LJUBOMORA...

arttim:
8) sto bi?

kao sto sam i napisala ispravna ljubomora ima za cilj da se zastiti nesto sto je nama drago…

Recimo da propustim osećanje ljubomore kroz filter socijalne vrednosti i hijararhijskog pariteta....vrednosti u društvu.....
-Recimo da uključim i delovanje stereotipa i masmedijskog grupne sugestije....

Dobijam sledeće:
-U vezi uvek jedno lice mora ispoljavati ljubomoru na početku (ili sumnja, ili sumnja što je nema, ili joj nedostaje što je nema)
-Zavist je posledica slabosti , nejakosti , nedarovitosti da podrži želje i stvorene prohteve (gladne oči i zinula bulja)
-Kod ljubomore prvo razmišljam kako ljubav nastaje tj. veze , pa onda šta stvara ljubomoru....

-Eventualni raskid smanjuje hijararhijsku vrednost (nije mogao da zadrži, nije dobar u seksu, glup, dosadan....)
-Eventualni raskid ukida pogodnosti i navike stvorene
-Hijararhijska vrednost se gubi i ako partner ne uvažava partnera , što u sistemu vrednosti koji ne ceni čoveka, (pa stoga ni ljudske osobine , već samo mašinske ekvivalente na ljudima tipa profesionalnost, prosek, produktivnost, dostupnost, nekvarljivost.....) izuzetno lako stvara sumnju i ljubomoru...

-masmediji kao film , dresiraju gledaoca da gledanjem krimića i trilera uvek bude korak ispred "tačnog" rešenja.
Tako se trenira sumnjičavost i kombinatorika, i kad takva mašta koja može svašta , ne gleda krimić i triler , ona ga kreira i stvarno je potreban napor za ustavljanje njene destruktivne kreativnosti....

-i tek na kraju dolazi ispoljenost našeg idealizma (stvorenog malo genima , mnogo više u impresijama stečenim u detinjstvu i ni malo "mudrim peglanjima" kasnije (to spada u proračunatost).
I tek na kraju dolazi i ono što je navedeno na početku , a to je strah da ne izgubimo svoje idealno odgovarajuće biće....

Nije lako složiti se sa tim da je "čistota ljubavi" tek na kraju vrednosti koje se brane ljubomorom. Da je to tako , naslućuje se i iz čestih izjava i ponašanja , da nije još vreme, bahatim ponašanjem u ranoj mladosti (dok se gradi hijararhijska sopstvena vrednost u društvu , da ne bi slučajno podcenili sebe, što je samo sugestija modernog vremena , pitanje koliko dobra .....)

Ili za one koji su za ego hedonistički smisao života, da li je lepši provod svako veće drugoj zaći, ili sa istom otkrivati milion dogadjaja i odnosa..... Otkrivanje je u oba slučaja, u prvom je površno , pa je lakše projektovati vizije. U drugom je mnogo teže , i preti stalna dosada , ili pak sinhroni rad u potpunom otkrivanju novog (ko će bolje osetiti Egipat kad prvi put otputuje tamo , oni koji se tek poznaju ili oni koji su u dugoj vezi i već znaju koje specijalnosti svako od njih poseduje....)

Ljubomora je samo neizbežna. U većini slučajeva. A, verujem da ćete se složiti samnom, svet bi bio mnogo lepše mesto da ona, ipak, ne postoji.
Čak ni u M-Ž odnosima, ali oni su pomalo izuzetak.
U ostalim slučajevima ljubomora ispada sinonim za zavist, a zavist je jedna mnogo ružna pojava, protiv koje bi čovek trebao da se bori na sve moguće načine.
Najpre je bitno da je, na sebi, na vreme PRIMETI.
E, ako se to desi, nikako mu se neće dopasti ono u šta se pretvorio.

Dragi prijatelji,
put ljubomore i zavisti nije uvek put u jednom pravcu.Odvec lako se survamo u takva stanja sa nadom,
za brzi uzlet i oporavak, a on tesko dolazi.
Draga Lexa kaze i u tome je u pravu, ne bez otpora ljubomori i zavisti.
A taj put kojim napustamo ljuboru i zavist je sinteticki put(put sinteze) misli i jedne od kljucnih briga coveka , brige za dostojanstvom coveka(bivstva).
Ljubomora u M-Z odnosima koliko ja znam ide u dva pravca:necu biti ljubomoran na devojku/zenu sto ona moze protumaciti kao nedostatak ljubavi prema njoj i posle jednog jutra, budjenje bez drage mi zenske osobe sa oprostajnom ceduljicom na jastuku ili bicu maco tip, zastitnik, tip rituala, bicu "ljubomoran" malo pripretiti preventivno, mozda koji shamar zbog nekog pogleda koji je izmakao mojoj kontroli i sta dobijam za uzvrat-privrzenu mi zensku osobu koja ima u mislima ovo:"kad me ovoliko bije koliko me voli"!?!
Sta mislite sta se cesce dogadja?
I sta se sve nepreduzima u ime ljubomore samo da bi se ogranicila sloboda drugog koji se voli, a koji ima sva prava da nas napusti kad on hoce.
Ljubljeni postaje objekat za nas, nasa igracka za privezivanje, jer ga mi volimo i zato smo ljubomorni, a najvise u tom paru M-Z volimo sebe!
Drzati ljubomoru pod kontrolom ili je odjednom iscupati iz svojih misli?
I intelektualci vrlo cesto strpljivo stoje u tom redu ljubomornih. koji zaborave na "igru" i njen cesto krvav ishod.
Ima li srecnijeg coveka koji bezgranicno voli i veruje svojoj zeni, za koju ceo grad zna da ga vara i koji i kad sazna za to ne gubi "samopouzdanje" prema svojoj zeni.
Da li je takav covek "lud" ili onaj ljubomorni koji je u stalnom strahu za voljenom osobom?
Koliki je zivotni vek ljubomornog?
Imam(o) li snage nasmejati se ljubomori i zavisti kao tricarijama koje cemo lako pobediti, jer mi bijemo velike bitke(i za oplemenjivanje ljubomore) na kraju kojih ostaju sa nama oni koji su nas zaista
voleli i poshtovali.

Empedokle, mogu da kažem da mislim da ti je ovo možda najlepši post, dosada. Mada, sigurno nisam sve pročitala...
Nažalost, takvo viđenje stvari je neostvarivo.
Dragon kaže da nas takvo osećanje, i kao negativno . ispunjava i čini živima, što je tačno, a da li ste razmišljali da ta osobina NEMA SVOJU SUPROTNOST?
Mislim, ima, ako je svedete na - nije ljubomoran... :(
Recimo, istina je: Da nema tuge ne bi bilo ni sreće, ili je barem ne bismo osećali dovoljnom jačinom.
Istina je: Da nema Zla ne bi bilo potrebe za Dobrom (dobročinstvom).....
Ali, da nema ljubomore, hm...
Niko nije spreman da očekkuje od svog partnera apsolutnu vernost, postoje ljudi koji bi oprostili prevaru, u onom svom krutom smislu, postoje ljudi koji se ne bi ni mnogo nasikirali zbog toga, ali NE POSTOJI ČOVEK ČIJE SE SRCE NE BI SLOMILO U PARČIĆE KADA BI OSOBA KOJU VOLI REKLA DA GA VIŠE NE ŽELI.
Makar i da nije zbog drugoga...
To je jače od svakog živog bića.
Mislim da se ova tema uglavnom i odnosi na M-Ž odnose. Ne bih, ipak, išla dotle da ljubomoru nazovem korisnom, ma koji da je razlog.
Svi smo mi ljubomorni, s vremena na vreme. Poznajete ono osećanje gorčine koje se javi u vama kada odnos (sa ma kim) zahladni, a ta osoba potraži zabavu tamo gde vi niste, i/ili sa osobama koje ni ne poznajete. A jedino što vi želite jeste da se rešite inata.
Ljubomora kao strah? Od gubitka osobe do koje vam je stalo?
To je,već, ekstremniji slučaj koji, ma koliko pozitivnog imao u sebi (dokaz ljubavi, osećanje ispunjenosti...) ipak na prvom mestu - guši, i pre ili kasnije će dovesti do kraja odnosa. Ma kakav da je.
A zavist, kao vid ljubomore, ipak bih nazvala - možda najgorim osećanjem kome možete da se prepustite... Ako se prepustite.

Svaka , ama baš svaka stvar može da se posmatra odozgo i uvijena u folije...

Meni je malo nekorektno da se jedna stvar, recimo prijateljstvo ovde analizira kao u suštini druženje radi interesa i ispoljavanja ličnih afiniteta i vrednosti, dok se druga emotivna kao što je ljubomora posmatra kroz emotivnu prizmu nuspojave emotivnih interakcija...

Isto tako ste i prijateljstvo mogli da posmatrate kao ideal tolerancije i sklada izmedju dve osobe , koje maksimalno izvlače prijateljevu ispoljenost iz datog trenutka i situacije...(definicija vezana za dati trenutak) ili ako je vaš ideal trajanje i trajne vrednosti onda je prijatelj osoba isključena iz vremena , osoba koja ne primenjuje tržišne zakone usluge-protivusluge , a koje vi svakodnevno primenjujete....

Sve su ovo pomalo tapete vaših projekcija i prijateljstva i ljubomore.
E sad , da li su In ili OUt , to meni nije bitno.
A da li su tačnije i preciznije , to će već iskustvo da pokaže...
Ovo sam napisao da naglasim koliko je tumačenje ljubomore lično i subjektivno i potpuno nerealno...

Paralela, osobi je stalo pa je stoga izuzetno ljubomorna = osoba voli da dominira i koristi sva sredstva da bi to ostvarila i u svojoj "emotivnoj" vezi...= sadizam u mentalnom sklopu ispoljen i kroz inicijativno srozavanje partnera (igranje igračkom)

Vi priznajete da ste toliko namazani da je nemoguće da vas prefarbaju da ste izabrali pogrešan deo ove "trojednakosti" kao opis za ljubomoru u vašoj vezi....
Ja toliko premazan nisam i nikad ne bih podcenio nezadovoljstvo partnera (jer ljubomora se javlja SAMO UZ PRISUTNO NEZADOVOLJSTVO PARTNERA) što naravno niko nije primetio,prijavio.....verovatno menjajući uzrok i posledicu---

Dragi prijatelji,
hteo bi da objasnim i da kazem da ljubavnik-koji-pushta-dopushta, tumaci se, moram reci zivotinjski, kao slab covek.
Kod njega je civiliziranost odnela prevagu na budnim-zivotinjskim.
Prepoznat kao slab, "pecen" je za napustanje.
Njegovi instikti su popustili, on je dozvolio da poveruje u civiliziranost drugog, svog partnera.
U tome je njegova tragika!Progovorio sam ovde samo o onome neizgoverenom, koje je realno kroz radnju.
A ta radnja je "ugladjena" i sa jedne i sa druge strane i muskaraca i devojaka/zena koji napustaju.
Ljubavnik-koji-pushta-dopushta je po meni najmanje dvostuka zrtvu:zrtvuje svoje poverenje kroz ljubav koju je idealizovao i prepustio slobodu odlucivanja drugome, koji tu slobodu odlucivanja ne zeli ili nije spreman na nju, nije naucen, vec hita drugom ljubavniku koju ce mu tu slobodu ograniciti i tada ce biti zadovoljan, jer samo neslobodu i
prepoznaje i zrtva je sto je sve tako stavio na kocku i ostao bez icega u sta je imao duboko poverenje i svoju emotivnu investiciju.
Paradoksalno, ko pati i treba da pati, tvrde mnogi filosofi.
Mnogi(ali ne i svi) ne vole bash da se kockaju vec pribegavaju starim, oprobanim receptima(kontrola), zadovoljno privodeci igru kraju, ziveci htedoh reci, srecno i zadovoljno do kraja zivota.
Tako je to u ljubavi i ljubomori, samo to treba rano shvatiti.
----------------------------
Hvala Lexo na pohvali.

Recite mi samo jedno,kad covek pozeli da ode za dragom osobom koja je umrla,da li je to ljubav ili ljubomora?Mozda nismo ni svesni da u ovakvim situacijama mozda ipak vise ispoljavamo ljubomoru a ne ljubav.Jer smo ljubomorni na sami sebe,tj.onog ko je otisao zato sto ga nema vise a uzasno zelite da je tu,naravno zbog vas.Posesivnost iz ljubavi,privrzenost iz ljubavi,tuga iz ljubavi,mozda malo i ljubomora zbog nedostatka ljubavi koja vam vise nikada nece biti uzvracena. :cry:

arttim:
…. ISPRAVNA I NEISPRAVNA

ISPRAVNA – ima za cilj da se zastiti nesto sto je nama drago…
NEISPRAVNA – kao ZAVIST i sumnja…

ZAVIST je negativan oblik ljubomore.

Zavidna osoba mozda tajno zadrzava dobro od onoga koji izaziva njenu ljubomoru ili mozda zeli da takvoga zadesi zlo.
Ponekad, zavidna osoba ne moze sakriti svoja osecanja. Moze biti navedena da otvoreno naudi drugoj osobi….
Iako mozda ljubomora ne upravlja tvojim zivotom, medjutim do neke mere, sve nas pogadja ljubomora – nasa vlastita osecanja ljubomore i ljubomorna osecanja drugih. Svi smo podlozni ljubomori, ali se mozemo boriti protiv nje, mozemo je savladati……

Zavist je osecaj neodobravanja i nezadovoljstva prema drugima zbog njihovih dostignuca, poseda ili bilo kojih licnih stvari….
Zavidna osoba zeli ono sto drugi imaju i moze osecati da ono sto poseduju ne zasluzuju.
Zaavidna osoba dok se bori da se uzdigne na nivo onih kojima zavidi ona se degradira moralno, zrtvujuci ispravne principe. Cak i ako uspe, to je privremeno.

Zavist je izraz MRZNJE….
Koren zavisti je u SEBICNOSTI.
Zavidna osoba omalovazava one kojima zavidi tako sto umanjuje njena dostignuca neprikladnim kriticizmom ili dovodi u pitanje njene sposobnosti i motive.

Zavidne osobe naginju da budu NEPOVERLJIVE i SUMNJICAVE prema rivalima.

Zavidna osoba je POSESIVNA, pretetano sumnjicava, postavlja mnoga pravila i zahteve

A na kraju prava LJUBAV NIJE LJUBOMORNA…..

Da li ste imali iskustvo da je neko iz zavisti zeleo da vam naudi ili vam je naudio.. .I da li mozete prepoznati sopstvenu ljubomoru …..?????
Da li naginjete ljubomori i zbog cega…ili ne?????
Kako je prevazici???

Tanja 8)

Slažem se.

Back