- Poruka
- 30.472
Нисам се лепо изразио.Evo šta si napisao, doslovno si aludirao na Vojnu krajinu:
Pa, da stvarno prostiš, to što ti je bilo pod rukom ne liči ni na šta. I dalje mi nije jasno šta znači ono Marko Jačov na kraju???
Па онда себе демантује на страни 15, а на страни 16 додаје да су Србе насељавали и Зрињски и Франкопани баш у XV веку, уз то не видим изворе које Прибићевић користи за овај рад.Piše on i prijašnjem vremenu; nego stvar je da za njega te seobe ne postoje (str. 13).
Па исељавања је било и одатле, као што су се Хрвати (чакавци) померали на север и запад раније пре доласка Срба.Da li ti to želiš da kažeš da se to srpsko stanovništvo u Kninu prije XIX stoljeća o kojem si pričao, odatle iselilo u potpunosti i nije ostavilo potomstva u gradu?![]()
Имамо и другачијих примера рецимо породица Богуновића се иселила из Црне Горе(Херцеговине,Пљевља) још у средњем веку прво у Дубровник а затим у Книнску крајину и Динару и остали су тамо да живе све до овог најновијег покоља у Олуји, не знам да ли их још има тамо данас.
Ne razumijem; pa u tim područjima prije dolaska Turaka i nisu živjeli Srbi; oni su doseljeni u XVI st. Ja u tom mišljenju nisam usamljen; njega dijeli i suštinski čitava naučna zajednica (bošnjačka, hrvatska, srpska, ili neka sasvim druga).

Али зато на другој страни тврдиш да исељавања испред Турака србског народа практично није ни било, већ су они насељени искључиво од стране Турака.Контрадикторан си.Tačno tako. Mišljenje nisam promijenio u međuvremenu; možda bi moja rečenica bila jasnija da sam između svjedoči i o napisao nužno. Sve evropske feudalne državice su vodile ratove i granice su se mijenjale; ali sasvim je druga riječ kada dolaze inovjerni Agarjani iz Azije. To su muslimani; nisu čak ni hrišćani, jedan drugačiji svijet sasviim; u Evropi vlada strah od Turaka. Oni za sobom donose odgovornu populacionu politiku, sa čitavim ograncima vlasti koje bave time, i drastično utiču na demografsku strukturu stanovništva. Pa onu sliku etničku koju imamo danas (jednim dijelom poremećenu jugoslovenskim građanskim sukobima), upravo dobismo zahvaljujući Turcima Osmanlijama i velikim migracionim poletima koje je osmanski činilac donio u rano moderno doba.
Moja rečenica je vrlo jasna; meni se čini kao da si ti izravno aludirao da je Tvrtko po zauzeću Knina i susjednih krajeva, sve te napunio Srbimaa ničega takvog se nije desilo (nema razloga očekivati da je ikakvog doseljenja Srba bilo u to vrijeme zahvaljujući Kotromanićima.
Твртко је оставио изворе ко је он, могу се читати и дан данас на "лакој" ћирилици, али то је за другу тему.Nisam siguran o čemu je ovdje riječ; Tvrtko je ostavio neki izvor o naseljavanju Srba u te prostore..?![]()
Ја се нисам позивао на Милаша, и сигурно не сматрам да су Срби тамо већина од доласка на Балкан.Naravno da ima veze. Milaš je taj koji je prvi iznio hipotezu o autohtonosti Srpstva u tim krajevima, odnosno kontinuitetu sve do u srednji vijek; potpuno preskačući sve demografske promjene kroz stoljeća. Tokom narednog vijeka teza o srednjovjekovnim Srbima je ponavljana, a znala je biti i u literaturi ozbiljnije prirode, ali razvoj metodologije je doveo do preispitivanja Milaševih tvrdnji i one su, stoga, odbačene.
Па Херцеговина и Босна су прве и пале под Турску власт, прве су се и нашле на удару, ето отуда.A šta ti je onda značilo najveći broj Srba i na osnovu čega temeljiš tvrdnju da su oni iz Hercegovine i (uže) Bosne?![]()
У време инвазије турака млечани држе градове у приморју, а унутрашњост углавном Угари, касније после слома Угарске преузимају и те територије, оне које нису окупирали Турци наравно, тако с ествара граница између Млечана и Турака у Далмацији.Meni se ipak čini da si hronologiju malo pobrkao. Kakvi sad pa crni mletački? Okrenuo si naopačke, mletačka vlast ide poslije.
Немам коментар...između ostaloga.
Ја такву реалност не спорим, данас Дубровник стварно јесте у Хрватској и то данашње стваралаштво стварно припада Хрватима( да не улазим да један критеријум није задовоњен, али да не цепидлачим сада), али оно што су Дубровчани мислили и радили пре 19 века нема везе са Хрватима, не би имало ни данас да не користимо исти наш лепи језик као средство комуникације.Uozbiljite se obojica.
Vrlo je jasno da Lekizan aludira da Dubrovačku republiku u XVIII st. možemo smatrati srpskom zemljom.
Mada to, ipak, nema neke veće veze sa onim kako je sve krenulo i katolicima Kninjanima...
Što se tiče činjenice da je nasljeđe Dubrovačke republike dio hrvatskog kulturno-istorijskog nasljeđa, mislim da je niko ne može sporiti, jer takva je realnost. Nekima je možda ne žele da bude tako, ali to je sasvim druga stvar; jedno su želje i pretenzije, a sasvim drugo stvarnost.