M21

Gde je brzina 7.62x39 750m/s, gde. Molim te, u kojij literaturi, ko je to izjavio.
Pa svi koji su služili vojsku znaju da se kreće između 710-720m/s. U svim literaturama, stranim, domaćim, je isto. A kod tebe 750m/s. Gde molim te. Ajde reci.
Pa PPU radi jedan od najkvalitetnijih metaka što se tiče 7.62x39mm. Jako dobar. Ni jedna zemlja u istočnom bloku nije imala taj kvalitet. Isto je i sa 5.56mm, nebi ga kupili Izraelci.
Razlika je u 1g, u korist 7.62, a razlika u brzini je 100m/s, u korist 6.8mm.
Ali i dalje se smejem, jel ti kao veliki stručnjak, još koji živiš u Americi, govoriš da to ne postoji:D.
Malo da te uputim. Barrett radi verzije M4 u tom kalibru za vojsku trenutno, a mislim, nisam siguran i za specijalne jedinice policije.
Nije standardan, ali se daleko odmaklo sa ispitivanjima i sudeći po reakcijama vojnika, vrlo blizu je uvođenja. Osim ako politika neumeša prste i odluči drugačije.

svi koji su sluzili vojsku ? :-) brzina metka 7,62 , ak-47 originalnog, je 750m/s ! i sta ja sada stobom da se oko toga raspravljam! brzine se krecu od 720-755 zavisi od proizvodjaca!

Колико видим дискутујете који метак усвојити за М21.

Дуга је то прича, зависи од штокова муниције, окружења, савезника, итд...

Технички изгледа отприлике овако:
7,62х39 класичан средњи пушчани метак, као и 5,56х45 и 5,45х39 мм.
Та три зрна имају отприлике следеће карактеристике.
7,62х39 нај класичнији од свих, пад зрна на 300 м отприлике 30 цм, брзине и масе
зрна варирају, од проижвођача и наравно оружја. Нпр мислим да је код паповке
брзина око 745 м/с. Италијани и амери имају најразличитије варијације. Овај метак је
релативно прецизан, убојит и пробојан, али све у "+ нормали".

5,56х39 мм, лако зрно (око 2-3 грама) и наравно огромна брзина на устима цеви.
Оружја на овај метак су изузетно убојита до 50м, јер то зрно "заглисира" кроз тело.
Ране су језиве и дуго су руси протествовали због њега, јер су таква зрна која на
"циљу" изазивају "дум-дум" ефекат "забрањена" (не свима). Предност тог метка је и
ниска цена производње, мала маса (лак рап), у теорији лак трзај. Мане су му пре
свега мало попречно оптерећење зрна, што резултира у томе да је јако "непрецизан"
преко 150м. Да илуструјем, ако баците у ваздух картон и камичак који имају исту
тежину, картон ће сила отпора ваздуха брзо зауставити и он ће брзо пасти, док ће
камичак летети много даље...
Следећа мана му је да теориски брже еродира цев оружја, затим да има незгодан
пуцањ (пригушивачи ништа) и да је убојит и пробојан углавном до 100м. Ипак цена,
погодност за герилу исл. га неотписују.

5,45х39 Руски одговор на 5,56х45 (настао је на бази 7,62х39), исто тако метак који
крши Женевске конвенције. То је покушај (успео) да се 7,62х39 повећа убојитост, а
да се задржи његов домет и прецизност. Овај метак одликује дугачко и тешко зрно
са великим попречним оптерећењем, "дум-дум" ефекат је осигуран "поткресаним"
језгром зрна које покрива нормална кошуљица. Овакво зрно се тумба у организму и
ране су језиве, како на 50, тако и на 550м...
Пробојност је изузетна, а у "ретке" мане спадају, и даље висока цена производње,
"тежак рап" и "најгоре" то што је колико знам усвојен у наоружање "малог" броја
армија.

Лично не знам шта да мислим, сви имају своје предности и мане...

Поздрав свима!

fresh&clean: "...Pa PPU radi jedan od najkvalitetnijih metaka što se tiče 7.62x39mm..."
Да ваљда знате за ону ИСТИНУ када је пробна кутијица муниције ППУ имала један ћорак. Цела
серија од 2+ милиона комада је отписана и када су је целу "испуцали" у тестовима, показало се
да је тај ћорак био ЈЕДИНИ...!!!...???
Тај догађај је прославио ППУ, кам те среће да нам је и остала индустрија таква.

Поздрав!

***... ali od namenske, samo prozivodnja municije drzi neki rejting... PPU snabdeva nekoliko armija i policija, Krusik proizvodi patrone za policiju i valja u ameriku po nekoliko mil. godisnje... sloboda ko zna koga sve ne snabdeva!
kako srece da su i ostali tako posluju!

Aj samo nesto da razjasnim, posto me izgleda mnogi nisu shvatili kada sam rekao da brzina metka 7,62x39 na ustima cevi zavisi od proizvodjaca, nisam mislio na proizvodjaca municije! vec puske, i posebno tipa puske. ta brzina se krece od 720-755m/s , naravno postoje i skracene varijante, posebno kalasi za tenkovsku posadu, tid, tu je brzina cak i ispod 700m's !

ZRNANS83: "Aj samo nesto da razjasnim, posto me izgleda mnogi nisu shvatili kada sam rekao da brzina metka 7,62x39 na ustima cevi zavisi od proizvodjaca, nisam mislio na proizvodjaca municije! vec puske, i posebno tipa puske. ta brzina se krece od 720-755m/s , naravno postoje i skracene varijante, posebno kalasi za tenkovsku posadu, tid, tu je brzina cak i ispod 700m's ! "

Наравно да зависи И од произвођача муниције, као И од дужине цеви оружја.
Не могу напамет да будем прецизан, али 7,62х39 има беше зрно од 5 до 10 грама,
дал је беше војни "стандард" 7,5 грама и брзина из калаша 720 м/с. Са друге стране
стави му зрно од 5 грама и добићеш брзину од (нпр) 830 м/с, или неку подзвучну
оловушину од 10 грама и (слабије барутно пуњење) брзину испод 300 м/с.
Све ово што пишем је само НА ПРИМЕР.
Ајде да напоменемо да је због функционисања аутоматских пушака, метак ипак
стандардизован на неке границе, а да је специјална муниција нпр "пригушивачка"
ипак доста ван тих стандарда (углавном).

Читао сам и утиске о Томсону, то је застарело пендреклиско оружје чије су особине
да је и нов, у групи "очајних" за војну примену, и у његово доба било је чопор
бољих аутомата, а данас је безпредметан.
Пад зрна му је чини ми се, мало испод 2 м на 300 м, метак је тежак ко туч, пуца ко
шарац, добар је ко буздован, итд...
Али је његов метак 11,43х22 ипак добар за пендреклиске намене, јер је убојит и
пандур немора да размишља дал ће зрно пробити зид и убити неког недужног, док
се пушкара са лопинама.
Добра комбинација би била неки хеклер, или узи са 45ацп наравно само за пандуре.

Поздрав свима!

Nebi da nesto pametujem, posto su svi nesto nervozni i drcni. Rasprava o pusci ima jedan element koji se stalno prenebegava, a to je metak. Puska je efikasna koliko je efikasan metak za tu pusku. Moje misljenje koje je utemeljeno pretvashodno na iskustvu je da menicija ispod kalibra 7.62 nije efikasna. Sve ispod metka za Kalsnjikov je “slabo”. Vojska ima svoje razloge. Duplo manji metak, znaci da u jedan kamion stane duplo vise municije sto je dramaticna usteda kad se uzme kolicina koju pozadinske jedince treba da prebace svaki dan. Mene kao pojedinca to ne zanima to je posao onih u generalstabu. Ja hocu da kad nekog pogodim da on padne. Brzi drugi metak, cemu to. Ako ste ga pogodili gde treba nema potrebe za drugim metkom ako ste promasili prvi i drugi ce biti promasaj. Visoka kadenca znaci samo gomilu bespotrebno ispaljenih metaka. Znam malo ljudi koji mogu da ispale ceo rafal i da svi meci budu u meti. M21 me je iznenadio kad sam prvi put pucao ocekivao sam manji ” skok” kod rafala. Verovatno zbog masivnog zatvaraca, ali nisam masinac i necu da diskutujem na tu temu.
Kad se danima ili nedeljama vucete po nekoj vikojebini po blatu, snegu ili letnjoj prasincini najvaznije vam je da puska funkcinise bez nekog velikog odrzavanja, A to je mana vecine modernih pusaka. Ameri se u Iraku posle jednodnevne ili eventualno dvodnevne patrole vrate u dobro opremljenu bazu koja ima radionicu, pa se sve lepo dovede u red. Nima se ne desava da mesecima budu bez dodira sa radionicom, ako im se to i desi u najmanju ruku snime film na tu temu.
Stavljanje 3 i vise pikantini sina je postalo obavezno. Ko to stavrno nosi u rat pusku na koju je zakaceno 3-4 dodataka. Imate optiku , baterisku lampu, laserski obelezivac, svajcarski nozic na rasklapanje , termostat sa toplom kafom i tako to. To je zabava za SWAT timove po Cikagu. Dali iko normalan moze da zamisli da neko ide nocu po neprijateljskoj teritoriji sa lampom na pusci.
Klasican Kalasnikov sa fiksnim kudakom je strasno dobra osnova, samo ga malo doterati, kundak od nekog lakseg polimera i jedna pikantini sina za kacenje raznih nisana. U verziji sa preklopnim kundakom samo zameniti zglob, i staviti kao kod novih pusaka. I dobri ste bar sledecih 10-15 godina sa minimalnim ulaganjem.
Posle toga ce ionako slati robote i bespilotne letilice da se biju izmedju sebe.

iskopiracu ovo i na temu jurisnih pusaka posto je to ista prica

M21 mi se čini da po taktičkoj nameni odgovara policiji,agencijama za pratnju,za to ih i koriste najviše u Iraku privatne firme a i zbog cene naravno(imaju ih i naši žandari i žale se da se podkundak greje dosta a sporo hladi,pri bržoj paljbi....)uglavnom da se ide u rat svako bi poneo m70 sa drvenim kundakom,municije ima svuda, da li je naša,kineska,kakva god odradiće!!! Koristio sam i R4 odlični nišani,cev,rukohvat,debeo podkundak ali kalibar, ne hvala. Ne znam zašto ZASTAVA jednostavno ne uradi kopiju AK101 102 103 hromirana cev,besmrtni mehanizam,dva kalibra,tri kundaka polmer,dužu,kraću verziju da li nema tehničkih mogućnosti u šta ne verujem ili je sve politika izmišljanja tople vode.

A banke se stisle i nece da ti daju lovu,trazis pomoc od Nacional Investicionog Fonda i ono nista...........................
I PLACHES!!

P.S.
Ma M21 lepo izgleda,toliko o tome

Ma koja M21 gledaj i uživaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Za sve one kojima je AK puška nad puškama neka ovo pogledaju i da shvate da je došlo novo vreme,novi vek M21 je bacanje para.Mnogo manje para treba za kupovinu naoružanja ovoj osakaćenoj vojsci,nego razvijanje nove domaće puške.Nema neki izgled,kopija kopije i to neuspešna.DOLE PLAGIJATORI

http://www.hkpro.com/hk416.htm
http://www.gunblast.com/Barrett-M468.htm

Prilozi

• SoldierTech_HK416-1.jpg
    SoldierTech_HK416-1.jpg
    16,2 KB · Pregleda: 10
prijatelju, niko nije rekao da ne postoji puska u kalibru 6.8 vec da se taj kalibar nije pokazao dovoljno dobar za njegovu cenu te da nije prošao testiranje Američke vojske u Iraku...
vec sam napominjao da je informacija iz prošle godine.... (proveri iz koje godine je tekst).... :)

test je uradjen namenski i neprofesionalno. pre testiranja bilo kog oruzja prvo se izvrsi podesavanje nisana prema strelcu. a po slici mete jasno je da to nije uradjeno, vec je autor teksta "verovao" onom ko mu je dao puske...?!

nije to smesno. dok se ne izvrsi prakticno uporedjivanje nemoze se tacno utvrditi da li su teoretske prednosti odrzive pri realnoj upotrebi.
cesto je slucaj da nesto sto je na papiru naprednije u stvarnosti nije u stanju ni da zameni starije sredstvo a kamo li da ga nadmasi...

Back