Mac (Apple) vs PC i mobilni telefoni

Filip Stamenkovic

Zainteresovan član
Poruka
357
Dragi moji prijatelji nesto mi stvarno nije jasno sto se tice Apple uredjaja i njihove konkurencije...
Dakle kada gledamo cist odnos cene i hardvera koji dobijete odnosno performanse uz uredjaj koji platite, po mom misljenju apple nije neki konkurent...
1. iPhone 4S:
Odlican telefon na pogled, hardversi ok, ekran i rezolucija su ok, iOS ok sve je to ok ali kada pogledam konkurenciju za istu cenu. Ne razumem kako apple ostvaruje toliku popularnost medju telefonima. Ima ljudi oko mene koji misle da je iPhone 4s najbolji u svakom pogledu
2. Cela linija MAC racunara cena/performanse opet mi nije jasno zasto se to kupuje. Dell, Asus, MSI, HP, Toshiba. sve ove marke nude mnogo vise za manje pare. MNOGO VISE
Hhaha Mac Pro kada sam video komponente za pare poceo sam da se smejem ali dobro...
3. iPad, licno misljenje moje je da je uredjaj dobar ali OS uzas. Hvala bogu da dolazi Surface...
4. iPod ok tu jebu kevu imaju neku konkurenciju ali mislim da tu opravdavaju cenu ili me izvori lazu za cene :)

Ljudi su ubedjeni da ako zelis neke pro stvari softversi moras da imas MAC... Windows ima za sve sto zelis da uradis softver a MAC u tome zaostaje i to dosta + kazu da je laksi za koriscenje koristio sam ga i retardiran je...

Zasto Apple prodaje toliko uredjaja ako imaju konkurenciju koja za manje pare daje mnogo vise?:dash::dash::dash:

Dragi moji prijatelji nesto mi stvarno nije jasno sto se tice Apple uredjaja i njihove konkurencije...
Dakle kada gledamo cist odnos cene i hardvera koji dobijete odnosno performanse uz uredjaj koji platite, po mom misljenju apple nije neki konkurent...
1. iPhone 4S:
Odlican telefon na pogled, hardversi ok, ekran i rezolucija su ok, iOS ok sve je to ok ali kada pogledam konkurenciju za istu cenu. Ne razumem kako apple ostvaruje toliku popularnost medju telefonima. Ima ljudi oko mene koji misle da je iPhone 4s najbolji u svakom pogledu
2. Cela linija MAC racunara cena/performanse opet mi nije jasno zasto se to kupuje. Dell, Asus, MSI, HP, Toshiba. sve ove marke nude mnogo vise za manje pare. MNOGO VISE
Hhaha Mac Pro kada sam video komponente za pare poceo sam da se smejem ali dobro...
3. iPad, licno misljenje moje je da je uredjaj dobar ali OS uzas. Hvala bogu da dolazi Surface...
4. iPod ok tu jebu kevu imaju neku konkurenciju ali mislim da tu opravdavaju cenu ili me izvori lazu za cene :)

Ljudi su ubedjeni da ako zelis neke pro stvari softversi moras da imas MAC... Windows ima za sve sto zelis da uradis softver a MAC u tome zaostaje i to dosta + kazu da je laksi za koriscenje koristio sam ga i retardiran je...

Zasto Apple prodaje toliko uredjaja ako imaju konkurenciju koja za manje pare daje mnogo vise?:dash::dash::dash:

Odgovore na sva ta pitanja cu ti sazeti u jedan, dakle zasto Apple kosta duplo vise od konkurenata, a nudi manje za vise para?! Jednostavo ovako, Apple je samostalna kompanija,koja proizvodi svoj hardver, svoj softver i ostalu pratecu opremu, i svoje proizvode dostavlja kupcima spremne za upotrebu. Dakle umesto kao kod pc racunara, nema potrebe za razmisljanjem, koje komponente treba izabrati za odgovarajuci softver, i zatim ih jos rucno instalirati! Kod mac racunara, to nije slucaj, oni su spremni za upotrebu direktno iz kutije! I ako postoji bilo kakav problem od najobicnijeg misa pa do problema sa procesorom i drugim stvarima, obratis se samo applu za pomoc.

Nasuprot tome pc racunari imaju hardverske i softverske komponente napravljene od vise proizvodjaca, tako da usled nekog problema korisnici moraju da kontaktiraju vise proizvodjaca zbog dijagnostike i popravke racunara.

Nadam se da sam uspeo ukratko da ti odgovorim i objasnim koja je razlika, ako ima nekin nejasnoca, slobodno pitaj! :)

Apple je proizvod marketinga, fashion industrije, dizajna, pa tek na kraju informacione tehnologije.

Naravno da Apple nije za svakoga, ali ima dosta ljudi koji imaju novca, ali prosto ne žele da za telefon od 15 dolara plate 600 dolara, niti da Louis Vuitton tašnu od 10 evra plate 3000 evra.

U tim extremnim primerima, "prestiž" je samo znak podložnosti ideologiji konzumerizma, i prilično ograničene inteligencije.

Apple je proizvod marketinga, fashion industrije, dizajna, pa tek na kraju informacione tehnologije.

Naravno da Apple nije za svakoga, ali ima dosta ljudi koji imaju novca, ali prosto ne žele da za telefon od 15 dolara plate 600 dolara, niti da Louis Vuitton tašnu od 10 evra plate 3000 evra.

U tim extremnim primerima, "prestiž" je samo znak podložnosti ideologiji konzumerizma, i prilično ograničene inteligencije.

Ja hocu da platim

Da li je neko uzeo kvalitet u razmatranje? Ima li nečega u tome ili je čisto marketing kao što je napomenuto...
Pa ako uzmem u obzir da sam za radnog veka pobacao barem jedan kamion pokvarene IT opreme (među njima tušta i tma Applea, IBM-a i sličnih velikih imena), ne bih rekao da postoji direktna korelacija između cene i kvaliteta. Postoje prosto dobre i loše serije, dobri i loši modeli, ali to što neki komad opreme nosi skupu nalepnicu ne znači uopšte da je to "nešto" jako kvalitetno... (i obrnuto)

Pa ako uzmem u obzir da sam za radnog veka pobacao barem jedan kamion pokvarene IT opreme (među njima tušta i tma Applea, IBM-a i sličnih velikih imena), ne bih rekao da postoji direktna korelacija između cene i kvaliteta. Postoje prosto dobre i loše serije, dobri i loši modeli, ali to što neki komad opreme nosi skupu nalepnicu ne znači uopšte da je to "nešto" jako kvalitetno... (i obrnuto)

Dobro, sto se tice kvaliteta to je vrlo diskutabilno, pogotovo kod nas! Opste je poznato da mi dobijamo SKART robu, a i da ne bih pisao mnogo, navescu jos jedan od znacajnijih primera, a to je napon! Nasa struja koja izlazi iz zida ima ogromne i stalne oscilacije, dok ameri skoro ceo zivot prozive, a da im ne nestane struja, sto je kod nas vrlo cesta pojava! Zbog toga, kod nassvi elektricni uredjaji imaju mnogo manji radni vek nego obicno!

Poslednja izmena:
Nasa struja koja izlazi iz zida ima ogromne i stalne oscilacije....
...da, za AC struju od -220V do +220V i sve između... :P

Šalu na stranu, veći problem je loš dizajn, pošto se zna kakve kvarove izaziva varijacija napona van predviđenih 170-270V (za naš napon od 220V)... i kod nas je napon u poslednjih desetak godina relativno stabilan, i u 99.99% slučajeva u okviru ovih limita. U svakom slučaju, inženjeri su odgovorni da i to predvide, i postoje standardi koji propisuju način na koji će se uređaj ponašati kada npaon izađe iz tih granica.

Back