Lost / Izgubljeni

Omiljeni lik u Izgubljenima mi je

• Dzek Separd

• Dzon Lok

• Dzejkob

• Daniel Faradej

• Ben Lajnus

• Sajid Dzara

• Kejt Ostin

• Hugo Rejes ''Harli''

• Dzejms Ford ''Sojer''

• Richard Alpert

• Dezmond Hjum

• Dzulijet Burk

• Majls Strom

• Carls Vidmor

• neko drugi

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Malopre sam pročitala na docarzt.com da je primećeno da Chang na kraju videa kaže " LaFleur, what are you doing?" :eek:
Iskreno, ja nisam uspela da razaznam da li zaista to izgovara...(možda neko sa boljim sluhom ovde može da potvrdi ? :) )
Čak postoji i transcript na lostpedia.com, ali ne znam koliko je to pouzdano:

U svakom slučaju, bilo bi interesantno da su Damon & Carlton (ukoliko je ovo tačno - šta ću kad sam skeptična :P )ovakav detalj ubacilli u video sa Comic-Con konvencije 2008. Naravno, čim je utvrđen datum završetka serije, morali su da imaju nekakav generalni plan, iako je sigurno i da se neke stvari (što je sasvim prirodno) rešavaju u hodu.
Ma jok. Kaze "No, no, no, what are you doing?!" Citala sam taj transkript ranije, i nikad ranije niko nije mislio da on izgovara rec LaFleur ili nesto slicno, to samo sada ljudi zele da to cuju.

A i besmisleno je, posto covek koji krece da iskljuci kameru ocigledno (tj. uhoslusno :p) nije Sawyer. Mozda je to zaista Daniel Faraday, kao sto su ljudi nagadjali otkako se pojavio taj video, posto glas pomalo lici na njegov, ali na Sawyerov apsolutno ne lici.

Sad sam gledao temu LOST na forumu B92. Ako neko ima nalog tamo, objasnite onim ljudima šta se dešava u seriji. Ja sam se registrovao, ali ne mogu da postujem. Ne znam zašto.

http://forum.b92.net/index.php?showtopic=20785&st=4575&start=4575

Ovo je sa poslednje strane, inače ima ih 306:
nadam se da ce sad malo da se zakuva now that Cate is back in the business. samo da ne uplove u "zabranjena ljubav" vode. to ne bih prezivela.
Jaooj, šta je ovo?????
Ova epizoda je još gluplja od one sa bombom.
Biće interesantno kada se u nekoj od sledećih epizoda sretnu mali i veliki Ben
Ja sam jos ranije rekao da ce da lici na "Back to future"

Sad sam gledao temu LOST na forumu B92. Ako neko ima nalog tamo, objasnite onim ljudima šta se dešava u seriji. Ja sam se registrovao, ali ne mogu da postujem. Ne znam zašto.

aahahhahaha,:hahaha: lolcina!!!mali i veliki ben!?wtf!?davno sam ja rekao da je odje i na forumu hr najbolja rasprava o lostu,ljudi razmisle pa postuju odje,ima bisera doduse,ali jaaaaako malo...cak se i ne primijete u moru sjajnih postova,nego...sjetih se da je sarlot u this place is death,pominjala kartaginu,da zna jako puno o njoj,ne mogu se sad sjetit tacne recenice,ali sjetio sam se da sam iz istorije u osnovnoj ucio o kartagini,koja je koliko ja znam na sjeveru afrike,teritoriji danjasnjeg tunisa,zar nijesu kartaginjani (valjda sam ispravno napisao) i rimljani vodili nekakve velike ratove inace?

aahahhahaha,:hahaha: lolcina!!!mali i veliki ben!?wtf!?davno sam ja rekao da je odje i na forumu hr najbolja rasprava o lostu,ljudi razmisle pa postuju odje,ima bisera doduse,ali jaaaaako malo...cak se i ne primijete u moru sjajnih postova,nego...sjetih se da je sarlot u this place is death,pominjala kartaginu,da zna jako puno o njoj,ne mogu se sad sjetit tacne recenice,ali sjetio sam se da sam iz istorije u osnovnoj ucio o kartagini,koja je koliko ja znam na sjeveru afrike,teritoriji danjasnjeg tunisa,zar nijesu kartaginjani (valjda sam ispravno napisao) i rimljani vodili nekakve velike ratove inace?
Ja sam davno imala nalog tamo, imam valjda i dalje ali ne mogu da se setim lozinke, a i mrzi me... Pogledala sam poslednji put neke od rasprava o serijama i filmovima - ti ljudi tamo su toliko istripovani, a tri blage veze nemaju o cemu pricaju, pa samo pljuju a pritom lupetaju ko Maksim po diviziji, a sve u fazonu kao da su mnogo pametni. Ono gore je dobra ilustracija, ne samo Lost teme, nego generalno. :hahaha:

Ako se opet logujem, onda bi to pre bilo zbog podforuma Muzika, taj podforum je uvek zaista valjao.

aha ratovali sa rimljanima i grcima..i na kraju pukli od rima..
da sarlot je rekla da poznaje kartaginu bolje i od samog hanibala..

Pratim ja odavno tamo šta lupetaju, isto sam se registrovao, ali ne mogu da postujem, ne znam zašto??????
Kao što je neko rekao, samo pljuju po seriji, kao da im je to jedino što znaju da rade, istripovani kompleksaši.

Što se tiče Kartagine i Rimljana, oni su vodili Punske ratove, kojih je bilo 3, na kraju su Rimljani pobedili, sravnili Kartaginu sa zemljim (svaku ciglu iz grada uništili) i na mestu gde je bila uzorali zemlju i bacili neku kletvu da na tom mestu nikad više ne bude grada. Tako se to radi :lol:

P.S. Na tom mestu ni di danas nema naseljenog mesta!!!

Ljudi, i ja sam veliki fan Losta, ali to ne znaci da ne treba biti i malo kritican prema seriji.
Fakat je da su se autori malo pogubili s ovim time travelom.
Naravno, i pored svega toga, ako mene pitate, ovo je trenutno najbolja serija, i jedva cekam sledecu epizodu.

Pratim ja odavno tamo šta lupetaju, isto sam se registrovao, ali ne mogu da postujem, ne znam zašto??????
Kao što je neko rekao, samo pljuju po seriji, kao da im je to jedino što znaju da rade, istripovani kompleksaši.

Što se tiče Kartagine i Rimljana, oni su vodili Punske ratove, kojih je bilo 3, na kraju su Rimljani pobedili, sravnili Kartaginu sa zemljim (svaku ciglu iz grada uništili) i na mestu gde je bila uzorali zemlju i bacili neku kletvu da na tom mestu nikad više ne bude grada. Tako se to radi :lol:

pa cekaj,300 i kusur strana su samo pljuvali po seriji!?:dontunderstand: samo sam pogledao ovaj prvi link sto je leteca sibica ostavio/la,pa ne znam.e zvek stvarno ako je tako...ne mogu shvatit da moze neko da mrzi ovako nesto,lost mi je vise od serije :mrgreen:

da Punski ratovi,fala ti sto me podsjeti...;) moze se desit da je onaj kip ustvari miks vise kultura,a da je samo ostrvo bilo popriste velikih bitaka svih ovih civilizacija sto pomenusmo,nedje sam procitao da egipatski bogovi ne nose sandale???:mrgreen:

jos samo da dodam da sam vristao od smijeha kad sam procitao na nekom forumu,da je ona beba sto ju je ejmi rodila ustvari faradej!?:eek::hahaha: i to se jos ljute kad krenes da im objasnjavas da nije,da nema sanse da je on,pa je onda neki lik pitao:
'a nikako da nam objasne ko je ispalio one strijele na kamp,stvarno sramota necu vise gledat seriju,iako sam ogromni fan!'
i of kors,objasni mu se ko je to ucinjeo,a lik kao u fazonu:
'svasta vi lupate,nema sanse da su to oni...'

:worth:

nije Lost bas toliko sjajan... evo, i ja sam 'fan' , ali , na stranu sto su prve sezone bile mnogo bolje od ove zbrke sad, mislim da Lost zasluzuje i negativnu kritiku.

Lostu je oduvek, ali ODUVEK nedostajala karakterizacija likova, koji su u ovoj seriji potpuno podredjeni radnji... jednostavno rade totalno nelogicne stvari samo da bi se ispunio taj tok dogadjaja koji su producenti isplanirali.... a da ne govorimo o glupostima tipa Lok: 'why am i so special?' ,Widmore: " because you are." , i to je, naravno, dovoljan motiv za dalji tok dogadjaja.... o sapunjavim momentima jack/kate/sawyer/juliet, necu ni da govorim... mitologija serije nije losa, ali to su toliko zapetljali, da ce, bojim se, polovina stvari ostati neodgonetnuto, iz prostog razloga sto je dosta toga nabacano 'tek onako', a fanovi (veci nego sto sam ja) u svakom detalju pronalaze neku logiku...

Ima, naravno, sjajnih momenata, ali ima i totalnih non-sensa.

ovaj...lik koji je radio masu titlova za lost,da mu ne spominjem ime odje nije lijepo,a inace bas smisleno pise,i volim citat njegove postove,jer neke stvari bas fino objasni,ima dosta logicnih teorija,bla,bla,je napisao ovo (otprilike ovako) :
...a znamo da postoje i crni i bijeli dim na ostrvu...
:eek:
ajde da je neko drugi napisao ovo pa da ide u bisere,ali me je od njega bas iznenadilo,pa ja vas pitam:
jesam li ja nesto propustio!??????????:mrgreen:

Ma jok. Kaze "No, no, no, what are you doing?!" Citala sam taj transkript ranije, i nikad ranije niko nije mislio da on izgovara rec LaFleur ili nesto slicno, to samo sada ljudi zele da to cuju.

A i besmisleno je, posto covek koji krece da iskljuci kameru ocigledno (tj. uhoslusno :p) nije Sawyer. Mozda je to zaista Daniel Faraday, kao sto su ljudi nagadjali otkako se pojavio taj video, posto glas pomalo lici na njegov, ali na Sawyerov apsolutno ne lici.
Verovatno si u pravu. Slušala sam još nekoliko puta i ja stvarno ne čujem da kaže LaFleur. Ali to ne isključuje mogućnost da se još neko nalazio u prostoriji (osim Faradeja i Čenga).

Ljudi, i ja sam veliki fan Losta, ali to ne znaci da ne treba biti i malo kritican prema seriji.
Fakat je da su se autori malo pogubili s ovim time travelom.
Naravno, i pored svega toga, ako mene pitate, ovo je trenutno najbolja serija, i jedva cekam sledecu epizodu.

Ne radi se o tome uopšte, normalno je biti kritičan, ali ovo se odnosi na diskusiju na B92 forumu i ako si ikada bacio pogled biće ti jasno da se radi o kritici radi kritike, čist hejt bez ikakvog smisla. Ja sam skoro pročitala jedan deo i odmah sam odustala od pomisli da se registrujem jer je očigledno da tamo ne postoji mogućnost vođenja normalne diskusije. Zaista su mi ogavni oni komentari (a isto primenjuju i na druge serije), kukaju na sve živo, ništa (ali bukvalno NIŠTA) im ne valja,nisu sposobni da prepoznaju trunku kvaliteta ni u čemu, a pritom je očigledno da nemaju pojma o osnovnim mitološkim konceptima serije, ali to ih ne sprečava da se bukvalno takmiče ko će na dovitljiviji način da obesmisli sve što se dešava.A opet svi ti ljudi i dalje gledaju seriju i to istog dana kada se emituje...:dontunderstand: Da li se radi o nekakvom patološkom zadovoljstvu gledanja nečega što ih tako duboko uznemirava svojim besmislom?!I zaista je apsurdno da neko odbija da prihvati osnovne koncepte na kojima serija počiva, da konstantno ističe koliko je besmisleno što npr. Ostrvo ima lekovita svojstva ili što Alpert ne stari, a da i dalje gleda seriju.

nije Lost bas toliko sjajan... evo, i ja sam 'fan' , ali , na stranu sto su prve sezone bile mnogo bolje od ove zbrke sad, mislim da Lost zasluzuje i negativnu kritiku.

Lostu je oduvek, ali ODUVEK nedostajala karakterizacija likova, koji su u ovoj seriji potpuno podredjeni radnji... jednostavno rade totalno nelogicne stvari samo da bi se ispunio taj tok dogadjaja koji su producenti isplanirali.... a da ne govorimo o glupostima tipa Lok: 'why am i so special?' ,Widmore: " because you are." , i to je, naravno, dovoljan motiv za dalji tok dogadjaja.... o sapunjavim momentima jack/kate/sawyer/juliet, necu ni da govorim... mitologija serije nije losa, ali to su toliko zapetljali, da ce, bojim se, polovina stvari ostati neodgonetnuto, iz prostog razloga sto je dosta toga nabacano 'tek onako', a fanovi (veci nego sto sam ja) u svakom detalju pronalaze neku logiku...

Definitivno ima momenata kada su likovi poslužili kao sredstvo koje pokreće radnju, ali ti slučajevi su u manjini generalno gledano, i daleko od toga da nema karakterizacije likova.Nemoguće je da neko ne uviđa da je veliki deo epizoda posebno u početnim sezonama u velikoj meri posvećen samo karakterizaciji(pogledaj npr. "Walkabout" ili "Confidence Man" ).Normalno je što se u ovoj fazi serije ne koncentrišu u identičnoj meri na likove, sada je karakterizacija u ravnoteži sa radnjom jer se polako ide ka razrešenjima misterija i ostalih zapleta.

ovaj...lik koji je radio masu titlova za lost,da mu ne spominjem ime odje nije lijepo,a inace bas smisleno pise,i volim citat njegove postove,jer neke stvari bas fino objasni,ima dosta logicnih teorija,bla,bla,je napisao ovo (otprilike ovako) :
...a znamo da postoje i crni i bijeli dim na ostrvu...
:eek:
ajde da je neko drugi napisao ovo pa da ide u bisere,ali me je od njega bas iznenadilo,pa ja vas pitam:
jesam li ja nesto propustio!??????????:mrgreen:
A gde čitaš te postove?
Jedino što mi pada na pamet je da možda misli (a i ranije sam negde pročitala tu teoriju) na onu scenu iz prve sezone (mislim da je epizoda „Walkabout“ u pitanju ) kada se Lok navodno susreo sa Dimkom i kasnije je taj susret opisao ovako : "I looked into the eye of this Island, and what I saw... was beautiful." ("White Rabbit"). A onda je u "The Cost of Living" opisao Dimka kao "bright light" , na šta mu je Eko odgovorio : "that is not what I saw". :mrgreen:
A onda to neki ljudi tumače da se Dimko pojavljuje kao crni i beli dim....::confused:

Poslednja izmena:
Shta mislite da li ce Lok biti poslednji koji je ozhiveo, tj. da nece josh neko ozhiveti, recimo Charli? Meni je najjezivija scena bila kad su onaj brachni par zhive sahranili jer su mislili da su mrtvi a u stvari su samo bili paralizovani. Jel ima neka poenta te scene vezano za tok radnje? :think:

Gresis, na tom mestu su Rimljani podigli terme, koje danas mogu da se vide u tragovima i gde dovode turiste da pokazu gde je bila Kartagina, a odmah iza te lokacije nalazi se elitno naselje gde je iznedju ostalog i nasa ambasada i rezidencija predsednika Tunisa

Gresis, na tom mestu su Rimljani podigli terme, koje danas mogu da se vide u tragovima i gde dovode turiste da pokazu gde je bila Kartagina, a odmah iza te lokacije nalazi se elitno naselje gde je iznedju ostalog i nasa ambasada i rezidencija predsednika Tunisa

Moguće, priznajem grešku, samo sam napisao nešto čega se sećam još iz škole. Ali su je ipak prvo skroz uništili.
Da kažem i za B92 forum, ne kažem da ne treba da se kažu i neka loša mišljenja o seriji (kojih naravno uvek ima), ali ne treba samo to raditi, kao što ni ovde ne pričaju svi konstantno da je serija najbolja i da nema ni jednu grešku.

Nesto mi je zanimljivo.
Prvi put kad sam gledala seriju( dosla do pola trece sezone) najvise me je nervirao Dzek.
Zelela sam da ode nekako,pogine,otmu ga vanzemaljci....mada nije bilo sanse jer je glavni lik.
Sada,opet sam krenula od pocetka,on mi je omiljeni lik :confused:
Ali bukvalno obozavam tog coveka. :confused:
A Sojer me smara.

Ne radi se o tome uopšte, normalno je biti kritičan, ali ovo se odnosi na diskusiju na B92 forumu i ako si ikada bacio pogled biće ti jasno da se radi o kritici radi kritike, čist hejt bez ikakvog smisla. Ja sam skoro pročitala jedan deo i odmah sam odustala od pomisli da se registrujem jer je očigledno da tamo ne postoji mogućnost vođenja normalne diskusije. Zaista su mi ogavni oni komentari (a isto primenjuju i na druge serije), kukaju na sve živo, ništa (ali bukvalno NIŠTA) im ne valja,nisu sposobni da prepoznaju trunku kvaliteta ni u čemu, a pritom je očigledno da nemaju pojma o osnovnim mitološkim konceptima serije, ali to ih ne sprečava da se bukvalno takmiče ko će na dovitljiviji način da obesmisli sve što se dešava.A opet svi ti ljudi i dalje gledaju seriju i to istog dana kada se emituje...:dontunderstand: Da li se radi o nekakvom patološkom zadovoljstvu gledanja nečega što ih tako duboko uznemirava svojim besmislom?!I zaista je apsurdno da neko odbija da prihvati osnovne koncepte na kojima serija počiva, da konstantno ističe koliko je besmisleno što npr. Ostrvo ima lekovita svojstva ili što Alpert ne stari, a da i dalje gleda seriju.
Pratim Lost skoro od samog pocetka njegovog emitovanja, a tad sam poceo da pratim i Lost temu na forumu b92 (u to vreme ovde nije bilo Lost tema, ili bar ne dovoljno zainteresovanih za diskusiju).U pocetku je to bila sjajna diskusija, sa vrlo zanimljivim postovima i teorijama (bacite pogled da prve strane, ima ih preko 300), ali vremenom je raslo nezadovoljstvo fanova razvojem dogadjaja u seriji i nedobijanjem odgovora na bitna pitanja, pa su tako mnogi forumasi odustali od gledanja a neki koji su ostali ostali pretvorili su diskusiju u hejt. Pored toga, pre oko godinu dana, forum b92 koji je do tad imao sjajne diskusije se raspao, a nakon ponovnog otvaranja to vise nije bilo to, vecina starih clanova se nikad nije vratila. Pored hejtera tamo ima i gomila neverovatno zanimljivih i pametnih ljudi cije postove uvek rado citam na drugim temama.
Inace, hejtovanje Losta nije nista Srbo-specificno, vremenom je serija izgubila mnogo gledalaca sirom sveta, i uz nju su ostali uglavnom samo najverniji fanovi, poput nas. :)
Nemam sad brojke pri ruci, ali znam da je vec prva sezona dobila kultni status i oborila rekorde gledanosti i popularnosti. Isto vazi i za pocetak druge sezone, a od tad sledeni neprestan pad. Razlozi su uglavnom razvlacenje radnje i gubljenje u raznim novim pitanjima dok stara nikako da dobiju epilog.
Eto, jesam ja sad hejter? :D

Pratim Lost skoro od samog pocetka njegovog emitovanja, a tad sam poceo da pratim i Lost temu na forumu b92 (u to vreme ovde nije bilo Lost tema, ili bar ne dovoljno zainteresovanih za diskusiju).U pocetku je to bila sjajna diskusija, sa vrlo zanimljivim postovima i teorijama (bacite pogled da prve strane, ima ih preko 300), ali vremenom je raslo nezadovoljstvo fanova razvojem dogadjaja u seriji i nedobijanjem odgovora na bitna pitanja, pa su tako mnogi forumasi odustali od gledanja a neki koji su ostali ostali pretvorili su diskusiju u hejt. Pored toga, pre oko godinu dana, forum b92 koji je do tad imao sjajne diskusije se raspao, a nakon ponovnog otvaranja to vise nije bilo to, vecina starih clanova se nikad nije vratila. Pored hejtera tamo ima i gomila neverovatno zanimljivih i pametnih ljudi cije postove uvek rado citam na drugim temama.
Inace, hejtovanje Losta nije nista Srbo-specificno, vremenom je serija izgubila mnogo gledalaca sirom sveta, i uz nju su ostali uglavnom samo najverniji fanovi, poput nas. :)
Nemam sad brojke pri ruci, ali znam da je vec prva sezona dobila kultni status i oborila rekorde gledanosti i popularnosti. Isto vazi i za pocetak druge sezone, a od tad sledeni neprestan pad. Razlozi su uglavnom razvlacenje radnje i gubljenje u raznim novim pitanjima dok stara nikako da dobiju epilog.
Eto, jesam ja sad hejter? :D
Neprestan pad? Vecina ljudi smatra da je 2. sezona i prvi deo 3. bio slabiji, ali da su kraj 3. sezone i 4. sezona fenomenalan povratak Proveri broj raznoraznih nagrada i nominacija, ili procitaj clanke i recenzije pravih TV kriticara (umesto likova sa B92 foruma). A ogroman broj ljudi misli da je 5. sezona najbolja sezona Losta barem od prve.

Moguće, priznajem grešku, samo sam napisao nešto čega se sećam još iz škole. Ali su je ipak prvo skroz uništili.
Da kažem i za B92 forum, ne kažem da ne treba da se kažu i neka loša mišljenja o seriji (kojih naravno uvek ima), ali ne treba samo to raditi, kao što ni ovde ne pričaju svi konstantno da je serija najbolja i da nema ni jednu grešku.
Nije problem ni da neko iznosi iskljucivo lose misljenje, kad bi to misljenje bilo zasnovano na nekim argumentima, umesto na neznanju doticne osobe i nesposobnosti da se prati prica.

Poslednja izmena:

Izvini, ali meni je zaista tesko da shvatim kako neko moze da bude fan Losta, a da smatra daa seriji fali katakterizacija likova?! Pa gde to nadje, od svega moguceg sto si mogao da navedes... Pobogu, pa ta serija je prakticno celu 1. i 2. sezonu i deo 3. posvetila karakterizaciji likova - cemu su sluzili svi oni fleshbekovi?! I onda se gomila ljudi zalila kako se "nista ne dogadja", posto je radnja bila podredjena likovima. Da i ne pominjem to sto, po mom misljenju, ima malo serija koje tako dobro i tako detaljno razradjuju karakterizaciju likova, njihovu proslost, razloge zasto su takvi kakvi su, promene koje dozivljavaju na ostrvu u odnosu na raniji zivot.. Tek kad smo toliko dobro upoznali likove da je postalo besmisleno raditi flesbekove posto vise nema sta da se otkrije, i posto je odredjeno kad se biti kraj serija, pocela je i radnja da se rasplice... a bogami ima gomila stvari da se razresi i objasni. I opet nisu "likovi podredjeni radnji"...U 4. i 5. sezoni gledamo promene koje neki od njih dozivljavaju kada napuste ostrvo, njihove probleme, razloge da se vrate ili ne vrate, sada gledamo i kako su se ovi na ostrvu promenili kao rezultat okolnosti...

Neprestan pad? Vecina ljudi smatra da je 2. sezona i prvi deo 3. bio slabiji, ali da su kraj 3. sezone i 4. sezona fenomenalan povratak Proveri broj raznoraznih nagrada i nominacija, ili procitaj clanke i recenzije pravih TV kriticara (umesto likova sa B92 foruma). A ogroman broj ljudi misli da je 5. sezona najbolja sezona Losta barem od prve.

Nije problem ni da neko iznosi iskljucivo lose misljenje, kad bi to misljenje bilo zasnovano na nekim argumentima, umesto na neznanju doticne osobe i nesposobnosti da se prati prica.

Gle, ja sam zaista veliki fan serije, i dalje mi je super i ostacu joj veran do kraja, ali ovo prosto nije tacno.
Lostu od 2. sezone konstantno opada gledanost i popularnost, posto se vremenom sve vise gledaoca razocaralo i odustalo od serije... http://en.wikipedia.org/wiki/Lost_(TV_series)#Impact
Meni licno je najslabiji taj pocetak trece. I sami autori su priznali ad tad nis ami nisu znalis ta ce, vec su videli da moraju ili zavrsiti seriju ili naparviti neki bitan zaokret, i tad su se odlicili za time tavel.
Predpostavljam da je to zasmetalo mnogim fanovima, koji su ocekivali razvoj serije u drugom pravcu, s akcentom na mitologiji ostrva, sto je moram priznati i meni samom verovatno najzanimljiviji deo serije.
Ni kriticari vise nisu preterqano blagonakloni seriji, pre svega zbog nelogicnosti i sapunajvih momenata. Ali dobro, kriticari su prica za sebe, ja nikad nisam preterano cenio njihovo misljenje...
Naglasavam da mi ni kritika ni gledanost nisu merilo po kome cenim neku seriju, uvek mi je bitniji subjektivni osecaj, ali kad smo vec poceli o tome samo sam izneo neke cinjenice.

Poslednja izmena:
Gle, ja sam zaista veliki fan serije, i dalje mi je super i ostacu joj veran do kraja, ali ovo prosto nije tacno.
Lostu od 2. sezone konstantno opada gledanost i popularnost, posto se vremenom sve vise gledaoca razocaralo i odustalo od serije... http://en.wikipedia.org/wiki/Lost_(TV_series)#Impact
Meni licno je najslabiji taj pocetak trece. I sami autori su priznali ad tad nis ami nisu znalis ta ce, vec su videli da moraju ili zavrsiti seriju ili naparviti neki bitan zaokret, i tad su se odlicili za time tavel.
Predpostavljam da je to zasmetalo mnogim fanovima, koji su ocekivali razvoj serije u drugom pravcu, s akcentom na mitologiji ostrva, sto je moram priznati i meni samom verovatno najzanimljiviji deo serije.
Ni kriticari vise nisu preterqano blagonakloni seriji, pre svega zbog nelogicnosti i sapunajvih momenata. Ali dobro, kriticari su prica za sebe, ja nikad nisam preterano cenio njihovo misljenje...
Naglasavam da mi ni kritika ni gledanost nisu merilo po kome cenim neku seriju, uvek mi je bitniji subjektivni osecaj, ali kad smo vec poceli o tome samo sam izneo neke cinjenice.
Nije valjda da stvarno navodis gledanost kao merilo kvaliteta?!

Kriticari nisu blagonakloni seriji? Koji to?

Sapunjavih momenata je mnogo vise bilo ranije (a kao, ljudi su voleli 1. sezonu? Onda im nije smetala sapunjavost Jack/Kate/Sawyer ili Boone/Shannon/Sayid itd?), u 5. sezoni ih ima minimalno.

Nelogicnosti? Koje? Onima koji stvarno prate seriju sve je potpuno logicno, u kontekstu serije. Vidi se da su scenaristi dobro isplanirali pricu, barem od sredine 3. sezone. Za razliku od na pr. Battlestar Galactica, koja je medju mojih omiljenim serijama, ali i ja i mnogi drugi fanovi vide rupe u prici koje se pojavljuju u 4. sezoni, zato sto nije postojao nikakav dugorocni plan za razresenje misterija koje su uveli.

I sami autori su priznali ad tad nis ami nisu znalis ta ce, vec su videli da moraju ili zavrsiti seriju ili naparviti neki bitan zaokret, i tad su se odlicili za time tavel.
To uopste nije tacno. Ako si to negde procitao, onda je to sjajan primer "gluvog telefona".

Autori su priznali da su znali jos kako sta ce, samo to nisu mogli da urade dogod im je ABC trazio da produzavaju seriju u nedogled, na barem 9-10 sezona, da bi makslimalno izmuzli gledanost. Onda su uradili losu epizodu "Stranger In A Strange Land" koja je pokazala koliko je razvlacenje serije bezveze i da su flesbekovi glavnih likova kao narativni postupak potpuno iscrpljeni, pa se ABC konacno opametio i dozvolio im da odrede datum zavrsetka serije. To im je omogucilo da isplaniraju kraj i pocinju da razresavaju pricu, sto se desava od sredine 3. sezone. Takodje su rekli da su znali da ce se resiti flesbekova u nekom trenutku, i da ce u nekoj epizodi uvesti flesforvard maskiran kao flesbek, u kome cemo videti da su neki od likova napustili ostrvo (znali su da vecina gledalaca ocekuje da likovi napuste ostrvo na kraju serije, pa su hteli da urade suprotno). Kada je odredjen datum kraja serije, odlucili su da taj flesforward bude u finalu 3. sezone.

Autori su takodje priznali da su jos od 1. sezone imali razradjene glavne niti price (sta je ostrvo, zasto ima lekovita svojstva itd., zasto su svi ti ljudi zavrsili na njemu, da je postojala naucna organizacija koja je sprovodila eksperimente na ostrvu, da ima prezivelih iz repa aviona i da je Rosin muz medju njima, da ce neki od likova napustiti ostrvo mnogo pre kraja serije .).. Samo su morali da sakriju SF elemente kakvo je putovanje kroz vreme - da bi navukli gledaoce koji imaju predrasude prema SF-u i fantastici uopste.

Onda je jako cudno sto ti i ti ostali fanovi ne obozavate 5. sezonu, koja je 99% o mitologiji ostrva.

Poslednja izmena:
http://tv.ign.com/articles/930/930680p2.html

Asked if they know the answers to all the questions they raise on the show right away or sometimes figure it out as they go along, the duo said it was a combination of the two. Lindelof recalled how the entire pilot was put together – including writing, casting and production – in 12 weeks, which didn't allow much time to come up with any long-term mythology. However, once the series was given a full season order, beyond the initial 12 episode order it received, Cuse said he and Lindelof sat down and discussed, "What the overall mythological underpinnings of the show would be. We quickly landed on the ending, and then constructed this broader road map of other mythological points we'd hit on this story."

While each season of Lost is mapped out, the duo said you have to, "let the show organically tell us what it's going to be," bringing up the character of Ben Linus as an example. Ben was originally only intended for a three episode arc, and Lindelof and Cuse were playing a bit of wait and see as to whether or not he would turn out to be the leader of the Others, based on how things went with the actor playing the part. But once Michael Emerson was cast, "he was so good, we ended up writing eight episodes for that guy," in Season 2, and then made him a regular. The decision to extend the original Ben storyline, in which he was held captive within the hatch, then had an influence on other storylines – Lindelof said they'd already decided that Michael, forced to help the Others to get Walt back, would kill Ana Lucia and Libby. But by extending Emerson's time on the show, Michael's specific task now became to free Ben.

Lindelof said they also knew from the start that Kate had killed someone and that it was probably her father – but, "the question became 'when do we pull the trigger on [telling that story]?" and that the key was to, "bring it to an emotional point where it's relevant to what's happening on the island. "

However, Lindelof and Cuse said that things had changed considerably now that they know the end of the show, with Lindelof explaining, "Certainly since we got an end date, that sort of fly by the seat of your pants story is gone now. Showing scenes [set] three years from now, you can't change it."

Cuse said that while they know the fans love to dissect the mythology, "We probably spend 80% on character, and 20% on mythology," stressing that he thinks the focus on the characters, is "Why the show crossed over to not being a small genre show." That being said, he acknowledged, "This year will probably be a little bit more science fictiony."

Lindelof laughed that, "We sort of suckered people into this show but not presenting it as a science fiction show right out of the gate," noting that there were elements early on that were, "like a Rorschach test", saying that when Flight 815's pilot is killed, someone who didn't like sci-fi would think, "there has to be a rational explanation." Even the reveal that Locke could walk on the island was tempered by the fact that they still hadn't revealed why he was in the chair in the first place, leaving the opportunity that, "it could be psychosomatic." Lindelof said Raiders of the Lost Ark was a great example of a story that has blatantly science fiction elements, noting, "Nazis melt and ghost fly out of this ark," but that it waits a long time before presenting these elements, allowing the audience to fall in love with Indiana Jones first. Lindelof said he felt shows like Invasion probably had a harder time finding a wide audience because, "They said 'Alien!', right out of the gate.'"

Lindelof said that when it came to slowly building into more science fiction, "Lost has really been about the long con, because by the time we get to season 6, it's going to be f**king crazy!"

Back