Mačja leukemija i mačji virus imunodeficijencije (FeLV i FIV)

pozitivno_druzenje

Primećen član
Poruka
667
Da li je neko od vas testirao macku na ove viruse? Da li se plasite da ce ih vasa macka dobiti ako dolazi u kontakt sa nepoznatim mackama? Ucestalost macje leukemije u SAD je 2-3% svih macaka, i cak 13% macaka lutalica. I to nakon sto je vakcinacija uzela maha, pa je broj zarazenih macaka smanjen. Da li je realno ocekivati da je kod nas stopa zarazenosti manja ili veca? Posto se kod nas macke ne vakcinisu protiv macje leukemije, moguce je da je veca, ali mozda ipak nije toliko rasprostranjena, sta mislite?
 
Treba da mi dodje jedan macak na cuvanje, i dvoumila sam se, da ga drzim u karantinu ili da ga odmah pustim da pocne da upoznaje moje macke :/ Najverovatnije karantin do ponedeljka a onda cu pitati veterinara, posto macak ne izlazi poslednjih 5 godina, valjda bi se do sada pojavili simptomi... a opet, citala sam da macka moze biti potpuno zdrava a ipak nosilac virusa leukemije, i da se cak ponekada testovima to ne moze detektovati, dobije se lazno negativan nalaz. Ako se mojim macicima nesto desi mojom krivicom... z:cry:
 
Moze, zato se moze testirati samo majka kada cu macici mali da se utvrdi da li su FeLV pozitivni ili ne. Prenosi se i kada se macke njuse, onaj njihov pozdrav pri upoznavanju kada priblize njuske :/ Pokusavam da razmisljam logicki, posto ni moji macici nisu testirani kao ni taj macak, kontam da posto su i majke macica i macak jako dugo bez simptoma (5 i 7 godina) valjda moraju biti zdravi i jedni i drugi.
 
Trebalo bi da su zdravi. Ipak se tu radi o 5 i 7 godina. Sad ja kontam nesto, ovu moju manju macu sam nasla na ulici, imala je mozda 10-ak dana...bijela je i pola lica joj je bijelo a pola crno, a istu takvu veliku macku gledam skoro svaki dan u blizini mjesta gdje sam nasla mace i kontam da joj je to majka. A posto ona vec nekih 4-5 godina tuda luta, ljudi su pokusali da je pripitome ali dzaba, bjezi od svih, velika je vjerovatnoca da ona posjeduje neki od virusa. A ako ga posjeduje ona ima ga onda i manja maca, a ako ga ima manja ima ga i veca. O ne. Kako mi to prije nije palo na pamet. O.O
 
Ти тестови нису поуздани јер се ради о тзв. брзим тестовима који могу да дају лажне резултате, позитивне или негативне. Они све те болести називају мачјом сидом. Мачка може да буде заражена али да се њен имуни систем сам одбрани, или да буде потпуно здрава, а тест негативан, а да буде носилац вируса. Као и код нас - све што имамо у организму може да се "пробуди" али не мора, тако су и животиње пуне вируса. Пре вађења крви ветеринар би требало да опипа маци лимфне жлезде, па онда, на осниву тога да ли је била у контакту са другим мацама да се ради и тест крви. Ништа није сасвим поуздано.
Ми смо имали озбиљну дилему да ли нам је мачак заражен када смо га усвојили од људи који су га нашли на улици.
Вирус леукемије може да мирује дуже времена, а како је прошло више од пола године како смо га усвојилињегов вет га је пратио и све је ок.
За те маце које су биле у контакту са другим мацама пре 4-5 година, тешко или немогуће је да се вирус пробуди после толико времена.
Врло је незгодна цела ситуације за оне чије су маце повремено или стално слободњаци или у конт. са другим мачкама. Леукемија код мачака се не лечи.
Савестан власник ће највероватније урадити све тестове који му се нуде, али понављам да резултати нису поуздани и што каже вет нашег мачка, све је то јако, јако искомерцијализовано, а на то се и рачуна.
 
Odlična ideja a ja bih tome dodala i fip.
Krenuću redom, pa dokle stignem.

FeLV - mačja leukemija, virusno oboljenje mačaka, glavni mehanizam dejstva je supresija imunog sistema.
Prenošenje je direktnim kontaktom, luči se sekretima, eskretima (slina, suze, urin, feces, mleko), moguć je prenos na plod. Ukoliko se prenosi između odraslih jedinki, smatra se da je potrebniji malo duži kontakt od kratkotrajnog njuškanja (u šta svakako spada parenje).
Pored toga, izuzetno lako se prenosi ujedom!
Gde je veća populacija mačaka veći je i rizik zaražavanja za naše mace.
Ukoliko su mace stalno napolju, ili imaju mogućnost izlaska, kad dođe sezona parenja umeju da nestanu na nekoliko dana, a za to vreme dođu u kontakt sa mnogim pripadnicima svoje vrste što predstavlja veliki rizik za njihovo zdravlje - ne samo u slučaju leukemije, nego i fiva i fipa, kao i nekih drugih, manje strašnih oboljenja.
Sama klinička slika može biti različita - imuni odgovor organizma slabi, izostaje reakcija na bakterijske, druge virusne, gljivične infekcije.
Moguć je nastanak limfoma.
Ono što se, takođe, može primetiti je gubljenje težine, proliv, gubitak apetita, povraćanje.
Dijagnostika se vrši na osnovu kliničke slike, detaljne anamneze (podataka) uzete od vlasnika, dodatnih dg ispitivanja (vađenje krvi) ali i samim test-kitom na felv.
Terapije, kauzalne, nema.
Teorijski postoji, ali ne znam da li je iko u Srbiji sprovodi i koliko bi moglo uopšte da košta.
Ukoliko se rano ustanovi, moguć je produžetak macinog života, koliko je to moguće, poboljšanjem samih uslova življenja.
U tim slučajevima se podrazumeva potpuna zabrana izlazaka napolje i dolazak u dodir sa infektima koji mogu narušiti zdravlje.

Vakcina postoji i moguća je, ali je prilično komplikovano (da li je maca zaražena, treba raditi test), revakcinacije kasnije nisu neophodne.
Apsolutno je preporučiva odgajivačima mačaka, da bi se dobile mace slobogne od ove bolesti!

Ono što jeste bitno i zašto jeste bitna pravovremena kastracija/sterilizacija mačaka jeste gubitak interesovanja za druge mace, izostanak želje za parenjem i lutanjem i samim tim je i manji rizik od obolevanja.
 
Moja maca boluje od FeVL-a i za sad je pod terapijom nekim imunomodulatorima,na zalost kod nas ih nema i jos su u nekoj opitnoj fazi. Daje se kao inekcija,jednom nedeljno pa se period produzava. Do sad je primila dve doze i skroz deluje zdravo. Pre samo dve nedelje je bila polu mrtva,nije jela,kunjala je,nije pila vodu. Sad sve to radi a uz to se i igra kao mace :)

Vise o terapiji ima na http://tcyte.com/
 
Postoji laboratorija u Beogradu koja radi prilično pouzdane analize za FIP, FIV i FLV. Procedura je sledeća: Odete kod svog veterinara , raspitate se da li on sarađuje sa takvom laboratorijom , odvedete macu, uzme joj se krv i za 24-48h dobijete rezultate.
Kada bi me neko pitao kako bih u par rečenica opisao ove bolesti rekao bih mu da su sve tri virusnog porekla. Da specifične terapije nema, već je terapija nespecifična - opšta. U početnoj fazi može se reagovati nekim antivirusnim lekovima, koji su papreni i ne daju sigurnost pozitivnog ishoda. ali, se može dosta uraditi na prevenciji. Najčešći putevi transmisije su: FIV - polnim putem (sličan je AIDS-u), Flv - pljuvačkom, FIP - kakom i dr. izlučevinama.
Prevencija bi se odnosila na pravovremenu sterilizaciju mačaka i vakcinaciju vakcinama dostupnim našem tržištu, sprečavanjem kontakta zdravih i bolesnih mačaka, obezbeđenjem zasebnih posuda za hranu, vodu i toalet (broj mačaka + 1).
U našoj ambulanti radili smo analize krvi , prošle nedelje, za 10 mačaka iz jednog domaćinstva gde su bile prisutne mačke starosti 6m-4g. U različitim varijantama ove mačke su imale zastupljene sve navedene bolesti, osim FIV (mlade vakcinisane mačke bile su 100% zdrave). - Sve su bile u prvoj godini života sterilisane.
 

Back
Top