LOV

Да ли влада треба да унесе закон о потпуној забрани лова на вукове

• Да обавезно

• Не волим да убијам вукове

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Дабог
Из Википедије, слободне енциклопедије

Дабог (Дајбог, Дажбог, Даждбог) је словенски бог који даје живот Земљи, јер је истовремено бог Сунца (сунчеве топлоте) и кише који су најважнији услови за опстанак људи. Он је истовремено и бог подземног света и родоначелник Словена (људи). Дабог је према усамљеном тумачењу Веселина Чајкановића био и врховни бог Срба.
http://sr.wikipedia.org/wiki/Дабог

Zato se vecina lovaca i ne ukljucuje u polemiku u ovom pdf-u... z:dm3:

Ne ukljucujete se u polemiku zato sto nemate validne argumente da opravdate lov, a jos manje izopacenost ljudi koji ubijaju iz zabave.

ja o tome svo vreme pricam....

Ti sve vreme lupetas, i vredjas Caliburna koji svim silama pokusava da te edukuje. Za tebe vazi ona: Bolje cutati i biti smatran glupim nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju u to. ...

Doduse, umes da koristis google :lol:

ti mi se stalno nabacujes...

Zaista? :think:
Pogledajmo zajedno to "nabacivanje":
Ja sam striktno heteroseksualne orijentacije, tako da ćeš dečka morati da tražiš na drugom mestu. :bye:

Sa druge strane, ti tvrdiš da je najbitnije da li sam ti simpatičan:
kakvi irelevantno-to je sustina cele price.

U slovenskoj mitologiji Daj Bog je bio hromi vuk koji je jahao na svom zelenku i pomagao putnicima i trgovcima u nevolji.

Nismo ni mi lovci baš nepismeni.

Tim gore, ne možeš da se vadiš na neznanje.

Mislim da se polako udaljavate od teme i odlazite u nebesa.

Recimo da analiziramo različite aspekte lova kao zločina. U ovom slučaju antisrpsku konotaciju lova.

vuk_kursumlija_077.jpg

http://www.ekolss.com/Kursumlija_lovci_i_dogadjaji.htm

Čuj lov je bio i ostao duboko ukorenjen u ljudima. Da li treba da vas podsećam na opise scena lova kod Turgenjeva, Tolstoja, na čitavu lepezu umetničkih dela koje prikazuju lov kao deo svakodnevnog života čoveka. I nije lov krucijalni problem što pojedine životinjske vrste nestaju sa planete. Glavni problem je čovek, njegova želja za ostvarivanjem profita po svaku cenu , kapitalistički sistem vrednosti koji nas okružuje. A naklapanja o lovu kao glavnom uzroku nestanka pojedinih vrsta je samo mentalna onanija.
Kada ste gospodo zaštitari zimi prihranjivali divljač, iznosili so , kukuruz, seno za divljač, NIKAD, nikad niste se pomerili iz kruga dvojke, to je istina koja vam se nesviđa ali je ogromna istina.

I zato daj napravite nešto stvarno korisno osim naklapanja koje je krajnje sterilno i beskorisno.

A ti grabovac nisi odgovorio na jedan post...ja cekam

znaci,pitanja ste ignorisali na vasem pf-u....ignorisete ih na nasem pf-u.....

i sta covek drugo da pomisli,nego da jednostavno ne mozete da odgovorite kada logicnog i razumnog odgovora nema...

Čuj lov je bio i ostao duboko ukorenjen u ljudima.
Lov vodi poreklo od nastanka coveka...Nekada je covek lovio da bi jeo...I preziveo...Tada je bio opravdan i koristan...
Ukorenjene su u coveku mnoge stvari, najcesce opsne i ruzne, ali on ih svojim razumom, obrazovnjem, moralom, verom, zakonima i jos mnogo cime drzi potisnute u sebi.
Da se ne bi vratio tamo odakle se mukom izvukao.
To su TEKOVINE CIVILIZACIJE.

Da li treba da vas podsećam na opise scena lova kod Turgenjeva, Tolstoja, na čitavu lepezu umetničkih dela koje prikazuju lov kao deo svakodnevnog života čoveka.

U vrteme zivota velikih pisaca, slikara i drugih umetnika (pre jednog ili vise vekova) zivot je bio potpuno razlicit od danasnjeg. Ljudi nisu setali po Marsu, nisu imali TV, mobilni, kompjuter, zene nisu bile ravnopravne sa muskarcima, ****** nisu masirali javno ulicama - jednom reci svet je bio drugaciji nego danas.
Mi vise ne mozemo u svemu da se ugledamo na ONDASNJA vremena.
Ljudsko drustvo avanzuje velikom brzinom i ko zaostane zaglibice se u smetistu istorije.

I nije lov krucijalni problem što pojedine životinjske vrste nestaju sa planete. Glavni problem je čovek, njegova želja za ostvarivanjem profita po svaku cenu , kapitalistički sistem vrednosti koji nas okružuje.

Ovde se slazemo.
Glavni uzrok razaranja planete je - covek, odnosno kapitalisticki sistem. Uo ce biti i uzrok propasti zivota na planeti.
Raznolikost zivota na Planeti nestaje zahvaljujuci razaranjem stanista gde stvorenja zive...Zagadjuje se u ime napretka zemlja, voda, vazduh....Mnoge vreste to ne mogu da prevazidju i nestaju za uvek.
Ali, lovci su SLAG NA TORTI...
Mnoge vrste koje su vec bile u komi oni su nemilosrdno dokrajcili.
Likvidirali su svesno zadnje primerke. (Ja znam za vise takvih vrsta koje su bas lovci preselili u istoriju).

A naklapanja o lovu kao glavnom uzroku nestanka pojedinih vrsta je samo mentalna onanija.

Nije metalna onanija nego cinjenica...Nisu svi lovci - cestiti lovci...Veliki procenat lovaca (ja bih rekao preko 50% posto ZNAM) su u nekim situacijama i lovokradice (kada niko ne vidi).
Zato, ako se jedan dan zabrani lov i krivolov ce nestati.

Kada ste gospodo zaštitari zimi prihranjivali divljač, iznosili so , kukuruz, seno za divljač, NIKAD, nikad niste se pomerili iz kruga dvojke, to je istina koja vam se nesviđa ali je ogromna istina.

To o prehrani divljaci ne pije vodu.
To lovci rade samo da olaksaju svoju necistu savest.
Postojala je i postojace divljac i bez vaseg hranjenja i brige..I bice brojnija.
Prvo je postojala divljac, a mnogo kasnije su se pojavili lovci....Ko je ranije prehranjivao...
Iako ne kazem, bilo bi jako lepo da, kao ljubitelji prirode sto tvrdite da jeste, i dalje nastavite da prehranjujte divljac, a puske zamenite sa digitalnim kamerama i prasnjave trofeje koji se svakom normlnom gade - divnim snimcima ZIVIH ZIVOTINJA .

I zato daj napravite nešto stvarno korisno osim naklapanja koje je krajnje sterilno i beskorisno.

Upravo pravimo korisno!

Stvaramo NOVU SVEST kod ljudi da je lov na danasnjem stupnju razvoja civilizacije VARVARSKI CIN!

Pokusavamo lovcima da ukazemo (to je malo teze) da UBISTVO iz ljubavi je ipak - ubistvo.

Zelimo da dojavimo zakonodavcu da se nista nece promentuti na gore u drustvu ukoliko se zabrani jedna aktivnost koju ogromna vecima (iz dana u dan sve veca) vidi kao VANDALSTVO i SADIZAM.

Stvaramo NOVU SVEST kod ljudi da je lov na danasnjem stupnju razvoja civilizacije VARVARSKI CIN!

Pokusavamo lovcima da ukazemo (to je malo teze) da UBISTVO iz ljubavi je ipak - ubistvo.

Zelimo da dojavimo zakonodavcu da se nista nece promentuti na gore

:amen::vatromet:

Jedini lov za koji bih mogao da zazmurim je onaj sa lukom i strelom,svaka shusha moze da pritisne obarac sa bezbedne razdaljine

Lukom i strelom su nekad lovili ljudi. Danas love podli covekoliki stvorovi. Kukavice.

Poslednja izmena:
Šetam svoje kerove , slušam kako trava raste, ali jesen naviše volim onaj miris vlage i natrulog opalog lišća što se širi šumom e to je merak.

vredjas me kada tako pokusavas da preskocis odgovor

ne pitam te za setnju i pesmu pticica
to i ja volim

pitam te za sam cin ubijanja neke zivotinje
zasto,zbog cega....sto volis to....iz kojih razloga radis to
zar ti nije dovoljno ovo sto si naveo,nego moras i da upucas nesto

Čuj lov je bio i ostao duboko ukorenjen u ljudima. Da li treba da vas podsećam na opise scena lova kod Turgenjeva, Tolstoja, na čitavu lepezu umetničkih dela koje prikazuju lov kao deo svakodnevnog života čoveka. I nije lov krucijalni problem što pojedine životinjske vrste nestaju sa planete. Glavni problem je čovek, njegova želja za ostvarivanjem profita po svaku cenu , kapitalistički sistem vrednosti koji nas okružuje. A naklapanja o lovu kao glavnom uzroku nestanka pojedinih vrsta je samo mentalna onanija.

Da, može, kad se zatvore klanice, mesare itd. Kad svako bude išao u lov po svoje meso... a ne kupovao svoje meso a ubijao iz dosade.... :dash:

A što se tiče ovog prihranjivanja... meni to smešno.. kao vi ih hranite zimi da bi vam na proleće bili lepši, deblji, kapitalniji? :roll: Ili ih hranite što ih volite?

vredjas me kada tako pokusavas da preskocis odgovor

ne pitam te za setnju i pesmu pticica
to i ja volim

pitam te za sam cin ubijanja neke zivotinje
zasto,zbog cega....sto volis to....iz kojih razloga radis to
zar ti nije dovoljno ovo sto si naveo,nego moras i da upucas nesto

Čuj u poslednje vreme sve više radim to što sam ti napisao. U principu volim da lovim predatore, retko pucam plemenitu divljač. Zašto? Pa vidiš dok u našem lovištu nismo aktivno počeli da ih odstreljujemo, nije bilo zeca, fazana, jarebice, srne. Zimska prihrana i iznošenje soli je veoma ozbiljan posao blisko skopčan sa opstankom vrste. Ja živim u ruralnoj sredini, i verujte mi da ni plemenite divljači a ni predatora nema tamo gde nema čoveka. Sve ide za hranom. Nažalost danas je sve manje pašnjaka, sve manje oranica, sve je više ne kultivisnog zemljišta , ovo važi za Srbiju i to njen istočni deo. Nema divljih svinja ne znam gde nego tamo gde ima šta da jede. Na vrhu Beljanice sigurno nije, ne može da glođe kamen i drvo.

Ovo je zaista obimna tema ako želite hajdemo da napravimo javnu tribinu da svako od nas i sa jedne i sa druge strane iznese svoje argumente za i protiv. I još jedna informacija za gospodu zaštitare , trenutno je u proceduri novi zakon o lovstvu, taj zakon je izrazito nepovoljan po divljač i prirodu uopšte idite na sajt ministarstva za poljoprivredu pa će te ga naći ili na sajt Skupštine Srbije, zakoni na usvajanju .

dovoljno mi je sto znam da nalazite zabavu u ubijanju...nista vise o vama ne moram da znam

lovce jedino vidite kad se slikaju pored odsreljene divljaci u sezoni-niko od vas ne zna niti vas interesuje koliko se novca truda i slobodnog vremena ulozi za prehranjivanje divljaci tokom perioda zimovanja.prehrana se radi da bi divljac uspesno prezimila i u dobroj kondiciji docekala period reprodukcije-zlonamerni znaju da lupe i jedva pri tom ostanu zivi kad kazu da lovci hrane preko zime divljac da bi divljac bila "LEPSA DEBLJA KAPITALNIJA" za prolece i da je tad odstrele-ko je autor ovog bisera prepoznace se.....
zatim sledi izgradnja lovno tehnickih objekata za prijem i smestaj fazanskih pilica starosti 6 nedelja koji ce se narednih 4-5 nedelja ili vise u zavisnosti od njihove pripremljenosti pustiti u prirodu..
u lovistima koja gazduju visokom divljaci tokom leta vrsi se selektivno sanitarni lov-uklanjaju se skartovi i vidno bolesne jedinke a tamo gde se pojavila epidemija besnila vrsi se njegovo suzbijanje odstreljivanjem nosioca zaraze.
u poznu jesen lovista koja dobro gazduju sa zecom tj gde je on prenamnozen i cini stetu poljskim kulturama vrsi se hvatanje i preseljavanje u druge reone gde je slabija zecja populacija....mogao bih o ovome do sutra nego ne mogu da bijem vise po tastaturi

ovo su lovci koje ne poznajete-samo ste zadrvili lovci ubice

Poslednja izmena:
Ah, ti si od tih... onda mi je sve jasno. :roll:

Hm, pa šta ako nisam pomenuo Taru? :dontunderstand:
Pre toga sam napisao ovo:

Ti si taj koji je tvrdio da se radi o drugoj državi. To što tvrdiš neke stvari, samo zato što se uklapaju u tvoju percepciju, ne znači da su iste tačne, zar ne? ;)
Nisam te ja terao da se zalećeš (jeste da sam ti smestio, ali sam si naleteo). ;)
Svoje (ne)poznavanje biologije si jasno pokazao na ovom podforumu i zaista mislim da nemaš na šta da se pozivaš, a još manje da daješ sebi za pravo da nekome nešto objašnjavaš.

:hahaha:
.
Svaki lovac koji drži do sebe zna sledeće:

Inače je lov u nacionalnom parku "Tara" regulisan Zakonom o lovu (Službeni glasnik RS br. 39/93, 44/93, 60/93, 101/05).

Sad mi reci šta je to još zabranjeno i šta to još korisnici ovog podforuma ne znaju, a što ja pokušavam da "vešto koristim da ocrnim lovce".
:rotf:

Najinteresantniji endemoreliktni predstavnik nacionalnog parka Tara je Pančićeva omorika koja je na ovoj lokaciji sve od Tercijara, koju je inače pronašao i opisao Josif Pančić. Na Tari su prisutni jela, smrča, bor, ali i listopadi kao što su jasika, javor, breza, bukva . Na Tari je takođe registrovano 53 vrsta sisara i 153 vrsta ptica. Pod posebnom zaštitom su medved, divokoza i srna.(caliburne procitaj zadnju recenicu)

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Национални_парк_Тара

ПРАВИЛА ПОНАШАЊА
Драги посетиоци Национални парк Тара представља природно богатство од националног значаја. Зато се ми трудимо да очувамо његова природна и културна блага и за будуће генерације. Молимо Вас да нам помогнете да национални парк и даље остане оаза нетакнуте природе тако што ће те се придржавати следећих правила:
• Када сте у посети националном парку треба те се понашати тако да ни на који начин не угрозите природне екосистеме и не нарушите основна својства и обележја националног парка (загађивањем, узнемиравањем животиња…).
• Отпад увек одлажите на одговарајућим местима, тј. у кантама и контејнерима.
• Увек се крећите стазама и путевима који су обележени и уређени.
• Задржавајте се само на обележеним и за то предвиђеним местима.
• Ватру ложите само на местима која су зато предвиђена.
• Камповање није дозвољено ван предвиђених места за ту активност.
• Немој те брати и оштећивати ретке и угрожене биљне врсте.
• За брање лековитог биља и шумских плодова треба да имате посебну дозволу.
• Немојте узнемиравати животиње, оштећивати гнезда...
• Уношење алохтоних врста (биљних и животињских) није дозвољено.
• Немојте загађивати реке, потоке и изворе.
• За фотографисање или снимање у комерцијалне сврхе морате имати посебу дозволу.

Надамо се да ћете уживати у посети и боравку у Националном парку Тара, али и да ће те се придржавати ових правила. На тај начин помажете у очувању и заштити природних лепота Таре

http://www.tara.org.rs/rules.php

Osim o biologiji, geografiji i lovu izgleda da ni o sopstvenom narodu ne znaš mnogo. :roll:
Kod Srba je vuk povezan sa Dažbogom, a smatra se da odgoni zla sile i duhove, da štiti decu od bolesti i nesreća. Veliki broj srpskih imena je izvedeno od vuka: Vuk, Vukašin, Vukan, Vukosava, Vujadin, Vukmirica, itd.; i veliki broj toponima sadrži vuka: Vučak, Vučkovica, Vučji Do, Vučevo, itd.
Sinkretizacijom sa pravoslavljem, sveti Sava postaje vučji pastir. Postoji i priča u kojoj svetog Savu napadaju psi, baš kao i vukove.
Sveti Nikola se takođe smatra domaćinom vukova.
Imitiranje vučjeg zavijanja je bio način komunikacije između srpskih hajduka.
Poznati junak epskih narodnih pesama je i Zmaj Ognjeni Vuk.
Sloveni, kao i mnogi drugi narodi imaju mitove o vuku i vučici kao rodonačelnicima plemena.
Veliko je zlo ubiti vuka i prokletstvo pada ne samo na ubicu nego i na njegovo potomstvo, sve dok se greh ne iskupi.

Zar te nije sramota da se smeješ sopstvenom neznanju? :dontunderstand:

Вук у митовима и књижевности

Двојаки карактер односа људи према вуку који је био истовремено поштован али је и уливао страх, одразио се у многим митовима, бајкама и баснама као и књижевним делима. У ту групу спадају и веровања у вукодлаке. У многим културама, међу осталим нека северноамеричка индијанска племена као и Туркмени и Монголи, вук се сматра тотемом.

Узбеци и Хуни сматрали су да њихов народ потиче од вука, а стари Турци су вучицу сматрали својом прамајком.

Према римској митологији Ромула и Рема дојила је вучица. Слично веровање је постојало и у Словачкој, а и Киру, оснивачицу Персијског царства је, према веровању, отхранила вучица.

У књижевности се вук појављује у баснама, као код Езопа и бајкама, као у Црвенкапи браће Грим.

У савременој књижевности познате су приче о вуковима Радјарда Киплинга (Књига о џунгли) и Џек Лондона (Зов дивљине, Бели очњак). У делу Хермана Хеса Степски вук он се појављује као симбол усамљеника.

У српској народној митологији се сматра митским претком Срба и зооморфним обликом Дажбога (који је у каснијој народној традицији постао Хроми Даба), кога Чајкановић сматра за врховног српског бога.
http://sr.wikipedia.org/wiki/Вук#.D....B6.D0.B5.D0.B2.D0.BD.D0.BE.D1.81.D1.82.D0.B8

Back