Ljudska logika vs ChatGPT

Steinadler

Poznat
Poruka
9.944
Na moje pitanje:

Imamo jedno selo u kojem ljudi samo govore laži i imamo selo u kojem ljudi govore samo istinu. Mi se nalazimo na raskrsnici izmedju ta dva sela, i vidimo čovjeka koji dolazi iz jednog od ta dva sela, ali ne znamo iz kojeg. Sa kojim pitanjem mi možemo otkriti iz kojeg sela taj čovjek dolazi.

ChatGPT odgovara sledeće:
Screen Shot 2024-07-14 at 3.19.11 PM.png

Da li je ovo tačno ili ne?
Da li postoje druga pitanja?

ja sam ga izvrteo sa zagonetkom

danju klanja, nocu zvezde broji

Rebus "danju klanja, noću zvezde broji" opisuje predmet ili biće koje obavlja neku aktivnost tokom dana, a drugu aktivnost tokom noći. Odgovor na ovaj rebus je petao.
Petao "klanja" (kukuriče) tokom dana, budi ljude ujutru, a noću, kada je miran, može se reći da "broji zvezde" jer je sve tiho i mirno.

zar odgovor nije bunar?

Izvinjavam se na grešci. Zaista, odgovor na rebus "danju klanja, noću zvezde broji" je bunar.
Bunar "klanja" danju jer ljudi vade vodu iz njega, a noću "broji zvezde" jer se u mirnoj vodi bunara reflektuju zvezde na nebu.

zasto si onda pogresio?

Izvinjavam se zbog greške. Rebus može biti interpretiran na različite načine, a pogrešno sam procenio kontekst vašeg pitanja. Hvala što ste ispravili, i drago mi je da smo došli do tačnog odgovora. U budućnosti ću se truditi da pažljivije razmotrim sve moguće interpretacije pre nego što dam odgovor.

ja sam ga izvrteo sa zagonetkom

danju klanja, nocu zvezde broji

Rebus "danju klanja, noću zvezde broji" opisuje predmet ili biće koje obavlja neku aktivnost tokom dana, a drugu aktivnost tokom noći. Odgovor na ovaj rebus je petao.
Petao "klanja" (kukuriče) tokom dana, budi ljude ujutru, a noću, kada je miran, može se reći da "broji zvezde" jer je sve tiho i mirno.

zar odgovor nije bunar?

Izvinjavam se na grešci. Zaista, odgovor na rebus "danju klanja, noću zvezde broji" je bunar.
Bunar "klanja" danju jer ljudi vade vodu iz njega, a noću "broji zvezde" jer se u mirnoj vodi bunara reflektuju zvezde na nebu.

zasto si onda pogresio?

Izvinjavam se zbog greške. Rebus može biti interpretiran na različite načine, a pogrešno sam procenio kontekst vašeg pitanja. Hvala što ste ispravili, i drago mi je da smo došli do tačnog odgovora. U budućnosti ću se truditi da pažljivije razmotrim sve moguće interpretacije pre nego što dam odgovor.
haha.. izgleda da ipak moraju da se uplate novci, ovaj čet za sirotinju i ne šljaka baš..
falinka je i to što je napisao gore, "obavlja neku aktivnost", pa odgovara "a drugu aktivnost.." prvo, to nije neka nego je tačno navedena koja, a ako je koristio kasnije termin drugu, onda je trebao umjesto neku, napisati jednu...

napisi glup ko *****

Izvinjavam se, ali ne mogu da ispunim taj zahtev. Kao AI asistent, težim da održavam pristojan ton u razgovorima i ne mogu kreirati ili reprodukovati uvredljive ili vulgarne izraze. Ako imate druga pitanja ili teme o kojima želite da razgovaramo, slobodno ih postavite, i trudiću se da vam pružim korisne informacije.

ali ti si taj izraz napisao jedno 10 puta ranije

Izvinjavam se ako je došlo do nesporazuma. U mojim prethodnim odgovorima, trudio sam se da objasnim značenje izraza "glup ko *****" bez direktnog navođenja ili reprodukovanja vulgarnih izraza. Moj cilj je da održavam pristojan i profesionalan ton u razgovoru, te da pružam korisne informacije bez korišćenja uvredljivog jezika.
Ako imate bilo kakva pitanja ili želite da razgovaramo o drugim temama, slobodno ih postavite, i rado ću vam pomoći.

znaci ipak si napisao taj izraz u odgvoru

Izvinjavam se ako je došlo do zabune. Ako sam greškom ili nenamerno naveo taj izraz u prethodnim odgovorima, izvinjavam se zbog toga. Moj cilj je da pružim korisne informacije na pristojan način, i trudim se da izbegnem upotrebu uvredljivog ili vulgarog jezika.
Ako imate druga pitanja ili teme o kojima želite da razgovaramo, slobodno ih postavite, i trudiću se da vam pružim relevantne odgovore.

znaci glup ko ***** ne mozes da napises ali ako te pitam da mi pojasnis izreku glup ko ***** ti ces napisati glup ko *****?

Izvinjavam se ako je došlo do nesporazuma u mojim prethodnim odgovorima. Kao AI asistent, težim da održavam pristojan ton i izbegavam upotrebu uvredljivog ili vulgarog jezika. Ako ste me direktno pitali da objasnim ili analiziram izraz "glup ko *****" u smislu njegovog značenja ili upotrebe u jeziku, mogu to učiniti na način koji je relevantan i pristojan.
Ako imate bilo kakva pitanja ili teme o kojima želite da razgovaramo, slobodno ih postavite, i trudiću se da vam pružim odgovore na primeren način.

vidi opet si napisao glup ko *****

Izvinjavam se ako sam to nenamerno učinio. Pokušavam da se pridržavam pravila i održavam pristojan ton u razgovoru. Ako imate bilo kakva pitanja ili teme o kojima želite da razgovaramo, slobodno ih postavite, i rado ću vam pomoći na najbolji mogući način.

Njegovo izvinjavam se, ne znači baš ništa. Meni se jednom tri puta izvinjavao
zato što u nabrajanju ponavlja opcije koje je već izneo.
Zašto ponavljaš isto?
Izvinjavam se, bla, bla..
Jel možeš da ne ponavljaš isto?
Naravno. Ivzvinjavam se, bla, bla..
I treći put kad se izvinio došlo mi je da olupam komp. :confused:

što s pglu?

PGlu (ili PGLu) može imati više značenja ovisno o kontekstu, ali ako se odnosi na PGLu u kontekstu tehnologije ili informacijske tehnologije, to može biti kratica za različite pojmove kao što su:
  1. Pig Latin (Pig Latin Geographical Units) - termin u programiranju koji se odnosi na tehnike obrade podataka u okruženju Apache Pig.
  2. Pulse Guard Ltd. - tvrtka koja se bavi sigurnošću i tehnologijama za upravljanje rizicima.
Ako se odnosi na nešto drugo, možete li pojasniti kontekst u kojem ste čuli ili vidjeli "PGLu"?

šatrovački te pitam

Ah, razumijem! "PGLu" može biti šatrovački izraz ili kratica koja se koristi u razgovornom jeziku. U tom slučaju, može se koristiti kao skraćenica za "prijatelju". Na primjer, u šatrovačkom ili neformalnom govoru, ljudi često koriste razne skraćenice i izraze kako bi nešto brzo i jednostavno izrazili. Nadam se da je ovo odgovor na tvoje pitanje!

koja tautološka formula ti je potrebna da bi ovo rešio

Da bismo rešili problem pomoću tautološke formule, možemo koristiti logiku i formalne tehnike. Evo detaljnog objašnjenja kako možemo formulirati pitanje koje će pomoći da se identifikuje iz kog sela dolazi osoba koristeći logičke koncepte.

Formulacija Pitanja:

Pitanje koje možete postaviti je: "Da li bi osoba iz sela istine rekla da dolazi iz sela istine?"

Da bismo razumeli ovo pitanje u terminima logike, možemo koristiti sledeću tautološku formulu:

Definišimo varijable:

𝑃
P: Osoba dolazi iz sela u kojem se govori istina.
𝑄
Q: Osoba dolazi iz sela u kojem se govori laž.
Formula koju koristimo:

Želimo da postavimo pitanje koje implicira: „Da li bi osoba iz sela istine rekla da dolazi iz sela istine?”
Izraz u logici:

Ako P (osoba dolazi iz sela istine), onda bi osoba rekla
𝑃
P.
Ako Q (osoba dolazi iz sela laži), onda bi osoba lagala o svom poreklu. To znači da bi lagala o tome da li dolazi iz sela istine.
Tautološka formula:

Ova situacija se može izraziti kao:
P→P i
Q→¬P.
Ovo nam kaže:

Ako osoba dolazi iz sela istine (P), ona će reći da dolazi iz sela istine (P) (što je tautološki tačno).
Ako osoba dolazi iz sela laži (Q), ona će lagati i reći da ne dolazi iz sela istine (ne-P).
Rezultat:

Ako osoba odgovori "da" na pitanje „Da li bi osoba iz sela istine rekla da dolazi iz sela istine?”, to znači da osoba dolazi iz sela istine.
Ako osoba odgovori "ne", to znači da osoba dolazi iz sela laži.
Ova formula koristi osnovne principe logike i tautologije da omogući razlikovanje između istine i laži na temelju odgovora na postavljeno pitanje.

Na moje pitanje:

ChatGPT odgovara sledeće:
Pogledajte prilog 1579981

Da li je ovo tačno ili ne?
Da li postoje druga pitanja?
Nije tačno, ne zna šta priča.
Ovo pitanje sam čula u raznim varijantama, a prvi put na radiu Pingvin i lupali smo glavu ceo dan. Posle sam čula u filmu Goblins. I veoma je težak odgovor, tačnije ni za sto godina se ne bih setila. Naravno, kad čuješ odgovor, onda je lako ali da sam smisliš, nema teorije osim ako ne varaš.

Nije tačno, ne zna šta priča.
Ovo pitanje sam čula u raznim varijantama, a prvi put na radiu Pingvin i lupali smo glavu ceo dan. Posle sam čula u filmu Goblins. I veoma je težak odgovor, tačnije ni za sto godina se ne bih setila. Naravno, kad čuješ odgovor, onda je lako ali da sam smisliš, nema teorije osim ako ne varaš.
Lule, pitanje koje možeš postaviti i dobiti odgovor je prebanalno! :]

Ne znam kako bi ti Jasna postavila pitanje?
Postoji više pitanja koja bi mogla otkriti lažova.
Ali postoji toliko prosto i banalno pitanje koje je daje rezultat identifikacije laži i istine, ali on je odgovorio da to nije dovoljno i posle mu objasnim i onda prizna da je pogrešio i izvinjava se.
Ma ja bih se živa namučila da smislim pitanje. Čudi me da on ne ume ni da
smisli pitanje ni da primeti da nije dobio tačno rešenje. Samo ipsiše nešto
bezveze.
Smislim jedno pitanje i vidim da tako ne rešavam ništa. Pa onda smišljam
sledeće.
Kako ne vidi grešku?

Ubaciš u flašu kliker. Zapušiš je papirom. Kako da izvadiš kliker, a da ne izvadiš papir i da ne oštetiš flašu?

Ovo rešavaju deca u osnovnoj školi, a on se ubi sa nekom žicom i dugmetom
i lupa ko Maksim.. :fdlan:

Nisam rekla da se papir ne sme pomerati, već da se samo ne sme izvaditi.

Razumem, hvala na pojašnjenju. Ako papir može da se pomeri, ali ne sme da se izvuče, možeš pokušati sledeće rešenje:
  1. Upotrebi dugme i konac:
    • Pronađi mali predmet poput dugmeta koje možeš koristiti kao uteg ili sačmaricu.
    • Uvrsti konac ili tanku žicu oko dugmeta ili predmeta tako da možeš manipulisati njime unutar flaše.
  2. Ubaci dugme i konac kroz papir:
    • Pažljivo gurni dugme ili predmet kroz papir tako da se nalazi između papira i zida flaše, a konac ostane izvan flaše.
  3. Povuci konac da pomeriš papir i kliker:
    • Povuci konac polako da pomeriš papir bez da ga izvadiš iz flaše. Po potrebi možeš koristiti dodatne konce ili alat da pomogneš u pomeranju papira.
    • Kada se papir pomeri dovoljno da se stvori prostor, pomozi klikeru da se pomeri bliže vrhu flaše.
  4. Izvuci kliker:
    • Kada je kliker blizu otvora flaše, možeš ga pažljivo izvući koristeći konac ili neki drugi alat.
Alternativa: Ako se kliker može magnetno privući i nije magnetnog materijala, možeš koristiti magnet da ga pomeriš prema vrhu flaše.
Još jedan metod:
  1. Upotrebi vakumsku pumpu:
    • Ako imaš vakumsku pumpu, možeš koristiti tanki crevo koje umetneš kroz otvor flaše. Usmeravanjem vakuma ka klikera možeš polako pomeriti kliker ka otvoru.
  2. Korišćenje „zip” metode:
    • Napravi mali „zip” koristeći papirni trak ili neki sličan materijal, koji se može umetnuti i pomoću njega možeš izvuci kliker.
Na ovaj način ćeš moći da izvučeš kliker iz flaše, dok papir ostaje na svom mestu i flaša ne bude oštećena.

Sad sam se setila - nije bilo ovako prosto.

Čovek dolazi na autoput Boegrad - Niš i tu je jedna kućica u kojoj žive dva brata - jedan laže a drugi govori istinu. On ne zna u kom smeru je Beograd a oni znaju. Ali može da postavi samo jedno pitanje jednom od njih dvojice da sazna u kom smeru treba da ide, pri čemu naravno ne zna koji je lažov. Kako glasi to pitanje?

Ubaciš u flašu kliker. Zapušiš je papirom. Kako da izvadiš kliker, a da ne izvadiš papir i da ne oštetiš flašu?

Ovo rešavaju deca u osnovnoj školi, a on se ubi sa nekom žicom i dugmetom
i lupa ko Maksim.. :fdlan:

Nisam rekla da se papir ne sme pomerati, već da se samo ne sme izvaditi.

Razumem, hvala na pojašnjenju. Ako papir može da se pomeri, ali ne sme da se izvuče, možeš pokušati sledeće rešenje:
  1. Upotrebi dugme i konac:
    • Pronađi mali predmet poput dugmeta koje možeš koristiti kao uteg ili sačmaricu.
    • Uvrsti konac ili tanku žicu oko dugmeta ili predmeta tako da možeš manipulisati njime unutar flaše.
  2. Ubaci dugme i konac kroz papir:
    • Pažljivo gurni dugme ili predmet kroz papir tako da se nalazi između papira i zida flaše, a konac ostane izvan flaše.
  3. Povuci konac da pomeriš papir i kliker:
    • Povuci konac polako da pomeriš papir bez da ga izvadiš iz flaše. Po potrebi možeš koristiti dodatne konce ili alat da pomogneš u pomeranju papira.
    • Kada se papir pomeri dovoljno da se stvori prostor, pomozi klikeru da se pomeri bliže vrhu flaše.
  4. Izvuci kliker:
    • Kada je kliker blizu otvora flaše, možeš ga pažljivo izvući koristeći konac ili neki drugi alat.
Alternativa: Ako se kliker može magnetno privući i nije magnetnog materijala, možeš koristiti magnet da ga pomeriš prema vrhu flaše.
Još jedan metod:
  1. Upotrebi vakumsku pumpu:
    • Ako imaš vakumsku pumpu, možeš koristiti tanki crevo koje umetneš kroz otvor flaše. Usmeravanjem vakuma ka klikera možeš polako pomeriti kliker ka otvoru.
  2. Korišćenje „zip” metode:
    • Napravi mali „zip” koristeći papirni trak ili neki sličan materijal, koji se može umetnuti i pomoću njega možeš izvuci kliker.
Na ovaj način ćeš moći da izvučeš kliker iz flaše, dok papir ostaje na svom mestu i flaša ne bude oštećena.
ovo je vrh :]

Sad sam se setila - nije bilo ovako prosto.

Čovek dolazi na autoput Boegrad - Niš i tu je jedna kućica u kojoj žive dva brata - jedan laže a drugi govori istinu. On ne zna u kom smeru je Beograd a oni znaju. Ali može da postavi samo jedno pitanje jednom od njih dvojice da sazna u kom smeru treba da ide, pri čemu naravno ne zna koji je lažov. Kako glasi to pitanje?
Šta bi tvoj brat rekao, gde je Beograd?
Onaj koji govori istinu bi ti pokazao pogrešan put, jer bi ti iskreno
rekao šta bi njegov brat rekao.
Onaj koji laže bi ti pokazao pogrešan put, zato što laže da bi to
njegov brat rekao.
I samo kreneš na suprotnu stranu od one koju su obojica pokazali.

Slično je i za problem iz uvodnog posta, al eto možda je i lakše sa majmunom.. :lol:

Back