Ma dosta vise!

Vidish, ja sam totalno svestan toga da najvecu krivicu za sve ovo shto se izdeshavalo Balkanu u proteklih 2 decenije snose upravo Srbi.
Zato i kazhem da smo mi krivi za svoju nesrecu.
Ali, naravno, lakshe je nekima da svu krivicu svale na nekog tamo Madjara iz Jenkilenda.

Pa dobro bi bilo da objasnis tu tezu da su za desavanja na Balkanu krivi Srbi, i sta su to srbi trebali da urade da ne budu "krivci".

razumeo sam te dobro... ti kazes da on najmanje ima prava da to kaze kao nacionalna manjima [jer ipak srbi imaju malo vise prava nego manjine u srbij i- sto smo svi znali ali nikako da se kaze] i da u znak zahvalosti sto eto dobrocudni srbi su mu DOZVOLILI da dobije jednu od najvecih funkcija u drzav [koja uzgred ima moc koliko i moja baba] ne sme da kaze svoje misljenje ''pa da je i sve tako'' a nije - to je tvoje uverenje.

problem je taj sto njegova nacionalna pripadnos nije smela ni da se pomene [ako mislis i verujes da svi oni koji zive i rade u srbiji imaju ista prava onda je svejedno koje je nacije]
samo sto kod nas ljudi kada oce da blate coveka prvo pogledaju koje je nacije i vere.

Razumeo si me polovicno.Ne manje prava,nego malo vise takticnosti,ipak se slazemo da je ovo Balkan,mada sam ti naveo Ameriku koja mi se cini da je od nas odmakla samo na papiru.Takve izjave izazivaju jos vecu reakciju na drugoj strani i svesno-nesvesno odmaze sebi za ono sto se bori.Mada,mislim iskreno da on to radi namerno,a sad kada bih objasnjavao zasto i kako,bila bi duga prica

Zavere postoje. Ne mozes ignorisati cinjenice da se neko negde dogovara.
Nema idealnog politicara, ali iskreno Kostunica mi je trenutno najstabilniji i ne voli da prica bajke. Nije opterecen vlascu ni sobom, vec svojom nekom vizijom. Ima covek dostojanstvo i ne spusta se na nivo prljavih igara. Nije protiv Evrope, naprotiv, samo je razocaran Evropom, jer kao pravniku mu je neprihvatljivo krsenje zakona, a sto Evropa i cini.
Naporan je kad prica i nije zahvalan za slusanje. On ti razjasni po njegovome i prepusti da ti odlucis. Politicki marketing mu je namerno ili nenamerno los.

Nisam rekao da se "neko negde ne dogovara". Rekao sam da ljudi imaju prechestu naviku da se totalno izgube u tim teorijama zavere.
Danas je Sorosh, sutra su ljudi-gushteri Dejvida Ajka. Kuzhish?

Koshtunica itekako pricha bajke. I to bash u vezi te svoje vizije. Prochitao sam da je pre par godina posetio potomke Tarabica, nakon shto je chuo da se u jednoj od milion verzija tog "Kremanskog prorochanstva" pominje neki "veliki srpski vodja chije prezime podseca na koshtunjichavo voce"...neshto tako, ne secam se.
E onda ja lepo skontah, da je on sebi utuvio u glavu kako je on "srpski mesija" i nema nameru da ustane iz fotelje dok ne ispuni taj neki cilj koji je sebi zacrtao.
Uostalom, chovek je zashao u sedmu deceniju zhivota, a ***, istini za volju, tad ljudi pochnu da veruju u sve i svashta.

Nisam rekao da se "neko negde ne dogovara". Rekao sam da ljudi imaju prechestu naviku da se totalno izgube u tim teorijama zavere.

Koshtunica itekako pricha bajke. I to bash u vezi te svoje vizije. Prochitao sam da je pre par godina posetio potomke Tarabica, nakon shto je chuo da se u jednoj od milion verzija tog "Kremanskog prorochanstva" pominje neki "veliki srpski vodja chije prezime podseca na koshtunjichavo voce"...neshto tako, ne secam se.
E onda ja lepo skontah, da je on sebi utuvio u glavu kako je on "srpski mesija" i nema nameru da ustane iz fotelje dok ne ispuni taj neki cilj koji je sebi zacrtao.
Uostalom, chovek je zashao u sedmu deceniju zhivota, a ***, istini za volju, tad ljudi pochnu da veruju u sve i svashta.
Te price iz tabloida tipa Kurir I Blic ja i ne razmatram ozbiljno. Mislim o Tarabicima
Kakve bajke on prica u dnevnoj politici?
I kako on to zaseo u fotelju a dva puta silazi sa vlasti, i posle raskida sa DS je mogao da napravi manjinsku vladu sa podrskom radikala, ili da je formira sa radikalima. Sisao je sa vlasti da bi izbjegao tenzije i sacuvao mir u Srbiji. Sto je fer i posteno. Nemoj mi samo reci da i ti verujes da evropske drzave koje su priznale Kosovo SSP ne smatraju kao prihvatanje Srbije bez Kosova?

Dosta vise hrvata Dulica koji se seta svijetom i prica da su „srbi najveci zločinci”! jer je to GNUSNA LAZ!
Dosta vise poginjanja glave i politike „mi smo krivci, izvinite sto ste nas bombardovali”! jer je to GNUSNA LAZ!
Dosta vise politicara sa kojima se sprda svijet! jer je to GOLA ISINA!
Dosta vise ljubljenja ruke Olbrajtove koja je istom tom rukom ubijala srpsku djecu!! jer je to GOLA ISTINA!
Dosta vise prijatelja „ koji mi žele dobro” a uzimaju mi dusu i lagano me ubijaju!, jer je to GOLA ISINA!
Dosta vise Cankolizaca koji me nazivaju klerofasistom, samo zato što sam SRBIN i sto idem u crkvu!! jer je to GNUSNA LAZ!
Dosta vise puzanja Srbije, hoću DOSTOJANSTVENU SRBIJU!
Kad je Srbija dostojanstvena i ja sam dostojansten! Hoću da hodam uspravno i gledam svakoga u pravo u oci,jer nemam čega da se stidim!
Neću da me brukaju prodane i nesposobne duse i da zbog njih poginjem glavu! Hoću i dalje da pricam o Kosovu uzdignute glave!!
Neću tudje ali mi NE DIRAJTE moje!
Neću da me ti isti, mene i moje potomke trajno obiljeze kao zločince!! Ništa toga nije vrijedno!!
Dosta vise ispiranja mozgova i prevara!!!
Hoću ISTINU pa ma kako ona lijep ili ruzno zvucala!
Hoću da Srbiju vode DOSTOJANSTVENI ljudi!!
Hoću da se ponosim Srbijom!!!
takooooooooooo jeeeeeeeeeee kada sam jeo samo pastetu sa hlebom i gledao nase sportste,vojsku i predsednika koi nije ***** ponosio sam se svojom prelepom zemljom i sobom,danas me je sramota da sam sebi kazem da sam SRBIN i da gledam kako neke ***** dole sto oru zemlju noktima maltletiraju moj narod DOSTA VISE

Prvo,ako si raspolozan,molim te objasni tu tezu da su Srbi za sve krivi(moje misljenje je da su u najmanju ruku svi isto krivi i to blago receno).Drugo,oko teorija zavere,tu i postoje kao Ajk da obesmisle nesto sto je ocigledno,zato i ti reagujes i odmah npr Sorosa dovodis u vezu sa Ajkom.Ajk upravo postoji da bi ti stekao utisak da je Soros,tamo neki bezvezni madjarski jevrej.Poenta je da su u tvom slucaju,bez uvrede,postigli efekat manipulacije,na nacin sto kroz Ajkove neke gluposti,ne verujes u ocigledne stvari.Nikad ne zaboravi,da nista nije slucajno

Pa dobro bi bilo da objasnis tu tezu da su za desavanja na Balkanu krivi Srbi, i sta su to srbi trebali da urade da ne budu "krivci".

Isuvishe je komplikovano, i dugachko.
Najkasnije kad bih uopshte mogao da pochnem je smena Rankovica, (tako da bi mali deo te krivice mogao snositi i Tito...) koji je, iako bio totalno anacionalan, kod Srba ipak predstavljao simbol nekakvog "srpskog dela jugoslovenskog kolacha".
Zapravo, interesantna paralela bi bila izmedju toga kakav je uticaj imala smena Rankovica na Srbe i kakav je uticaj imalo ubistvo Radica i ostalih hrvatskih politichara na Hrvate.
Ali, ako bih i to preskochio, morao bih da pochnem od uzdizanja Miloshevica krajem osamdesetih, i budjenja srpskog nacionalizma, nakon chega je usledilo i budjenje ostalih nacionalizama.
Ne verujem da bi nakon toga Srbi u Hrvatskoj mogli da zhive bash ugodno, ali svejedno mislim da bi se mogao izbeci rat, i vremenom bi se ohladile strasti, pa bi se do danas i Srbi u Hrvatskoj osecali kao da su usred Beograda. Ali, ***, "balvan revolucija", ubistvo one dve zhene u Sarajevu. Jedna, starija, je, chini mi se, bila Hrvatica, ali me ne bi chudilo da je bila Srpkinja. Druga je naravno, ona mlada Boshnjakinja. Pa i ono "Niko ne sme da vas dira." na Kosovu.
Ima tu josh mnogo, mnogo toga, ali, shta da ti pricham...
Znam da cesh odbiti da poverujesh u sve to, jer ti naprosto ne odgovara.
***, da je Sloba bio katastrofalan politichar, i nasha velika greshka, nema sumnje.
Da je moglo mnogo bolje, moglo je, nema sumnje.
Ali eto, nije...i shta sad da se radi...ja sam za to da prihvatimo svoje greshke, i nastavimo dalje sa zhivotom. Neki drugi bi se opet svadjali sa svima, trazheci izgovor u raznoraznim zaverama.
***, razlika u shvatanju zhivota.

I da ne bi tvoje sledece pitanje bilo "Aha, znachi Srbi su genetski genocidan narod?"...ne, nisu. Ne postoje "genetski genocidni" narodi. To su obichne nebuloze.
Jednostavno nas je prve zahvatilo kolektivno ludilo, a obzirom da nas ima najvishe, nashe kolektivno ludilo je najvishe uticalo na zbivanja u regionu. Nakon nasheg su doshla i ostala kolektivna ludila.
Mislim da bi bio red da se ogradimo od toga i da kazhemo da je to samo jedna losha stranica u nashoj istoriji.
Ali, opet...razlika u shvatanju zhivota.

Moram priznati da ti je veoma povrsan odgovor,da ne kazem nesto grublje.Za onakvu tezu,ocekivao sam vise konkretnosti i bar vise istine.Imam osecaj da odgovor lici na nesto nastalo kao nedostatak argumenata ili demagogija.Shvatih da su za smenu Rankovica krivi Srbi:confused:Budjenje srpskog nacionalizma nije prvo,vec hrvatskog i siptarskog mnogo ranije.Zamenio si tezu uzrok-posledica.Oko zavera,mi je u tvom slucaju jasno,a kroz to i sve ostalo

Te price iz tabloida tipa Kurir I Blic ja i ne razmatram ozbiljno. Mislim o Tarabicima
Kakve bajke on prica u dnevnoj politici?
I kako on to zaseo u fotelju a dva puta silazi sa vlasti, i posle raskida sa DS je mogao da napravi manjinsku vladu sa podrskom radikala, ili da je formira sa radikalima. Sisao je sa vlasti da bi izbjegao tenzije i sacuvao mir u Srbiji. Sto je fer i posteno. Nemoj mi samo reci da i ti verujes da evropske drzave koje su priznale Kosovo SSP ne smatraju kao prihvatanje Srbije bez Kosova?

Ne, nisu Kurir i Blic, ne chitam mnogo novine, osim Vechernjih Novosti petkom, a i to samo zbog TV programa. Chitam, recimo Politikin Zabavnik :mrgreen:
I ne, nisam ovo o Koshtunicinom "lozhenju" na Tarabice tamo prochitao. :mrgreen:
Ne secam se gde sam ali je to bilo pre vishe godina. Uostalom, poenta je da je on jednostavno chovek sav...izgubljen, jbsh ga.
Pricha bajke "Kosovo je Srbija"...pa to je valjda ochigledno, zar ne?
I to shto mu se ceo politickhi program svodi iskljuchivo na Kosovo, a ostatak Srbije, valjda ko 'ebe?
I svakom ministru iz DSS, bilo koji resor da je u pitanju, svaka druga rech Kosovo.
Ne vole ljudi da se meshaju u svoj posao, shta li... :roll:
Ti "frikovi" oko njega su tek posebna pricha. Mladenovic, Samardzic...ma ne znam ko mi je simpatichniji. :rolleyes:

Stalno potezhe istoriju kao da je to neki faktor dnevne politike.
Chuj...silazi sa vlasti da bi se vratio na nju. ***, nije bash neki silazak.
Pa samo je promenio partnere. Tako ce i ovaj put.
I shta bi sa onim shestim principom i podrshkom Tadicu na predsednichkim izborima?
Ne, ne podrzhavam Tadica, ali ako je neshto princip, onda je princip valjda, bem li ga...?

Ne mislim da evropske drzhave koje su priznale Kosovo, SSP ne smatraju kao prihvatanje Srbije bez Kosova. Zapravo, nemam stav o tome. A mislim da ni oni to nemaju.

Uvalili su nam ovaj SSP zbog toga shto su svesni ko je favorit na ovim izborima. Po sistemu "shtap sa shargarepom". Znash vec o chemu ti govorim, nema potrebe da ti pojashnjavam. Isto kao i sa ovim besplatnim vizama. Ne verujem ni da su razmishljali o Kosovu dok su donosili odluku o potpisivanju tog SSP sa Srbijom.

Ali, tachno sam znao da ce neka sekretarica domara u zgradi Skupshtine Luxemburga (ili neko jednako bitan) da lane neshto o "SSP samo sa Srbijom, bez Kosova.", kao shto se i desilo. Mislim na onog Belgijanca, naravno.
Medjutim, sve ovo sa SSP-om je takav autogol Tadicu, da to nije normalno.

Neki moji prijatelji iz Hrvatske su gledali ovaj "Utisak nedelje" sa Nikolicem i Tadicem i kazhu da se Tadic toliko nalupetao i tako nije znao kako da se izvuche iz onog u shta se upleo, da bi i oni glasali za Radikale.
A pazi, pricham ti o Hrvatima.

Isuvishe je komplikovano, i dugachko.
Najkasnije kad bih uopshte mogao da pochnem je smena Rankovica, (tako da bi mali deo te krivice mogao snositi i Tito...) koji je, iako bio totalno anacionalan, kod Srba ipak predstavljao simbol nekakvog "srpskog dela jugoslovenskog kolacha".
Zapravo, interesantna paralela bi bila izmedju toga kakav je uticaj imala smena Rankovica na Srbe i kakav je uticaj imalo ubistvo Radica i ostalih hrvatskih politichara na Hrvate.
Ali, ako bih i to preskochio, morao bih da pochnem od uzdizanja Miloshevica krajem osamdesetih, i budjenja srpskog nacionalizma, nakon chega je usledilo i budjenje ostalih nacionalizama.
Ne verujem da bi nakon toga Srbi u Hrvatskoj mogli da zhive bash ugodno, ali svejedno mislim da bi se mogao izbeci rat, i vremenom bi se ohladile strasti, pa bi se do danas i Srbi u Hrvatskoj osecali kao da su usred Beograda. Ali, ***, "balvan revolucija", ubistvo one dve zhene u Sarajevu. Jedna, starija, je, chini mi se, bila Hrvatica, ali me ne bi chudilo da je bila Srpkinja. Druga je naravno, ona mlada Boshnjakinja. Pa i ono "Niko ne sme da vas dira." na Kosovu.
Ima tu josh mnogo, mnogo toga, ali, shta da ti pricham...
Znam da cesh odbiti da poverujesh u sve to, jer ti naprosto ne odgovara.
***, da je Sloba bio katastrofalan politichar, i nasha velika greshka, nema sumnje.
Da je moglo mnogo bolje, moglo je, nema sumnje.
Ali eto, nije...i shta sad da se radi...ja sam za to da prihvatimo svoje greshke, i nastavimo dalje sa zhivotom. Neki drugi bi se opet svadjali sa svima, trazheci izgovor u raznoraznim zaverama.
***, razlika u shvatanju zhivota.

I da ne bi tvoje sledece pitanje bilo "Aha, znachi Srbi su genetski genocidan narod?"...ne, nisu. Ne postoje "genetski genocidni" narodi. To su obichne nebuloze.
Jednostavno nas je prve zahvatilo kolektivno ludilo, a obzirom da nas ima najvishe, nashe kolektivno ludilo je najvishe uticalo na zbivanja u regionu. Nakon nasheg su doshla i ostala kolektivna ludila.
Mislim da bi bio red da se ogradimo od toga i da kazhemo da je to samo jedna losha stranica u nashoj istoriji.
Ali, opet...razlika u shvatanju zhivota.

Dobro je biti samokritican ali ne preterivati.
Ukratko, siptari su krivi za sva desavanja na Balkanu kao sto ce biti i krivci za buduca desavanja jer jos nisu zavrsili posao.
Sta je bila Srbija u SFRJ. Samo zrvta. Kazi mi ijedno srpsko ime koje je nesta znacilo u SFRJ posle Rankovica?
Zasto je samo Srbija bila podeljena u SFRJ kao da u drugim republikama nije bilo durgih nacionalnosti osim maticnih?
Je li ustaski pokret postojao i za vreme Tita, ko je stavio bombu u beogradsko pozoriste, ko je ganjao ustase po Velebitu, ko je ubio Vladimira Rolovica?
Je li na tom istom Kosovu bila savezna policija koja je stitila srbe i nealbansko stanovnistvo od siptara?
U takvoj jednoj atmosferi kada su siptari bivali sve agresivniji, a milicija kostala pojavio se Milosevic kao zastitnik srba. Da nije bilo siptara nikad ne bi bilo ni Milosevica. Hrvati i Slovenci koji nikada nisu imali svoje drzave su videle sansu da ostvare svoje "tisucljetnje snove". Pa nije hrvatsko prolece bilo u Srbiji. I kao rezultat tog proleca tito deli Srbiju 1974.
Nisu hrvati stvarali SFRJ kroz svoju NDH. Pa po tebi su i srbi sami sebe ubijali u Jasenovcu....
Nego da ni ja ne duzim..
Pojavljuje se Milosevic, koji slazem se cini mnogo gresaka...ali je cinjenica da je prvi put u istoriji stvorena drzava srba preko Drine. Mada ja licno mislim da ju je Mladic stvorio.
Kad pominjes BiH, pa svi znaju da je prvo ubistvo u BiH bilo ubistvo srpskog svata Gardovica. kakve to ti muslimanke pominjes ..ne znam..
Pa zar nije prvo ubistvo u Hrvatskoj bilo ubistvo srpske porodice u Zagrebu...ne mogu sad da se setim prezimena.
Sta je trebalo da rade oni jadni ljudi tamo, da dobrovoljno ideu pod ustaski noz. Da zive zivot u NDH?
Kako su srbi u BiH mogli da veruju Aliji Izetbegovicu tvorcu Islamske Deklaracije koji je i bio u zatvoru zbog toga?
Sta je trebao Milosevic da uradi? da iseli sve srbe sa Kosova jer im tamo zivota nije bilo? Preduzeo je ono sto i svaka drzava radi, borba protiv terorizma.
Onda ide namestaljka i propaganda sa zapada. Namestaljka u Racku. Pa zasto ne sude generalima za Racak?
Zasto Karla Del Ponte trazi od NATO-a da joj dostavi podatke da je Milosevic znao za napad na RTS i da bi ga teretila za smrt ljudi koji poginuse tamo, a ne tereti NATO koji je i ubio te ljude. KOJI CINICAM!! To je jedno od onih DOSTA!!!
.... SAMO TRAZIM ISINU! Dosta cinizma i laznih dobocinitelja.

Moram priznati da ti je veoma povrsan odgovor,da ne kazem nesto grublje.Za onakvu tezu,ocekivao sam vise konkretnosti i bar vise istine.Imam osecaj da odgovor lici na nesto nastalo kao nedostatak argumenata ili demagogija.Shvatih da su za smenu Rankovica krivi Srbi:confused:Budjenje srpskog nacionalizma nije prvo,vec hrvatskog i siptarskog mnogo ranije.Zamenio si tezu uzrok-posledica.Oko zavera,mi je u tvom slucaju jasno,a kroz to i sve ostalo

Ne, nisu Srbi krivi za smenu Rankovica, napisah u zagradi u vezi toga da ochigledno i Tito snosi malu krivicu za ovo shto se izdeshavalo, te je logichno, da je on kriv za smenu Rankovica, ne? Srbi su u vezi toga krivi jer je smenom Rankovica pochelo budjenje srpskog nacionalizma. Polako i tiho, ali je ipak pochelo.
Srbima je bilo dovoljno neugodno zbog smene Rankovica, kojeg su dozhivljavali kao simbol srpskog dela jugoslovenskog kolacha, i nakon toga su pocheli Jugoslaviju da smatraju sve manje i manje kao svoju drzhavu.
Opet kazhem...tiho...nije odjednom sve buknulo...ali tiho...

Pa pazi, nije ti ovo pitanje "Koliko je dva i dva?" pa da ti ja dajem konkretne odgovore sa sve dokazima o dve jabuke u levoj i dve jabuke u desnoj ruci.
Pitanje je izrazito komplexno. Trudi se da donosish shto objektivnije zakljuchke i ne iskljuchivo na osnovu srpskih izvora, tvrdnji, mitova i slichno. Tako sam ja do nekih zakljuchaka i doshao. Chim odstranish ostrashcenost, sve ti postaje lakshe.

I kad se to probudio hrvatski ili albanski nacionalizam, molim te?

Dobro je biti samokritican ali ne preterivati.
Ukratko, siptari su krivi za sva desavanja na Balkanu kao sto ce biti i krivci za buduca desavanja jer jos nisu zavrsili posao.
Sta je bila Srbija u SFRJ. Samo zrvta. Kazi mi ijedno srpsko ime koje je nesta znacilo u SFRJ posle Rankovica?
Zasto je samo Srbija bila podeljena u SFRJ kao da u drugim republikama nije bilo durgih nacionalnosti osim maticnih?
Je li ustaski pokret postojao i za vreme Tita, ko je stavio bombu u beogradsko pozoriste, ko je ganjao ustase po Velebitu, ko je ubio Vladimira Rolovica?
Je li na tom istom Kosovu bila savezna policija koja je stitila srbe i nealbansko stanovnistvo od siptara?
U takvoj jednoj atmosferi kada su siptari bivali sve agresivniji, a milicija kostala pojavio se Milosevic kao zastitnik srba. Da nije bilo siptara nikad ne bi bilo ni Milosevica. Hrvati i Slovenci koji nikada nisu imali svoje drzave su videle sansu da ostvare svoje "tisucljetnje snove". Pa nije hrvatsko prolece bilo u Srbiji. I kao rezultat tog proleca tito deli Srbiju 1974.
Nisu hrvati stvarali SFRJ kroz svoju NDH. Pa po tebi su i srbi sami sebe ubijali u Jasenovcu....
Nego da ni ja ne duzim..
Pojavljuje se Milosevic, koji slazem se cini mnogo gresaka...ali je cinjenica da je prvi put u istoriji stvorena drzava srba preko Drine. Mada ja licno mislim da ju je Mladic stvorio.
Kad pominjes BiH, pa svi znaju da je prvo ubistvo u BiH bilo ubistvo srpskog svata Gardovica. kakve to ti muslimanke pominjes ..ne znam..
Pa zar nije prvo ubistvo u Hrvatskoj bilo ubistvo srpske porodice u Zagrebu...ne mogu sad da se setim prezimena.
Sta je trebalo da rade oni jadni ljudi tamo, da dobrovoljno ideu pod ustaski noz. Da zive zivot u NDH?
Kako su srbi u BiH mogli da veruju Aliji Izetbegovicu tvorcu Islamske Deklaracije koji je i bio u zatvoru zbog toga?
Sta je trebao Milosevic da uradi? da iseli sve srbe sa Kosova jer im tamo zivota nije bilo? Preduzeo je ono sto i svaka drzava radi, borba protiv terorizma.
Onda ide namestaljka i propaganda sa zapada. Namestaljka u Racku. Pa zasto ne sude generalima za Racak?
Zasto Karla Del Ponte trazi od NATO-a da joj dostavi podatke da je Milosevic znao za napad na RTS i da bi ga teretila za smrt ljudi koji poginuse tamo, a ne tereti NATO koji je i ubio te ljude. KOJI CINICAM!! To je jedno od onih DOSTA!!!

:ok: 5+

Ne, nisu Srbi krivi za smenu Rankovica, napisah u zagradi u vezi toga da ochigledno i Tito snosi malu krivicu za ovo shto se izdeshavalo, te je logichno, da je on kriv za smenu Rankovica, ne? Srbi su u vezi toga krivi jer je smenom Rankovica pochelo budjenje srpskog nacionalizma. Polako i tiho, ali je ipak pochelo.
Srbima je bilo dovoljno neugodno zbog smene Rankovica, kojeg su dozhivljavali kao simbol srpskog dela jugoslovenskog kolacha, i nakon toga su pocheli Jugoslaviju da smatraju sve manje i manje kao svoju drzhavu.

Pa pazi, nije ti ovo pitanje "Koliko je dva i dva?" pa da ti ja dajem konkretne odgovore sa sve dokazima o dve jabuke u levoj i dve jabuke u desnoj ruci.
Pitanje je izrazito komplexno. Trudi se da donosish shto objektivnije zakljuchke i ne iskljuchivo na osnovu srpskih izvora, tvrdnji, mitova i slichno. Tako sam ja do nekih zakljuchaka i doshao. Chim odstranish ostrashcenost, sve ti postaje lakshe.

Pa,Hrvati nisu bili bas tako tihi(MASPOK,bomba u pozoristu..)A,za Siptare,to je posebna prica,jedan od uzroka Rankoviceve smene su i oni.Onda 80-te i ako su imali autonomiju vecu no bilo ko na svetu,ali iz toga porasli jos veci apetiti.A,80-te su bile mnogo pre Slobe,zar ne.I,jos nesto,posto ne verujes u zavere,kako to da se sada priznase granice po Titu iz AVNOJ-a,slucajno tada nacrtane i slucajno danas validne

Ne, nisu Kurir i Blic, ne chitam mnogo novine, osim Vechernjih Novosti petkom, a i to samo zbog TV programa. Chitam, recimo Politikin Zabavnik :mrgreen:
I ne, nisam ovo o Koshtunicinom "lozhenju" na Tarabice tamo prochitao. :mrgreen:
Ne secam se gde sam ali je to bilo pre vishe godina. Uostalom, poenta je da je on jednostavno chovek sav...izgubljen, jbsh ga.
Pricha bajke "Kosovo je Srbija"...pa to je valjda ochigledno, zar ne?
I to shto mu se ceo politickhi program svodi iskljuchivo na Kosovo, a ostatak Srbije, valjda ko 'ebe?
I svakom ministru iz DSS, bilo koji resor da je u pitanju, svaka druga rech Kosovo.
Ne vole ljudi da se meshaju u svoj posao, shta li... :roll:
Ti "frikovi" oko njega su tek posebna pricha. Mladenovic, Samardzic...ma ne znam ko mi je simpatichniji. :rolleyes:

Stalno potezhe istoriju kao da je to neki faktor dnevne politike.
Chuj...silazi sa vlasti da bi se vratio na nju. ***, nije bash neki silazak.
Pa samo je promenio partnere. Tako ce i ovaj put.
I shta bi sa onim shestim principom i podrshkom Tadicu na predsednichkim izborima?
Ne, ne podrzhavam Tadica, ali ako je neshto princip, onda je princip valjda, bem li ga...?

Ne mislim da evropske drzhave koje su priznale Kosovo, SSP ne smatraju kao prihvatanje Srbije bez Kosova. Zapravo, nemam stav o tome. A mislim da ni oni to nemaju.

Uvalili su nam ovaj SSP zbog toga shto su svesni ko je favorit na ovim izborima. Po sistemu "shtap sa shargarepom". Znash vec o chemu ti govorim, nema potrebe da ti pojashnjavam. Isto kao i sa ovim besplatnim vizama. Ne verujem ni da su razmishljali o Kosovu dok su donosili odluku o potpisivanju tog SSP sa Srbijom.

Ali, tachno sam znao da ce neka sekretarica domara u zgradi Skupshtine Luxemburga (ili neko jednako bitan) da lane neshto o "SSP samo sa Srbijom, bez Kosova.", kao shto se i desilo. Mislim na onog Belgijanca, naravno.
Medjutim, sve ovo sa SSP-om je takav autogol Tadicu, da to nije normalno.

Neki moji prijatelji iz Hrvatske su gledali ovaj "Utisak nedelje" sa Nikolicem i Tadicem i kazhu da se Tadic toliko nalupetao i tako nije znao kako da se izvuche iz onog u shta se upleo, da bi i oni glasali za Radikale.
A pazi, pricham ti o Hrvatima.
Ma slazem se ja za SSP, to je mrtvo slovo na papiru. To jos samo slepci ne vide i oni koji veruju u Deda Mraza.
A autogo sa gasnim aranzmanom. To je sprdnja "ocu kakim necu kakim". Time je pored sebe nanio stetu i Srbiji.
A Dulicev autogo u Hagu sa izjavom da je Mladic u Srbiji?
Ukratko razocaran sam u rukovodstvo DS-a, unisti bre stranku!
Ako je De Guht, ministar inostranih poslova Belgije za tebe cistacica iz Luksemburga onda bi trebao malo vise da citas, ako ne ove nase onda inostrane novine. Covek je bio jasan i direktan, kao sto ce i ostali posle izbora.
Kosovo za mene nije izgubljeno. Kao prvo nemam moralno pravo da odlucujem o privatnoj imovini mojih sunarodnika i drugih naroda a da ne pominjem drzavnu imovinu. Sem toga i trenutna desavanja govore da bas to nije tako. Jeste ako to Srbija hoce.
Sve u svemu, Tadic, Sutanovac, Dulic, Canak, Kostres su grupa koja ne obecava nista dobro Srbiji.
Kako ne radi za ostatak, sta je sa gasnim sporazzumom. Problem je sa Dinkicem i njegovoj rusofobiji i sprecavanje ulaska ruskog kapitala. To je po meni neshvatljivo. Svaciiji kapital je dobrodosao.
Sta bi to sad pa se Tadic predomisli?
Ma on je jedna obicna avetinja.

Jao decko pa ti si mlad, citaj malo istoriju.
Pa cuveno hrvatsko proljece 1970, Stanka Dabcevic Kucar
Objavljivanjem Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967. pokrenuo je javnu debatu o položaju Hrvatskog naroda u Drugoj Jugoslaviji. Hrvatsko proljeće je bio pokret koji je bio prihvaćen od naroda, i mnoge studentske skupine podržavale su ovaj pokret. Jedan od glavnih ciljeva pokreta bila su vraćanje civilnih prava Hrvatima, tj. vraćanje ponosa pripadnosti hrvatskom narodu što je bilo oduzeto nakon rata sustavnom negativnom propagandom jugoslavenskog režima, zbog grijeha NDH. Ovo sustavno potiskivanje nacionalne pripadnosti režim je objašnjavalo potrebnim da bi se očuvao mir između dva najbrojnija naroda u Jugoslaviji: Hrvatima i Srbima, no te mjere su išle iznad očuvanja "delikatnog mira". U to vrijeme u Jugoslaviji ekonomija Hrvatske bila je izrabljivana od strane federalne vlade: 50% deviza ulazilo je preko Hrvatske dok je hrvatska zadržavala samo 7%, isto tako od federalne vlade SR Hrvatska je dobivala samo 16.5% proračuna dok je SR Srbija dobivala oko 46.6% (1965 do 1970). Mnogo puta SR Hrvatska se "odricala" svoje alokacije u korist "nerazvijenih krajeva". Hrvatsko proljeće nije se samo zaustavilo na rješavanju nacionalnog pitanja, već je išlo i na ekonomiju, novčanu politiku, raspodijelu novca iz federalnog proračuna, te pripajanje prostora Hercegovine Hrvatskoj[nedostaje izvor].
Evo ti i link:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatsko_proljeće
Nisi citao nista o demostracijama siptara 1948, pa 1968..jaooo..pocni da citas i mnogo ozbiljnije stvari ako hoces da odrastes :)
Nisi cuo za Titov zakon o zabrani povratka na Kosovo prognanih?
Kakav crni tihi nacionalizam kod srba, ma nisi smeo ni zapevati pesmo Oj Vodo Sindjelicu..znas li ti to?
Niko se ziv nije cuo do Milosevica.
Pa u Titovim udzbenicima smo citali da su srbi bili hegemonisti i ekspoloatatori. Da je Titova parola bila " Slaba Srbija- Jaka Jugoslavija".
Sve to decko pise, nista ja ne izmisljam. Ako ne verujes srpskim izvorima potrazi u stranim, nacices iste podatke, mozda samo razlicite detalje i drugacije vidjenje.
SRBIJA je bila ZRTVA U SFRJ!!!! Decko Kardeljeva parola "razvijacemo prvo Sever, pa ce onda Sever razvijati Jug".
Srbi koji su i stvorili tu SFRJ, iliti prvo FNRJ. Pogledaj sastave partizanskih jedinica, vecina srbi, Sto se brobe nisu vodile na teritoriji Hrvatske, nego samo tamo gde ima srba? Sve ofanzive na srpskim teritorijama. Izginuli za sta, za Tita koji ih je stavio u kavez. Izginuli za svoju propast.
Eh...
Citaj decko...citaj..mozda i ti progledas jednog dana...

Sta je bila Srbija u SFRJ. Samo zrvta. 1. Kazi mi ijedno srpsko ime koje je nesta znacilo u SFRJ posle Rankovica?
2. Zasto je samo Srbija bila podeljena u SFRJ kao da u drugim republikama nije bilo durgih nacionalnosti osim maticnih?
3. Je li ustaski pokret postojao i za vreme Tita, ko je stavio bombu u beogradsko pozoriste, ko je ganjao ustase po Velebitu, ko je ubio Vladimira Rolovica?
4. Je li na tom istom Kosovu bila savezna policija koja je stitila srbe i nealbansko stanovnistvo od siptara?
U takvoj jednoj atmosferi kada su siptari bivali sve agresivniji, a milicija kostala pojavio se Milosevic kao zastitnik srba. Da nije bilo siptara nikad ne bi bilo ni Milosevica. 5. Hrvati i Slovenci koji nikada nisu imali svoje drzave su videle sansu da ostvare svoje "tisucljetnje snove". Pa nije hrvatsko prolece bilo u Srbiji. I kao rezultat tog proleca tito deli Srbiju 1974.
Nego da ni ja ne duzim..
6. Pojavljuje se Milosevic, koji slazem se cini mnogo gresaka...ali je cinjenica da je prvi put u istoriji stvorena drzava srba preko Drine. Mada ja licno mislim da ju je Mladic stvorio.
7. Kad pominjes BiH, pa svi znaju da je prvo ubistvo u BiH bilo ubistvo srpskog svata Gardovica. kakve to ti muslimanke pominjes ..ne znam..
8. Sta je trebalo da rade oni jadni ljudi tamo, da dobrovoljno ideu pod ustaski noz. Da zive zivot u NDH?
9. Sta je trebao Milosevic da uradi? da iseli sve srbe sa Kosova jer im tamo zivota nije bilo? Preduzeo je ono sto i svaka drzava radi, borba protiv terorizma.

1. Kocha Popovic? Eto, jedno.

2. Srbija je bila podeljena zbog uvlachenja "braci po ideologiji" Madjarima i Albancima.
Uostalom, ja stvaranje tih autonomnih pokrajina ne smatram nichim loshim, niti mi je jasno kako neko mozhe kritikovati Hrvate i Slovence kako su oni dozhivljavali Jugoslaviju samo kao jedan stepenik do cilja, kad ljudi kojima smetaju autonomne pokrajine ostavljaju bash isti takav utisak?
Pre nego shto pomenesh odvajanje Kosova kao posledicu toga...chuj...da se ne lazhemo...da smo se mi umeli dogovoriti sa njima, ne bi nam nikakve granice autonomnih pokrajina smetale. A i da nije bilo tih autonomnih pokrajina, verovatno bi se isto ovo desilo, samo shto bi sever Kosova bio zamenjen Preshevskom dolinom.

3. Zar za te stvari nisu odgovorni Hrvati iz dijaspore?
Chak i da nisu, rech je o jednoj marginalnoj grupi. Pa i u Srbiji imash Sataniste, pa to ne znachi da je srpsko drushtvo satanistichko, niti da je rech o nekoj znachajnoj pojavi.

4. Ne od Albanaca, nego od pojedinih Albanaca. Bitna je razlika. Mislim da se chak i ti morash slozhiti sa mnom da je medju Albancima tad bilo daleko, daleko, vishe ljudi spremnih na razgovor, nego recimo danas. I oni su tad hteli republiku Kosovo, ne nezavisnu drzhavu. Imam par prijatelja, Albanaca sa Kosova, svi mi kazhu da je shto se njih tiche, Jugoslavija bila njihova domovina, iako su smatrali da je Kosovo trebalo dobiti status republike..

5. E sad ispade da je do MASPOK-a doshlo zbog zhelje Hrvata da Tito podeli Srbiju. :?
Ljudi su hteli jednostavno decentralizaciju, i slichne stvari. Briga njih bilo za autonomne pokrajine Srbije. Te priche o tome da je rech o nekom neoustashkom pokretu su zapravo posledica tipichne komunistichke propagande, jednake onoj da je za sve loshe u Jugoslaviji od '45 do '66 kriv Rankovic.
Bilo je u tom pokretu svakakvih gluposti, ali im se sigurno nije sve vrtelo oko Ustashtva.
Uostalom, ja smatram decentralizaciju dobrom stvari.

E a za ovo "po tebi su Srbi sami sebe ubijali u Jasenovcu" stvarno ne znam ni shta da ti kazhem. :roll: Ja o SFRJ, on o Jasenovcu. :roll: I josh ispade kako ja krivim Srbe za Jasenovac ili neshto slichno. :roll: Nadam se da ti je sad jasno zashto je ljudima chiji politichki stavovi ne naginju "svesno u desno" tako teshko da polemishu sa vama iz DSS/SRS/SPS. Eto, ja se trudim da fino komuniciram, a on meni... :roll:

Ali, 'ajde, nema veze, nastavicu...

6. E pa vidish, u tome je razlika, ja smatram da nikakva "srpska drzhava preko Drine" nije bila potrebna Srbima. Zhiveli ste svi sa svojim komshijama Boshnjacima i Hrvatima od '45 naovamo, bez ikakvih sukoba. Zbog chega je sad odjednom toliko bitno da ih oterate od sebe ili pobegnete od njih?
Ali, ne brini, nisam za ukidanje Republike Srpske. ***, doshlo je dotle, nema sad nazad.
Kad je vec napravljena...neka je.

7. Svaka strana ima svoju verziju. Hrvatima je to neki upad JNA u neko selo u Hercegovini, koliko se secam. Srbima je to shto ti pomenu. Boshnjacima je ovo shto ja pomenuh. E sad, u ovaj upad JNA nisam dovoljno upucen. Shto se tiche ostale dve verzije. Te dve zhene su ubijene na mostu tokom nekih antiratnih demonstracija.
Dakle, ochigledno je povezano sa ratom. A za to ubistvo tog Srbina na svadbi, ja znam, ali i dalje nigde nisam chuo a josh manje video nekakve dokaze da je on ubijen zato shto je Srbin, a ne zato shto je recimo, nekom dugovao pare ili spavao mu sa zhenom.

Porodica se prezivala Zec. Ubice su oslobodjene odmah, i to verovatno, pod uticajem Tudjmana, jer se radilo o nekim njemu bitnim ljudima, da bi pre par godina prezhiveli chlanovi te porodice tuzhili Hrvatsku, i znam da je Sanader predlozhio isplatu odredjenje sume novca u znak obeshtecenja. Ne znam shta se dalje desilo sa tim sluchajem.

8. Iako se dobar deo forumasha ovde trudi da predstavi Hrvatsku kao neku drzhavu u kojoj divlja Ustashtvo na sve strane i u kojoj Srbe kolju na dnevnoj bazi, situacija je daleko drugachija. I posle sve tog ratovanja i svih tih ubistava, danas, Srbi u Hrvatskoj zhive, koliko toliko, bezbedno. Naravno da ima incidenata, ali rekoh, bio je rat, ljudi su gubili najmilije. Svejedno te stvari treba osuditi ali ne isticati ih stalno kako bi se izazivala neka mrzhnja, pogotovo dok u Srbiji ima par desetina hiljada Hrvata a u Hrvatskoj par stotina hiljada Srba.

Nisam chitao "Islamsku deklaraciju", prichali su mi ljudi koji jesu. Nisam stekao utisak da se radi o nekom strashnom shtivu zbog kog bi Srbi trebali da ubijaju svoje komshije, Muslimane.
Pa kad je vojska "prebachena" u BiH pred sam pochetak rata, on je govorio "Nece nas nasha vojska napadati." i slichno.
Mislim da se previshe izmishlja kad je Izetbegovic u pitanju. Nemam neko visoko mishljenje o njemu, ali ga previshe ljudi satanizuju.

9. Naravno da nije trebao da ih iseli, nego da fino sedne za sto sa Albancima, mada je tad verovatno vec bilo kasno, ali dobro, 'ajde...
Vec sam rekao za Rachak da je izmishljotina a ni ne cenim bash neshto onaj sud u Hagu. Takoreci, nimalo.

I za kraj, pitao bih te, otkud to da su "Tudjmanova" i "Alijina" vojska bile toliko multietnichke, ukljuchujuci i zavidan broj Srba?

Ali, pretpostavljam da cesh ih jednostavno okarakterisati kao izdajnike.

Ako je De Guht, ministar inostranih poslova Belgije za tebe cistacica iz Luksemburga onda bi trebao malo vise da citas, ako ne ove nase onda inostrane novine. Covek je bio jasan i direktan, kao sto ce i ostali posle izbora.
Kosovo za mene nije izgubljeno. Kao prvo nemam moralno pravo da odlucujem o privatnoj imovini mojih sunarodnika i drugih naroda a da ne pominjem drzavnu imovinu. Sem toga i trenutna desavanja govore da bas to nije tako. Jeste ako to Srbija hoce.
Sve u svemu, Tadic, Sutanovac, Dulic, Canak, Kostres su grupa koja ne obecava nista dobro Srbiji.
Kako ne radi za ostatak, sta je sa gasnim sporazzumom. Problem je sa Dinkicem i njegovoj rusofobiji i sprecavanje ulaska ruskog kapitala. To je po meni neshvatljivo. Svaciiji kapital je dobrodosao.
Sta bi to sad pa se Tadic predomisli?
Ma on je jedna obicna avetinja.

Ne trebash shvatati bukvalno ono sa chistachicom iz Luxemburga koja je bitna kao belgijski ministar spoljnih poslova. Poenta je bila da nisam ochekivao da ce Ren, Sarkozi ili Solana neshto tako reci nego neko iz drugog plana.

Ne vidim kako je prihvatanje realnosti odluchivanje o privatnoj imovini nekog drugog? Pa nece niko njemu uzeti stan ili kucu, ako Srbija prizna Kosovo. Uostalom, tako je i tokom rata bilo sa Hrvatima u BiH. Dok je trajao rat, oni su ostali tamo, nadajuci se da ce iz toga izvuci neku korist. Sad kad su videli da od toga nema nishta, svi se polako sele u Hrvatsku, pretezhno Zagreb. Tako ce biti i sa Srbima sa Kosova. Ne mislim da je to neshto dobro, ali mi deluje kao najverovatniji scenario. No, moguce je da se varam, naravno.

Pa,Hrvati nisu bili bas tako tihi(MASPOK,bomba u pozoristu..)A,za Siptare,to je posebna prica,jedan od uzroka Rankoviceve smene su i oni.Onda 80-te i ako su imali autonomiju vecu no bilo ko na svetu,ali iz toga porasli jos veci apetiti.A,80-te su bile mnogo pre Slobe,zar ne.I,jos nesto,posto ne verujes u zavere,kako to da se sada priznase granice po Titu iz AVNOJ-a,slucajno tada nacrtane i slucajno danas validne

MASPOK nije bio posledica nacionalizma nego zhelje za vecom ravnopravnoshcu i decentralizacijom. Ja, recimo, smatram da je te ravnopravnosti, koliko toliko, bilo, ali se slazhem po pitanju decentralizacije.
Glavni uzrok Rankoviceve smene je upravo ovo o chemu govorim.
Kardelj je bio za decentralizaciju, Rankovic za centralizaciju. E sad, kasnije su ovi turbo-Hrvati (a i drugi...) devedesetih pocheli da to pripisuju njegovom "velikosrpstvu", a zapravo se radilo o tome da je zheleo vecu moc za vrh KPJ-a, poshto je, em bio drugi chovek drzhave, em bio glavni kandidat za Brozovog naslednika. A i rekoh da je to budjenje srpskog nacionalizma pochelo '66., smenom Rankovica...MASPOK se desio neshto kasnije.

Shto se tiche te bombe, koliko je meni poznato, radi se o nekim Hrvatima iz dijaspore...ili se mozhda varam...? Mislim, svejedno, i da nisu iz dijaspore, radi se o teroristichkoj akciji male grupe ljudi, ne o tome da se cela Hrvatska digla na oruzhje.

Shto se tiche granica, izvini, ali ne shvatam shta zhelish reci. Mozhda sam neupucen, pa bih ti bio zahvalan da mi skrenesh pazhnju o chemu se radi.

Moras jos malo da citas.
Ma kakav Koca Popovic, bio je u randgu kucnog pritvora.
Moras malo vise da se informises :)
Ne mogu sve da ti ja prenesem ovdje.
Za dogovor trebaju dve strane i dobra volja. Toga je ponajmanje bilo sa one druge strane
Hrvatsko proljece i decentralizacija...hahah. Pa pronadji i procitaj Titov govor u Splitu 1971 godine. Pa umalo rusi nisu upali u Jugoslaviju zbog toga. Moras malo tu temu bolje da proucis..
Gardovic je ubijen na srpskoj svadbi, a ubio ga je musliman, zaboravio sam prezime mozda Juka Prazina. Tako ti je to bilo, nema nikakve druge verzije.
Za Jasenovac sam mozda malo preterao. Ali ti uporno ponavljas da su srbi krivi za sve, pa odajes takav utisak i po tom pitanju. Mozda su ih ustase ubijale jer nisu hteli da pregovaraju.
Nego ja moram da idem spavati. Nisam imao nameru da ulazim ovako duboko u istoriju sukoba na Balkanu.
Za malo jacu diskusiju treba jos dosta da procitas i razmisljas.
Verovatno si pod utiskom da sam nacionalista ili sovinista. Ne! Cenim ljude po karakteru a ne po nacionalnosti., i imam sigurno vise prijatelja raznih boja nego ti.
I nacitao sam se ja i ne samo nacitao nego vise slagao logicke kockice da bih dosao do istine.
A ta istina je sasvim drugacija od te koju ti vidis. No ne marim, ne koristis se primitivizmima kao pojedine "demokrate", koje ti lijepe kojekakve tikete.
Ne bezim ja od odgovornosti. Ajmo da se sedemo svi i da svi priznamo, jeste vodili smo glupi rat hajde da se izmirimo.
A ne, "mi srbi pravili zlocine", a hrvat i musliman " a jeste li, sad cemo mi vas u Hag"...hahahaha
Treba da posotoji dobra namera sa svih strana, a ja je nesto bas ne vidim ni sa drugih strana. Samo jedno te isto "srbocetnici".
I ponoson sam sto hrvati i muslimani mogu slobodno da se setaju po Srbiji, a ne kao u Hrvatskoj, malo malo pa pretucen srbin, pa ubijen, pa uhapsen srbin, malo malo pa polomljen auto. Ma daaaaj...
Odoh da spavam, pozdravljam te..
Pa mozda za koju sedmicu kad se obradis neke istorijske cinjenice nastavimo diskusiju.
I ne zaboravi: Kostunica i nije neki, ali je trenutno najbolji :)

Jao decko pa ti si mlad, citaj malo istoriju.
Pa cuveno hrvatsko proljece 1970, Stanka Dabcevic Kucar
Objavljivanjem Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967. pokrenuo je javnu debatu o položaju Hrvatskog naroda u Drugoj Jugoslaviji. Hrvatsko proljeće je bio pokret koji je bio prihvaćen od naroda, i mnoge studentske skupine podržavale su ovaj pokret. Jedan od glavnih ciljeva pokreta bila su vraćanje civilnih prava Hrvatima, tj. vraćanje ponosa pripadnosti hrvatskom narodu što je bilo oduzeto nakon rata sustavnom negativnom propagandom jugoslavenskog režima, zbog grijeha NDH. Ovo sustavno potiskivanje nacionalne pripadnosti režim je objašnjavalo potrebnim da bi se očuvao mir između dva najbrojnija naroda u Jugoslaviji: Hrvatima i Srbima, no te mjere su išle iznad očuvanja "delikatnog mira". U to vrijeme u Jugoslaviji ekonomija Hrvatske bila je izrabljivana od strane federalne vlade: 50% deviza ulazilo je preko Hrvatske dok je hrvatska zadržavala samo 7%, isto tako od federalne vlade SR Hrvatska je dobivala samo 16.5% proračuna dok je SR Srbija dobivala oko 46.6% (1965 do 1970). Mnogo puta SR Hrvatska se "odricala" svoje alokacije u korist "nerazvijenih krajeva". Hrvatsko proljeće nije se samo zaustavilo na rješavanju nacionalnog pitanja, već je išlo i na ekonomiju, novčanu politiku, raspodijelu novca iz federalnog proračuna, te pripajanje prostora Hercegovine Hrvatskoj[nedostaje izvor].
Evo ti i link:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatsko_proljeće
Nisi citao nista o demostracijama siptara 1948, pa 1968..jaooo..pocni da citas i mnogo ozbiljnije stvari ako hoces da odrastes :)
Nisi cuo za Titov zakon o zabrani povratka na Kosovo prognanih?
Kakav crni tihi nacionalizam kod srba, ma nisi smeo ni zapevati pesmo Oj Vodo Sindjelicu..znas li ti to?
Niko se ziv nije cuo do Milosevica.
Pa u Titovim udzbenicima smo citali da su srbi bili hegemonisti i ekspoloatatori. Da je Titova parola bila " Slaba Srbija- Jaka Jugoslavija".
Sve to decko pise, nista ja ne izmisljam. Ako ne verujes srpskim izvorima potrazi u stranim, nacices iste podatke, mozda samo razlicite detalje i drugacije vidjenje.
SRBIJA je bila ZRTVA U SFRJ!!!! Decko Kardeljeva parola "razvijacemo prvo Sever, pa ce onda Sever razvijati Jug".
Srbi koji su i stvorili tu SFRJ, iliti prvo FNRJ. Pogledaj sastave partizanskih jedinica, vecina srbi, Sto se brobe nisu vodile na teritoriji Hrvatske, nego samo tamo gde ima srba? Sve ofanzive na srpskim teritorijama. Izginuli za sta, za Tita koji ih je stavio u kavez. Izginuli za svoju propast.
Eh...
Citaj decko...citaj..mozda i ti progledas jednog dana...

Znam ja za sve to ali meni opet nije jasno zashto se svaka demonstracija nesrba dozhivljava kao ispoljavanje nacionalizma? Mislim, stvarno ne shvatam shta ti nije jasno. Znachi, ako neko kazhe "Ja sam Hrvat." automatski je nacionalista ili shta?

Shto se tiche tog "Titovog zakona o zabrani povratka prognanih na Kosovo" chuo sam, naravno. Zapravo, koliko se secam, to je neshto shto je potpisao Mosha Pijade.

No, ono shto je interesantno u svemu tome je da mi niko ne pomenu gde su ti Srbi zavrshili. A znash, realno, Vojvodina je ostala bez vishe stotina hiljada Nemaca i Madjara. Pa bi valjda bilo fino da se ta mesta u najplodnijoj regiji Srbije nechim popune...
Ali, nisam to preterano istrazhivao pa ti ne mogu garantovati. Mozhda bi neko iz Vojvodine mogao neshto da napishe o tome.

Ne znam shta su Srbi smeli da pevaju ali sam chuo da je onaj lik iz Prljavog Kazalishta zavrshio u zatvoru jer je pevao onu "Ruzha hrvatska".
Pa Srbi i jesu bili jako dominantni u vreme Kraljevine Jugoslavije, a KPJ je bila poznata po pridavanju ogromnog znachaja tome. Neretko i preuvelichavanju.
Za tu parolu "Slaba Srbija - Jaka Jugoslavija!" sam chuo milion puta, ali kad god pitam "Odakle ti to?" sledi onaj jako chesti odgovor na ovim prostorima : "Zna se..."

Gle...

"Srbi koji su i stvorili tu SFRJ, iliti prvo FNRJ. Pogledaj sastave partizanskih jedinica, vecina srbi, Sto se brobe nisu vodile na teritoriji Hrvatske, nego samo tamo gde ima srba? Sve ofanzive na srpskim teritorijama. Izginuli za sta, za Tita koji ih je stavio u kavez. Izginuli za svoju propast."

Iako to nema mnogo veze sa temom, a to je uzrok raspada SFRJ, to samo potvrduje moju tvrdnju da je to sve isuvishe komplexno da bih ja to tebi sad sve izneo na papir.
Shta, ja sad tebi kazhem da je jedan Ajnshtajn u vreme Kraljevine Jugoslavije skretao pazhnju medjunarodnoj javnosti da jugoslovenska vlast brutalno tretira Hrvate? Shta cesh mi ti na to reci? Ili cesh odmah reagovati na to shto je bio Jevrejin? Pa je odmah neka zavera u pitanju?

Pazi, kazhem ti da je sve to izrazito komplexno i da nishta nije crno-belo kao shto tebi deluje. Ni ja nisam rekao da su Srbi iskljuchivi krivci, vec najveci.

Nema svrhe stvarno. A ona tvoja glupost "jaoj pa ti si mlad"... :roll:
Mislim, shta, sad si ti mene, shatro, ubio u pojam ili neshto jer si zakljuchio da sam mlad? Kakve uopshte veze imaju tvoje ili moje godine za ovu raspravu?
Bash me zanima koliko si ti znao u mojim godinama. A imam 18, poshto mi deluje da ti je to bash bitno. :roll:
Da li si uopshte znao da nabrojish tri srpska vladara sa 18?
Na stranu to shto je meni ovo daleko najomrazheniji period istorije jer se o njemu ne mozhe diskutovati bez varnica.

Moras jos malo da citas.
Ma kakav Koca Popovic, bio je u randgu kucnog pritvora.
Moras malo vise da se informises :)
Ne mogu sve da ti ja prenesem ovdje.
Za dogovor trebaju dve strane i dobra volja. Toga je ponajmanje bilo sa one druge strane
Hrvatsko proljece i decentralizacija...hahah. Pa pronadji i procitaj Titov govor u Splitu 1971 godine. Pa umalo rusi nisu upali u Jugoslaviju zbog toga. Moras malo tu temu bolje da proucis..
Gardovic je ubijen na srpskoj svadbi, a ubio ga je musliman, zaboravio sam prezime mozda Juka Prazina. Tako ti je to bilo, nema nikakve druge verzije.
Za Jasenovac sam mozda malo preterao. Ali ti uporno ponavljas da su srbi krivi za sve, pa odajes takav utisak i po tom pitanju. Mozda su ih ustase ubijale jer nisu hteli da pregovaraju.
Nego ja moram da idem spavati. Nisam imao nameru da ulazim ovako duboko u istoriju sukoba na Balkanu.
Za malo jacu diskusiju treba jos dosta da procitas i razmisljas.
Verovatno si pod utiskom da sam nacionalista ili sovinista. Ne! Cenim ljude po karakteru a ne po nacionalnosti., i imam sigurno vise prijatelja raznih boja nego ti.
I nacitao sam se ja i ne samo nacitao nego vise slagao logicke kockice da bih dosao do istine.
A ta istina je sasvim drugacija od te koju ti vidis. No ne marim, ne koristis se primitivizmima kao pojedine "demokrate", koje ti lijepe kojekakve tikete.
Ne bezim ja od odgovornosti. Ajmo da se sedemo svi i da svi priznamo, jeste vodili smo glupi rat hajde da se izmirimo.
A ne, "mi srbi pravili zlocine", a hrvat i musliman " a jeste li, sad cemo mi vas u Hag"...hahahaha
Treba da posotoji dobra namera sa svih strana, a ja je nesto bas ne vidim ni sa drugih strana. Samo jedno te isto "srbocetnici".
I ponoson sam sto hrvati i muslimani mogu slobodno da se setaju po Srbiji, a ne kao u Hrvatskoj, malo malo pa pretucen srbin, pa ubijen, pa uhapsen srbin, malo malo pa polomljen auto. Ma daaaaj...
Odoh da spavam, pozdravljam te..
Pa mozda za koju sedmicu kad se obradis neke istorijske cinjenice nastavimo diskusiju.
I ne zaboravi: Kostunica i nije neki, ali je trenutno najbolji :)

Kocha Popovic bio toliko nebitan? Hm, nisam bash tako nachuo, ali OK.
Titov govor u Splitu? Pretpostavljam da se tu insistira na nacistichkoj prirodi tog pokreta. Pa rekoh li ja da je optuzhivanje MASPOK-a za Ustashtvo, titoistichka budalashtina?

Ali ja i dalje niti vidim niti chujem nekakav dokaz da je Gardovic ubijen bash zato shto je Srbin. Pa nije svako ubistvo pripadnika jednog naroda od strane pripadnika drugog naroda, automatski posledica shovinizma.

Ja ne ponavljam uporno da su Srbi krivi za sve. Ako tebe boli svaka kritika upucena Srbima, to je tvoj problem, ne moj.

Bio sam vishe puta u Hrvatskoj. Jako lepa zemlja. Nisam imao nikakvih problema.
I ne znam odakle ti da ne postoji dobra namera sa drugih strana. Mislim da su Hrvati korektni, koliko je to moguce, obzirom na to kako se sve izdeshavalo i kad. Za Boshnjake vec ne bih znao, ne poznajem mnogo njih, mada nisam imao nikad problema ni sa njima.

"Morash da prochitash. Morash da prochitash. Morash da prochitash..." :roll:

Do sad mi to nije padalo na pamet, al' kad si mi ti rek'o.... :roll: :mrgreen:

I ne mislim da si nacionalista ili shovinista, mozhda malo staromodan, ali sve u svemu, nishta novo. Uostalom, sve je stvar percepcije.
Ali ostaje to da si ovu temu otvorio da bi slushao odgovore koji ti odgovaraju. :mrgreen:

MASPOK nije bio posledica nacionalizma nego zhelje za vecom ravnopravnoshcu i decentralizacijom. Ja, recimo, smatram da je te ravnopravnosti, koliko toliko, bilo, ali se slazhem po pitanju decentralizacije.
Glavni uzrok Rankoviceve smene je upravo ovo o chemu govorim.
Kardelj je bio za decentralizaciju, Rankovic za centralizaciju. E sad, kasnije su ovi turbo-Hrvati (a i drugi...) devedesetih pocheli da to pripisuju njegovom "velikosrpstvu", a zapravo se radilo o tome da je zheleo vecu moc za vrh KPJ-a, poshto je, em bio drugi chovek drzhave, em bio glavni kandidat za Brozovog naslednika. A i rekoh da je to budjenje srpskog nacionalizma pochelo '66., smenom Rankovica...MASPOK se desio neshto kasnije.

Shto se tiche granica, izvini, ali ne shvatam shta zhelish reci. Mozhda sam neupucen, pa bih ti bio zahvalan da mi skrenesh pazhnju o chemu se radi.

Prvo da ti izrazim komplimente,a evo i zasto.Sagovornik si,s kojim se moze razgovarati i ako smo po politickom ubedjenju dijametralno suprotni,i jedan od retkih na forumu koji zasluzuje moju ovoliku paznju cak do jutra:ok:Dosta si objektivan i sto je najvaznije iskren,sto je danas,nazalost,retkost.Sve ex-Yu republike su danas priznate po AVNOJ-skim granicama.da li je to slucajno,po meni nije.Dalje,zasto su samo u okviru Srbije formirane AP,i zasto po tom kriterijumu nije formirana npr AP u Hrvatskoj na teritoriji gde su Srbi cinili apsolutnu vecinu.Izgleda da je neko racunao malo i na buducnost,a u korist stete Srbije.Dalje,pomenuo si neke Albance koji su eto osecali Jugoslaviju kao svoju domovinu,pa zato trazili republiku,malo cudno,trazili je oni da bi legalizovali ono sto je vazilo za republike,a to je ono cuveno''samoopredeljenje do otcepljenja''Da su tada uspeli,odavno bi bili priznati od celog sveta,ovako,tretirani su kao jedinstven slucaj,i ne mogu biti priznati kao clanica UN-a.I poenta prevare na racun Srbije u okviru SFRJ,je upravo sukob Kardelj-Rankovic.Da je prevagnuo Rankovic mozda ne bi ni bilo ustava iz 74-te koji je de fakto zakopao SFRJ,mnogo prije nego sto se stvarno raspala

Ne, dostojanstvo je kada nemas za hleb, a ni za lekove koje ti trebaju ako ti trebaju. Kada ti je plata 5 maraka. Da, veliko dostojanstvo stvarno :roll:

a plata je sada veca?jeste malo.ajde ljudi necemo da se lazemo to od 5 maraka je trajalo isto toliko dana,atada je 50 dem vredelo ko sada 500eu..da se vise nelazemo i da ne uporedjujemo nepovezive stvari.a i brate to sa 90-im je najveca manipulacija u istoriji.nije vlast kriva za 5 maraka nego rat,a taj rat nismo izazvali mi nego 5 krivih nacija,ja bih preporucio sednicu rasprave o tim godinama pa da vidimo ko je kriv,jer ako nije samo srbija kriva nije ni vlast za nemastinu u zemlji jer je to trenutna posledica rata svih nas u okolnim zemljama,znas li ti koliko je uopste potrebno novca za ratovanje?milijarde za manji ratic,milijarde i milijarde,da je sloba mogao da bira da vodi drzavu u miru bili bismo 100 jaci nego pod ovima,jeste sada malo bolje zivimo ali ne zbog vlasti nego zbog napretka citave planete,tada je komp sio statusni simbol u jednoj nemackoj a ne kod nas,lada samara je tada u svetu bila auto ko sada oktavija superb,nemoze se to tako gledati,koliko je tada vlast imala vise troskova?godisnje milijarda za kosovo(decji dodadci,pomoc nerazvijenim podrucjima)koliko vise za vojsku godisnje,za razliku od ovih sto jos prodaju vojne objekte i jos zaradjuju,fabrike koje su tada nastajale a sada se od njih uzimaju pare?sloba je od 94-i tadasnjih 5 maraka do 99 unapredio drzavu 10 puta da se ne lazemo,a ovi stoje kao da je jos 5 oktobar...ja sam samo za cinjenice a ne fraze,uz ove stvari koje sam ti naveo mi bi smo trebali da zivimo sada kao lordovi

Back