LJUBOMORA...

Ljubomora je vise ljubav prema sebi nego prema drugom.
U ljubavi npr. roditelja prema deci nema ljubomore, valjda je zato takva ljubav najcistija... ali sta ja znam... mozda i gresim(osecam da ce se javiti vec neko da me demantuje :roll: )

Jekyll_doesnt_Hyde:
Ljubomora je vise ljubav prema sebi nego prema drugom.
U ljubavi npr. roditelja prema deci nema ljubomore, valjda je zato takva ljubav najcistija... ali sta ja znam... mozda i gresim(osecam da ce se javiti vec neko da me demantuje :roll: )
Iz tvojih zaključaka sledi da za tebe uz ljubav ide i bezuslovnost. To je hrišćanska priča o žrtvovanju. Ako nekog iskreno volimo ne znači da odjednom sebe prestajemo da volimo. A ljubav roditelja prema deci je nešto sasvim posebno i tu postoje razne varijacije na temu koliko oni vole sebe, a koliko decu... tj. koliko su spremni i sposobni da pruže. U literaturi sam našla puno primera koji demantuju ovu tvoju tvrdnju. I meni su roditelji pružili ljubav i moja majka često prvo misli na mene, pa na sebe... A bila je ljubomorna par puta na neke žene koje su mi posvećivale pažnju tj. koje su pokušale da joj preotmu ulogu moje majke. Da li ja sada treba da mislim da moja majka mene ne voli?
I dont think so :)

@etotako
Nisi pazljivo procitala sta sam napisala. Nigde ja nisam rekla da ljubav iskljucuje ljubomoru (mada se nadam jednoj takvoj - bezuslovnoj :P ), vec da je ljubomora izraz ljubavi vise prema sebi nego prema objektu ljubavi, vise je odraz sujete i nesigurnosti, nego bilo cega drugog. To je jedno sebicno osecanje koje moze biti i jako destruktivno ako ode u ektrem, naravno.
Razni su ljudi, razna su i shvatanja ljubavi. Live and let live. Idealno bi bilo kad bi se ti koji "vole kroz ljubomoru" medjusobno nasli da mi ostali mozemo da disemo :lol: . Salim se.

Sto se tice roditeljske ljubavi... odoh da pitam mamu da li je ikada bila ljubomorna na moju dadilju? :) Salim se. Znam da nije i znam da joj je beskrajno zahvalna na svemu sto je ucinila za nasu porodicu. Olaksanje je kad znas da dete ostavljas sa nekim ko ce da ga voli, stiti i ulepsa detinjstvo isto onako bi ti to radio :D (njene reci).Mozda tvoja mama nije bila ljubomorna na te druge zene u tvom zivotu, mozda se samo plasila da ne budes povredjena ako se mnogo vezes za njih... ali sta ja znam :?

Ako su osnove iskrene ljubavi poverenje i razumevanje... sta onda ljubomora tu radi? :? Nesto tu ozbiljno ne stima...

Ne volEm ljubomorne ljude (uzasno me nerviraju), drazi su mi oni koji se nesebicno daju (kome nisu?) and believe it or not takvi ljudi postoje i ne moraju biti hriscani cak ni vernici.

Ne, nije ovo utopija. Danas je trend da se bude nadrndan i negativan (oni to doduse zovu biti realan), pa se onda svi koji nisu takvi smatraju ili folirantima ili glupacima... :roll:

Eto tako ja sve to vidim i nista vam ne vredi da me ubedjujete u suprotno :lol:

ljubomora moze i da bude zbog nezrelosti.kad se samo setim kako sam bila ljubomorna!!i onda upoznah svog muza.naravno u pocetku sam ga mucila.medjutim sada kada znam da nemam potrebe za tim samo ga ponekad zekim.imam poverenja u njega sto ne znaci da mi je svejedno kad chatuje s cicama.
normalno je biti malcice ljubomoran.

Ljubomora je strah da će voljena osoba zavoleti nekog trećeg. Normalno je strepeti od takvog razvoja događaja. To ne znači da nemamo poverenja u partnera, niti da smo sujetni... ali može i to biti slučaj. Nisam pričala o patološkim stanjima, nego o pravoj ljubavi. Naravno da ljubomora deluje destruktivno, ali ako smo svesni tog osećaja možemo ga zaustaviti da nam pokvari nešto lepo i važno. Nema smisla potiskivati ga, nedozvoljavati mu da ispliva na površinu jer koliko mi se čini, to dovodi do odustajanja od odnosa... što opet nije rešenje. Slažem se za poverenje i razumevanje jer meni je ljubavni odnos nemoguć bez takvih uslova. Ljubomora je prosto jedna neprijatnost u ljubavi i naravno da je niko ne voli. Ponovo ću reći da je ljubomora normalni deo ljubavnog odnosa, ali ne i ljubav sama po sebi.
Tražiti bezuslovnu ljubav od nekoga je tražiti od te osobe da nam se potpuno potčini. Šta je to ako ne ljubav prema samom sebi u svojoj isključivoj formi. Ako sam u ljubavnom odnosu sa nekim to znači da očekujem od te osobe da izrazi svoju ličnost, a ne da izrazi moju ličnost jer tada mi ne treba niko, nego nešto... ogledalo, na primer :)

Nikada nisam imala neprijatnih iskustava sa ljubomorom tj. nikada nisam privlačila takve partnere...

Što se tiče moje majke i njene ljubomore, to se dešavalo kada sam već odrasla, dva puta posle dvadesete godine i jednom kada sam bila tinejdžerka. Uvek su to bile žene koje nisu imale svoju decu, a dopalo im se kako su mene roditelji vaspitali tj. osoba u koju sam izrasla. Moja mama se plašila da će me "preoteti" jer je svesna da je stroga i da je meni potrebna potvrda od nekog starijeg iz tog razloga. I taj njen strah je izraz nesposobnosti da mi pruži taj feed-back. To nisu bili izlivi destruktivne ljubomore, samo poneki komentar na račun tih ličnosti preko kojih sam prepoznala da joj one smetaju

hanibal77:
normalno je biti malcice ljubomoran.
Pa da i to ide to s godinama...čini mi se da je čovek stvarno zreo onda kada mu ljubomora nije najveći neprijatelj, zato što onda stekneš neko poverenje u sebe i dragu osobu...

Što se tiče partnerske ljubomore, čitala sam mnogo puta da su najljubomornije one osobe koje su skolene prevari (kao: "Ako ja mogu da prevarim, može i on/ona"...), pa se u sve to uplete neka sumnja i tako sve počinje...

Hektor:
Na kakvu zastitu mislis?Stitis se samo od neprijatelja.A neprijatelji su oni koje TI ne volis,a ne oni koji tebe ne vole.Prema tome,ako volis sve ljude,a pre svega svoju zenu i decu,sire zatim komsije,prijatelje i bliznje,sire ceo svoj narod,sire sve ljude na svetu,bilo dobre,bilo zle,sto ne znaci da se ne treba braniti od zlih kada te napadaju,e onda,mesta ljubomori nema !

Naprotiv, neprijatelji su nam oni koji nas ne vole, a ne oni koje mi ne volimo…..
Takodje cemo se braniti od neprijatelja (naravno nenasilnim metodama) ili cemo zastititi neku nama voljenu osobu i bas tada dolazi do izrazaja osecaj pozitivne ljubomore ili revnosti da je zastitimo je od zlih uticaja…..
Samo kazem da ljubomora moze biti i pozitivna, i ne u smislu da si ti ljubomoran na nekog ili nesto.. ljubomora je onaj posebni uzburkani osjećaj...
ti vidiš svoju dragu osobu kako se druzi sa nekim ko loše utice na nju.. iz ljubavi je zelis zastititi od te osobe.. a ta ljubav pojavit ce se kao posebni osjecaj - zvan ljubomora… dakle u pozitivnom smislu će te potaknuti da preduzmes nešto..

drugo je sad kad govorimo da si ti ljubomoran na nekog ili nesto jer se zelis naci u njegovoj/njenoj kozi..

8)

"Prijatelji nas kvare, gledaju nam kroz prste i opraštaju. Za uspeh u životu potrebno nam je nekoliko dobrih neprijatelja". - D. Radović

A već sam negde napisala "Nije ti prijatelj koji te medom maže, već onaj koji ti istinu u oči kaže." ruska poslovica

Malo je tema otišla stranputicom ...

Ljubomora je izlečiva. Pati onaj koji je ljubomoran i samog sebe jede, još ako dođe u fazu fantaziranja i preuveličavanja usled svoje ljubomore, tu već vrag odnese šalu i može doći do ozbiljnih posledica (naročito ako je u pitanju ljubavna ljubomora).

Secam se jedne poslovice iz nekog filma koji sam gledao pre sto godina koja kaze ovako nekako: "Ako ti leptir sleti na dlan, siroko ga rasiri i ne pokusavaj da ga zatvoris rukom, jer ce zasigurno odleteti."
To nije bas lako jer onda se cini ljudima da taj leptir moze da odleti kad god hoce. I u pravu su, samo sto u pravoj ljubavi ne sme samo ruka da bude argument. Jedina prava ljubav, je dobrovoljna.. sve ostalo je nishta.

klara_m:
Ljubomora je izlečiva. Pati onaj koji je ljubomoran i samog sebe jede, još ako dođe u fazu fantaziranja i preuveličavanja usled svoje ljubomore, tu već vrag odnese šalu i može doći do ozbiljnih posledica (naročito ako je u pitanju ljubavna ljubomora).

Sreo sam u zivotu dosta primera ljubomore. Nijedna nije bila izlecena. Vremenom se samo pogorsavala. U ljubomori se podnose isuvise velike zrtve. Isuvise je to ostar mac za ljubav.. ja od ljubomore bezim kao djavo od krsta, ona gushi, sputava, unishtava, truje.....
Ako ti se i pojavi ljubomorna misao, treba je seci u korenu, provuchi kroz glavu i ispustiti je, jer ona u tebi samo moze da naraste + fantaziranje koje si spomenula i onda je gotovo...

Možda i nije izlečiva, onda ispada da zavisi kakav ti je kod od rođenja. Ili se pak stiče tokom života.

Svako je imao više veza u životu, ako su te veze iz ljubavi (ne iz nekih drugih interesnih ciljeva), da li je on/ona prema svakom svom partneru bio/la ljubomoran/na? Ili je u nekim vezama bilo ljubomore, a u nekim ne? Zašto?

Ja sam ta koja raširi dlan.

anakin:
a ja bas nesto ne verujem u tako nesebicnu ljubav koja nema trunke ljubomore ...nerealno je....i glupo je forsirati se i biti nesto sto je tako daleko od ljudskog bica....izigravati savrsenstvo....bolje krenuti od istine i onda kontrolisati ono sto je lose...
ok, postoji bolesna ljubomora.....ali cini mi se da je na ovoj temi mnogo toga pobrkano.....

Ovo je pravi post. I 'etotako' odlicno razmislja. A svi ostali neka savrsenstva majku mu. Sve mi se cini da samo na internetu.

Ljubomora se pojavljuje samo ako izmedju dvoje ljudi postoji mesto jos za jednu osobu, makar da proviri. A to je vec stvar odonosa izmedju to dvoje ljudi, a ne problem sa izvesnom trecom osobom.

Sta bi sa ljubomoro,generalno.Svedoci smo da postoje i ljudi koji su ljubomorni na sve i svakoga,ne samo u ljubavi.Neki su ljubomorni na vas status u drustvu,neki na vasu imovinu ili lepotu.Mislim da je ljubomora uglavnom negativna pojava kojom ljudi prikrivaju ili na protiv otkrivaju sopstveni los karakter i manjak samokontrole i osecaja za druge.U ljubavi pak odredjena kolicina ljubomore nije ne korisna bas zato sto nam dokazuje da nam je do nekoga stalo.Kada je ne bi uopste osecali znacilo bi da smo apsolutno ravnodusni prema partneru,sto morate priznati i nije pametno.

Back