- Poruka
- 20.280
Ja bih samo da neko prepise npr. americko zakonodavstvo i primenjuje ga u Srbiji, ali da to ne bude selektivna pravda vec apsolutna, kako za mene tako i za nacelnika policije,ministra,sudiju vrhovnog suda. Dakle, trazim da se u zemlji PRIMENJUJU ZAKONI .....BRE!!!!! Svaki dan gledam oko sebe jedno rasulo, jednu gomilu koja besciljno luta.
pa mi vec 10 godina prepisujemo evropske zakone i nista nam bolje ne biva..naprotiv..
svaka zemlja pravi zakone u skladu sama sa sobom i svojim mentalitetom..stepenom razvoja i drugih faktora..,
zamisli kod nas npr obicajno pravo britanskog tipa?
enivej..nasi su zakoni losi i lose formulisani..namerno su takvi da bi omogucili neometanu korupciju..a gradjane efikasno onesposobili..
cist primer..clan krivicnog zakona koji uredjuje pojam samoodbrane..ali ga uredjuje tako sto ukida taj p[ojam a uvodi pojam nuzne odbrane i definise ga da je nuzna odbrana svaka odbrana koja ima za cilj da odvrati od sebe ili drugog lica protivpravan napad..sta sad? znaci po zakonu ispada da postoji i napad koji je ..pravan..u prevodu ako te mlati pandur pendrekom nemas pravo da se branis..jer je on u pravu i bije te pravno ..s druge strane ako lice dokaze da je postupalo u nuznoj odbrani..sto znaci da lice mora da dokazuje da nije krivo..sto gazi osnovni pravni postulat da je covek nevin krivica mu se dokazuje..sudije moze lice da oslobodi odgovornosti..ali sudija ne mora da lice oslobodi odgovornosti..i uostalom sudska praksa je da si uvek kriv..
inace sud odluku donosi na osnovu slobodnog sudijskog uverenja..takva pravna formulacija direktno omogucava sudijama da prime mito..jer kakvu god odluku da donesu ona je u skladu sa zakonom..jer je doneta na osnovu slobodnog sudijskog uverenja a ne na osnovu dokaza ili nedostatka istih..i ko ce da dokaze sad da je sudija nekog oslobodio zato sto je zaboga stekao uverenje da je covek nevin a u stocanju tog uverenja mu je neko pomogao susnuvsi mu stos konvertibilnih novcanica u dzep? ili pak nekog osudi jer mu je da stekne takvo uverenje odozgo politicki nalozeno..?
ili recimo ovako..sudski postupak je javan..ali presudu suda je zakonom kaznjivo komentarisati i iznositi u javnost..sto je pasurd ali svestan apsurd jer sudije pisu obrazlozenja presuda koje bi i skolarac bolje napisao..mislim tekstovi presuda su za plakanje ..70% sudija u srbiji su funkcionalno nepismeni..uostalom isti procenat je zena sudija ..tj 70% sudija u srbiji su zene..sad postavlja se pitanje zasto? pa zbog onog pocetnog..sud donosi odluku na osnovu slobodnog sudijskog uiverenja..a znamo da je zenama utisak bitniji od cinjenica..tj istina i pravda su na strani onoga ko se sudiji vise svidi..

nešto se i tamo posustaje sa "normalnim životom" i to u višemilionskim razmerama