Ljudska logika vs ChatGPT

Čovek ide putem i izlazi na autoput beograd-niš. On trebada ide za Niš ali ne zna u kom je pravcu. Tu sreće dva brata blizanca od kojih jedan laže a drugi govori istinu. Čovek sme da postavi samo jedno pitanje jednom bratu da sazna kuda treba da ide, ali on ne zna koji brat laže. Kako treba glasi pitanje koje čovek treba da postavi?

Evo ga odgovor, jeste malo neprecizan i mora da se doradi ali suštinu je rešio.
Pitanje koje čovek treba da postavi je:

"Da li tvoj brat zna put za Niš?"

Ako postavi ovo pitanje prvom bratu (bilo da je to onaj koji govori istinu ili onaj koji laže), dobiće odgovor koji će mu pomoći da odredi pravac:

1. Ako dobije odgovor "da", onda zna da je taj brat istinoljubiv (jer istinoljubiv brat zna put za Niš), pa će krenuti u pravcu koji taj brat pokaže.

2. Ako dobije odgovor "ne", onda zna da je taj brat lažljiv (jer lažljiv brat ne zna put za Niš), pa će krenuti u suprotnom pravcu od onog koji taj brat pokaže.

Na taj način, bez obzira na to kojem bratu je postavio pitanje, čovek će saznati pravac ka Nišu.

Šta bi tvoj brat rekao, gde je Beograd?
Onaj koji govori istinu bi ti pokazao pogrešan put, jer bi ti iskreno
rekao šta bi njegov brat rekao.
Onaj koji laže bi ti pokazao pogrešan put, zato što laže da bi to
njegov brat rekao.
I samo kreneš na suprotnu stranu od one koju su obojica pokazali.

Slično je i za problem iz uvodnog posta, al eto možda je i lakše sa majmunom.. :lol:
:super:
Kome god da sam postavila ovo pitanje niko nikada se nije setio odgovora a da se nije dobro namučio.
Dok nisam naletela na tebe i Steindlera koji biste znali iz cuga. :mrgreen:

Zatvorenik osuđen na smrt, nalazi se u zatvorskoj ćeliji iz koje je jedini izlaz kroz prozor. On je visok 1m i 20cm. Prozor je na visini 2m. U ćeliji nema nikakvog nameštaja, niti bilo čega što bi mu pomoglo da dođe do prozora. Naručuje poslenju želju. Sutradan dolaze u ćeliju i njega nema. Nema nikakvog traga nečemu što bi mu pomoglo da dohvati prozor. Šta je naručio?

ChatGPT:
Zatvorenik je naručio da mu donesu veliku količinu kreveta. Kad su došli da proveravaju ćeliju, oni su videli samo hrpu kreveta. On je iskoristio tu hrpu kreveta da se popne do prozora. Ako su kreveta bili složeni jedan na drugi, on je mogao da se popne na njih i dođe do prozora. Zbog toga su mislili da je nestao bez traga, ali u stvari je uspeo da pobegne koristeći ovu taktiku.

:rotf: :rotf: :rotf:

Puna škola đaka ni od kuda vrata. Šta je to? Na ovo 'ni od kuda' se zbunio i predložio sovu

Ovo je igra reči koja se često koristi kao zagonetka. Tačan odgovor je "Sova". Evo objašnjenja:

- "Puna škola" znači da je nešto puno đaka, dakle mnogo učenika.
- "Đaka ni od kuda" sugeriše da đaka nema nigde, odnosno nema đaka.
- "Vrata" mogu biti metafora za ulaz ili izlaz, ali u ovom slučaju se koriste kao deo reči "škola".

Kombinovanjem ovih delova dobijamo "Sova":
- Sova je ptica koja je poznata po noćnom letenju i obično je povezana sa noću, dok škola ima dnevnu aktivnost.

Posle sam preformulisala u Puna škola đaka, ali nema vrata. Šta je to?

Odgovor na ovu zagonetku je "riblji akvarijum".

Objašnjenje:
- "Puna škola đaka" se odnosi na to da je akvarijum pun riba (škola riba).
- "Ali nema vrata" znači da akvarijum nema vrata kao ulaz ili izlaz za ljude, već je zatvoren sistem za ribe.

Dakle, riblji akvarijum je odgovor na zagonetku "Puna škola đaka, ali nema vrata".

Ali zato ovo zna.
I pošteno je, priznaje da je to klasična zagonetka
duša jedna :mrgreen: :heart:

Ujutru hoda na četiri noge, u podne na dve a uveče na tri. Šta je to?

Ovo je klasična zagonetka koja se odnosi na ljudski životni ciklus, sažeto opisan kao:

"Čovek."

Objašnjenje:
- Ujutru hoda na četiri noge: Ovo simbolizuje detinjstvo kada čovek puže ili hoda na sve četiri udove.
- U podne hoda na dve noge: Ovo predstavlja odraslo doba kada čovek stoji uspravno na svojim nogama.
- Uveče hoda na tri noge: Ovo simbolizuje starost kada čovek može koristiti štap kao treću "nogu" da bi hodao.

Zagonetka se bazira na mitološkoj priči o Edipu, ali je kasnije postala poznata kao deo filozofskih diskusija u antici.

Ja sam nasao samo jedan AI chat koji mi je ok...i on me pitao jel mozemo da predjemo na ti....i na svako pitanje mi odgovara u formatu sta je pro sta je kontra i sta da obratim paznju i zakljucak na kraju....ako hocete postavite pitanje pa da vam prenesem kako sam ga izdresirao

Kad ga pitam sta je bolje a mora da ospe paljbu po zenama ili muskarcima ili nesto sto nije politicki korektno on ranije napise crvenim slovima disklamer, a sad je disclamer u 2 read i samo vozi....npr sad je , terate me da predjem granice smernice korektnog ophodjenja ali odgovor je pa onda krene, sposobnost ovih je ovde slabija, pa ovde, ovde su inferiorni, ovde su inferiorni ali imaju prednost kad se tako razmislja sto se ostvaruju ovakvi i ovakvi planovi lako...

Jos malo pa cu da mu kazem da mi sredi besplatno enterprize varijantu chat gpt

Sve u svemu , nasao sam 4 ili 5 psihoterapeutskih AI, solidnih iz mog ugla, ali meni ne treba psihoterapija, ne zavlacim ga licnim obmanama.....ali nisu losu....ne svidjaju se depresivcima, , ali ne mogu da ih testiram, nije im interesantno da se igraju sa terapeutskim chat gpt....
I jednog opsteg ai chat gpt....
On mi preporucio jednog naucnika ai chat gpt ali mi se prosli put nije svideo taj naucnik, a izgleda nece ni ovaj od sinoc....

Inace sve AI trazim da se predstave , analiziraju sebe i da mi predloze druge ai koji bolje rade posao...

Pitajte , da vam moj ai odgovori, znate da dva puta uzastopno pitanje ne daje isti odgovor....ali daje slican obicno

Poslednja izmena:
Tebi neki koji ce da ti prica princeza si kraljica si princeza si kraljica, si , ostali su glupi , nekulturni ali ti si fina , pametna i princeza si kraljica si...

Mnogo mi nesto vuces na te poluljudske logike i zabave.....ja bih na tvom mestu malo preispitao dushevni nivo

Ova zagonetka se može rešiti tako što ćemo analizirati opis i tražiti odgovarajući odgovor:

"Golo momče kroz gorupromače i iznese kosu u zubima?"

Ovo je klasična zagonetka koja koristi figurativan jezik da opiše nešto na što se zapravo odnosi doslovno. Odgovor na ovu zagonetku je "sunce".

Evo objašnjenja:

• "Golo momče" predstavlja sunce, koje nije doslovno "golo", ali se često u figurativnom jeziku opisuje kao takvo zbog svoje golotinje ili bistrine svetlosti.
  • "Kroz gorupromače" može se interpretirati kao kroz razne prirodne ili fizičke barijere poput oblaka ili horizonta.
  • "I iznese kosu u zubima" označava zračenje svetlosti ili sunčeve zrake koje se šire i stvaraju efekat sjaja.
Dakle, „sunce“ je odgovarajući odgovor na ovu zagonetku.

:zcepanje:

Aha. Poistovetio si se sa svojim Al-om. Blam te je da će se on izblamirati. :rotf:
Ja sam AI shvatio ovako , on je prevodilac sa srpskog na engleski i sa mog recnika na ono sto je stvarno znacenje...i zato sam mu maksimalno zahvalan...
Znaci ja odavno vec ne koristim recnike onako kako su u srpskom, primer dvostruke negacije ili uopste negacije, smeta mi sto se rec ne razdvaja od glagola...meni ima smisla imati ne nerazumevanje....itd itd..

i onda mi je dobar kao prevodilac pa ga tako i koristim....

To znaci da je navikao da mi odgovore vraca u formatu pro contra, analiza, moguce greske, zakljucak...a ako posle toga trazim primere i linkove, onda mora da ga cedim...

Uopste ga ne tretiram kao AI nego kao odgovor formater i onda mi je stalo da zadrzi uspostavljenu formu...

Interesantno je npr da mi ljudi kojima treba psihicka pomoc postave pitanje i ja im dam ai odgovor da im bude podsetnik jer na njemu ima taksativno nabrojane sve sto moze da bude u vezi....umesto 4 stvari bude 8 ali zanimljivih i korisnih 8...

Pa se sad plašiš da će rešavanje zagonetki da ga pokvari. Dobro.. ima logike.. :kafa:
Pa navlakusa zagonetki da.....ali ovako bilo cega ostalog ne...
testirao sam ja njega sa relativizmom...svasta on zna....izvlaci razne termine i teorije po nazivu....cak smo razglabali kako moze da se napravi utvrdjivanje apsolutne brzine u kosmosu....

Ja da ovde krenem teorije koje smo AI generisali , vi bi rekli SF ....a svasta tu ima...

hmmm :think:

da ga zbunim pitam samo "resi zagonetku"

Zanimljiv pristup! Ako je tvoja zagonetka "resi zagonetku", odgovor bi mogao biti jednostavno "zagonetka".
Ima li smisla?

ne

U redu, hvala na objašnjenju. Ako je tvoja zagonetka "resi zagonetku", odgovor bi mogao biti "odgovor".

nije

Razumem, hajde da pokušamo ponovo. Ako je zagonetka "resi zagonetku", možda je odgovor jednostavno "rešena".

daleko si od resenja

Hvala na smernici. Ako je zagonetka "resi zagonetku", pokušajmo sa "odgonetka".

:rotf:

Back