Majke koje napustaju svoju decu...

Postoji li opravdan razlog zbog kojeg majka ostavlja svoje dete?
Postoji li stvarno nesto sto opravdava majku koja to ucini?
Kakva je to osoba koja tako nesto moze da uradi?
Postoji li opravdan razlog zbog kojeg otac ostavlja svoje dete?
Postoji li stvarno nesto sto opravdava oca koji to ucini?

... :kafa:

Sa jedne strane ne mogu da zamislim, a sa druge ne usudjujem se da osudim. Sve mislim da je ili neka strasna meni neshvatljiva muka tome razlog ili da nesto sa tom majkom nije u redu, pa mi onda nije za osudu nego za zaljenje i ona i dete. To je valjda nagonski u nama najjace i ne verujem da su neki trivijalni razlozi u pitanju.

Relativno lako (mada ne bi trebalo) spremna sam da osudim mnogo toga, a ovo mi je suvise neprirodno da bih mogla da smatram da je rec samo o losem karakteru, sebicnosti ili vec ne znam cemu.

Sa jedne strane ne mogu da zamislim, a sa druge ne usudjujem se da osudim. Sve mislim da je ili neka strasna meni neshvatljiva muka tome razlog ili da nesto sa tom majkom nije u redu, pa mi onda nije za osudu nego za zaljenje i ona i dete. To je valjda nagonski u nama najjace i ne verujem da su neki trivijalni razlozi u pitanju.

Relativno lako (mada ne bi trebalo) spremna sam da osudim mnogo toga, a ovo mi je suvise neprirodno da bih mogla da smatram da je rec samo o losem karakteru, sebicnosti ili vec ne znam cemu.

..upravo tako..ili o "tripovima", kako reche June.. :roll:

:klap:
baš htedoh da pitam isto:mrgreen:
ozbiljno, dobro da se neko setio da spomene ulogu oca u celoj ptiči

Takođe, evo recimo od ovog posta:

Уф, знам жену која је после развода оставила дете код своје мајке, а она се удала у суседно село као ''девојка'' (крила је да је била удавана и да има дете), онда се, после пар година развела и од тог мужа и двоје деце оставила њему, а она се трећи пут удала и тамо такође родила дете... И сад чујем да се развела и до њега и да је и то дете тамо оставила...:sad2:
Obično imamo muškarca koji "seje decu" unaokolo, ovde imamo ženu. Da li mi se čini ili je svima nama strašnije kad to radi žena? Zašto?

Meni je ova tema kao so na zivu ranu... Ne mogu ni da razumem ni da opravdam zene koje ostavljaju svoju decu... pre par meseci izgubila sam blizanacku trudnocu i htela sam da umrem od bola... ne fizickog... nikada, nikada ne bih mogla da ostavim dete... pa kuce mi je zao kad ostavim samo u stanu , dok smo na poslu... srce mi se cepa dok me ujutru gleda onako tuzno dok odlazim na posao...

Meni je ova tema kao so na zivu ranu... Ne mogu ni da razumem ni da opravdam zene koje ostavljaju svoju decu... pre par meseci izgubila sam blizanacku trudnocu i htela sam da umrem od bola... ne fizickog... nikada, nikada ne bih mogla da ostavim dete... pa kuce mi je zao kad ostavim samo u stanu , dok smo na poslu... srce mi se cepa dok me ujutru gleda onako tuzno dok odlazim na posao...

:sad2:

Obično imamo muškarca koji "seje decu" unaokolo, ovde imamo ženu. Da li mi se čini ili je svima nama strašnije kad to radi žena? Zašto?

Pa jeste strasnije mada ne opravdavam ni oca (mene je moj ostavio kad sam imala sest i od onda sam ga videla tri puta).
Ipak je majka ta koja nosi dete devet meseci u svom organizmu,oseti sve sto se desava sa njim za to vreme,provede sate poradjajuci se,doji ga...tu se i stvara ta veza izmedju majke i deteta koja je po meni ne raskidiva i koju ni jedan muskarac nikada na moze osetiti.
Ali opet ne mogu osuditi nikoga kada napravi taj korak.Ponavljam da svako ima svoje razloge koji mozda nama normalnim ljudima nikada nece biti razumljivi niti opravdani.

patrijahalno drustvo,
muskarcu se skoro sve tolerise, zene se razapinju na svakom cosku i vaspitavane su da razapinju druge zene, za razliku od muskaraca

takodje, ako muskarac zadrzi djecu
biva podizan u nebo kao neki nadcovjek i heroj, iako je uradio najobicniju stvar koju svakodnevno radi x zena
a zena koja je sama sa djecom, vremenom dobije etiketu neke falinke, jer da je dobra - ne bi bila ostavljena, a zatim se i diskretno provlaci poruka da je kao takva na teretu i drugim ljudima i drzavi

djetetu je jednako stresno kada ostane bez roditelja, bez obzira na njegov pol
i logicno je da ce biti vise vezano za osobu koju vise poznaje
ali jako je zgodno pravdati svoj manjak interesovanja i bavljenja djetetom sa - njemu i onako vise treba majka ... a da to svi prihvate kao normalno

sto se tice vezanosti majke za djete, ona se stice tokom devet mjeseci, i kasnije kada je ona jedina u skoro stalnom kontaktu sa djetetom
nije to nikakvo cudo prirode
kada bi se drugi roditelj posvecivao isto tako i isto toliko vremena, stvorila bi se ista veza
ali... to je posao Majke

Joj... Svega sam se nagledao i naslušao za mojih 38 godina života.
O majkama koje nisu imale izbora, već su morale da napuste svoju decu.
O majkama koje su izabrale da napuste svoju decu.
Ne možeš znati šta je po sredi dok god dublje ne uđeš u priču. Najlakše je osuditi nečiji postupak, ali... možda možemo da probamo da razumemo, da se informišemo tačno šta se desilo, pa da pokušamo sebe da zamislimo u datoj situaciji.

Postoji li opravdan razlog zbog kojeg otac ostavlja svoje dete?
Postoji li stvarno nesto sto opravdava oca koji to ucini?

... :kafa:
Svakako ne želim da amnestiram muškarce, tj. očeve, ali moram da primetim da nikako nije isto kada dete raste bez majke i kada raste bez oca. Ne kaže džabe naš narod: "Otac k'o kolac.".

Ali, opet moram da kažem da i očeva ima raznih. Ima onih koji su primorani da žive odvojeno od svoje dece, kao i onih čiji je to izbor.

pa i meni se čini da se ženi ostavljanje deteta manje prašta nego muškarcu, kao da se podrazumeva da žene imaju materinski instinkt i od nje se više očekuje da bude privržena deci
bzvz
Deca su, normalno, više privržena majci.
Majka je ta koja zna da li dete plače bezveze, ili je zaplakalo iz nekog ozbiljnijeg razloga.
Majka je ta koja se doziva kada dete plače, kada mu nešto fali (i ne samo dete).

valjda je otac podjednako odgovoran za decu kao i majka?!?
nije isto biti otac i biti majka, ali odgovornost im je ista (da obezbede detetu zdrav život, dobro materijalno stanje školovanje....
a to što je majka naučila da razlikuje plač deteta kad ono palče bezveze ili stvarno, to je samo zato što se ona bavi više detetom, pa zna kako kad reaguje, to bi i otac naučio da on to radi, znači nije prirodno predodređeno

valjda je otac podjednako odgovoran za decu kao i majka?!?
nije isto biti otac i biti majka, ali odgovornost im je ista (da obezbede detetu zdrav život, dobro materijalno stanje školovanje....
Trebalo bi da je odgovornost ista.
Međutim, 100 ljudi 300 ćudi. Ima nas raznih.

a to što je majka naučila da razlikuje plač deteta kad ono palče bezveze ili stvarno, to je samo zato što se ona bavi više detetom, pa zna kako kad reaguje, to bi i otac naučio da on to radi, znači nije prirodno predodređeno
Ne slažem se. Majčinski instikt je ipak nešto što otac ne može imati.

Ne postoji nikakav opravdan razlog kako za majku tako ni oca da ostave svoju djecu.
Znam jednu zensku koja je ostavila svoje dvi curice zbog ljubavnika, mislim da je psihicki pukla, da joj nisu svi sarafi u glavi poslozeni kako treba jer nema tog tipa, nema tih novaca, ljubavi zbog kojeg bi se ja odrekla svoje djece.
To su sebicne osobe, osobe koje nikad nisu tribale imat djecu i tu nema opravdanja.
Kad pogledam tu zenu i njenu situaciju mozda je i dobro sto je to uradila zbog djece jer definitivno sa ponasanjem kakvo ima ne zasluzuje biti i njihovoj blizini!

Žena koja ostavi dete ima opravdanje .... ali za mene su ta opravdanja ne prihvatljiva i ja to ne mogu da razumem.

Sestra od moje koleginice (koja inače živi u jednom selu blizu Smedereva) je jedno dete bez razmišljanja ostavila u Zvečanskoj, jer je bila mlada i nije znala šta će sa njim .... drugo je ostavila u Zvečanskoj zato što kad je htela da abortira bio štrajk medicinara, pa nije mogla to baš te nedelje da odradi ..... a treće je imalo sreću pa je sa njom ... valjda još uvek (ako i za njega nije našla neko ''opravdanje'')
Mislim, šta reći .... njena opravdanja su njoj očigledno dovoljno prihvatljiva ..... a za mene su zapravo jeziva.

To najstrozije osudjujem...i svakog ko ostavisvoje dete smatram vrednog Bozijeg gneva...pogotovo ako majka ostavi svoje dete,ovak stav imam jer to sve sagledavam sa aspekta tog ostavljenog detet,sta ce sa njim biti do kraja? Ne vidim koji bi razlog mogao da postoji da ostavim svoje dete ,ako nema sta da jede prosicu za njega da ima da jede,ako je muskarac u pitanju ostavicu ga ako mi kaze da biram izmedju njega i deteta,ako mi ga neko na silu oduzme ubicu nekog za svoje dete...ne znam za mene su deca smisao zivota i ako sam ga rodila nacicu nacin da uvek bude uz mene bez obzira na trenutnu zivotnu situaciju...jer u suprotnom ne bih mogla da zivim sama sa sobom!!!!

vrlo osetljiva tema i vecita dilema...pokusacu da obrazlozim postupak majke koja donese odluku da svoje dete ostavi u veri da odluku nije donela lako i jedno veliko postovanje,zato sto takvom odlukom je za dete zelela najbolje,nije ga ostavila u kontejneru ili ne daj Boze ubila.....abortirati,moze svaka zena...nije pitanje uvek samo novac,da li ga ima za takav cin ili ne...mozda je i zelela da zadrzi svoje dete,ali je odbacena prvenstveno od svojih najblizih i okoline...za neke majke koje su mentalno obolele ili koje imaju problem sa narkoticima ili alkholom u svakom slucaju je bolje da dete ne raste uz takvu osobu i tada je odluka ispravna..treba da znate da zene koje se i odluce na takav korak sa njima radi strucni tim koji pokusava da pomogne,nadje najidealnije resenje ako je majka spremna za saradnju i iskoristi puzenu pomoc dete ce ostati uz nju,ali ako centar smatra da je ipak najbolje da dete da na usvajanje ono ce biti dato...u mnogim slucajevima dece koja zavrse u zatvorenoj ustanovi očevi su nepoznati...vidite,jedna zena koja nije sposobna da se stara ni o sebi,a kamoli o detetu je usrecila moju porodicu..zato sam na pocetku posta izrazila svoje postovanje...da je zadrzala svoju decu,to bi bila patnja za sve njih...gore mi je kada jedno mlado bice ostane u drugom stanju i nema prava glasa da izrazi svoju zelju,nego roditelji donesu odluku umesto nje i daju dete na usvajanje...ja se tu pitam sta im fali...da li su svesni,da ce njihovo dete ceo zivot patiti zbog njihove odluke...a,postoje zene koje u sebi uopste nemaju materinski instikt i ostavljaju decu,pa cak ni nezele kontakt nikakav,niti se sete rodjendana detea kog su rodile...

Back