Ljubav

2c34ca4df944af0d1856f77.jpg

Bitne komponente ljubavi su davanje, briga, odgovornost, poštovanje i poznavanje. Ako pokušavate da definišete vaš odnos sa partnerom, uzmite u obzir ove (ali i ne samo ove) elemente i pokušajte sagledati da li su i u kojoj meri oni prisutni u vašem odnosu. Nedostatak ili manja prisutnost nekog od ovih elemenata ne znači da ljubav ne postoji, ali to može da znači da ona ne postoji u svojoj sveobuhvatnosti kako je shvataju pisci, pesnici i drugi umetnici ili stvaraoci koji se tom temom bave.

Ljubav je osećaj prijatnosti i prisustvu voljene osobe.

Ponekad je cutanje dovoljno da se nekome pokaze ljubav....Umesto usana tad govore oci, ogledala nasih dusa....Nemojte verovati onome ko vam kaze da vas voli....Verujte onome kome u ocima vidite ljubav....Ljubav je jezik koji slep može videti, a gluh čuti...
boucherouge1-1.jpg

" Nežnost je zarazna. Ko me dodirne ili udahne usnama, biće romantičan. Nemoj da piješ iz moje čaše. Dobićeš potrebu da voliš ljude, ceo svet.. čovečanstvo... "

LJUBAV

O, da mi je nešto pa da budem reka,
Pa da tečem ispred tvoje kuće male;
Pevajući tebi da razbijem vale
O pragove gde ti staje noga meka.

Pa kad niz pragove siđeš sa ibrikom
Da zahvatiš vode, da ti zgrabim ruke,
Prigrlim te sebi u svoje klobuke,
I da tebe, draga, više ne dam nikom.

Na dušeku trava i mojih smaragda,
Kao nimfa moja, da počivaš svagda,
I da niko ne zna tvoje mesto gde je.

Samo moje oči da gledaju u te,
Samo moje sve dubine i sve kute
Da lepota tvoja osiplje i greje.

A.Santic

Voditi ljubav sa zenom i spavati sa zenom su dve ,ne razlicite stvari nego gotovo suprotne stvari.
Ljubav se ne izrazava kroz ceznju za fizickim sjedinjuenjem( ta ceznja moze da se odnosi na bezbroj zena)..
nego kroz ceznuju za zajednickim spavanjem,ta ceznja se odnosi samo na jednu zenu ..onu koju volite

Ovu razliku prepoznaju samo osobe koje iskreno vole..sve ostalo je imitacija

„Zeleo je onu zbog koje ce zaboraviti sve ostale. To je zeleo. To je oduvek zeleo.Nadjes onu koja izbrise sve druge i to ti odmah resi sve probleme, resi ih tako sto zaustavi svaku zudnju, jer kad pocnes da zudis, tome nema kraja dok ti srce ne stane, i onda nema mira ni spokoja ni istinske srece. Treba samo da nadjes onu zbog koje ces oslepeti za ostatak sveta. On je samo to zeleo, isto sto i svi ostali. Cinilo mu se da ne trazi previse.“

Osnovno pravilo zivota je da svako mora

da cuva ono do cega mu je stalo.

Ljubav se cuva ljubavlju.

Treba da slusamo ono dete koje smo nekada bili i koje i dalje postoji u nama.
To dete se razume u carobne trenutke.
Ako ne izgubimo dodir s tim detetom necemo izgubiti dodir sa zivotom.
Dakle zivot skriva svoju caroliju i umetnost.

Ako nekome kazete Volim te ..to znaci da tako treba i da osecate..
Te dve reci nose sa sobom odredjenu tezinu...sa ljubavlju i emocijama se nije igrati..
Koliko ce ko i na koji nacin svoju ljubav da pokaze ili dokaze..je individualna ..
ono sto je sigurno i vazi za oba pola to je da svoja osecanja treba pokazati i ne treba ih kriti ..
ako volim i imam potrebu da mu dnevno vise puta kazem Volim te ili neku drugu neznost ..to i radim..

ZOVEM SE LJUBAV
Postojala sam pre nego sto je bilo sta postojalo u Univerzumu, postojala sam pre nego sto je postojala priroda, postojala sam pre nego sto je postojao covek.
Bila sam usamljena, htela sam da podelim sve ovo sto nosim sa sobom kroz nebrojene vekove i stvorila sam svet koji sam htela da se mojim imenom zove.
Uvukla sam se u more i jezera, u reke i potoke, u planine i beskrajna polja, u sume i proplanke.
Ja sam ona u kojoj se umivate, ja sam ona u kojoj lice svoje ogledate, ja sam ona koju udisete.
Volim da dodjem iznenada, kada se nenadate, volim da vam oduzmem dah, volim da vam oduzmem moc govora.
Volim da vam srce brzo zakuca, da vam kolena klecaju, da cesto izgovarate nesuvisne recenice.
Volim da zbog mene radite nepromisljene stvari, da se smejete kao deca, volim da setate livadama i berete retko cvece.
Volim da ste radosni zbog mene, volim da zbog mene pevate, volim da zbog mene pesme pisete, da zbog mene price izmisljate kojima nijedna bajka ravna nije.
Ali sam tuzna kada me se bojite.
Tukli ste me, mucili, zatvarali u tamne kleti, izbacivali iz hramova, ostavljali me gladnu i zednu, zaklanjali ste sunce od mene, slali vecne kise i tmurne oblake, krali ste duge od mene.
Vezivali ste me lancima, niste mi dali da se sirim i razvijam, govorili ste cak i da ne postojim.
Niste verovali u mene, izmisljali ste strasne stvari samo da prikrijete moje ime, palili ste, pljackali ste, ubijali ste.
Ali sve sam zbog vas izdrzala.
Nisam se bunila, plakala sam u tajnosti da me ne vidite nesrecnu, da vas ne rastuzim.
Sve lance sam pokidala, sve sam oblake rasterala, neprimetno, tiho i tajno, da mi se ne uplasite naprasno.
Sunjala sam se kao mio lopov oko vasih srca, omeksivala ograde koje ste postavljali i mislili ste da vam se nece moci nikada vise ukloniti.
Brisala sam vam suze sa lica kada ste mislili da vam ih nema ko obrisati, terala na smeh kada ste mislili da cete vecno plakati, terala vas na govor i tada kada biste se zarekli na vecno cutanje.
Ne bojte se.
Primite me u svoje dvorove, otvorite mi vase hramove.
Primpremite sudove duse svoje da vam ih napunim radoscu i veseljem.
Ja cu biti vasa molitva, ja cu biti vas vid kada ne vidite, ja cu biti vas sluh kada ne cujete, ja cu vas nahraniti kada ogladnite, ja cu vas napojiti kada ozednite.
Ja cu biti vasa svetlost u mraku, ja cu biti put po kojim cete hoditi kada budete mislili da prolazite nepoznatim predelima.
Ne bojte se.
Otvorite srce i primite me u sebe.
Jer sam tu.
Jer postojim.
Zovem se Ljubav, samo me pozovite i bicu tu...

f222052e799dd407ec4ec4bbf5.jpg

Počev od nepismenog narodnog stvaraoca pa sve do najproslavljenijih književnika, učenih ljudi, govorilo se i pevalo o ljubavi.

Počev od nepismenog narodnog stvaraoca pa sve do najproslavljenijih književnika, učenih ljudi, govorilo se i pevalo o ljubavi.

Da li je ljubav dostižna, vidljiva, može li se ukrasti, kupiti, oteti, izmeniti ?
Ljubav je kao priviđenje : nestvarna, mora se osetiti da bi se videla njena lepota.
Jovan Dučić kaže : „ U ljubavi se oseća više nego što treba, pati više nego što se misli, sanja više nego što se živi i kaže ono u šta ni sami ne verujemo „.

Govoriti o ljubavi to je već po malo voleti.

Sofokle kaže da „ duša zaljubljenog čoveka živi u tuđem telu „ a najveća mudrost sadržana je u rečima sv Apostola Pavla : „ Ljubav dugo trpi, blagotvorna je, ljubav ne zavidi, ljubav se ne gordi, ne nadima se …

On smatra da je ljubav veća i značajnija i od vere i od nade. Ona povezuje duše, prkosi iskušenjima. Ona je oslonac, daje snagu, sigurnost…
Ljubav ne pita za godine, za bogatstvo, ne traži dozvolu,ljubav kao plima preplavi srce.
Ljubav je dokaz inteligencije, ali ne i razmišljanja jer voli se srcem, a ne glavom…

Ljubav je anđeosko osećanje.
Zato volite,volite i danas i sutra, volite uvek. Ljubav će vas ispuniti nekom čarobnom toplinom,bićete nasmejani i zračićete lepotom, a ako volite vi,voleće i vas.

Ako niste cjenili dok ste imali, znaci da niste ni voljeli. Kad nekog izgubis, znaci nije bio vrijedan..a poslije zalis, zasto? jer je jedna navika manje ili pak sasvim malo boli i sama pomisao da moras ispocetka voljeti i ljepse vec prosli put, i ponovo gubiti..sve tako u nedogled, dok ne pocnemo cijeniti ono sto imamo
79940.jpg

Back