Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

A zasto se toliko potencira"tezak"ovaj ili onaj deo mehanizma,meni u vojsci nije bila teska ni stara M70,a nosio sam je dosta jer sam imao dosta straze,niti je bila nepouzdana ili teska za ciscenje,pa ne vidim zasto bi ova laksa,bolja,preciznija i pouzdana puska bila gora zbog toga sto je neki od delova u njoj tezak (da ne citiram sad sta ste pisali)!?I zasto vam smeta bocno preklapanje kundaka,nismo jedini i ne vidim zasto to nije za 21 vek,nekako mi se cini da bi svi voleli neki bulpap dizajn puske"za 21 vek"???
Ako je do savrsenosti puske,mislim da to nije toliko bitno,manje komplikovana puska se lakse odrzava a i kraca je obuka,gledao sam skoro neku emisiju gde su neki Ameri proglasili AK-47 za najpodesniju pusku za rat,jer su za ratovanje sa njom pojedine vojske obucavali za po nekoliko sati,dok je najosnovnija obuka za M16 bila oko nedelju dana,kao i ciscenje koje je jako zahtevno i maltene svakodnevno bila ona koriscena ili ne!?
I ne znam o kojim to Izraelskim naprednim puskama pisete,ja kad vidim neke vesti na TV-u obicno vidim da njihovi vojnici koriste M16 sa onim dugim i sirokim kaisem za nosenje,ne vidim bas puno modernije puske,valjda bulpap dizajna ako se ne varam,a Englezi dosta kukaju na svoju pusku,taj HK jos nisam video pa ne mogu da komentarisem,ali sve to pada u vodu kad nasu vojsku"gradska deca"vecinom izbegavaju (cast izuzetcima) pa glavninu cine vojnici iz ruralnih sredina koji su navikli na kucne lovacke preklapace i ne treba im nedelju dana obuke i svakodnevno odrzavanje puske koja govori,kuva kafu,puca iza ugla... vec je M21 sasvim prihvatljivo naoruzanje jer nam ekstra napredna jurisna puska i ne treba,samo pouzdana i jeftina koja ce se raditi u desetinama hiljada komada,a ne da kupimo par hiljada skupih stranih a ostala vojska i dalje da koristi M70!!
Ovo je misljenje jednog laika koji se ne razume bas nesto previse ali me eto zanima cemu toliko odusevljenje stranim puskama koje koriste strane vojske i njihovi PROFI vojnici a nasa vojska nece postati profi sigurno u sledecoj deceniji,jer nece niko u ugovorce za 20 000,i onda o cemu pisemo,za nase uslove i potrebe i MOGUCNOSTI (vidim vecina bi htela da kupimo F22 ili F35,da kupimo Merkavu ili Abramsa,ili... a OTKUD NAM PARE) nama je i ovo dosta za sad,kao sto je cak i Amerima dosta M16 i vecini ostalih vojski u svetu stari dobri AK-47,nismo mi uopste podesni da se takmicimo sa velesilama!
Pozdrav 8)
pa ako je meksiko za god i po napravio pusku koja odgovara svim modernim standardima a pri tome bez nekom prethodnog iskustva na tom polju... onda se sa pravom moze reci da oni inzenjeri koji rade u zastavi treba da se zapitaju kome oni prave pusku... nekoj vojci koja je u osamdesetima, ili pusku za XXI vek!
Abakan ili G36 imaju mogućnost da prva dva metka ispale brzinom paljbe ili kadencom od 2000 met u min. čime se stvara osećaj da je ispaljen jedan metak, jer je mali trzaj puške. To dovodi do veće veravatnoće pogađanja cilja. M21 je dokaz da i dalje preovladava komunizam i ima veliki uticaj ruske šole u konstrukciji oružja. Glomazno, jeftino, ne za profesionalnog vojnika, nego za seljaka, kome ćeš da daš pušku i da pošalješ u rat.
Opisao si Abakan, prva dva metka izlecu kadencom od 1800 metaka u minuti dok svaki naredni metak izlece kadencom od 600 met./min.
tgme se postize da prva dva zrna pogadjaju u istu tacku posto se oruzje nije pomerilo i nisanska tacka ostaje ista za oba zrna...