Ljubav iz sažaljenja

divlja:
Pa to nije ljubav iz sazaljenja. A ja jedino tako i mogu da zavolim nekog, kad ga osetim skroz. :-P

Apsolutno se slažem.

Znam da empatija nije isto što i sažaljenje, ali nisam mogla da se setim tog dobrog izraza... čak mi je juče pritrebao na ispitu (eh, divlja, gde si bila juče... :) )...

Sažaljenje, u smislu da vas povuče nečija teška životna priča i vi uletite u nju... nije baš adekvatno reći kao psihoterapeut, jer mi zvuči prenaglašeno... ali, recimo, zavolite tu osobu... da li je za tu ljubav presudio taj neki momenat, ta neka vaša želja, a nemoć da učinite nešto što je realno bilo nemoguće...

pa sad...dotaci coveku dusu, bilo kroz pricu o nekoj patnji ili na neki drugi nacin, i zavoleti je..to je jedno...

a traziti pacijente, koje ces da tetosis jer se pritom osecas dobro, i nadmocno..nesto je sasvim drugo.

ali, ni jedno ni drugo nema veze sa sazaljenjem:)

sazaljenje je jedna fuj rec po mom misljenju.potcenjuje drugog coveka.
empatija je prava rec.rec prijateljstva.

@SINDI,
Kao i obično... sviđa mi se tvoj odgovor... :)

Možda bi reč ''saosećanje'', kao što je gossca pomenula, bilo bolje...
Ali, ako govorimo o ljubavi prema osobi suprotnog pola, prema partneru, koliko sa ta ljubav koja se rađa iz te neke saosećajnosti i razumevanja (uzimajući u obzir i sve specifične okolnosti osobe sa kojom ste u vezi, a koja ima probleme) razlikuje od druge ljubavi, koja se rađa na neki drugi način, koliko je takva ljubav daleko od ''prave'' (mada sam pre uverenju da je svaka ljubav prava, ali možda grešim)?
Da li tu neko trpi, strada, da li je takva ljubav pogrešna za onog koji voli ili je voljen?

Mislim da ljubav iz sazaljenja ne postoji...cak je vrlo upitno i postojanje prijateljstva iz sazaljenja. Ako nekoga sazaljevamo, tesko da mu mozemo biti prijatelj. Moguce je da zelimo da mu pomognemo, ali to nema veze sa pravim prijateljstvom. Prijatelje ne sazaljevamo, jedna je stvar naci im se kad je potrebno, ali prijateljstvo, kao i ljubav, iskljucuju postojanje sazaljenja---

_AnjA_:
Dusho..ne s...eri :)

SEX-1-1.gif

Back