Macro fotke

IMG_6093.JPG

Ау BoKiCa,
разшрафио си га...
500d пише тамо, па, јел то то?
ајд нам дај мало више параметара...
Имам и ја тај прстенчић, али, како ми се чини, овде је ем заврнута бленда ем шибнут блиц па отуд довољно светла уз овај DOF..
Ево и ја чекам те тубе од кинеза, а прстен имам одавно, но, никад нешто овако добро нисам извео с њим, а искрено сумњам да ће и тубе нешто да промене...

а ево и пар мојих од викенда...
Нису баш онако фине, ал. шарени се...
:)

Pa nema šta, objektiv je canon 50mm f1.8, prikačen naopako na reverse ringu. Blendu sam stavio na f9, ono...držiš dof prw dugme dok je na M modu i f9 npr i raskačiš objektiv. Bliceva iako imam externih 2kom, opalio sam ovaj pop up što se i vidi.

Čisto sam bezveze pucao, iz dosade. Gađao sam samo oči u fokusu i to je to...

ња... ни један објектив нисам успео тако да закључам... има по неки с прстеном, те је код њих бар лако, а иначе заглавим језичак чачкалицом ил сроланим папиром, одокативном методом....сад морам опет да пробам... овај пут са блицом....

Рекло би се да може и тако...
ал, не умем...

спрам огледала

са 50мм и не може баш да се приђе...

али са 20ак...

но... није блиц за мене...

conceptual-photography18-1.jpg

DeVil79 "behind the scene" :D

-Ova je dobra! :D:hahaha:

@DeVil79,hvala na komentarima.Fotka sa leptirom je tolika,nije kropovana,tako da verovatno i ne može bolje da se uradi od onog kropa koji si ti uradio.
Imam tog leptira i ovde,kompozicija je možda bolja,samo mi je ona prva bila interesantnija.

sqd3.jpg
-Prva i jeste interesantnija, a ja nisam napravio samo krop nego sam malo i dodao (pozadine). Vazno je da je insekt "ceo", a posle se treba malo zanimati fotosopom.
Gledaj da se uvek malo vise udaljis od insekta da bi posle imala mesta za bolji krop, a ujedno ces dobiti i veci DOF (insekt ce biti vise u fokusu).

devilko, jel sme da se pozadina fotošopira? da se posvetljava..prave efekti...
zar to nije onda neka druga kreacija od osnovne u prirodi?

- - - - - - - - - -

koliko je to prihvatljivo i kakva su pravila kod ozbiljnih takmičenja ili postavljanja na flikeru ilimestima koji su za štok?
i da li na takvim "štokovima" treba konkurisati..ili se jednostavno samo uloguješ?

@Moghrion, fina serija, skakonja mi se najvise svidja. Mozda treba tu malo vise kontrasta i boja, a mozda si namerno hteo takav fazon.
Uvecanja su bas impresivna, ali tu nastaje problem plitkog DOF-a kao sto je @Monarh primetio u radu sa tubama. Tu pomaze focus stacking tehnika, udaljavanje pa krop ili veci f-broj (veci otvor blende). Svaka tehnika ima svoju manu - f.stacking je napredna makro tehnika gde mora par slika da budu skoro idealno iste u svim pogledima, a samo fokusna tacka se menja
- kada se malo udaljimo od insekta dobijamo vecu ravan u fokusu i onda kropom dobijemo fino uvecanje, ali tu gubimo rezoluciju i ako hocemo veliku stampu javice se problem
- vecim otvorom blende (f/16 - f/32) dobijamo vece polje ravni u fokusu, ali sa sve vecim f-brojem dobijamo i manju ostrinu pa je neki idealni otvor blende f/11 - f/16

Nemam vremena da se cesto javljam, ali pratim i ovaj makro podforum i drago mi je da se nesto stalno desava. Nije bitno koliki je kvalitet jer smo svi krenuli od nule i samo uz potroseno vreme, iskustvo i naporan rad bice napretka :)

• Podržavam
Reactions: Tol
-Ova je dobra! :D:hahaha:

-Prva i jeste interesantnija, a ja nisam napravio samo krop nego sam malo i dodao (pozadine). Vazno je da je insekt "ceo", a posle se treba malo zanimati fotosopom.
Gledaj da se uvek malo vise udaljis od insekta da bi posle imala mesta za bolji krop, a ujedno ces dobiti i veci DOF (insekt ce biti vise u fokusu).

Hvala na savetima :),sada razumem.
Znači da grešim kada hoću da se što više približim.Povešću računa i o tome.:D

A čeka me i taj PS,nikako da počnem....:roll:

devilko, jel sme da se pozadina fotošopira? da se posvetljava..prave efekti...
zar to nije onda neka druga kreacija od osnovne u prirodi?

- - - - - - - - - -

koliko je to prihvatljivo i kakva su pravila kod ozbiljnih takmičenja ili postavljanja na flikeru ilimestima koji su za štok?
i da li na takvim "štokovima" treba konkurisati..ili se jednostavno samo uloguješ?

-Ja sam samo do-klonirao istu pozadinu da bih popunio bela polja koja nastaju pri krpovanju i rotiranju. Nista nisam znacajno izmenio, samo produzio ono sto nije stalo u kadar :)) Kada se pogleda fotoaparat i nedaje realnu sliku onoga sto slikamo (pogotovu RAW format), uvek tereba dodati malo kontrasta, boje ........
Kod takmicenja bilo koje vrste nema problema, ako to odradis da bude neprimetno, a kod stock sajtova sam primetio bolju prodaju slika koje su skoro sve montaze. Ne mislim dodavanje vec na montiranje skoro svih detalja na fotografiji.
Mora da se prodje prijemni pa tek onda postavljas fotke na stock sajtove. Mislim da je najbolje da probas na shutterstock, s obzirom da je Istock postao izuzetno slab pogotovu sa nove clanove.

Devilko :zaljubljena: ima da te pratim kao senkaTa :hahaha:
pravi si hipnozer :)
izvinjavam se, ali kakav se prijemni polaže..šalju se neke fotke i to? Iz odredjenih oblasti..i koji fotoaparat MORA da se ima-da li se to odredjuje?

@Moghrion, fina serija, skakonja mi se najvise svidja. Mozda treba tu malo vise kontrasta i boja, a mozda si namerno hteo takav fazon.

мени је, лично, печурка ту најдража, но, ни са њом ни са осталим нисам имао појма ни шта сам хтео ни шта радим...
:whistling:

Back