Zbog čega ljudi vole da idu u bioskop da gledaju kako nekoga raznose na komadiće, a niko ne želi da vidi dve devojke kako se Ijube ili dva muškarca da se maze? Više nego išta na svetu, intrigiraju me ženstveni muškarci. Doživljavam ih kao alter ego. Stejt muškarac bi trebalo da barem jednom u ustima oseti jezik drugog muškarca.
Rekla bih da je, posle mog oca, najmoćniji i najvažniji odnos u mom životu bio onaj sa Christopherom Flynnom, koji je bio moj učitelj baleta i koji je bio gej. U to vreme nisam razumevala koncept toga biti gej. Bilo mi je možda oko 12, 13 godina. Sve sto sam znala bilo je da je moj učitelj baleta bio drugačiji od svih drugih. Bio je tako živ. Bio je pomalo teatralan. Činio je da ponosni na sami sebe. Taj način na koji bi došao do mene, stavio ruke na moje lice i rekao: "Lepa si". Do tada u meni još niko nije probudio taj deo ličnosti. Moj otac, katolik se potrudio da to u meni suzbije.
Sa 15,16 godina prvi put me je odveo u neki gej klub da igram. Nikada ranije nisam bila u nekom gej klubu. Bila sam samo na igrankama u srednjoj školi, ali tamo nijedan momak nije hteo da me pita da igramo, jer su mislili da sam luda, tako da sam jednostavno na podijum izlazila i plesala sama. U školi i u kraju u kome smo živeli, i svuda, osećala sam se kao autsajder, kao vezana vreća, kao čudak. I, odjednom, pošto sam otišla u gej klub, nisam se tako osećala. Osećala sam se kao kod kuće. Stekla sam potpuno novu predstavu o sebi. Sve do tada sebe sam posmatrala mačo heteroseksualnim očima. Pošto sam bila stvarno agresivna devojka, momci su me doživljavali kao mnogo čudnu. Znam da sam ih plašila. Nisam se uklapala u njihove predstave. Nisu me zvali da izlazimo. U njihovom društvu sam se osećala nekako neadekvatno, mislila da nisam lepa i da nikada neću uspeti da budem kao one lepotice sa maturskih proslava i vođe navijačica i savršene lutkice koje su sve izlazile sa momcima iz školskog ragbi tima. Znate šta hoću da kažem? Bila sam baš usamljena. A kad me je Christopher uveo u svoj život odjednom sam pomislila: ,,Pa ne mora baš tako da bude". Osetila sam se prihvaćenom u njegovom okruženju. U Katoličkoj crkvi nije se govorilo o gej životu. Jedva da se uopšte govorilo o seksu. Tako da to nisam doživela kao nešto čega treba da se čuvam ili plašim. Znala sam kako me je privlačio Christopherov način života. Zaljubila sam se u njega i u to kako se ponašao prema meni. Počela sam da provodim mnogo vremena sa plesačima, a skoro svi muški plesači koje sam poznavala bili su gej. A onda sam se ponovo osećala neprilagođeno, jer sam se stalno zaljubljivala u gej muškarce. Naravno, bila sam očajna sto nisam muškarac.
Elemente gej kulture nisam svesno ugrađivala u svoj rad. Jednostavno se dogodilo. Moj brat Christopher je gej, a on i ja smo od cele porodice uvek bili najbliskiji.
Smešno je to. Kada je Christopher bio mlad bio je tako lep i devojke su ga ganjale više nego ostalu moju braću. Znala sam da tu ima nešto, ali nisam bila sigurna šta. Čudila sam se koliko se devojaka muva oko njega, a on nema devojku. Bio je magnet za devojke. Sve su ga toliko volele i nekako su mu bile bliske na način na koji nisam viđala da su se muškarci zbližili sa ženama.
Reći ču vam kako sam saznala o čemu se radi. Kada sam upoznala Christophera Flynna odvela sam brata na čas baleta, jer je želeo da počne da se bavi plesom. Osetila sam nešto između njih. Ne mogu da kažem šta tačno. Ali, sećam se da sam pomislila:“Oh, to je znači. I on voli muškarce“. Bilo je to neverovatno otkriće, ali mu i dalje nisam ništa rekla. Nisam sigurna da je i on sam da je gej. On je dve godine mlađi od mene. Još je bio beba. Ali sam osetila nešto.
Oduvek sam sarađivala sa gej muškarcima. Iz nekog razloga najviše drugara imam među njima.
Ne znam zašto. Mislim da ja snažno osećam to kako su progonjeni. Smatraju ih za autsajdere, a i sama se tako osećam. S druge strane, većina gej muškaraca je u dosluhu s nekom posebnom vrstom senzibiliteta, onim ženstvenim u sebi; strejt muškarcima se ne dozvoljava da to u sebi prepoznaju. Za mene su oni kompletnija ljudska bića, mnogo više od većine strejt muškaraca koje znam.
Ja sam slavna i znam da oni znaju da u potpunosti podržavam njihov izbor i način života. Njima znači što na svojoj strani imaju nekog kao sto sam ja. Oni to cene. Ali, tu su možda i neke druge stvari. Mnoga pitanja kojima se bavim su seksualne prirode; neprekidno pokušavam da uzdrmam poglede i stavove o prihvaćenim načinima seksualnog ponašanja. Možda je to ono što kod mene cene. Mislim da je gej zajednica prevalila dug put, ali je sida na neki način sve vratila unazad. Svima je dala povod da prstom upru na gej zajednicu i kažu: "Vi ste grozni i prljavi". Možda je to sve vratilo nazad u ilegalu. Ne znam.
Mislim da su svi ljudi biseksualne prirode. To je moja teorija. Možda grešim.
Uzbuđuje me da posmatram dvojicu muškaraca kako se ljube. Je li to nastrano? Uzbuđuje me pomisao da vodim ljubav sa ženom dok nas neki muškarac ili žena posmatra. Je li i to nastrano?
Da pojasnim, samo zbog toga što prezentiram život na određeni način ne znači da radim sve te stvari. To su samo stvari koje sam odlučila da izrazim.
Sva moja seksualna iskustva iz mladosti su sa devojkama. Pa nismo za džabe organizovale one žurke posle kojih bi noćile jedne kod drugih. Mislim da je sve to normalno, eksperimentisanje sa istim polom. Ti radoznala, a tu ti je drugarica koja noći kod tebe, i tako sve krene....
Iz knjige Ikona Madonna sopstvenim rečima
Alexandar Lambros
Esohteria, Beograd