Pa Zoro kako si sada, jesi li svario ono tvoje klupko dlaka ili da ti pošaljem sajlu da to proguraš

?
Svi smo se zabrinuli

pa zapeli oko grebanja u grlu a niko da ti kaže kako se u kući rešiti mačijih dlaka...
Kao prvo, mačići se ni ne linjaju, počnu tek kada odrastu. To što nađeš koju dlaku tu i tamo nije ništa, pravu promenu krzna očekuj tek kada pukne proleće.
Jesi li već imao mačke, mislim - da li si siguran da nisi alegričan na mačiju dlaku? Ako jesi, udomljavaj mačence kod nekog drugog dok još nije odraslo.
Iz iskustva znam da se ne linjaju sve mačke isto. One čije je krzno mekano i svilenkasto linjaju se neuporedivo više, valjda imaju gustu poddlaku. Naša maca Maja je bila takva iako nije bila rasna, zimi je imala divno mekano krzno a leti je bila polugola pa joj se videla koža ispod. Njen sin Meda je običan tigrasti mačak i ne linja se ni blizu tako strašno. Dakle, od gena koje je nasledila zavisi koliko će tvoja maca ostaviti dlaka u tvojoj kući.
Dok je još mala nauči je da spava na određenom mestu, na svojoj prostirci. Neka sama odabere gde joj je najudoblije, a vi joj tu stavite neki stari peškir, stoličarku obučenu u jastučnicu ili nešto slično. I mace vole da imaju svoj sopstveni kutak kao i mi, a peškiri i jastučnice se lako peru. Mace su vrlo pedantne pa će i njoj biti drago da stalno ima čisto mesto, a neće svoje dlake, buve i tragove blatnjavih šapica ostavljati svugde po kući. Ako imate omiljenu fotelju verovatno je omiljena i maci. Tu je najpraktičnije prebaciti neku jamboliju pa prati bar jednom nedeljno. Inače, sušilica za veš je prava stvar za mačkare, izduva sve dlake iz opranih stvari.
Često usisavanje se podrazumeva, a ako usisivač ima vodeno ispiranje to je super.
Dlake sa tapaciranih stolica i ostalog mebla se nekad prosto ne mogu samo usisati. Neke se vrhom zabodu u tkaninu pa se moraju izvlačiti. Zavisno o gustine tkanja, nekad je dovoljan gumeni valjak, nekad onaj plišani a nekad se ipak mora navlažiti ruka pa tako sve očistiti. Ja ponekad stavim deblju gumenu rukavicu, malo je pokvasim i tako počistim. I široki selotejp je dobar čistač, ali se puno potroši.
Svi koji duže vreme imaju mačke shvatili su da pri odabiru nameštaja i mebla (i garderobe "za po kući") moraju ukalkulisati i faktor MAČKA, tj. proceniti kao će se te stvari čistiti od dlaka, da li će maca tu da oštri kandžice pa da sve izvuče i počupa (naročito su im omiljeni tapacirani rukohvati kauča i fotelje) i koliko je komplikovano ponovno tapaciranje.
Ja sam letos ponovo tapacirala stolice u trpezariji jer su prethodni mebl mačke urnisale. Bio j malo mekšeg tkanja i preko su išle neke tanke zlatne niti koje se savršeno kače za kandžice i lako izvlače. Sad sam uzela neki mnogo čvršći, sa jakim plišem na kojem Medino oštrenje kandži ne ostavlja traga.
Ugao za dnevnu sobu smo pravili kod majstora (ne zbog mačaka - zbog malih dimenzija sobe) ali smo upravo zbog maca stavili mininum tapaciranih delova, a i to najjednostavnijeg oblika. Sada su rukohvati od čistog glatkog drveta, totalno nezanimljivi za grebanje, a kockama za sedenje i naslone sam sašila posebne navlakice koje perem bar jednom mesečno. Ukrasni jastučići takođe imaju navlake sa rajfešlusom pa se lako peru, a tepihe, staze i prostirke sam izbacila u garažu.
Iako je sada minimalizam u opremanju veliki trend, veliki uticaj na opremanje je imao i naš suživot sa mačkama. O tome koliko je sada lakše očistiti kuću da i ne pričam