso pasta se NIKADA ne dodaje u jelo koje jos uvek kuva,
zato sto se na taj nacin neutralishu izvesni blagotvorni sastojci koji se u njoj nalaze.
Znaci, obavezno je dodajte u jelo na temperaturi na kojoj jedete.

(mizo pasta je malo slankasta, prema tome , pazite koliko solite supu odnosno chorbu)

.

Poslednja izmena:
Razgledao sam planove ishrane i listu namirnica i cini mi se da je ovaj sistem ishrane strog jer prebacuje teziste ishrane na zitarice,povrce i mahunarke...E sada dobio sam plan ishrane koji se pretezno sastoji od sojinih proizvoda..]Zanima me da li je neko na makrobiotickoj ishrani i da li je soja toliko zdrava kao sto se prica?Svaki odg,savet bi mi dobro dosao.. : ))

Citala sam jednom ne bas skoro na nekom forumu kako neka Katarina pise o tome. Nik joj je bio nesto kaca dzumbus, kaca haos, ne znam Kuvala je izvesnoj gospodji koja ima sopstven atelje, sto godina i kucu sa bazenom(enterijer nije opisala a samo se naslucuje). A taj poso je dobila od neke nadlezne na kermaickom kursu koji je posecivala. Kaze, otisla sam ja da skuvam to, nisam imala pojma kako se ta makrobioticka kuhinja sprema dok nisam naucila. Ono se brate sve meri na grame, cepice, stapice, sve nesto alge kvasis vodom, koren cicka i jos sto magarca, jedino grasak i kukuruz poznajem al toga ima najmanje.
:lol:
I kad sam ono spremila, ajde kao treba svi da probamo. Ja pomisli: Ko prezivi pricace. Kad ono kad sam okusila, hrana da se sledis koliko dobra. Em na izgled, em ukus.

Znaci, valja, ako je kaci verovati.
Kaca katasrtofa! Tako joj je nik, sad se setih. E dobra je bila, secam se da smo nas dve i niko vise non stop Bessy Smith komentarisale.

A sto se soje tice, ja koliko znam ona nije zdrava vec nekih 10 godina, kaze moj cale. Kao, menjaju joj sastav ili modifik.. Ne znam kako rece :(
Ali ja soju tamanim, a tek sojino mleko, u neogranicenim kolicinama, i nista mi ne fali , jos mi pomaze da kakim, ja vazdan imam neka lenja creva.

:))))))

Citala sam jednom ne bas skoro na nekom forumu kako neka Katarina pise o tome. Nik joj je bio nesto kaca dzumbus, kaca haos, ne znam Kuvala je izvesnoj gospodji koja ima sopstven atelje, sto godina i kucu sa bazenom(enterijer nije opisala a samo se naslucuje). A taj poso je dobila od neke nadlezne na kermaickom kursu koji je posecivala. Kaze, otisla sam ja da skuvam to, nisam imala pojma kako se ta makrobioticka kuhinja sprema dok nisam naucila. Ono se brate sve meri na grame, cepice, stapice, sve nesto alge kvasis vodom, koren cicka i jos sto magarca, jedino grasak i kukuruz poznajem al toga ima najmanje.
:lol:
I kad sam ono spremila, ajde kao treba svi da probamo. Ja pomisli: Ko prezivi pricace. Kad ono kad sam okusila, hrana da se sledis koliko dobra. Em na izgled, em ukus.

Znaci, valja, ako je kaci verovati.
Kaca katasrtofa! Tako joj je nik, sad se setih. E dobra je bila, secam se da smo nas dve i niko vise non stop Bessy Smith komentarisale.

A sto se soje tice, ja koliko znam ona nije zdrava vec nekih 10 godina, kaze moj cale. Kao, menjaju joj sastav ili modifik.. Ne znam kako rece :(
Ali ja soju tamanim, a tek sojino mleko, u neogranicenim kolicinama, i nista mi ne fali , jos mi pomaze da kakim, ja vazdan imam neka lenja creva.

:))))))

Hahahaha pa ovo je istina :hahaha: :hahaha: :hahaha: A jel znas mozda koji je to forum?

E ja takodje ne znam za ovo..Nesto bas kontam da nije zdravo..Garant je djubre sa raznim djubrivima pa sve to utice na plod..

Sojino mleko ti je priblizne vrednosti kravljem mleku samo sto ima manje ugljenih hidrata pa zato i ................... :mrgreen: ...

U svakom slucaju hvala na odg! .. ;)

Htela sam da kazem da soja sigurno ne moze biti toliko nezdrava ili bar manje zdrava nego bilo sta drugo prehrambeno sto se nalazi u maloprodaji/velikoprodaji. :)
Ja sam dojma da je zdravija, pa cak i sa svojom izmenjenom sustinom, a mozda i gresim, ne tvrdim nista.

Ne secam se foruma, al bio je sr anje opako.

Makrobiotika je filozofija, a ono što se naziva makrobiotičkom ishranom je samo sastavni deo te filozofije. Nikako ne jesti soju, soja je hrana za stoku i đubre za čoveka. Pošto su za mesojede osmislili da meso i mleko budu neizbežne i neophodne grupe namirnica (a koje upropašćuju čovekovo telo), tako su i za vegetarijance morali da osmisle nešto ''zdravo'', a što će im podjednako trovati telo.
Soja uopšte nije zdrava, ona je dovedena na stranu zdravlja preko zamene teza i pogrešnih tumačenja određenih istorijskih perspektiva.
Sva soja je genetski modifikovana, i sva soja je puna heksana (izuzetno toksično jedinjenje), jer se tokom proizvodnje tretira njime. Pre prelaska na makrobiotički način ishrane potrebno je da se čovek upozna sa makrobiotikom generalno.

Makrobiotika je filozofija, a ono što se naziva makrobiotičkom ishranom je samo sastavni deo te filozofije. Nikako ne jesti soju, soja je hrana za stoku i đubre za čoveka. Pošto su za mesojede osmislili da meso i mleko budu neizbežne i neophodne grupe namirnica (a koje upropašćuju čovekovo telo), tako su i za vegetarijance morali da osmisle nešto ''zdravo'', a što će im podjednako trovati telo.
Soja uopšte nije zdrava, ona je dovedena na stranu zdravlja preko zamene teza i pogrešnih tumačenja određenih istorijskih perspektiva.
Sva soja je genetski modifikovana, i sva soja je puna heksana (izuzetno toksično jedinjenje), jer se tokom proizvodnje tretira njime. Pre prelaska na makrobiotički način ishrane potrebno je da se čovek upozna sa makrobiotikom generalno.

Hvala na odgovoru! : )))

. Pre prelaska na makrobiotički način ishrane potrebno je da se čovek upozna sa makrobiotikom generalno.

GDE da se upozna? ???

Na forumima svako prica samo iskustva, pretpostavke, ne i cinjenice.
Casopisi su populisticki i finansiraju ih proizvodjaci "zdrave" hrane, oni pisu samo ono sto ce povecati prodaju.
U tri knjige koje sam prelistao nasao sam bar pet suprotstavljenih misljenja o stetnosti i lekovitosti soje i njenih derivata.
Sto ljudi sto cudi.
Sto zena dvesta sisa.
Sto knjiga trista misljenja.

Gde da se informisem?
1. -Od prodavca u zdravoj hrani? Pa on ima treci stepen srednje trgovacke smer prehrambena i mesovita roba. Iz poznavanja robe je imao dvojku a iz psihologije kupaca 5, zato je i dobio posao. On mi moze reci sta se dobro prodaje, a ne mora znati za krebsov ciklus i kako adenozintrifosfat prelazi u adenozinmonofosfat.
2. -Iz knjiga? Deder neku u kojoj ne pise "moze biti ali ne mora da znaci",
U odredjenim uslovima izuzetno je zdrava samo treba biti oprezan jer je u odredjenim uslovima veoma otrovna. (pri tome odredjeni uslovi nisu odredjeni nego su neodredjeni).
3. -Da pitam doktora filguda? Cek da prodje jos par godina, ne znam da li ga drzi mladost ili ishrana.
4. -Da upisem medicinu/veterinu/poljoprivredu/organsku hemiju/mikrobiologiju...? Bolje da igram loto, vece su mi sanse.
5. -Da cutim i jedem sta mi zena skuva i da ne pitam od koje je biljke/zivotinje/hemikalije napravljeno?
Ajd sad vi.

Soja može da bude zdrava ako se primenjuju DOZVOLJENE agrotehničke mere, poštuje karenca i ne koristi genetski modifikovano seme al' to mu dođe kao lutrija. Sad, ono što piše TUTU, da probam. :lol:

1. A da nije supstitucija u pitanju i šta je ono dovoljno jako da izbaci fosfatnu grupu? :lol:
2. Uslovi su određeni, samo ih niko ne poštuje jer jedne proizvođače boli d... za krajnje potrošače a drugi jedva da znaju da se potpišu. :(
3. Doktor Filgud mi deluje kao odličan pr manager, isto kao i oni trgovci iz prve teze.
4. Pa uplati tiket. ;)
5. Samo joj kaži da smanji zapršku i biće sve OK. ;)

Sve u svemu, osnovni postulat makrobiotike i ostalih vidova zdrave ishrane je da se jede sveža hrana koja uspeva na podneblju na kom živimo. Dakle, azuki pasulj se gaji u Makedoniji, pirinač takođe, soja u Vojvodini, samo se treba raspitati oko agrotehničkih mera... Mada se meni ne sviđa toliko žitarica, malo mi je to "teško" za moju krvnu grupu.

Nije baš klasična makrobiotika ali ima dodirnih tačaka, s obzirom da su namirnice dostupne i da dominiraju žitarica i povrće. Gledala sam juče Gastro nomada, spremao je dva namaza, poreklo orijentalno-arapsko, jedan se zove babaganuš ili tako nešto,a drugom nisam upamtila ime, i jako mi se svidela ideja. Za prvi se plavi patliždani ispeku u rerni, kad se ohlade, oljušte se i ispasiraju sa belim lukom, taanom i začinima po želji tipa soli, bibera... Brka je dodao i malo jogurta ali verujem da nije neophodan. Drugi namaz se sprema tj. počinje da se sprema veče ranije tako što se sirove leblebije potope u vodu da nabubre. Onda se izblendiraju (samelju ili već nekako usitne) opet sa taanom, solju i belim lukom-i ostalim začinima po želji, Brka je dodao i malo majoneza ali verujem da je i bez njega lepo. Uglavnom, da ne bi usput mesio i pekao posebne hlepčiće, pakovanje tortilja je isekao na trougliće (1/8 kruga) i prepekao ih na teflonskom tiganju ali pretpostavljam da tu još više odgovara onaj tipični pita-hleb sa tog podneblja. Inače, plavi patlidžan je odličan za pročišćavanje organizma a leblebije su odlična zamena za meso jer su, kao i većina mahunarki, izuzetno bogate proteinima i gvožđem. A taan daje fantastičan ukus i teksturu, a može da se koristi i za slana jela i za slatkiše (baš sam ga juče probala sa medom, ćerka i ja nismo znale koliko nam je dosta :rumenka:).

Znate kako se kuva sutlijas?
E pa isto to, samo sto umesto pirinca stavite ovsene pahuljice (ima ih u svim prodavnicama rinfuz hrane pa cak i u maksiju).
Malko je tecnije i ljigavije, ali je mljac.

Naravno da se moze dodati cimet, crna cokolada i svasta nesto, ali mislim da je jeres kvariti tako dobru poslasticu.

prijatno.

Iz predhodnih postova moze da se vidi da mislenja su podeljena tako da ja mislim ipak da se ishrana ne moze svesti samo na makrobiotiku nego najbolje je da se prihvati samo ono sto je zdravo i ukusno za nas i najbitnije je da bude raznoliko a ne monotono.

Back