LOV

Да ли влада треба да унесе закон о потпуној забрани лова на вукове

• Да обавезно

• Не волим да убијам вукове

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Biće da mi je znak pitanja promakao, pa sam nenamerno ispala nekulturna. :zstidljivko:
Lov i krivolov se razlikuju po pravilnicima, kodeksima i sl. koje donose - lovci.
takođe znam (pouzdano... ima dosta lovaca koje srećem) da ti isti lovci vrlo često štite krivolovce iz svojih redova i nije baš čest slučaj da nekog isključe iz udruženja. A kad to urade - znači da je dotični baš, baš preterao.
I ne, ne pojede se sve što se ulovi. Niti se lovi zato da bi se jelo.
nakon priče o paradajizu i fotografije iz klanice, pitala sam "da li ti to zastupaš tezu da, ako već gajimo i ubijamo životinje da bismo ih jeli, beremo paradajiz (krastavac, jabuke, pšenicu... nebitno) to znači da treba da se rekreiramo ubijajući puškom i one koje slobodno i samostalno žive u prirodi?"

Pa ja ne znam ko bi normalan podržavao lov na ovoj planeti znajuć da onaj ko lovi ne radi to
iz potrebe (razni oblici) več iz dokolice.
Ja bi se rado upustila u polemiku sa onim ko misli da je to smislen oblik zabave.
Sada sam ja ostala malo izgubljena u prostoru i ne znanju pa moram pitati, naime a
šta se radi sa tim životinjama koje se ulove iz zabave?

Poslednja izmena:
Pa ja ne znam ko bi normalan podržavao lov na ovoj planeti znajuć da onaj ko lovi ne radi to
iz potrebe (razni oblici) več iz dokolice.
Ja bi se rado upustila u polemiku sa onim ko misli da je to smislen oblik zabave.
Sada sam ja ostala malo izgubljena u prostoru i ne znanju pa moram pitati, naime a
šta se radi sa tim životinjama koje se ulove iz zabave?

odkud znam...prepariraju se kako bi nekome "ulepsale sobu" ?

cisto sumnjam da se sakali,vukovi,lisice i medvedi jedu

nego,htela sam da pitam(nekoga ko je upucen),da li su kune zasticene ili ne?

Ali činjenica je da mnoge od tih životinja ne bi ni postojale na nekim teritorijama da ih lovci,odnosno njihva udruženja,ne naseljavaju tamo i hrane.Jeste da je to licemerno jer ih hrane da bi ih kasnije ubijali,ali mnoge životinje tamo u ,osim lovaca ,dosta zaštićenim uslovima dožive i neku veću starost.Dakle recimo postoje i sekundarne vrste koje nisu na nišanu lovaca na primer Sove,ili Rode,Čaplje, ili razne druge vrste ptica i insekata,pa i 'hodajućih'' životinja koje se nasele na određeni habitat koji su ljudi sačuvali i koje nikad nisu na meti lovaca:cool:

Vratismo se na lov :)
Elem, priroda je samodovoljna, ne treba joj urgencija od strane ljudi; to kad ljudi "prepravljaju" prirodu i "pomažu" joj ne daje uvek dobre rezultate, čak i kada su naoko povoljni..zato je sad poremećena klima, globalno je zagrevanje, itd itd, na pomolu je ekološka katastrofa, zbog takvog stava da čovek sam po sebi zna šta je najbolje za druge.

zato sto je priroda sama po sebi savrsena

a ljudi su sve samo ne savrseni
a misle da jesu
pa onda brljaju kako njima odgovara i kako oni misle da treba
plus smo se namnozili...
i eto ti recept za katastrofu

Al pazi ljudi je sve više i potreba za stambenim prostorom jede hiljade kilometara šuma,pašnjaka,čak,budući da i stočarstvo zamire,sve se radi industrijski,drvo se seče i zbog nameštaja,papira,ko zna čega još...Čovek ipak ima određene obzire i omogućuje raznim vrstama da bitišu čak i blizu velikih gradova.

Al pazi ljudi je sve više i potreba za stambenim prostorom jede hiljade kilometara šuma,pašnjaka,čak,budući da i stočarstvo zamire,sve se radi industrijski,drvo se seče i zbog nameštaja,papira,ko zna čega još...Čovek ipak ima određene obzire i omogućuje raznim vrstama da bitišu čak i blizu velikih gradova.

Ja vidim samo uništenje :(
I nije toliko u pitanju broj ljudi, koliko gramzivost manjine koja je zapravo uticajna i donosi odluke.
Evo, sad hoće da poseku Zvezdarsku šumu...

zato sto je priroda sama po sebi savrsena

a ljudi su sve samo ne savrseni
a misle da jesu
pa onda brljaju kako njima odgovara i kako oni misle da treba
plus smo se namnozili...
i eto ti recept za katastrofu
Ali i sa životinjama postoji strašna nesrazmera.Neke broje bilione,kao neke vrste insekata ili glodara a neke su pred nestankom.Čovek nema obzira to je tačno i posebno je teško gledati sve one slonove i nososrege koji se ubijaju(to je krivolov) u Africi,da bi neki kinez ili japanac uzeo ''prirodnu vijagru''.To je po meni prava obest.

Ali i sa životinjama postoji strašna nesrazmera.Neke broje bilione,kao neke vrste insekata ili glodara a neke su pred nestankom.Čovek nema obzira to je tačno i posebno je teško gledati sve one slonove i nososrege koji se ubijaju(to je krivolov) u Africi,da bi neki kinez ili japanac uzeo ''prirodnu vijagru''.To je po meni prava obest.

Sve to ima svoje. Priroda se na kraju sama pobrine za sebe.

pa ako se neke stvari analiziraju,dolazi se do toga da smo opet mi krivi sto neke izumiru a neke su se namnozile
(mi trebimo neke predatore,a glodari se namnoze...i slicno)
zacaran krug

odkud znam...prepariraju se kako bi nekome "ulepsale sobu" ?

cisto sumnjam da se sakali,vukovi,lisice i medvedi jedu

nego,htela sam da pitam(nekoga ko je upucen),da li su kune zasticene ili ne?
Stvarno ne znam šta rade sa životinjama koje "odstrele" a ne jedu se...
Kad vidim nekog lovca, ako se setim - pitaću.

Stvarno ne znam šta rade sa životinjama koje "odstrele" a ne jedu se...
Kad vidim nekog lovca, ako se setim - pitaću.

Evo ja cu ti reci.

Ostavljaju se samo "trofeji", recimo usi ili sapa ili rep ili noga, a ostalo se BACA!

Nesto se i ispuni da ima na cega da pada prasina i moljci da jedu...

Na osnovu broja "trofeja od stetocina (lisica, vuk, vrana, svraka...)" se dobijaju u lovackom drustvu POENI, a na osnovu broja poena - odredjena kolicina municije za pusku, tako da oni koji su vac najvise naubijali - mogli JOS vise da ubijaju ! Stimulativno .

Bar tako je nekada bilo.

Verujem da se nije mnogo promenulo.

Pa njemu sam i posvetila post na koji si mi sada replicirala, umem da pročitam temu.
Biće da sam bila nejasna.
Opet pitam da li je manja klanička bol od boli koju nanosi metak?
Jasno zastupam tezu da je u pitanju ljudska dvoličnost i pranje savesti

klanica-3.jpg

Zebrice, ovo nije tema o tome.

Ubijanje zivotinja je opravdano ako se radi o potrebi za ljudsku ishranu (na nacin kako se to cini da zivotinja ne pati mnogo).

I lov je opravdan ako je covek nema sta drugo da jede ili je u opasnosti od zivotinje.

Mi pricano o LOVU IZ ZABAVE, a to je nesto sasvim drugo.

Razlika je - drasticna.

pa ako se neke stvari analiziraju,dolazi se do toga da smo opet mi krivi sto neke izumiru a neke su se namnozile
(mi trebimo neke predatore,a glodari se namnoze...i slicno)
zacaran krug

Tako je , covek narusava ravnotezu u prirodi....

Ispricacu vam jednu istinitu pricu koju su mi tamo na Lov i ribolov brzo obrisali...

U Banatu, u Ecki odavno postoji veliki ribnjak..

Nekada je tamo bilo najvece svratiste barskih ptica u Evropi, najbogatije u pticijim vrstama...

Gnezdili su se tamo crveni ibisi, najredje vrste caplji, pa cak i beli orlovi koji su jos ostali samo u srpskom grbu...

Tada je poceo uzgoj riba.......U godinama posle 2. sv rata nepismeni partijski komesari koji su stigli u Vojvodinu iz pasivnih krajeva su se brzo dosetili kako da povecaju prinos ribe po hektaru: POUBIJATI SVE PTICE KOJE JEDU RIBU!

Ali, to nije bilo lako.....Pticije carstvo je bilo ogromno.....

Zato su pozvali sve lovce i dobrovoljce iz Banata, u mesecu maju, kada je gnezdenje u punom jeku na radnu akciju....

Stotine lovaca je islo obalom i pucalo na sve sto se mice... Municija je bila besplatna....

Ubijali su sve ptice od reda, a sva gnezda su vise puta propucavana...Da nista zivo u njima ne ostane...

Zene i deca su isli camcima i kupili na hiljade najraznovrsnijih opticijih jaja po rogozu i ritu, svih velicina i boja, iznosili na obalu i gazili nogama...

Pticima, koji su se vec bili izlegli, ODSECALI SU MAKAZAMA GORNJI KLJUN da se vise ne bi mogli hraniti....

A sve uz partizansku pesmu i kozaracko kolo....

Vrsisak nesrecnih, umirucih stvorenja jos danima je odjekivao po ribnjaku...

Komesari su dobijali pohvale i odlikovanja, a narod uzivao u masakru...

Ponavljalo se to par godina, uvek u maju...

Na kraju, pticije carstvo je pocelo da posrce....

Vise nije bilo belih orlova, retkih caplji i gnjuraca....Otisli su ZA UVEK...

Ali, jedna savim neocekivana pojava je zabrinula politicke komesare...

Ulov riba je padao brze nego sto su nestajale ptice!

Vise ih niko nije jeo, a one su nestajale same od sebe!

Za mali komesarski mozak ovo je bila jako misteriozna pojava.

Sta se ustvari dogadjalo?

Barske ptice imaju znacajno mesto u lancu ishrane.

One prvo jedu one ribe koje SU BOLESNE, nepravilno i sporo plivaju i time sprecavaju sirenje RIBLJIH ZARAZA koje kada se pojave, desetkuju riblji fond.

Kada ptica vise nije bilo - bolesti su pokosile ribe!

To je shvaceno tek mnogo godina kasnije....

Ali, jos I DAN DANAS negde to ne mogu da shvate u na ribnjacima ubijaju barske ptice po Vojvodini.

Ono malo sto je preostalo.

Zebrice, ovo nije tema o tome.

Ubijanje zivotinja je opravdano ako se radi o potrebi za ljudsku ishranu (na nacin kako se to cini da zivotinja ne pati mnogo).

I lov je opravdan ako je covek nema sta drugo da jede ili je u opasnosti od zivotinje.

Mi pricano o LOVU IZ ZABAVE, a to je nesto sasvim drugo.

Razlika je - drasticna.

Je, razlika je drastična ali je bol za životinju ISTA.
Ja sam ti strastveni ljubitelj Animal kanala znaš pa sam vremenom
naučila šta je bol kod životinja pa i to da im je
tolerancija na bol nekoliko puta veća nego kod čoveka naravno
van konteksta ubijanja

Poslednja izmena:
Ubijanje zivotinje je po meni vrlo kompleksno pitanje na koje ne moze da se da jednostavan odgovor, samo “da” ili “ne”, i to iz vise razloga: nekada su se zivotinje ubijale (lovile) radi golog opstanka, odnosno prezivljavanja, i to je potpuno normalno i opravdano. Zamislite sebe da se odjednom nadjete u divljini, bez igde icega. Kako biste se snalazili? Mislite da ne biste ubili da bi preziveli? Ja bih. 100%. Lanac ishrane je lanac ishrane, i tu nema mnogo price. Vidim ovde se postavlja pitanje i krastavca i zelene salate :lol:. Pa dobro ljudi, sta cemo da jedemo? Da pasemo travu? Nemojmo da menjamo teze, jedno je ubiti radi ishrane, drugo je ubijati zbog mode i zabave. Ljudi jedu meso od kad postoje, mada je cinjenica da nikada nisu bili toliko alavi. Ja se protivim lovu – ali ne mislim da ako si gladan ne smes da pojedes pile koje si u svom dvoristu odgajio. Indijanci su jeli meso i lovili zivotinje, ali su ih postovali. Lavovi, hijene, vukovi ubijaju druge zivotinje radi ishrane, ali nijedan lav nece kasapiti i muciti zivotinju bezveze, iz zabave, vec samo kad je gladan i mora jesti da bi opstao. Male veverice, kunici, zeke, lije i ostale zivotinje ubijaju se strujom, elektrosokovima – to je pravo mucenje. Taj postupak nasilnog ubijanja koristi se jer se jedino tako nece ostetiti krzno. Pa ako sve gospoje koje nose krzno mogu mirno da spavaju sa tim u glavi, nemam reci. Nekada davno – a ponegde i danas – postojali su ljudi zvani “meckari”. Njihovo zanimanje je bilo da malo mece, onako jadno i nemocno, nauce da igra, skace i tako zabavlja publiku, da bi oni za to dobijali novac. I to bi mozda bilo u redu, da te male zivotinje nisu prolazile torturu vaspitanja tako sto su skakale po uzarenoj zemlji, busili su im njuskice provlaceci lance itd.
Da li zivotinje treba ubijati radi ishrane? Za mene je to dosta tesko pitanje, jer ako pogledamo oko nas, u prirodi, po pravilu dobijas potvrdan odgovor, pod uslovom da si jaci. U vrhu lanca ishrane su mesozderi. Da li covek treba da ubija zivotinje radi ishrane, ja nemam konacan odgovor. Vecina strucnjaka zastupa tezu da je covek omnivor, tj. svastozder, i da bi trebalo da ima meso zastupljeno u svojoj ishrani radi pravilnog razvoja organizma. S moralnog aspekta, nije sve ruzicasto, zato je i pitanje da li se meso moze adekvatno zameniti nekom drugom hranom od kljucnog znacaja. Znam i da razliciti ljudi to razlicito dozivljavaju pa tako neki mogu bez problema da iz svoje ishrane izbace meso, a neki ne mogu da zamisle da ne jedu meso, ono im je nasusna potreba u ishrani, bez mesa jednostavno ne mogu. Potreba za unosom hrane zivotinjskog porekla ne znaci da su ljudi koji je osecaju, a koji ne odobravaju sadisticko ponasanje prema bilo kom drugom zivom bicu, licemeri. Neki se ovde koriste argumentima prema kojima je i igranje fudbala zlocin zato sto se gazi trava. Nonsens. Postoji razlika izmedju nuznosti i zabave. tako da... manite se sad tog lamenta o licemerju, sta to znaci, da svi koji dignu glas protiv besmislenog ubijanja zivotinja su licemeri, a oni koje boli uvo gde, kada i kako se zivotinja ubija radi sporta i pacenicke muske zabave su sta? Normalni? Pravedni? Jer oni zaboga ne upadaju u paradoks neprincipijelnosti. Ma daj :roll:
Nek prica ko sta hoce, moje stanoviste je – ubijati radi zabave ne samo da nije opravdano, to je po meni zlocin. Da li neko od nas forumasha jede meso SAMO zato sto zeli da nanosi bol zivotinjama? Sigurna sam da ne. U tome je razlika izmedju jedenja mesa i hladnokrvnog ubijanja npr. jelena ili medveda. Ne uociti tu razliku, i ne osuditi ubijanje radi zabave zbog "principa", prilicno je slaboumno, da ne upotrebim neku tezu rec.

Ih sada, znam ja da je vuk ili lisica lepši oko vrata nego u stomaku, u tolikom ne znanju nisam.

pa nisam ni rekla da ne znas

ali ne pricam o bundama....to je vec druga prica

pricam o trofejima i zabavi

koriste svaku priliku da love sakale lisice ii vukove.....
slikaju se sa lesevima,sa sve osmehom na licu...
uzmu repove da bi dobili neki popust ili poen....pa bace les....ili ga prepariraju i stave u dnevnu sobu...
da kolege mogu da vide sta su ulovili,kada dodju u posetu....

Sta su uradili sa jedinim albino medvedom u bosni?
normalno,ubili ga....
znas,nisu videli da je albino....pa kad su ga vec ubili.....verovatno je zavrsio prepariran......onako u polozaju za napad....sa iskezenim zubima i namrstenom facom....
big bad evil bear.......

Back