LJUBITELJIMA MAČAKA

milena_ss:
Joooooj, ja prosto obozavam mace!!! Prosle godine sam cuvala macu prijateljici mesec dana i od tada sam se prosto zaljubila u njih! Sada hocu da nabavim jednu i za sebe! :D Samo sto imam jedan problem, zivim na 5. spratu tako da ne bih mogla da pustam macu u dvoriste, a prosli put sam se bas namucila sa peskom, bilo ga je po celom stanu, a posto sam ga donosila iz dvorista, bojala sam se da ne donesem i neku zarazu za macu! Da li postoji neko drugo resenje, sigurnije tj. zdravije, za macin WC :) :oops: ? I jos bih molila da mi kazete vasa misljenja da li je za stan bolje uzeti zensko ili musko mace (ako to uopste ima neke veze)?

Hvala vam unapred! Sada kad sam procitala vase komentare jos vise zelim to mace!!!! Tako su cakani...... :D :D :D
U svakom pet shopu postoji ogromna ponuda posipa za macin WC, tako da to uopste nije problem. Raznih su cena i kvaliteta,a neki od najboljih po meni su PURA i GIMPET, ali ima i znatno jeftinijih. Nemoj da koristis obican pesak jer nije higijenski, a i uzasno smrdi! :oops: Sto se tice macinog pola, ako ces je sterilisati potpuno je svejedno da li je muzjak ili zenka, a ako ne...pa muzjaci kad im je vreme za parenje hoce da pishkaju svuda po kuci, a zenke se deru kao lude, pa ti vidi sta je manje zlo. U svakom slucaju, ako ne nameravas da je paris najbolje resenje je sterilizacija, pogotovo sto maca ne bi mogla napolje, a onda ti je svejedno da li je muzjak ili zenka. Neki kazu da su muzjaci umiljatiji i privrzeniji, ali to nema nikakve veze, ja imam i muzjaka i zenku i oboje su podjednako umiljati. To zavisi od karaktera same macke, a ne od pola.

za one koji imaju dilemu oko nabavljanja mace- ženka ili mužjak:
" MUŠKI MAČAK ILI ŽENSKA MAČKA ?

Mislim da je to najjednostavnije pitanje. Što vam srce kaže? Pa tako i postupite! No za one koji bi ipak htjeli znati ponešto o jednoj i drugoj strani, dotaknut ćemo se nekih sitnica.

Prvo ćemo se riješiti slijedećeg: Želite li uzgajati neku pasminu, moj je savjet da za početak nabavite ženku. Jer, za uzgoj bi morali imati ženku, ali ne morate imati muškog, to je valjda logično. Također, njoj je potrebno oko dvije godine prije adekvatne spolne zrelosti, a muški su sposobni obaviti posao, u pravilu, već sa manje od godine dana starosti. I u toj razlici od godine i sitno do prvog parenja, morate trpiti spolno sposobnog mačka - bez potrebe. Muškog mačka možete gotovo uvijek i 'iznajmiti'. Pritom pazite da ne parite potpuno bijelu mačku sa potpuno bijelim mačkom. To je zabranjeno, zbog mogućnosti da se koji mačić rodi gluh.

Bilo da je vaša buduća mačka muškog ili ženskog roda, obično ne predstavlja neku razliku jednom kad je on kastriran, odnosno ona sterilizirana. Siguran sam da su neki od vas pogrešno shvatili bît poslijednje rečenice, evo druge verzije: "...jednom kad hormoni nestanu...", jer i mačak bez ekstremiteta je i dalje mačak, samo polno neaktivan. Osobnost i karakter pojedine mačke kažu više od pola, premda su muški u načelu više prijateljski! Tako tvrde stručnjaci, a i moja iskustva... Također, ponašanje spolno aktivnih M/Ž mačaka bitno je različito od onih kojima su hormoni oduzeti. Jer, ti njihovi hormoni su izvor i mnogih nevolja. Primjerice, muški nekastrirani mačak je otprilike spoj Arnolda Schwartzeneggera i Don Juana. Otprilike. (...) "

"(...) Posluživši se rafiniranijim metodama najnovija su istraživanja dokazala da mačke mogu razlikovati crvenu i zelenu boju, crvenu i sivu, zelenu i plavu, zelenu i sivu, plavu i sivu, te žutu i sivu boju. Još se uvek ne zna da li mogu razlikovati i druge parove boja. Učenjaci se oko toga još uvek prepiru. Jedni tvrde da mačke mogu uočiti razliku između crvene i žute, a drugi im to osporavaju.
Bez obzira na to kakav će biti konačan rezultat ovih istraživanja jedno je već danas jasno: u životu mačke boje nisu tako bitne kao u našem životu. Njima je važno da vide pri slaboj rasveti, u polutami, gde mi ne vidimo, odnosno gde im je dovoljno šest puta manje svetlosti nego nama da bi uočavale detalje pokreta i oblika."

Jos uvek nisam nabavila mace :( Prijateljica mi ponudila da uzmem od nje jedno (ona ih ima i vise nego sto moze da drzi), ali je staro 7 meseci, i do sada je stalno zivelo u dvoristu sa drugim mackama, a ja bih ga drzala u stanu. Sta mislite da li bi se moglo naviknuti i nauciti na stan?

sigurno, maca od sedam meseci nije matora maca koja se teško odriče starih navika ali bi ti trebalo puno strpljenja da je naučiš na nov red...
Kada macu učiš nešto moraš biti istrajna....
Mačke nisu glupe,naprotiv, ali su robovi navika i ono što jednom nauče radiće uvek( oprez kada su loše navike u pitanju)...ne samo što se ponašanja tiče već i kada je hrana u pitanju....

Maca stara 7 meseci ce se sigurno navici na stan, u smislu da ce koristiti posip (jer to je instinktivno). Jedino vodi racuna da li je naviknuta na ljude, posto kazes da zivi u dvoristu sa drugim mackama. Ukoliko nije u tom smislu socijalizovana, nece se toliko lako navici na stalno prisustvo ljudi. Moja drugarica je uzela mace staro 4 meseca, koje nije bilo naviknuto na ljude, i dugo se krilo iza ormana, pod stolom itd. Danas je to manje divlja macka, ne krije se, ali nije bas ni neka maza...naprotiv. Sa druge strane, mace koje sam sticajem okolnosti odgajila na cuclu, jer je ostalo bez majke, izraslo je u jednu od najfascinantnijih zivotinja koje sam imala- bas zato sto je odmalena bilo naviknuto na ljude... A jel trazis rasnu macu ili obicnu?

Svi koji drze macu u stanu, a ne pustaju je napolje treba da razmisle o sterilizaciji/kastraciji mace/macora. Jer, nagon za parenjem je izuzetno jak i nije dobro za macu da ostane zatvorena. To je za nju mucenje i moze da poludi (to mi je rekao veterinar). Moj komsija sa drugog sprata je jednom imao macu, koju nije sterilisao. Nikada je nije pustao napolje, tako da ona nije poznavala svet van stana. I svaki put kada je imala teranje jadnica je mjaukala do besvesti. Posle par godina je komsija uradio najgluplju stvar - odneo je macu u neku sumu i tamo je ostavio. Rekao je da je poludela i pocela da ih ujeda i napada. Jadnica nije znala ni sta je trava, drvo... Sigurno nije prezivela ni jedan dan. Moje mace iako izlaze napolje, jer stanujem u prizemlju, su sterilisane, da se ne bi macile. Jer, sta bih sa tolikim macicima? Mislim da je tako najbolje i najbezbolnije.

pudlala:
Maca stara 7 meseci ce se sigurno navici na stan, u smislu da ce koristiti posip (jer to je instinktivno). Jedino vodi racuna da li je naviknuta na ljude, posto kazes da zivi u dvoristu sa drugim mackama. Ukoliko nije u tom smislu socijalizovana, nece se toliko lako navici na stalno prisustvo ljudi. Moja drugarica je uzela mace staro 4 meseca, koje nije bilo naviknuto na ljude, i dugo se krilo iza ormana, pod stolom itd. Danas je to manje divlja macka, ne krije se, ali nije bas ni neka maza...naprotiv. Sa druge strane, mace koje sam sticajem okolnosti odgajila na cuclu, jer je ostalo bez majke, izraslo je u jednu od najfascinantnijih zivotinja koje sam imala- bas zato sto je odmalena bilo naviknuto na ljude... A jel trazis rasnu macu ili obicnu?

Ovo su obicne,domace mace... Nekako mi se one najvise svidjaju :) Komsinica zivi sama, ali ona ih hrani tako da pretpostavljam da nisu skroz nenaviknute na ljude...

Hm, pitala sam te da li trazis neku rasnu macu jer vidim da imas problem da pronadjes svog novog ljubimca. Ne znam da li si pogledala sajtove Orke i nekih drugh drustava koje nude macice na poklon? Trazis li neku specijalnu boju? Muzjaka ili zenku (mada ti i ja savetujem da macu kastriras/setrilises)? Vidi sa komsinicom da li ona te macice mazi i uzima u ruke, ili im samo ostavlja hranu. Ako ti macici nisu navikli da ih ljudi "motaju po rukama", gnjave i maze, mozes se naci u onoj situaciji koju sam pomenula- da ti se maca zavuce negde i izadje samo da uzme hranu. A pretpostavljam da ipak zelis malo vise kontakta sa njom. Vremenom bi se ona privikla, ali ti je sigurnije da uzmes manje mace (ukoliko ovi vec nisu pitomi, naravno). Raspitacu se i ja za neke macice, pa cu ti poslati telefone na pp. Pozdrav! :D

pozdrav za ljubitelje macaka.. :)
imam sijamca od osam meseci i divan je, vaspitan, umiljat i blentav kako samo tek prerasli macici mogu da budu..od prvog dana nemamo nikakvih problema sa njim, ali postoji jedna sitnica koja mi stvara pre svega nepotreban posao..kutija sa posipom stoji u kupatilu i iako nikada nije imao "omaske" smeta mi sto peska tj posipa uvek ima na metar oko kutije :roll: vec sam navikla da ga cistim kad god udjem u kupatilo..shvatam da je nas macak (fizicki) veliki i da nema nacina da deo peska ne zavrsi okolo pri njegovom "kopanju" ali me zanima da li je neko negde video kutije koje izgledaju kao one plasticne korpe za prenosenje, samo sa jednom otvorenom stranom i mogucnoscu da se ceo gornji deo skine? mislim da bi to smanjilo "domet" :) ako neko zna ima li ih, molim da mi kaze gde je video..pozdrav jos jednom..

Pa, gde ste vi celog mog života?!
Toliko sam već na ovom forumu, a nikako da dođem na ovu temu.
Čitala sam vaša iskustva i preporuke u vezi s držanjem i gajenjem maca.
Ja sam totalni mačji fan :D Imam macu Đinu koja ima sad već dve godine, nije se parila, živi u stanu, sama i totalno nenaviknuta na prirodu i druge mačke. Planiram da je sterilišem jer mi je stvarno žao da je gledam kako se muči dok ima teranje :( , ali mi je nekako žao da je ipak lišim "radosti majčinstva".

Postoji li ikakav način da se dvogodišnja maca (domaće "proizvodnje") navikne na društvo nekog macana?

november child:
mislim da bi to smanjilo "domet" :) ako neko zna ima li ih, molim da mi kaze gde je video..pozdrav jos jednom..

Ne znam koji stil kopanja tvoj macak primenjuje, ali cak i oko onih preklopljenih wc-a bude peska, jer ga mace iznesu izmedju prstiju na sapicama. U sustini mozes da kupis samo dublju posudu, i postedis sebe trazenja one poklopljene. Naravno osim ako on ne kopa zabacujuci pesak preko glave :wink: .
Preklopljeni wc-i su navodno za stidljive mace koje vole privatnost...

pudlala:
[
Ne znam koji stil kopanja tvoj macak primenjuje, ali cak i oko onih preklopljenih wc-a bude peska, jer ga mace iznesu izmedju prstiju na sapicama. U sustini mozes da kupis samo dublju posudu, i postedis sebe trazenja one poklopljene. Naravno osim ako on ne kopa zabacujuci pesak preko glave :wink: .
Preklopljeni wc-i su navodno za stidljive mace koje vole privatnost...

za pesak medju prstima sam pronasla dobro resenje, negde na netu- stavila sam odmah pored kutije malu prostirku, i sav pesak ostaje na njoj..to se lako strese nazad u kutiju.. :wink:
a za stil kopanja..(nisam se skoro ovako nasmejala.. :lol: ..) mislim da je uobichajen..mada leti ponekad i preko glave..kutija je duboka 12-15cm, mislili smo da nece umeti da udje u nju kad je bio mrvica, ali pogledacu ima li i dubljih..hvala puno

Nestasna Ameba:
Imam macu Đinu koja ima sad već dve godine, nije se parila, živi u stanu, sama i totalno nenaviknuta na prirodu i druge mačke. Planiram da je sterilišem jer mi je stvarno žao da je gledam kako se muči dok ima teranje :( , ali mi je nekako žao da je ipak lišim "radosti majčinstva".

Postoji li ikakav način da se dvogodišnja maca (domaće "proizvodnje") navikne na društvo nekog macana?

Dobro razmisli pre nego sto se upustis u podizanje legla macica. Lepo je sto ne zelis Djinu da lisis "radosti majcinstva", ali kada bude sterilisana njoj to uopste nece biti vazno. Pocetni susret sa nekim macanom, ukoliko se za to ipak odlucis, moze da se zavrsi frktanjem i grebanjem, posto ona nije navikla na prisustvo drugih macaka. Nakon odredjenog vremena bi sve verovatno krenulo normalnim tokom... Potrudi se da unapred obezbedis nove domove za macice, jer macaka ima puno u ponudi, i nije zgodno da zavrsis sa kucom punom macaka koje ne mozes da razdelis. A ukoliko Djinu odmah sterilises, mislim da ti ona nece zameriti ni na tome. :wink:

Ljudi moji dragi, ne znam da li cete verovati, ali ja imam macora starog tacno 20 godina.. Zove se Sarko i mnogo je debeo i trom. I on nece da jede bilo sta, pogotovo onu hranu za macke. Hranimo ga iskljucivo mesom. Da, da, mesom. Samo to jede. Iako je toliko star (20*7, posto se jedna mackina godina racuna kao sedam covecjih), on jos uvek pravi macice. Evo, bas sad imam njegove macice koje pokusavam da udomim. Mnogo je lep i umiljat. Cuvamo ga u stanu. Dva maceta lice na njega. Ne znam jos koliko ce ziveti, mada sam cula da macke zive 15 godina u idealnim uslovima, sto znaci da se moj macor povampirio. :lol: Ne znam kako cu podneti kad mi on ugine. Ja bih volela da zivi vecno, jer sam se toliko navikla na njega i toliko ga volim kao da mi je rod najrodjeniji. Eto, samo to sam htela da vam kazem. Znaci, obozavam ga.

Back