LOV

Да ли влада треба да унесе закон о потпуној забрани лова на вукове

• Да обавезно

• Не волим да убијам вукове

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
ne vidim neku preteranu razliku(u samom chinu) izmedju ovoga sto je uradjeno rotu i onoga sto vi radite vukovima....i ostalim divljim zivotinjama

Zaista ne shvatam na osnovu čega si navedeno okarakterisao kao subjektivno. :dontunderstand:

Ja izrazito volim pse, konje, medvede, jelene, risove, srndace. Ne volim vukove i rado podusavam da ih ulovim. A nevolim ih jer su pojeli mog kera Simu.Imam pravo da nesto volim a nesto ne. Kad neko povredi nekog kog ja volim pa ne može se ocekivati da gajim simpatije prema tom. Pucam na divlje svinje, lisice, i ostale predatore. Zasto je subjektivna , ocenjuje me a ne poznajeme.Postujem to sto neko ne voli lov. Ima likova koji sebe nazivaju lovcima, a meni se prevrce utroba od takvih i slicnim njima. Da nije lovaca jelen i divokoza se ne bi vratili na pojedina stanista. Sve su to istine koje ovde niko ne saopstava a ako ih i saopsti neki ne žele da ih čuju. Ja sam nažalost u svom životu što šta preturio preko glave i dobrog i lošeg. I samo znam da ljudi koji su neosetljivi na bol i patnju životinja podjednako su neosetljivi i na bol i patnju čoveka. Ovde na ovom forumu pod različitim temam javljaju se različiti likovi, nažalost veoma često frustrirane face, koje ne rade u životu ništa već žive od danas do sutra , koje niko ne primećuje u svakodnevnom životu i onda koriste internet forume za lično dokazivanje i lečenje svojih frustracija. Život nije virtuelna zajebancija, već je život život , od krvi i mesa, u kome ništa nije crno belo, već je iznijansirano. To je život. Oni koji znaju šta je život znaće šta sam rekao.

A nevolim ih jer su pojeli mog kera Simu.Imam pravo da nesto volim a nesto ne. Kad neko povredi nekog kog ja volim pa ne može se ocekivati da gajim simpatije prema tom

Podrzavam sportski lov, ti si lovac, a ne znas ni zbog cega lovis zivotinje. Hoces reci da lovis iz osvetoljublja?

Lov podrzavam iz jednog razloga, iz zahvalnosti prema prirodi, mozda ce to nekome zvucati paradoksalno, ali da covek nije lovio ne bi ga bilo, zbog toga nas lov (sportski) podseca ko smo i kako smo opstali do danas kao ljudska vrsta. :rtfm:

Ja izrazito volim pse, konje, medvede, jelene, risove, srndace. Ne volim vukove i rado podusavam da ih ulovim. A nevolim ih jer su pojeli mog kera Simu.Imam pravo da nesto volim a nesto ne. Kad neko povredi nekog kog ja volim pa ne može se ocekivati da gajim simpatije prema tom.

Koliko mogu da vidim, ti si taj koji je subjektivan. :think:

Pucam na divlje svinje, lisice, i ostale predatore.

Za tvoju informaciju divlja svinja nije predator. ;)
Uzgred, kako su se zvali psi koje su ti rastrgle divlje svinje i lisice. :ceka:

Zasto je subjektivna , ocenjuje me a ne poznajeme.

Ocenjuje tvoja dela. Još uvek ne vidim šta je tu subjektivno, kada postavlja pitanje na osnovu čega osuđuješ jedna ubistva, a podržavaš druga ubistva.
No, iz tvojih sopstvenih reči je jasno da si i ti subjektivan.

Postujem to sto neko ne voli lov. Ima likova koji sebe nazivaju lovcima, a meni se prevrce utroba od takvih i slicnim njima.

Znaš kako... ja još uvek nisam sreo lovca za koga ne bih mogao da kažem navedeno.

Da nije lovaca jelen i divokoza se ne bi vratili na pojedina stanista. Sve su to istine koje ovde niko ne saopstava a ako ih i saopsti neki ne žele da ih čuju.

Ne bi ni mnogo veći broj vrsta nestaa sa mnogo većeg broja staništa.
To što ti one koji love kršeći sve postojeće zakone i uredbe o lovu i ribolovu ne svrstavaš u lovce se naziva "no true Scotsman" argument, ali ne znači da to takođe nisu lovci... preovlađujuća većina lovaca.

ZJa sam nažalost u svom životu što šta preturio preko glave i dobrog i lošeg. I samo znam da ljudi koji su neosetljivi na bol i patnju životinja podjednako su neosetljivi i na bol i patnju čoveka.

Apsolutno se slažem. :ok:

ZOvde na ovom forumu pod različitim temam javljaju se različiti likovi, nažalost veoma često frustrirane face, koje ne rade u životu ništa već žive od danas do sutra , koje niko ne primećuje u svakodnevnom životu i onda koriste internet forume za lično dokazivanje i lečenje svojih frustracija. Život nije virtuelna zajebancija, već je život život , od krvi i mesa, u kome ništa nije crno belo, već je iznijansirano. To je život. Oni koji znaju šta je život znaće šta sam rekao.

:ok:

A vidiš, lovački psi, posebno ex-yu goniči koje sam ja viđala po terenu tvog "kolege" Grabovca su prizor za plakanje, sa vrlo, vrlo retkim izuzecima tipa onog Milana Gvozdenovića, ne znam šta sad gaji, dugo je držao trobojce, možda si i čuo za njegovog psa Sokola, bio je legenda... Mom deveru zamalo da ugine NKD od crevnih parazita a čovek je, isto kao i ja, veterinarski tehničar, nego se njegova žena, pravnica po struci, setila i dala jadničku Soltrik i izvukla ga. Giardia intestinalis je bila, pretpostavljam iz neoprane posude za vodu.

Apropo Pedigree, Friskies... Nisam dobro videla koja je ali to nije ni bitno toliko. Sve te hrane kojih ima po supermarketima su đubre, pa još ako ima dodatih boja, treba ih zaobići u širokom luku. Ali ima nekoliko tema o ishrani na odgovarajućim mestima na ovom pf, da ne gušimo dalje ovde.

Inače, malopre sam ćerki čitala Bambija i zamalo da zajedno zaplačemo za njegovom mamom. :aha:

U pravu si do bola za ovo sto si napisala!

Sve sami casni ljudi, bog da te sacuva! Ovaj svet bi bio mnogo lepsi bez njih.

http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/188116/Lovci-ubijaju-pse-da-ne-bi-platili-clanarinu

Tamo krajem '60-tih ili pošetkom '70-tih, kad je moj muž bio dete, imali su divnog, pametnog i poslušnog avlijanerčića. Sve dok opštinske vlasti nisu počele da plaćaju odsečene noseve lutalica u cilju smanjenja njihovog broja. Pas je jednog jutra nađen mrtav, bez njuškice. Ništa nisu čuli, da je bio neko nepoznat, mališa bi sigurno lajao. Znači, neko ko je redovno dolazio i koga je pas dobro poznavao i verovao mu. To nije ništa novo, ali je ono što me čudi to da svest još uvek nije sazrela kod te grupacije, da i dalje razmišljaju kao pre 40 godina. Čast malobrojnim izuzecima.

Ne bi verovao kako su bedni i jadni ti lovački psi, kako mršavi, puni glista, buva, nevakcinisani protiv besnila i štenećih bolesi... Jad i beda.

Vremeplov, da se podsetimo jos jednom kako to izgledaju lovacki psi...Maximuss je malo porastao :)

img18638002732.jpg

dscn0669t.jpg

dsc09407s.jpg

dsc09422k.jpg

Ponovo kažem, svaka čast vama, malobrojnim izuzecima, ali ono lovačkih pasa što sam na terenu viđala, po broju i dalje prednjače oni koje sam opisala u ko zna koji put citiranom postu.

Jeste ovo Zaštita prava životinja ali, majku mu, i lovci su neka podvrsta homo sapiensa, prema Lineu životinja, daj, NF, i ostali, nemojte više sa tim ašovima i ostalim sredstvima.

A sad o prepelicama, ozbiljno, prisustvovala sam pre... :think: 8-9 godina razgovoru jednog NVO predsednika i jednog ornitologa-zaštitara, neću da ih imenujem, baš u vreme kad su Italijani za grdne pare poubijali sve što je letelo po našim šumama, uključujući i zakonom zaštićene vrste kao što su slavuji, sigurno se toga sećate, i dokačili su se i prepelica kao legitimnog lovačkog plena, i ovaj ornitolog je pričao o zakonskoj proceduri. Uglavnom, da, pominjao je 5 godina "probe" tokom kojih bi se populacija obnovila ali kaže da bi onda postojala mogućnost da se nadležni sažale i da ih trajno stave pod zaštitu pa da se toliko prenamnože da se dođe u situaciju kao sa kormoranima ranije, kad su bili zakonom zaštićeni kao ugroženni pa ta zabrana nije skinuta na vreme pa su pravili haos po prirodnim vodotokovima i veštački napravljenim ribnjacima... Istina, ne vidim kakvu bi štetu prepelice mogle da naprave, to su ptice koje itekako imaju prirodne neprijatelje a s druge strane su suviše male da bi nanele neku stravičnu štetu usevima. Sve u svemu, ja sam ZA, a koja je procedura? Možda bi neka peticija pomogla?

Novi Zakon o lovstvu je nevidjena birokratska bljuvotina. Njime zivotinje nisu istinski zasticene. Nazalost donet je a imace teske konsekvence na zivotinje i prirodu. Lovstvo nije ni malo crno belo kao sto izgleda na prvi pogled. Inace slazem se sa vama da prepelicu treba zajedno sa jarebicom trajno zastititi. Inace Italijanima se mogu prodavati i mirisi. Kako? Naime pustiti ih da obucavaju pse bez odstrela kao sto rade u okolini Nisa i Zitoradje. Dvostruko efikasno, i pare i divljac ziva.

Naravno, ništa nije crno-belo. A lovački lobi je neverovatno jak, jači čak i od "zelenog" lobija u zemljama EU, lovci su bili ti koji su kočili donošenje Zakona o zaštiti životinja u Sloveniji, lovne rase pasa su jedine koje i dalje u zemljama EU smeju da se izlažu kupiranih repova... Ne vidim zašto kod nas lovci ne bi imali "svoje ljude" u skupštini da proture njihove amandmane. Ne znam kakav je novi zakon o lovstvu, stvarno ga nisam čitala, ali znam da se ni oni stari zakoni iz drugih oblasti ne primenjuju-čuh za te plašilice za ptice na poljoprivrednim mašinama al' ne videh to u svom životu! Sve u svemu, ptice su na gubitku.

Lovci i ne moraju da imaju svoje ljude u Skupstini, a imaju ih, jer je medju poslanicima toliko njih koji podrzavaju lov, bilo zato sto sami love, ili zato sto love njihovi rodjaci i prijatelji. Dok se mi izborimo sa lovom, poubijace se sve sto imamo i vise nece ni biti vazno.
Cula sam vest da ce na Staroj planini Spanci graditi 6 hotela. Eto, prodali smo i to. Pre nekoliko godina, kad je pocelo guranje te ideje, isla je peticija protiv i nista. Peticija je pomocno sredstvo, dobra je jer omogucava da o necemu cuje veliki broj ljudi i da oni koji vode neku akciju mogu njome da masu i pokazu koliku podrsku imaju, ali stvari se resavaju na drugom mestu. Kao sto smo videli Kina je dobila Olimpijadu, uz sve moguce peticije koje su svetske organizacije vodile, i pored svih uzasa koji se tamo dogadjaju.

Jasno mi je da su peticije samo pomoćno sredstvo, ali svakako može i od njih da bude koristi, prošle zime su tako zaustavili makar privremeno pokolj foka krznašica u Kanadi. Možda uz međunarodni pritisak, Care2 ipak ima više uticaja, da neko naše društvo ;) to lepo sroči na engleskom i pokrene peticiju međunarodnih razmera...

Tacno, tako da.

Jasno mi je da su peticije samo pomoćno sredstvo, ali svakako može i od njih da bude koristi, prošle zime su tako zaustavili makar privremeno pokolj foka krznašica u Kanadi. Možda uz međunarodni pritisak, Care2 ipak ima više uticaja, da neko naše društvo ;) to lepo sroči na engleskom i pokrene peticiju međunarodnih razmera...

Na tu temu jedna jevrejska narodna basna:

Putovao jednim sirokim poljem neki hrabri vitez u oklopu, na dobrom konju...

Kada je bio na sredini polja primeti nesto jako neobicno: svi vrapci pali na zemlju, legli na ledja i svoje slabasne nozice uprli prema nebu....!

Viteza to jako zacudi, pa upita najblizeg vrapca:

"O mali vrapci, zasto ste svi legli na ledja i uprli noge prema nebu?"

"Smeli viteze" odgovori uctivo vrabac..."Culi smo da ce danas PASTI NEBO, pa se spremamo da ga zaustavimo!"

"Hahahahah..." zasmeja se hrabri vitez "..pa kako mislite vi, tako mali i slabi, mozete da zaustavite veliko nebo da ne padne"

"Viteze.." lakonski odgovori vrabac "ako svako od nas, malih i slabih, uradi SVE STO JE U NJEGOVOJ MOCI, nebo nikada ne moze pasti!"

a evo i neznalice caliburna....
"Zato je najbolje imati lovnu sezonu u vreme kada ptići još uvek nisu naučili leteti, a roditelji još uvek ostaju kod gnezda. U idealnom slučaju sede ili štite ptiće."-ovo moze proci samo kod onih koji NIKAD zakoracili u prirodu nisu....:dash:

za moj pojam da ubijes zivo stvorenje iz zabave je samo za one koji NIKAD NISU RAZUMELI prirodu
a ako mislis da treba da odem u prasumu da bi zakoracila u prirodu... svaka cast
i da :dash: i za taj tvoj komentar

Naredbom o lovostaju, koju propisuje ministar poljoprivrede sumarstva i vodoprivrede, je regulisano u kom periodu je zabranjen lov na sisare i ptice.
14. prepelica (Coturnix coturnix L.), u periodu od 1. oktobra do 31. jula;
http://www.lovacki-savez-srbije.com/SAOPSTENJA/16_10_Nacrt_Zakona_o_divljaci_i_lovstvu(1).doc.
Pretpostavljam da ministar zna sta propisuje............Tako da lov na "
mlade, neiskusne populacije koja tek treba da se razmnožava jer su oni najneiskusniji" ne pije vodu...Jer se tu radi o starosno zrelim jedinkama...
Ajd uzgred i ovo da pomenem a to je da se one u relativno malom broju gnezde ovde kod nas-tu im je samo usputna stanica pri seobi na jug ka Egiptu gde ih docekuju tj love mrezama....E TO JE STRASNO...

Ja ne znam sta je tvoj kriterijum strasnog. Moj je da je bilo sta zivo ubiti iz ZABAVE ravno uzas. I ne vidim kako bilo koji zakon propis il sl to moze da opravda. Mislim da se vi ljudi cisto vadite na to. I kako uopste nEko ko sto je lovac moze da kaze da voli zivotinje? i pre glupih pitanja NE, NIKAD NISAM NI MRAVA ZGAZILA A KAD MI ULETI BUBA U QCU IZBACIM JE NE IDEM S PISTOLJEM/PUSKOM OKOLO

Ima mnogo nacina da se lovci PRIMORAJU da cuvaju prirodu..

Jedan od nacina je da mogu da odstrele samo 50% od vrste divljaci koju su predhodne godine odgojili i pustili u loviste.

Druga mera je da svaku odstreljenu divljac moraju da PLATE i da te pare idu u razvoj lovnog fonda toga podrucja. (Vrednost divljaci se racuna kojiko staje njen uzgoj od momenta dolaska na svet do odstrela).

Kada bi se tako sta uvelo, lovci bi zaista morali da vode racuna na sta pucaju i koliko.

Back