Ljubav iz sažaljenja

Sokolica_M

Domaćin
Poruka
4.428
Već je neko spomenuo kako je moguće da iz mržnje se rodi ljubav.
Poznajem primere takvih ljudi, koji se najpre nisu podnosili, svađali se,... pa posle ispalo od toga nešto lepo... Valjda funkcioniše onaj princip ''Ko se bije - taj se voli''... :)

A da li je nekad moguće da se ljubav rodi iz sažaljenja i kakva je to ljubav, koliko tu uopše možemo govoriti o ljubavi?
Da zavolite nekoga kroz neke situacije, da mislite da ga zavolite, a tu su pomešani i briga i saosećanje, neka humanost... tako da ne možete da razaznate vašu pravu emociju koja je i kakva bi mogla biti prema toj osobi?

Corto Malteze:
ima sada i kod nas chika psihologa
privatno sto rade
kozzni otoman, udobno lepo
pusti ti covek muzikicu opustajucu
njegov glas prijatan, mio
i milina
chavrljate :lol:

lepo je to iskustvo :lol: :lol:

Kod nas ima od skoro. Nisu ljudi svesni da im treba psiholog. Bruka da se čuje po komšiluku da neko ide kod psihologa. :) A i košta, brate...

A na tom otomanu, čula sam da tamo svakakva zbivanja mogu da se dese... :D

ne znam da li je moguca takva ljubav, nisam cuo za takav slucaj.
Imao sam prilku da vidim dvoje koji su se svadjali i mrzeli, a kasnije ipak nekako voleli, ipak to nije bilo dugo...
A prezir i ljubav, pa mrznja, nista novo, zar ne?

Ti mislis o situaciji kada smo s nekim, a zapravo ga ne volimo?

U pravoj vezi volimo, ako nedostaje to osecanje, veza moze i ne mora uspeti.

Ne verujem uno u "ljubav iz sazaljenja" zasto ?

Zasto bih zalila tog nekog., ako je on zdrav, prav, normalan?

Zalim te sto me volis, a ja tebe ne volim? Je l' to? Bzvz mi to zvuci.
Nemam razloga da zalim nekog ko me voli... taj moze i da se ohladi. Mogu da prihvatim da budem s njim ili da odbijem.

Ljubav ne moze od starta biti obostrana... ljubav dolazi vremenom kroz zblizavanje, upoznavanje...
Otkud znas, mozda on napr. danas tebe voli tako, a sutra ti njega deset puta vise?

Nema mesta zaljenju u ljubavi.

Pa nisam ni na koje konkretno sažaljenje mislila.
To, što kažeš, žali te što me voliš, a ja tebe ne... nije mi to palo na pamet, ali mi se ne sviđa kako zvuči, ne bih volela nikad da budem voljena na taj način...

Bilo koja situacija, njegova, njena, ... na primer, ona pati zbog nekih problema, on je kroz slušanje istih zavoli... ili misli da je voli, a to je bio samo odraz humanosti, ljudska potreba da zaštiiti drugu osobu...
Ma pojma nemam... sad pišem bzv situacije...

... bilo šta što vi vezujete za pojam sažaljenja...

Da, razumem te... ponekad se to desava, ali mislim da je to vise odlika starijih ljudi... koji zale jedno drugo zbog usamljenosti, teskog zivota... nego mladih ljudi.

Devojka koja bi se zaljubila u muskarca koji joj prica o problemima, ima neki problem u svojoj psihi... tacnije, zivi u ulozi spasioca...

Problemi i jad je nesto sto bi trebalo da nas odbija na startu. Ako neko ko me tek upozna svali na mene svoje brige, znaci da je em sebican, em nevaspitan.

Sasvim druga prica je kad sa nama probleme deli osoba do koje nam je stalo... onda zelimo da cujemo, da pomognemo ili bar pruzimo podrsku.

Mislim da je sazaljenje osecaj koji niko ne zeli da vidi, a kamoli da oseti... cak ni majka koja je sahranila dete, ni ona ne zeli sazaljenje, vec saosecanje.

Pa dobro, ja sam čak mogućnost rađanja ljubavi iz saosećanja spomenula kao sličnu opciju. Opet se svede na to da bismo možda u drugačijim okolnostima imali druge emocije za tu osobu umesto što ih transformišemo ili, što je loše, zamenimo sa pojmom ljubavi.

Sokolica_M:
Već je neko spomenuo kako je moguće da iz mržnje se rodi ljubav.
Poznajem primere takvih ljudi, koji se najpre nisu podnosili, svađali se,... pa posle ispalo od toga nešto lepo... Valjda funkcioniše onaj princip ''Ko se bije - taj se voli''... :)

A da li je nekad moguće da se ljubav rodi iz sažaljenja i kakva je to ljubav, koliko tu uopše možemo govoriti o ljubavi?
Da zavolite nekoga kroz neke situacije, da mislite da ga zavolite, a tu su pomešani i briga i saosećanje, neka humanost... tako da ne možete da razaznate vašu pravu emociju koja je i kakva bi mogla biti prema toj osobi?
izgleda da si ti naletela na takvu ljubav...jaca i iskrenija je ljubav koju si prvu navela..iz mrznje ka ljubavi..a ovo drugo...volite nekog iz sazaljenja,a taj neko vas mrzi zato sto ga sazaljevate..uzas..

E sada malo nauke :D

Sekundarna dobit je izvedena i sporedna korist od bolesti, na osnovu manipulacije širom i užom socijalnom okolinom.
Ako krenemo od pretpostavke da je objekt ka kome imamo sažaljenje oboleo od neke bolesti, pa smo okrenuti da mu pomognemo, a pak, naš objekt poznaje teoriju Sekundarne dobiti, pa mu rodimo nekoliko čeljadi. :D Jer on manipuliše širom i užom socijalnom okolinom. :D

Sokolica_M:
ne sazaljevam nikoga.
a saosecanje je nesto sasvim drugo...
ne znam, nisam imala tu situaciju u partnerskim odnosima... samo u druzenju

Back