Стари легендарни телефони

ChatGPT је саставио листу:

TOP 10 telefona na Balkanu (2001–2012)

10. Samsung D500 (2004)
Slider dizajn, odličan ekran i dobar muzički plejer.
Na Balkanu je bio “fancy” telefon pre nego što je Samsung masovno ušao na tržište.

9. Motorola V3 Razr (2004)
Ultra tanak flip, pravi statusni simbol.
Kod nas je bio san mnogih, posebno u srebrnoj i roze verziji.

8. Sony Ericsson W800i (2005)
Prvi Walkman telefon → savršen za muziku.
Ogromna popularnost kod mladih zbog zvuka i 2 MP kamere.

7. Sony Ericsson K800i (2006)
Cyber-shot kamera 3.2 MP sa ksenonskim blicem.
Na Balkanu je bio “telefon za slikanje” pre pojave smartfona.

6. Sony Ericsson C905 (2008)
Kamerafon sa 8.1 MP.
Ljudi su ga birali jer je mogao da zameni kompaktni digitalni aparat.

5. Nokia 6300 (2007)
Jednostavan, elegantan, tanko metalno kućište.
Ogromna popularnost – prodavao se masovno u celom regionu.

4. Nokia 5800 XpressMusic (2008)
Prvi veliki Nokia touchscreen (Symbian S60v5).
Telefon koji je kod nas bio najčešće poređen sa iPhone-om.
Ogroman hit zbog muzike i WiFi-ja.

3. Nokia N73 (2006)
Smartphone na Symbianu, sa odličnom 3.2 MP Carl Zeiss kamerom.
Popularan kod onih koji su hteli “ozbiljniji” telefon.

2. Nokia N95 (2007)
Legendarni model → 5 MP kamera, GPS, WiFi, Symbian.
Na Balkanu je bio statusni simbol, najmoćniji telefon pre iPhone-a.

1. Nokia 3310 (2000/2001)
Neuništiva legenda.
Na Balkanu praktično sinonim za mobilni telefon – svi su ga imali.
Snake II i polifonični zvuci = nostalgija.

Zaključak:

Najviše korišćeni brendovi: Nokia i Sony Ericsson (sa povremenim Motorolama i Samsungima).

Za muziku: Sony Ericsson Walkman, Nokia 5800.

Za kameru: Sony Ericsson K800i/C905, Nokia N73/N95.

Za “status”: Motorola V3, Samsung D500.

Za izdržljivost: Nokia 3310, 6300.

Који су то стари телефони оставили утисак на вас и постали препознатљиви по одређеним карактеристикама.
1755671265046.png

Ma daj...Aša je smeće, low class telefona, low segment Nokije...Da pričaš o N ili E seriji pa OK...Ovako loopaš gluposti...

Ma daj… Ako je Aša smeće, onda si ti kanta koja se puni predrasudama. Nije svako morao da se hvali E i N serijom – neki ljudi su koristili telefon da radi posao, ne da bi glumili elitu.

Loopam gluposti? Brate, ti loopaš frustracije. Aša je za običnog čoveka bila više nego korektna – a ti si očigledno navikao da ti tastatura škripi pod kompleksom.

Ma daj… Ako je Aša smeće, onda si ti kanta koja se puni predrasudama. Nije svako morao da se hvali E i N serijom – neki ljudi su koristili telefon da radi posao, ne da bi glumili elitu.

Loopam gluposti? Brate, ti loopaš frustracije. Aša je za običnog čoveka bila više nego korektna – a ti si očigledno navikao da ti tastatura škripi pod kompleksom.
Ne nego ti ne kontaš šta je low end i medium/high segment, kako u telefonskom svetu tako i u svetu tehnike. Pa i u svetu automobila, garderobe, čak...E 51 je ZMAJ za to vreme, dan danas da može Viber na njega ne bih ga menjao. E 71/72/73 takođe, Aša samo liči na to a ispod haube je krš totalno...No poenta je da je bnaziv teme LEGENDARNI telefoni u šta Aša i ako je korektan telefon-legendaran sigurno nije-pa ne ide u ovu temu ama baš NIKAKO!

N i E serija nisu dzabe flagship..te Ashe se kvarile dok kazes keks, svaka cast ako je nekome izdrzala par godina to je za Ginisovu knjigu .....

Znači, Ašu smo pomenuli u nekom kontekstu, nadovezali se, a ne kao baš legendarni, Aša je nikad bolji i savršen telefon bio za 50 evra, nov, 10 - 15 godina sam ih koristio, sjebe se maska što je normalno pa kupim novi umesto nove maske, imao 3 - 4 rezervne baterije pa menjao na ulici, jedan od prvih telefona sa tom tastaturom, da se čovek više ne muči da tipka 3 puta jedno dugme za jedno slovo. Ekstra je. Nemate vi pojma. Za te pare nikad savršeniji telefon u to vreme.

Znači, Ašu smo pomenuli u nekom kontekstu, nadovezali se, a ne kao baš legendarni, Aša je nikad bolji i savršen telefon bio za 50 evra, nov, 10 - 15 godina sam ih koristio, sjebe se maska što je normalno pa kupim novi umesto nove maske, imao 3 - 4 rezervne baterije pa menjao na ulici, jedan od prvih telefona sa tom tastaturom, da se čovek više ne muči da tipka 3 puta jedno dugme za jedno slovo. Ekstra je. Nemate vi pojma. Za te pare nikad savršeniji telefon u to vreme.
Niza klasa gde to moze da bude telefon, nikad.

Au, srednja i osnovna skola.. pa ono vau imas kameru.. ili ovaj ima infrared...ili kad je drug uzeo 3510i sa ekranom u boji. Sve smo ih znali napamet. Pa menjanje maski, pa ne svidja ti se boja dugmica kako sija, pa podmenes kesu , tipa sija belo, podmetnes plavu kesu, sija plavo.
Uopšteno imaš vrlo pogrešnu percepciju šta je bitno kod telefona a šta nije. Idemo redom :
1. Ekran da se vidi bar prihvatljivo na suncu
2. Baterija sa tim telefonima SImbina je gurao dva, tri dana Nokia E 51 npr
3. Kvalitet iyrade telefona E 51 je mali tenk legura celika i negde aluminijum
4. tastatura-ako pricamo o fiyicikoj tastaturi-na ovom sam znao napamet da ne gledam u telefon da otvorim meni, udejm u poruke, optkucam poruku
5. Napredne funkcije-Wi FI, browser, IC porte, sto da ne vrlo korisna stvar, mini kancelarija sve yivo...itd. itd. SVE ONO O CEMU KLASA AŠA MOŽE DA SANJA!!!!
A to ekran u boji ovo ono...Pazi...Obican 3510 je imao monohromatski ekran ali je mislim imao manje prostora za SMS. To je bila mana tih starih telefona napunis memoriju i onda GDE sa porukama:_ U E 51-napravis foldere i cuvas na HILJADE SMS.
Znaci eto možeš biti admin 100 x ali imaš vrlo ograničenu i pre svega pogrešnu percepciju zašto neko uzima bolji telefon.

Uopšteno imaš vrlo pogrešnu percepciju šta je bitno kod telefona a šta nije. Idemo redom :
1. Ekran da se vidi bar prihvatljivo na suncu
2. Baterija sa tim telefonima SImbina je gurao dva, tri dana Nokia E 51 npr
3. Kvalitet iyrade telefona E 51 je mali tenk legura celika i negde aluminijum
4. tastatura-ako pricamo o fiyicikoj tastaturi-na ovom sam znao napamet da ne gledam u telefon da otvorim meni, udejm u poruke, optkucam poruku
5. Napredne funkcije-Wi FI, browser, IC porte, sto da ne vrlo korisna stvar, mini kancelarija sve yivo...itd. itd. SVE ONO O CEMU KLASA AŠA MOŽE DA SANJA!!!!
A to ekran u boji ovo ono...Pazi...Obican 3510 je imao monohromatski ekran ali je mislim imao manje prostora za SMS. To je bila mana tih starih telefona napunis memoriju i onda GDE sa porukama:_ U E 51-napravis foldere i cuvas na HILJADE SMS.
Znaci eto možeš biti admin 100 x ali imaš vrlo ograničenu i pre svega pogrešnu percepciju zašto neko uzima bolji telefon.
Alooo, čoveče, loodače, haha, hehe, ja ti pričam za te pare u to vreme da imaš takvu fizičku tastaturu. 90% mislim o Ašinoj tastaturi. Ima i srpska slova, kvačice, a imala je i vacap. Na njoj sam i počeo vacap, viber ne koristim.

Alooo, čoveče, loodače, haha, hehe, ja ti pričam za te pare u to vreme da imaš takvu fizičku tastaturu. 90% mislim o Ašinoj tastaturi. Ima i srpska slova, kvačice, a imala je i vacap. Na njoj sam i počeo vacap, viber ne koristim.
Prvo ne znam zasto odgovaras na repliku koja nije tebi upucena? Advokatises adminu?> Drugo sta je za tebe kriterijum i sta znaci "dobar" telefon?

Prvo ne znam zasto odgovaras na repliku koja nije tebi upucena? Advokatises adminu?> Drugo sta je za tebe kriterijum i sta znaci "dobar" telefon?
Pominjao si Ašu pa sam zato odgovorio, yebe mi se za admine. Dobar je ako služi svrsi, ako je povoljan i kvalitetan, inače što više para, to više muzike, lako je sa parama, snađi se bez para.

Back