ljubav

• Začetnik teme Začetnik teme koto
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
definitivno kultna tema..:D
otvaram je potaknuta diskusijom na sovinistima
dakle, pisite..dileme, gledista, uglove, zablude, sa stanovista muskaraca, sa stanovista zena, psiholske analize, socioloska stajalista..

i da pocnemo...
da li mislite da covek vise i jace oseca kao mlad ili u srednjim godinama? u cemu je razlika? da li je strast deo ljubavi? da li je moguca ljubav bez strasti?
mislim da se covek jace oseca u srednjim godina.Strast je definitivno deo ljubavi.Mislim da nije

Po definiciji, ljubav znaci biti otvoren i slobodan za osecanje i dozvoliti drugima tu slobodu. Dozvoliti im da prrodno rastu i pirodno se izrazavaju. Biti ono sto jesi i dozvoliti drugima da budu prirodni jeste sustina ljubavi. Na zalost, ljubav za neuroticara znaci ispunjavanje njegovih nerealnih potreba u obliku htenja. To znaci poklone, ili mnogo telefonskih poziva, ili drugih dokaza beskrajne odanosti. Neuroticar se oseca nevoljenim kada se o njegovim potrebama ne vodi racuna.

Zasto je traganje za ljubavlju tako univerzalno? Zato jer je to traganje za sopstvenim Ja koje nikad nije smelo da postoji. Tacnije, to je traganje za tim nekim koji ce ti dozvoiti da budes ti. Posto se njihova osecanja ignorisu i drobe, mnogi ljudi cine na kraju ono sto ne osecaju. Prerani brakovi i kratkotrajne ljubavne veze proizilaze iz unutrasnje frustracije i ocajnickog pokusaja da se oseca kroz druge. To traganje je beskrajno jer malo ljudi stvarno zna sta trazi.

Ljubav dugo trpi, blagotvorna je, ljubav ne zavidi, ljubav se ne gordi, ne nadima se,
Ne čini što ne pristoji, ne traži svoje, ne razdražuje se, ne misli o zlu,
Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini,
Sve snosi, sve veruje, svemu se nada, sve trpi.

Verujem da je moguće doživeti je više puta, čak i nakon velikog ljubavnog kraha...

Poslednja izmena:
definitivno kultna tema..:D
otvaram je potaknuta diskusijom na sovinistima
dakle, pisite..dileme, gledista, uglove, zablude, sa stanovista muskaraca, sa stanovista zena, psiholske analize, socioloska stajalista..

i da pocnemo...
da li mislite da covek vise i jace oseca kao mlad ili u srednjim godinama? u cemu je razlika? da li je strast deo ljubavi? da li je moguca ljubav bez strasti?

Da, tema je kultna svakako. :)
Jačina osećanja nema veze sa godinama, ima razlike u vrsti osećanja...
Sa godinama zaljubljenost, naravno, prođe, a šta ostane - recite vi meni? :think:
Strast mislim da nije deo ljubavi, više zaljubljenosti.
Ljubav bez strasti je onda moguća ... ali želim još neko mišljenje. :)

Ljubav kao pojam je vezan za sve vrste pojava koje nas okružuju i koje izazivaju emociju...volim livadu, šumu, čoveka, oca, majku, dete..

Odnos izmedju muškarca i žene koji najčešće nazivamo "ljubav" je po meni nešto sasvim drugo i nema ime..

Ljubav izmedju muskarca i žene mi je nezamisliva bez strasti, neka druga ljubav možda.

Mislim da ljudi u srednjim godinama vole bez rezerve, ne zamaraju se nekim glupostima kao mladi.

Strast je ustvari približniji odgovor tome šta se ustvari dešava izmedju praktično dva stranca suprotnog pola
a mi to uporedjujemo sa ljubavlju iako je tu posredi sasvim drugačiji koloritet, intenzitet, vremenski život emocija..
Ljubav je neprolazna kategorija, trajna, ne prolazi nikad i ne zahteva povratnu emociju, jednostavno postoji i živi
a to zaista nije moguće postići u vezi. Time proizilazi da je večna ljubav izmedju muškarca i žene nedostižan ideal
koji postoji samo u pesmama, poemama, romanima...dakle snovima..

Godine sa tim osećajem vezanim za muško-ženski odnos nemaju baš neke veze..;)

nema se sta definisati, covek kad se zaljubi pobudali i izgubi pamet, posle nekog vremena vrati se u normalu i to je to

Možda je baš to momenat kad čovek počinje da voli...tek tad možda nastupa ljubav koja je mlaka naspram zaljubljenosti ali je trajnija, kompletnija..
Ljubav ima oči i želi da promeni mane partnera da MU bude bolje, da IM bude bolje dok zaljubljenost te mane prihvata ili ih čak uopšte ne vidi...
Razlika je velika..

Možda je baš to momenat kad čovek počinje da voli...tek tad možda nastupa ljubav koja je mlaka naspram zaljubljenosti ali je trajnija, kompletnija..
Ljubav ima oči i želi da promeni mane partnera da MU bude bolje, da IM bude bolje dok zaljubljenost te mane prihvata ili ih čak uopšte ne vidi...
Razlika je velika..
JOJ... JOJ, JOJ, JOJ.
To si u stvari htela (da kažeš), al' nisi smela da priznaš. Da bi nam odmah bilo jasno šta si htela da kažeš, obaviću sasvim majušnu racionalističku intervenciju na tvom tekstu.

- Možda je baš to momenat kad čovek počinje da voli...tek tad možda nastupa ljubav koja je mlaka naspram zaljubljenosti ali je trajnija, kompletnija..
Ljubav ima NJENE oči i ONA želi da promeni mane SVOG partnera PRAVDAJUĆI SE da MU bude bolje, da IM bude bolje, U STVARI - DA JOJ BUDE BOLJE, dok NJENA zaljubljenost te mane prihvata ili ih čak uopšte ne vidi... Razlika je velika.

Jeste, srećo moja Barbikasata, razlika je zaista velika. :)

Ja o ljubavi pričam kao o bespolnom biću a ti joj namećeš pol i to ženski, čudna mi čuda...:mrgreen:

Uostalom, zar muškarci ne žele da promene svoje partnerke kad ih pogledaju malo bolje, širom otvorenih očiju
kad nestane ona početna zaslepljenost atributima i tako tim stvarčicama..oh da, tad požele da je suštinski menjaju
da je preobrate, ukalupe, sputaju i to je momenat kad ljubav jenjava, gubi na intenzitetu i gasi se, podaje se uspomenama
i biva uspomena...

Tvoje "JOJ" je postalo motiv bespolnog bića koje se zvalo Barbarina bespolna ljubav.

Taj motiv se u Kojatkinovom komentaru neprestano vraćao i svaki put je imao drugo značenje; sva ta značenja tekla su kroz tvoje JOJ kao voda kroz korito.
I mogu ti reći da je to bilo Heraklitovo korito: "Nikad nećeš dvaput zagaziti u istu reku". JOJ je bilo korito u kome je za Barbaricu svaki put tekla druga reka,
druga semantička reka: isti (bespolni) predmet poimao je svaki put drugo značenje, a zajedno s tim značenjem (kao jeka, kao višestruka jeka) odzvanjala su sva
nekadašnja ("MU, IM") značenja. Svaki novi JOJ doživljaj zvučao je kao sve bogatiji akord. "MU" i "IM" bili su rešeni da izvrše promene "nabolje", gotovo plačući
od ljubavi, jer taj "JOJ motiv" nije bio samo uspomena na njihove ljubavne igre, nego i sećanje na "MUIM" bespolnu ljubav.

JOJ! Sad ćemo možda bolje shvatiti ponor koji je razdvajao Barbarino "MU" i "IM".

Ja o ljubavi pričam kao o bespolnom biću a ti joj namećeš pol i to ženski, čudna mi čuda...:mrgreen:

Uostalom, zar muškarci ne žele da promene svoje partnerke kad ih pogledaju malo bolje, širom otvorenih očiju
kad nestane ona početna zaslepljenost atributima i tako tim stvarčicama..oh da, tad požele da je suštinski menjaju
da je preobrate, ukalupe, sputaju i to je momenat kad ljubav jenjava, gubi na intenzitetu i gasi se, podaje se uspomenama
i biva uspomena...

to zele i zene, sta vise intenzivnije su u pokusajima menjanja partnera

:tiganj: ne mislim na jurnjavu tiganjem po kuci, to je vise stvar za policiju ili deo ljubavnih igara
(u smislu da se probudi uspavana strast) :lol:

Razlika je velika..

To je svima nama ideal, dajte mi procenat ljudi kod kojih je ovo upalilo??

jako malo..

Razlika je velika..
zaljubljenost je slepa
ljubav prihvata
a sebicluk i egoizam pokusava da promeni partnera

Ljubav je jaka
al nije za đaka
ona ga muči
ne da mu da uči.

(nešto kasnije...)

Ljubav, to je kad krmak leže u krevet
sa dobrom ženskom iz Principove 29
i tebi nije do nje stalo više
jer ona s krmkom sad stenje i diše.

(nešto kasnije...)

Ljubav je kad se ona neprekidno svađa
što ti se šatro dopala jedna zgodnija i mlađa
i nema ničega što mogu više da kažem
sem da sam sinoć ponovo morao da je slažem.

(nešto kasnije...)

Ljubav je... Znaš, bilo je mnogo dobro
bilo je dobro i onda kad sam zbog tebe zelen bostan obro
bilo je bolje od bilo čega, bilo je kao nešto što možemo da podignemo
držimo, gledamo, smejemo zbog toga i onda naje'bemo.

Back