London

ja sam bila pre 3 godine preo mladost turista... 4 nedelje sam platila oko 1500 evra... nije bash da se nishta ne nauchi... ali mogutje je da sam podjednako napredovala na ulici i u shkoli... u shkoki je super shto komunicirash sa milion razlichitih akcenata... meni je bilo sjajno i smeshtaj /u porodici/ i u shkoli i drushtvo i sve, ali se meni npr london ne svidja i englezi su mi se smuchili, mnogo se smeju bzvz... ako te zanima neshto detaljnije pitaj...

Zanima me jedna stvar, kakav je bio program nastave za te 4 nedelje?

Sta ste konkretno radili na casovima? Gramatika? Ucili pisani engleski? Ili ste samo pricali?

klika:
Zanima me jedna stvar, kakav je bio program nastave za te 4 nedelje?

Sta ste konkretno radili na casovima? Gramatika? Ucili pisani engleski? Ili ste samo pricali?
iako mi pitanje deluje prilichno ironichno odgovoritju...
imali smo 5 chasova dnevno, jedan gramatike, a ostalo konverzacija, koja je meni koristila najvishe za potvrdjivanje osetjaja za engleski jezik... pisanje smo malo slabije radili pravo da ti kazem, a i kada smo ga radili prvo bi nas pitali kako bismo mi napisali i davali nam onda logichka objashnjenja po zvucima koje izgovarash kako odprilike da napishesh... malo smo se bavili i pemama, kako na starom engleskom tako i nekim zargonskim... ali se praktichno sve svodilo na upoznavanje jezika kroz upoznavanje njihove kulture, obichaja /ako se za engleze moze retji da imaju neke ne znam ti ja kakve obichaje/ i nachina zivota... imali smo i razne debate medjusobno gde su nas oni samo nadgledali, a i preporuchivali su nam gde da odemo i shta u londonu da obidjemo...
a naravno postoji i intenzivni kurs ali onda si posle toga ni zaa shta i meni to nije tinejdzerski raspust...

bigsister:
iako mi pitanje deluje prilichno ironichno odgovoritju...
imali smo 5 chasova dnevno, jedan gramatike, a ostalo konverzacija, koja je meni koristila najvishe za potvrdjivanje osetjaja za engleski jezik... pisanje smo malo slabije radili pravo da ti kazem, a i kada smo ga radili prvo bi nas pitali kako bismo mi napisali i davali nam onda logichka objashnjenja po zvucima koje izgovarash kako odprilike da napishesh... malo smo se bavili i pemama, kako na starom engleskom tako i nekim zargonskim... ali se praktichno sve svodilo na upoznavanje jezika kroz upoznavanje njihove kulture, obichaja /ako se za engleze moze retji da imaju neke ne znam ti ja kakve obichaje/ i nachina zivota... imali smo i razne debate medjusobno gde su nas oni samo nadgledali, a i preporuchivali su nam gde da odemo i shta u londonu da obidjemo...
a naravno postoji i intenzivni kurs ali onda si posle toga ni zaa shta i meni to nije tinejdzerski raspust...

Nema nikakve ironije, pitanje je bilo direktno.

Znaci, 25x4= 100 casova, od toga 20 gramatike. Kao sto rekoh, za to vreme se ne moze mnogo nauciti. Sto se tice price i upoznavanja jezika, to moze da se radi u obocnom razgovoru sa bilo kime n aulici, u kafani, itd..........

Ja svaki dan naucim nesto novo od kolega u kancelariji posto imam srecu da mi je prekoputa jedna devojka iz Australije, za drugim stolom sedi zena koja je poreklom iz New Foundlenda, jedna potpuno druga kultura a sto se tice samog jezika, to malo ima veze sa izvornim engleskim iako ta provincija pripada Kanadi. Sa druge strane, imam koleginicu poreklom i Irske, pa i o njihovoj kulturi dosta toga novog cujem.

A najvise sam uopste o engleskom jeziku i njihvoj kulturi naucio putujuci i upoznavajuci obicne ljude. Zato sam i posatvaljcici teme rakao, a siguran sam u to, da ce sa manje novca vise toga nauciti. Ako ona pak misli da je ova skolica pravo resenje, njen izbor.

Da me ne shvatis pogresno, iz tvog izlaganja vidim da nisi mnogo naucila o englezima i njihovoj kulturi i obicajima, posto kazes da nisi sigurna da ih imaju. To se ne uci u skoli, to se zivi u direktnom kontaktu sa ljudima.

ja se slazem da su najpouchnija putovanja u solo varijanti i da se tako najvishe svari nauchi o mnogo chemu ne samo toj zemlji u koju idesh... ali tu postoji jedan problem, a to je sa kim itji... malo je nezgodno da zensko josh i mlado, npr tinejdzer ide negde u nepoznato, tako samo rezervishesh hotel i slichno... shto je pouzdanije to je skuplje a mozda se i svede na slichne pare... a ovo je proverena varijanta i zato je preporuchujem... sada kada bih ponovo ishla mozda bih neshto drugachije izvela, ali kada bih se vratila te 3 godine unazad ponovo bih otishla u istoj reziji... savar bezbednosti...
a shto se tiche njihove kulture i obichaja-imau bogatu istoriju i to stoji,ali da imaju npr neko posebno svoje jelo npr nemaju /fish and chips nije neshto shto je specijalno samo u engleskoj/, ima par praznika, pijenje chaja popodne, i nachin ishrane, odnos prema drugima, ali ja tu nisam primetila mnogo zanimljivosti, ali nisam rekla da ih nema... ako ti znash neki obichaj ajde uzmi reci... po meni je jedino razlichit stil zivota tamo dominantan a ne obichaji...

Estella:
www.languagesoutthere.com
Ja sam bila u toj skoli i veoma sam zadovoljna - nije bacanje para, metod je specifican, cista konverzacija, nema gramatike. Isla sam preko nase agencije KUB koja se nalazi u Vasinoj ulici u BG. Oni ti srede i vizu.

Pa konverzacija moze da se radi, kao sto rekoh, na ulici, u restoranu, itd..........ako niste radili gramatiku, gde si je onda naucila?
Tek je u ovom slucaju bacen novac........

bigsister:
ja se slazem da su najpouchnija putovanja u solo varijanti i da se tako najvishe svari nauchi o mnogo chemu ne samo toj zemlji u koju idesh... ali tu postoji jedan problem, a to je sa kim itji... malo je nezgodno da zensko josh i mlado, npr tinejdzer ide negde u nepoznato, tako samo rezervishesh hotel i slichno... shto je pouzdanije to je skuplje a mozda se i svede na slichne pare... a ovo je proverena varijanta i zato je preporuchujem... sada kada bih ponovo ishla mozda bih neshto drugachije izvela, ali kada bih se vratila te 3 godine unazad ponovo bih otishla u istoj reziji... savar bezbednosti...
a shto se tiche njihove kulture i obichaja-imau bogatu istoriju i to stoji,ali da imaju npr neko posebno svoje jelo npr nemaju /fish and chips nije neshto shto je specijalno samo u engleskoj/, ima par praznika, pijenje chaja popodne, i nachin ishrane, odnos prema drugima, ali ja tu nisam primetila mnogo zanimljivosti, ali nisam rekla da ih nema... ako ti znash neki obichaj ajde uzmi reci... po meni je jedino razlichit stil zivota tamo dominantan a ne obichaji...

Pa ko nisi probala tu varijantu, a vidim da nisi, kako onda znas da nije najpoucnija i najbolja? To su obicni stereotipi/predrasude naseg konzervativnog drustva koje nikako da se otrgne od istih. Doduse, stvari su se malkice promenile na bolje u odnosu na one komunisticke godine kada sam prvi put zapucao put Londona, `86.

Gde god sam bio/putovao, sretao sam devojke od po 17 leta pa jos usolo varijanti. Te price kako je opasno putovati sam pa jos zensko, najobicnija glupost. I ja putovao sam, 18 godina, spavao po zel. stanicama, aerodromima, livadama..........pa mi nista nije falilo.

Sto se pak tice teme o engleskoj kulturi/jeziku .........nema te skoel na svetu, da se spoje tri Oxford-a i Cambridge-a , nece te nauciti nekim stvarima, a to je jezik obicnog coveka. 90%+ ljudi ne prica knjizevni jezik koji se predaje/uci u skoli, prevodjenje pesmica, Sekspir i tome slicno. Sve je to lepo, nemam ja nista protiv, ali izadji na ulicu i videces da je to potpuno drugacija prica. Ako hoces da udjes u sustinu jezika, shvatices posle par sati tumaranja Londonom ili bilo kojim seocetom, da postoji mnogo razlicitih ekcenata, izgovorenih reci, itd...........cisto sumnjam da su vam u skoli predavali Cockney engleski, mozda ga napomenuli. Takodje, cisto sumnjam da su vas naucili da prepoznate razliku u akcentu izmedju jednog Irca, Skota , Engleza, Australijanca, Kanadjanina, .............to se ne uci u skoli, to je iskustvo iz zivota. Pored itekako dugog iskustva jos uvek ucim nove stvari o engleskom jeziku i svaki dan se prosto iznenadim koliko je razlicitosti u govornom jeziku od zemlje do zemlje, grada , provincije, itd............
Mogu ti reci neka svoja iskustva u vezi ovoga, nesto vise od 4 meseca provedena na Kritu radeci u jednom hostelu gde je bilo 60%+ Iraca i Engleza, bogami poprilicno i australijanaca, zatim 9 meseci u restoranu u Dominikani, radeci sa dvojicom engleze, jedan cockney londonac, drugi iz srednje Englske, uz Dublin akcenat jedan od najgorih/najtezih za razumeti...........itd..........to se ne uci uskoli!
Kultura jednog naroda se ne ogleda u lokalnoj kuhinji, ima mnogo vaznijih stvari od toga, da ne nabrajam sada.
Sto se tice bezbednosti, ako se neko boji da putuje bez nekakvog vodica koji ce ga za ruku vuci sve vreme, savet, ostanite kuci , zakljucajte se , ne izlazite na ulicu, moze auto da vas pregazi.

Za 4 nedelje skolice, nekih 100-njak sati..............ne moze da se nauci 1 promil ovoga o cemu ja pricam. Ako mislis da si nesto naucila u toj skoli, probaj da uradis recimo TOEFL ili IELTS test pa ces videti koliko ustvari (NE)znas engleski.

hmm... pa to i jeste bila glavna fora tamo... ja sam ishla u porodicu gde sam i imala odlichan kontakt sa izvornim englezima a i njihovim prijateljima... pobogu, prichash kao da sam ja tamo ishla u shkolu pa na sapvanje i tako ponovo sutradan... :lol: da sam otishla tamo da bih samo ishla u shkolu ishla bih i ovde... u london sam otishla bash da bih doshla u kontakt sa ljudima tamo, jer sam predugo ovde uchila engleski 'na suvo'... mislim taj tvoj stav da ako odesh u london u shkolu ne izlazish iz nje je prilichno bzvz... uopshte nisi u pravu da ako idesh u shkolu nishta ne nauchish... idesh u shkolu BASH u londonu da bi chim izadjesh iz nje mogao da primenish sve o chemu ste prichali na chasu...
i moram te razocharati ali imali smo 2 lekcije o razlichitim akcentima engleskog jezika i pushtali su nam neke ljude za primer a mi smo trebali da prepoznamo koji je koji akcenat, a onda naravno da sam u svim sagovornicima narednih nedelja trazila te akcente...

u pravu si da se vishe nauchi na ulici, ali nisi u pravu da se nishta ne nauchi u shkoli... a da ne pricham o tome koliko nisi u pravu kada prichash kao da ljudi koji odu u london u neku shkolu jezika ne dolaze u kontakt sa ljudima... pobogu to je jednostavno glupo i pomisliti... e sad shto si ti mozda imao na umu oxford gde i ne mozesh da sretnesh previshe 'domatjih' engleza to je druga stvar... ja sam bila u 4.zoni londona i imala sam bash dosta slobodnog vremena za shetnje i obilaske i upoznavanje bash dosta ljudi razlichitih zivotnih pricha i ne mislim da sam ishta tamo propustila...

i da, jbga, konzervativna sam i puna predrasuda i ne volim da putujem sama... i nemam poverenja previshe u solo varijante... jedino u kombinaciji sa nekim vetjim drushtvom bihtako neshto izvela,ali tu en znam bash koliko bi bilo engleskog jezika... za mene je ovo, posebno tada bila sjajna varijanta... i svima bih je uvek preporuchila...

i bash evo sad razmishljam... ne znam zashto si tako tvrdoglav... ovo mi nije prvi put da vodim debatu sa tobom u kojoj ti pokushavash da me ubedish da nisam u pravu... :? mozda ti nisi u pravu... mozda nije svako organizovano putovanje loshe i bacanje para... mozda je meni lakshe da u startu dam pare i ne brinem... mozda ja mislim da to vredi tolike pare... ne znam... nije mi jasno zashto pokushavash da me razuverish... /i ne mislim samo mene.../

Draga moja, ti uopste ne razumes poentu moje price.
Tvrdim, iz iskustva da se za 4 nedelje ne moze uci u sustinu jezika, nauciti bilo sta osim nekih osnovnih stvari, kazes dva casa ste pricali o razlicitim akcentima, pa to je smesno.

To je suvise kratko vreme , 40 nedelja ti nije dosta da uzes u srz celog problema. To je kao kada bi neko sa 7 godina poceo da uci slova i za mesec dana postao romanopisac.

Ali ja opet pitam tebe i bilo koga ko je pohadajao slicne skole, javite mi se kada uradite neki od pomenutih testova, da vidimo sta ste to naucili za 4 nedelje. Meni je zao sto nisam u mogucnosti da proverim tvoje znanje steceno u toj skoli, jako me zanima.

klika:
Pa konverzacija moze da se radi, kao sto rekoh, na ulici, u restoranu, itd..........ako niste radili gramatiku, gde si je onda naucila?
Tek je u ovom slucaju bacen novac........

Pa, ja sam diplomirani profesor engleskog, tako da smatram sebe kompetentnom da ti kazem da nije bacen novac.
A casovi se i drze upravo na takvim mestima - pabovima, ulici, parkovima, kladionicama, sudnici itd, pri cemu dobijes specificne zadatke koje treba da obavis u realnim situacijama.

Estella:
Pa, ja sam diplomirani profesor engleskog, tako da smatram sebe kompetentnom da ti kazem da nije bacen novac.
A casovi se i drze upravo na takvim mestima - pabovima, ulici, parkovima, kladionicama, sudnici itd, pri cemu dobijes specificne zadatke koje treba da obavis u realnim situacijama.

Ok, a kako mislis da neko sa prilicno ispodprosecnim znanjem iz srednje skole (da nekazem losim), tu prvenstveno mislim na los sistem ucenja jezika od osnovne do kraja srednje skole, moze da nauci nesto u konverzaciji ako jos uvek nije naucio ni promil engleske gramatike?
Nemoj mi jos samo reci da nam je sistem ucenja engleskog jezika u skolama dobar, grohotom cu se nasmejati...........tvrdim da 90% svrsenih srednjosklolaca, koji su btw ucili jezik 12 godina, ne zna kondicional u proslom vremenu, pasiv bar 50%. A da ne idem u neke druge sitnice. Kako ce taj jadnik da izvrsi te zadatke u realnim situacijama? Moze ali sa nekim indijanskim engleskim.

To mi nekako lici da neko ko ne zna da pliva, ili je tek naucio, hoce da se bavi vaterpolom...........

Nama rece gospodicna pre tebe da su ucili pesmice i isli na izlete, to mi zvuci kao do jos drzi Barbiku u rukama, neki program za decu do 12 godina. Nemojmo biti smesni, za 4 nedelje nauciti jezik, pa ako ti kao profesor jezika to tvrdis, svaka onda tebi cast..........za tih utrosenih 1500 eura, 2 godine ucenja jezika po najboljim kursevima u BG-u! Spremio bih ESL, Proficiency i ko zna sta jos za te pare............

Mada meni tu sve nekako mirise da ti imas neke veze sa tim skolama, vodis mozda grupe, i tome slicno...............svaki cigo svoga konja hvali, kaze stara narodna.......

Nemoj mi jos samo reci da nam je sistem ucenja engleskog jezika u skolama dobar, grohotom cu se nasmejati...........tvrdim da 90% svrsenih srednjosklolaca, koji su btw ucili jezik 12 godina, ne zna kondicional u proslom vremenu, pasiv bar 50%
Tu sam da posvedocim.......
Ja koliko - toliko znam engleski, zasta skola DEFINITIVNO nije zasluzna. Spelovanje i pravopis naucio sam preko foruma (koje su jedno veoma korisno i podvlacim JEFTINO resenje), a konverzaciju (koja priznajem i nije bas neka) sa rodjakom koji je dolazio preko leta....
a se slazem da su najpouchnija putovanja u solo varijanti i da se tako najvishe svari nauchi o mnogo chemu ne samo toj zemlji u koju idesh... ali tu postoji jedan problem, a to je sa kim itji... malo je nezgodno da zensko josh i mlado, npr tinejdzer ide negde u nepoznato, tako samo rezervishesh hotel i slichno...
upravo. Moja sestra studira engleski. Konverzacija joj bas i nije jaca strana, i zamisli da ona sa svim tim znanjem iz gramatike i [ne]mogucnosti konverzacije, ode u sopstvenoj reziji.

Treba se izvuci maximum iz tih 1500 eura, sto zavisi samo od vas....

klika:
Draga moja, ti uopste ne razumes poentu moje price.
Tvrdim, iz iskustva da se za 4 nedelje ne moze uci u sustinu jezika, nauciti bilo sta osim nekih osnovnih stvari, kazes dva casa ste pricali o razlicitim akcentima, pa to je smesno.
:lol: :lol:
i shta sad, ako dajem pare da odem u london misletji da pokupim shta mogu od njiovih rechi, akcenta, izgovora, svakodnevnog govora, to znachi da ja zelim da za 4 nedelje apsolviram engleski...
klika:
To je suvise kratko vreme , 40 nedelja ti nije dosta da uzes u srz celog problema. To je kao kada bi neko sa 7 godina poceo da uci slova i za mesec dana postao romanopisac.
i ti ulazish u neku drugu prichu - da li treba itji u te shkole sa bednim predhodnim znanjem engleskog jezika, za shta i ja tvrdim da je bacanje para, jer oni ne mogu da ti sve objashnjavaju kad ti ne znash o chemu prichaju... ali otitji tamo i upasti u a ili b grupu je skroz u redu i isplati se...

a i ako ti nikada nisi bio u takvoj varijanti kako mozesh tako neshto da tvrdish...

Draga moja, ne kockam se ali u ovom slucaju stavljam 100 eura da ne znas razliku izmedju Past Tense i Present Perfect Tense!!! Tu prvenstveno milim na to kada se koje vreme koristi, mozda i znas kako se gradi PPT, to nije problem.

klika:
Draga moja, ne kockam se ali u ovom slucaju stavljam 100 eura da ne znas razliku izmedju Past Tense i Present Perfect Tense!!! Tu prvenstveno milim na to kada se koje vreme koristi, mozda i znas kako se gradi PPT, to nije problem.
:lol: pa jedino shto ti mogu retji dragi moj jeste da me je gazdarica /koju sam lepo zamolila da me ama bash svaki put ispravi kada pogreshim vreme prvenstveno/ ispravila svega par puta u toku tih mesec dana... engleski sam uchila od malih nogu i oduvek sam bila sluhista tako da su mi vremena logichna mada moram priznati da ne znam zashto nekad iskoristi neko vreme, ali bude tachno... i isto, eto slaba sam u spelovanju i to je tachno... ali da ne znam da sklopim konverzaciju sa englezom... molim te...

Znaci ne znas razliku izmedju ovih vremena i kada se koje koristi.........ok, samo sam to hteo da cujem........btw, to se uci na 5 casu gramatike, svaka iole bolja kniga vezana za gramatiku to obradjuje i 5-6 lekciji, tu se jos uci hodanje........za odlicnog stometrasa treba jos `leba da se pojede........

klika:
Znaci ne znas razliku izmedju ovih vremena i kada se koje koristi.........ok, samo sam to hteo da cujem........btw, to se uci na 5 casu gramatike, svaka iole bolja kniga vezana za gramatiku to obradjuje i 5-6 lekciji, tu se jos uci hodanje........za odlicnog stometrasa treba jos `leba da se pojede........
ok... znachi ne moze se sve nauchiti na ulici vetj se mora sesti za knjigu i itji u shkolu engleskog jezika... to sam htela da chujem... :p

bigsister:
ok... znachi ne moze se sve nauchiti na ulici vetj se mora sesti za knjigu i itji u shkolu engleskog jezika... to sam htela da chujem... :p

Pa neke stvari se moraju prvo nauciti pa onda vezbati........spisak je podugacak pa se ne bih upustao u nabrajanje, trajalo bi.

Pa ako se vratis na pocetak cele price videces da sam postavljacu teme dao savet, prvo sedi i savladaj teoriju pa se onda baci na konverzaciju i usavrsavanje jezika.
Obrnut nacin vazi samo za klince kada uce prve korake, tj. prve reci........ne mozes klinca od 5 godina uciti sta je gerundiv, pasiv, itd........

Takodje, svaki covek , kada uci strani jezik, je u neku ruku hendikepiran jer mora neke stvari da uci napamet. Npr. , odredjeni i neodredjeni clan, pa pomenuta razlika izmedju Present Perfect i Past Tenese, kada se koriste gerundiv a kada infinitiv, itd.........

Ako hoces pravilno i dobro da pricas/naucis jezik, ovo su neophodne svari, a ako hoces da pricas u Presentu sve vreme , ok.......to nije neka filozofija, ali ta osoba NE zna jezik.

A sve te stvari ti nikako NISI mogla da naucis za 4 nedelje uceci pesmice na izletima.......o tome ja pricam sve ovo vreme.

A kako se uci jezik, ljudi iz naseg ministarstva obrazovanja trebali bi malo da svrate u posetu kod kolega iz Holandije i na licu mesta se uvere kako njihov sistem rada fantasticno funkcionise i daje neverovatne rezultate. Ako je neko nekada sretao holandjane i pricao sa njima shvatice o cemu pricam. Nacija koja ima cak bolje rezultate na jednom TOEFL tesu od samih britanaca! Cudno zvuci ali to je cinjenica.
Pre nekoliko godina mi se jadan prijatelj vratio iz Holandije, pohadjao je skolu engleskog jezika tamo po njihovom nastavnom programu i za divno cudo mi je pokazao istu knjigu onu iz gramatike koju sam ja ovde pomenuo i po kojoj oni rade.

Draga moja, mani se pesmica , hvataj knjigu u sake i nauci ove stvari koje sam pomenuo, ako mislis da ozbiljno pricas bilo koji jezik. Nabavi TOEFL ili IELTS pripremu i testove, takodje odlicno stivo, to su ozbiljne stvari.

klika:
A sve te stvari ti nikako NISI mogla da naucis za 4 nedelje uceci pesmice na izletima.......o tome ja pricam sve ovo vreme
pa u tome se ja slazem sa tobom sve vreme, kao shto rekoh i meni je debilizam da neko ode tamo gluv i nem i ochekuje da tje se vratiti pucajtji od znanja engleskog nije tachno, ali sve vreme govorim da se i u toj shkoli dosta nauchi, i naravno ako ti zapadnesh u a ili b grupu netje ti oni objashnjavati present simple... raditje adekvatno tvom znanju pokazanom na predhodnom testu... u vishim grupama zaista se nauche neke veoma korisne stvari koje meni niko nije rekao za svih 15 godina uchenja engleskog u srbiji... i josh se uchi konverzacija jer si po ceo dan sa ljudima drugih govornih podruchja, a o proshirenju svog rechnika i da ne pricham... odlazak u letnju shkolu u londonu je vishestruko koristan...

please je l moze savet za neki hotel u londonu,da je blizu svega( da moj muz ne bi morao da uzima sredstva javnog prevoza :roll: ),da je prijatan i ne preterano skup,takodje da je blizu zeleznicke waterloo
i ko moze da mi objasni sta im znaci u opisu hotela da deca moraju da imaju vise od 18 god?klinci nisu prihvaceni?i zasto je izbor trokrevetnih soba taaaaako bedan?
i sem kulturnih poseta gde je dobar soping?i sta obavezno da jedem?i sta vam jos padne na pamet

Back